Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-02-09, 18:57
[NOWOŚĆ] Modecom MX4
Autor Wiadomość
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1996
Wysłany: 2015-08-21, 08:57   

Jericho napisał/a:
Testow dokonywalem w mieszkaniu przy oknie czy tez na balkonie

A testowałeś podczas jazdy? W sumie do tego służy :-) a podczas w/w testu na większości się tak dzieje.

marko777, http://www.my-navia.pl/vi...p=452843#452843
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
marko777 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 6
Wysłany: 2015-08-21, 13:32   

@gml - nie chodzi mi o to miejsce stania, o którym pisze Jericho tylko o ekran.

Jericho napisał/a:
Spodziewalem sie duzo lepszego ekranu, a tak to padaka jak w larku i niczym sie nie wyroznia na tle pozostalych, tak samo precyzja i czulosc ekranu nie powala.


Jeżeli faktycznie jest taki jak w navi za 200 zł to szału nie ma.
 
 
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1996
Wysłany: 2015-08-21, 14:29   

marko777 napisał/a:
Jeżeli faktycznie jest taki jak w navi za 200 zł to szału nie ma.

Zobacz mój drugi post na pierwszej stronie, miałem zupełnie inne odczucia.
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
marko777 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 6
Wysłany: 2015-08-21, 15:30   

@gml - faktycznie, dwie totalnie różne opinie. Pozostaje kwestia komu wierzyć, a nie jestem w tym mocny :)
 
 
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1996
Wysłany: 2015-08-21, 16:30   

marko777, post kol. kel też jest pozytywny, poszukaj u siebie w mieście w sklepie, uruchom zobacz jak działa, jeśli Ci się spodoba kupisz, jak nie będziesz miał własne zdanie na temat urządzenia. Nie musisz nikomu wierzyć na słowo :-)
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5353

Wysłany: 2015-08-21, 20:02   

Dopiszę...
panowie, to nie urzadzenie za 1500 zł tylko za 350 zł.
Oczekiwanie, że jakość ekran będzie rewelacyjna jest cokolwiek dziwne.
Oceniamy tu stosunek jakości do ceny, a ten jest ( w moim odczuciu ) znakomity.

Zawsze przeciez można sobie zamontować dedykowane do modelu auta urządzenie za te 3-4 tys zł i mieć obraz jak brzytwa.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
tommio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Lip 2011
Posty: 8
Wysłany: 2015-08-21, 20:53   

Jericho napisał/a:
Niepokoi mnie jej zachowanie podczas ustalania polozenia.
Nawigacja szybko lapie sygnal satelit. ale ma problem z dokladnym wskazaniem miejsca stania.
Testow dokonywalem w mieszkaniu przy oknie czy tez na balkonie. Urzadzenie wczytalo nawet 10 satelit (pasek zielony), a mimo tego moje miejsce stania znajdowalo sie od kilkunastu do nawet 30 m dalej.
Na nawigacji mozna bylo zaobserwowac "wedrujace" miejsce stania z roznymi predkosciami (wysokosc raczej pozostawala bez zmian)?


Opisując testowanie Maxcoma Navi 503 na pierwszej stronie (posiada ten sam procesor i odbiornik gps),również tak samo zachowywał się kursor w automapie na otwartej przestrzeni. Dlatego to mnie trochę martwi,że pomimo wyższego zegara procesora, to odbiornik jest gorszy od odbiornika GPS SiRF 3i+ w Modecomie MX3.
 
 
marko777 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 6
Wysłany: 2015-08-22, 08:45   

gmpl napisał/a:
marko777, post kol. kel też jest pozytywny, poszukaj u siebie w mieście w sklepie, uruchom zobacz jak działa ...


Już dawno wpadłem na ten pomysł. Niestety mieszkam w takiej wiosce z tramwajami, że aż mi przykro. 360 tys. mieszkańców i nic. Objechałem wczoraj kilka sklepów i wszędzie pustki.

no_taki napisał/a:
panowie, to nie urzadzenie za 1500 zł tylko za 350 zł.
Oczekiwanie, że jakość ekran będzie rewelacyjna jest cokolwiek dziwne.


Nie porównuje tego do sprzętu za 1500 zł. Chciałbym wiedzieć czy "sprzęt" za 200 zł jest równie "dobry", bo jeśli "tak" to ja mam na co wydać te 150 zł różnicy (jedni lubią dobrą kawę, inni whiskacza, albo jeszcze coś innego)
 
 
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1996
Wysłany: 2015-08-22, 10:22   

marko777 napisał/a:
Chciałbym wiedzieć czy "sprzęt" za 200 zł jest równie "dobry",

Prędzej podejrzewałbym, że trafił mu się wyjątkowo dobry egzemplarz, miałem Larka 50.9, na "tamte" czasy był OK, testowałem Maxcoma o którym pisze tommio, z tym, że testowałem go w trasach. Spisywał się całkiem przyzwoicie, gdyby nie ekran, średnio czytelny, czego nie mogę powiedzieć o MX4, tutaj dla mnie rewelacja, spisuje się znakomicie pod każdym względem. Wybór oczywiście należy tylko i wyłącznie do Ciebie. W przypadku jakich kolwiek wątpliwości, możesz śmiało wziąć MX3, nie będziesz żałował.
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5353

Wysłany: 2015-10-01, 22:16   

No wiec mam...
I mam wrażenie ze :
- albo ktoś klaszcze na dzwięk slowa "modecom", albo
- albo sam nie wiem. :-(

Pierwsze wrazenia:
- bateria w srodku stuka przy poruszaniu urzadzeniem ( niedopuszczalne by urządzenia się tłukło )
- prawidlowe odwzorowanie barw jest przy patrzeniu na navi pod kątem ok. 45 stopno. Przy normalnym patrzeniu wszystko jest zdecydowanie za jasne a kolory ni wysycone. Generalnie albo ekran jest slabszy , albo źle skalibrowany

