Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
uruchamiane zestwu głośnomówiącego czujnikiem wstrząsowym
Autor Wiadomość
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-16, 07:17   uruchamiane zestwu głośnomówiącego czujnikiem wstrząsowym

Witam . Koledzy doradżcie mi jak przerobić zestaw głośnomówiący BT LD 168 tak aby nie trzeba było go za każdym razem po wejściu do samochodu włączać wyłącznikiem on/off. Jest to irytujące bo zestaw wyłącza się po paru minutach gdy nie widzi telefonu i w praktyce wygląda to tak że wsiadając do samochodu pierwsze co musze zrobić to uruchomienie zestawu ( jest to kłopotliwe - mały nie poreczny wyłącznik on/off, i częste zapominanie ) szukałem jakiś informacji w necie nad zastosowaniem wyłącznika wstrząsowego, ewentualnie coś co po otrzymaniu napięcia aby się włączał ( przekrecenie stacyjki - zestaw na stałe podłączony pod ładowanie ) ale nic nie znalazłem . Myślę że ktoś mi coś doradzi co z tym fantem zrobić, bo szkoda mi pozbywać się go na rzecz innego bo sie sprawdza i działa poprawnie
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 841
Wysłany: 2016-03-16, 07:29   

Takie włączanie "włączenie po stacyjce" moim zdaniem było by bardziej praktyczne.
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-16, 07:46   

wojtek1234321 napisał/a:
Takie włączanie "włączenie po stacyjce" moim zdaniem było by bardziej praktyczne.
zgadza się tylko jak to zrobić?
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-17, 12:07   

co nikt mi nie doradzi jak ugryżć ten temat ??
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6868
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-03-17, 17:34   

Metod bezinwazyjnych chyba nie ma.
Teoretycznie przeciętny elektronik , lub uzdolniony amator po rozebraniu zestawu może zrobic, czy mostkowanie przełącznika oparte na mikroprzekaźniku, lub jakiejś elektronice , ewentualnie po prostu podać z zasilacza odpowiedni biegun napięcia ZA przełacznik
w obu przypadkach pojawienie się napięcia na zasilaczu, albo zewrze przelacznik, albo bezposrednio poda napiecie na nóżce ON wyłacznika
Oczywisciie ma to sens tylko wtedy, gdy gniazdo zapaniczki ( lub jak masz rozwiązane zasilanie ) jest podlączone pod stacyjkę.
I niestety trzeba dziurawić zestaw
Można jeszce prymitywniej ( chyba ). Po prostu zewrzeć przełaczik by był stale wlączony.
Ale - bez elektronika, który wie, czy nie wystąpią jakieś skoki napięcia przy takim wlączaniu mogace uszkodzić układ , a przede wszystkim wiedzacym co i gdzie trzeba pzewrzeć przelitowac etc- nic nie zrobisz.

Czyli - szukać jakiegoś serwisu RTV , czy komputerowego i pogadać :-)
_________________
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2016-03-17, 18:17   

bomba63 napisał/a:
co nikt mi nie doradzi jak ugryżć ten temat ??
Mam u siebie w aucie zrobione dwie rzeczy aby uruchamiały się po przekręceniu kluczyka. Potrzebny prąd wziąłem z włącznika świateł. Tam po przekręceniu kluczyka pojawia się na jednym z kabli prąd. Podłączone mam w ten sposób światła do jazdy dziennej ( światła dzienne zamiast długich) i kamerkę.

Mam Polo z 2000r. 6n2 i tam prąd w gnieździe zapalniczki jest cały czas. Mnie chodziło oto aby wszystko włączało się po przekręceniu kluczyka.

Weź jakąś probówkę i sprawdź gdzie pojawia się prąd po przekręceniu kluczyka.
_________________
Poradniki
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-17, 20:31   

Google, prąd po kluczyku to ja mam :-D z fabrycznego gniazda zapalniczki, ale problem jest w urządzeniu, bo urządzenie po 10 min gdy nie widzi fona przechodzi automatycznie w stan uśpienia ( kompletnie gaśnie ) wyłącznik w pozycji on ). Gdy podłączę napięcie nie budzi sie z uśpienia ( niby zapala się czerwona dioda ale zaraz gaśnie ) dopiero po przesunięciu przełącznika najpierw na off, następnie na on urządzenie jest wybudzone i automatycznie łączy się z fonem. Kolega no_taki podsunął fajną myśl może to zadziała, bo ja nawet nie pomyślałem o tym ( z resztą elektronika to nie moja dziedzina i nie mam zielonego pojęcia o tym - totalny dyletant ). Przychodziły mi takie pomysły do głowy jak czujniki wstrząsu, ruchu itd. ( tak jak mam w kamerce ). A nie zależy mi na ingerencji w urządzenie bo i tak nie mam gwarancji więc.. droga otwarta. Najprostszym sposobem była by zmiana urządzenia na takie co by wszystko miało w sobie, ale szkoda mi bo fajnie działa jest niesamowicie głośne, można sparować dwa urządzenia, a przede wszystkim fajnie je wkomponowałem w kokpit, tylko ta wada włączanie i wyłączanie za każdym razem jak wsiadam do auta. Myślę że znajdziemy sposób tu na forum na to ustrojstwo.

BT LD-168
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2016-03-17, 21:13   

Podejrzewam że żadne zwarcia tu nie pomogą bo urządzenie jest tak zaprojektowane aby wyłączało się aby oszczędzać prąd bo pewnie ma baterię.

no_taki napisał/a:
ewentualnie po prostu podać z zasilacza odpowiedni biegun napięcia ZA przełacznik
w obu przypadkach pojawienie się napięcia na zasilaczu, albo zewrze przelacznik, albo bezposrednio poda napiecie na nóżce ON wyłacznika
A jak tam włączanie jest masą to nic to nie da.
bomba63 napisał/a:
Gdy podłączę napięcie nie budzi sie z uśpienia ( niby zapala się czerwona dioda ale zaraz gaśnie
Bo jeśli jest bateria to zaczyna ją ładować.
bomba63 napisał/a:
dopiero po przesunięciu przełącznika najpierw na off, następnie na on
Pokaż ten włącznik na urządzeniu.

EDIT:

Dobra, już znalazłem w Google jak wygląda włącznik.

Tu masz jak wygląda włącznik:



Zdaje się że prócz masy ma dwa piny.
_________________
Poradniki
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-17, 21:33   

Google, no_taki, ja sie na tym kompletnie nie znam co już pisałem, ja mogę polegać tylko na Waszej opini i nic więcej, więc myślę że temat nie umrze śmiercią naturalna i znajdziemy wyjście. Dzięki za zainteresowanie. :mrgreen:
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2016-03-18, 09:31   

bomba63, trzeba by rozkręcić urządzenie jak na fotce wyżej i je uruchomić. Następnie sprawdzić napięcie czy jest na włączniku miernikiem.

Tylko teraz jeszcze jedna kwestia. Robienie tam zwarcia czy podanie prądu nie zniszczy baterii która będzie non stop ładowana ?
_________________
Poradniki
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-18, 09:40   

Wielkie dzięki za radę, a co do bateria to nie zniszczy gdyż jak jeżdżę po mieście to na krótkich dystansach, a prąd ładowania jest po kluczyku, a jak na trasie to bedę wyłączał ładowarkę. Największy problem jest na mieście, bo to ciągle wchodzisz wychodzisz z samochodu ( często mi się zdarza że zapominam aby włączyć na off/on ) a na trasie jak raz włączysz to urządzenie widzi fona więc jest aktywne. Dzisiaj już nie, ale w poniedziałek ruszę się za tym, poszukam jakiegoś elektronika i przekaże mu wszystkie Twoje sugestie.
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
d.marco 
guru



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 1134
Skąd: z nad Bałtyku
Wysłany: 2016-03-18, 10:54   

a odłączając całkowicie baterie z zestawu i mieć tylko podłączone na stałe zasilanie cos w rodzaju wtyczki (mini) i gniazda (mini) odpowiedniej wielkości oczywiście, wówczas baterii nie przeładujesz i nie będzie się grzać ona - co wy na to koledzy ;-) ma to sens bycia
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2390
Skąd: Google
Wysłany: 2016-03-18, 12:12   

d.marco napisał/a:
a odłączając całkowicie baterie z zestawu
Nie wiem czy wówczas będzie zapamiętywać parowanie urządzenia i będzie trzeba za każdym razem parować urządzenie po podaniu zasilania.

bomba63, zabierasz to z samochodu kiedy już nie używasz czy cały czas w aucie. Chodzi mi o garażowanie auta. Masz własny garaż czy stoi przed domem/blokiem i nie masz obawy że komuś się przyda.
_________________
Poradniki
 
 
bomba63 
guru
Bombuś



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1047
Skąd: Turoń
Wysłany: 2016-03-18, 13:02   

Google, nie zabieram, dlatego wcześniej pisałem że znalazłem na to fajne miejsce w samochodzie i wygląda to jak by było fabrycznie i nie rzuca się w oczy ( jest to na podsufitce między małym komputerem - wyświetlacz a lampką do oświetlenia wnętrza. W związku z tym wole zainwestować w to a nie zmieniać na inne z którym był by znowu problem gdzie to schować aby się komuś nie chciało przydać.
_________________
Gość
Nie pomagam na PW !!




http://tb7.pl/polecam,bomba63,23329
 
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6868
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-03-18, 18:42   

Problem w tym, ze ten pomysl - po dokładniejszym opisie bomba63 - nie zadziała.
Urzadznie po uspieniu MA WŁĄCZONY wyłacznik , czyli napiecie jest podawane, a urządzenie działa , tyle, ze się nie paruje ( a powinno ) Odcięcie samego zasilania poduje przejście na prace z baterii.
I trzeba go rozłączyc i znów wlączyc by się sparowalo.
Czyli potrzebny jest reset urzadzenia, by wstając sparowało sie z tel.
I dupa blada :-(

P.S chyba jedyne rozwiązanie to mikroprzekaźnik ( mechaniczny , czy elektroniczny ), mostkujacy wyłacznik, który w chwili odcięcia zasilania rozlączy urządzenie, a w chwili jego pojawienia się - włączy

Takie rozwiązanie uniemozliwi prowadzenie rozmow na wylączonym silniku
_________________
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2016-03-18, 19:10, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11