Testy:
- iGO Revo nie odpala ( wywala do win ).. wygląda na to że procesor w MX4 nie jest taki uniwersalny i niestety nie obsługuje tej wersji
- igo Nextgen wymaga powtórnej konfiguracji. Chamskie przewalenie programu skutkuje błędem w momencie zlapania fix-a( i wywaleniem wo win ) , generalnie program stabilny na MX3 tu jest niestanbilny, a co najlepsze ładuje się dwa razy dłużej niż na MX3 z 128 MB RAM )
- rozłaczenie połaczenia z kompem w trybie pamięci masowej nie działa z poziomu nawigacji ( a działało w MX3 )
- generalnie niestabilne połacznie z kompem( kilkukrotne rozłączanie w czasie kopiowania plików ) jak również "gubienie" okna połaczenia z kompem, albo przeciwnie... zatrzymywanie tego okna pomino rozłączenia ( dla win 10 ).. być może to uskodzony port USB, byc może spitolony soft.

Zmiana firmware nie zmienia tego stanu.

Wniosek: PRZEREKLAMOWANY i NIEDOPRACOWANY, a firma usiłuje odcinać kupony na świetnym modelu MX3

NIE POLECAM !!!!
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2015-10-02, 08:50   

Nie używlem igo ale automata na mx4 śmigala mega sprawnie więc to raczej kwestia kompatybilności pod nowe procki.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5353

Wysłany: 2015-10-02, 12:50   

Nawet nie chodzi o niempatybilność.. cóż bywa.
Natomiast zwyczajnie drazniące sa niedoróbki
- ekran o klasę ( jesli nie o dwie ) gorszy niz ten w MX3. Kontrast mocno kiepski, osiagniecie czerni ( czy bieli ) jest niemozliwe, wszystko w odcieniach szarości. Wysycenie kolorów mocno takie sobie. Ekran jakością jako zywo przypomina ten z goclevera 5070. Skutek: widocznośc w slońcu ZEROWA
- gniazdo usb od nowosci felerne. Wystarczy dotknąc włączonej wtyczki, czy wręcz poruszyc kablem i natychmiast połaczenie się zrywa.
- Brak możliwosci ładowania z kompa ( co miał MX3 po programowym rozlaczeniu połaczenia ). W MX4 kliknięcie na ikonę "zamknij połaczenie z kompem" powoduje tylko zamkniecie ekranu połączenia ( fizycznie połaczenie nie jest zerwane ) nie umozliwiajac normalnej pracy na urządzeniu ( co miał MX3 )
- fatalnie oprogramowana opcja połaczenia z kompem. Ekran połaczenia raz się pojawia, raz nie, czasem znika niespodziewanie.
- zdarzaja się takze konkretne lagi ( takie po 10 sekund ) jesli z poziomu kompa chcemy się np cofnąć na poprzedni ekran w urzadzeniu. Tu nie mam pewności , czy to wina urządzenia, ale na tym samym kompie w mx3 takie rzeczy się nie zdarzały.
- stukajaca wewnatrz urządzenia bateria. Ktoś oszczędził jeden grosz na kawaleczku gabki :-?
Wskażnik naładowania baterii wypełnia się po dobrej sekundzie od pojawienia się głównego ekranu urzadzenia. Przez tą sekundę jest pusty.

Generalnie... mX3 oferoweał swietną jakość za rozsądne pieniądze. MX4 oferuje... cóż procek i pamięc. Reszta jak w urządzonkach po 180 zł.

Obawiam się że firma idzie śladem tych firm, które wyrobowszy sobie markę zaczynają srzedawać chłam,

P.S jak pisałem- firmware zmieniony, więc nie jest to kwestia jednostkowych błędów oprogramowania.
Miałęm MX3 oddac synowi. Powaznie rozpatruję ofiarowaniu Mu MX4 , a zostawienie sobie nadal MX3
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-10-02, 18:52   

Dotarł do mnie MX4, wgrałem do pamięci Igo Primo, Automapę i Nextgena, pozmieniałem wpisy konfiguracyjne i... wszystko działa jak działało w MX3. Jutro stestuje w trasie, bo to jedyny uczciwy test dla nawigacji. Nie nastawiałem się na jakiś skok technologiczny, więc może i nie jestem tak rozczarowany jak no_taki.

Jedyne co mogę stwierdzić to: u mnie nic nie lata w środku, na kabelku oryginalnym USB wgrałem ponad 4gb danych i nic nie przerywało transmisji. Docelowo pewnie przerzucę sie na kartę microSD, bo łatwiej mi dokonywać uaktualnień w taki sposób. Jasność jest OK, ale wyłączyłem sobie autojasność. Rzeczywiście nie można podłączyć kabelka i uruchomić programu. Na razie wnerwia mnie tylko restart nawigacji po wyjściu z IGO.
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1996
Wysłany: 2015-10-02, 20:10   

kilowat, na tym który ja zamawiałem i dostałem bezpośrednio z Modecoma, nic takiego nie miało miejsca, co prawda, na razie tylko AM na nim śmiga, ale nic nie lata w środku, nie ma problemu z wyświetlaczem, może kol. no_taki, trafił pechowy egzemplarz.
no_taki, Jeśli wysyłkowo był zamawiamy, powinieneś spróbować odesłać. http://www.money.pl/gospo...,0,1919000.html
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5353

Wysłany: 2015-10-03, 15:14   

Na pewno odeślę
Szcególnie że w sklepie modecoma kupowany

P.S Automapy nie wgrywałem. Zrobili to za mnie Panowie z Modecoma ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10