Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-02-09, 18:57
[NOWOŚĆ] Modecom MX4
Autor Wiadomość
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2015-07-31, 09:27   Re: [NOWOŚĆ] Modecom MX4

Mam go już od zaprzyjaźnionego sklepu:)
Plusy i minusy:
- obłędna prędkość
- uruchomienie mapy 10 sekund (kontra ponad 25 w mx3)
- wreszcie się mapa Europy mieści cała + dodatkowy soft w pamięci
- RAM 256 MB miło, powinno wystarczyć długo
- z Bluetooth działa tylko profil HF, DUN jednak nie jest wspierany
- zauważanie szybsza pamięć flash, szybciej mapa się instaluje

Ja na razie zostaje przy mx3, jeszcze jest na gwarancji. pewnie sprawię go sobie po wakacjach.



[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2015-08-05, 14:45 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Z maniackim uporem proszę o nie przytaczanie całej wypowiedzi poprzednika
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-05, 13:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
j_Q 
azymut


Dołączył: 31 Lip 2015
Posty: 2
Wysłany: 2015-07-31, 10:05   

Potrzebuję właśnie kupić nawigację, wybór padł na Modecom Freeway MX. No i dylemat: brać sprawdzone MX3, czy nowsze MX4. Czy miałeś w rękach MX3, masz porównanie? Warto wybrać nowe - lepsze(?), czy stare sprawdzone?
No i czy warto brać HD?
 
 
tommio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Lip 2011
Posty: 8
Wysłany: 2015-07-31, 10:50   

No właśnie panowie i panie,ja też mam zamiar w końcu zmienić "wysłużone" mio 200 na coś nowego,i planowałem na MX3 hd,miałem okazje posługiwać się nią i chodzi prawie bez zarzutów (charczące komunikaty w automapie,jak jest ustawione sterowanie głośnością). Zastanawiam się czy w MX4 HD Procesor CPU: Mstar 2531, 800 Mhz i odbiornik GPS: MSR2112 32PIN-QFN 66 kanałów nie będą gorsze od SiRF Atlas-V i odbiornik GPS SiRF 3i+, z obsługą 64 kanałów w modelu MX3 HD. Miałem okazje testować Maxcoma navi 503 z tym samym procesorem i modułem gps co w MX4 HD i powiem,że nie najlepiej automapa się sprawowała na nim (instalacja na karcie na domyślnych ustawieniach i kursor do rowu często uciekał). Myśle,że to odbiornik GPS MSR2112 32PIN-QFN 66 kanałów jest nie najwyższych lotów. Co wy o tym sądzicie? Proszę o opinie.
Ostatnio zmieniony przez tommio 2015-07-31, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2015-07-31, 11:54   

Na domyślnie GPS ustawia się bodajżena COM 7, a powinno być COM 1 Baund 9600.
Sprawdź na tych ustawieniach.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2015-08-05, 14:46 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Z maniackim uporem proszę o nie przytaczanie całej wypowiedzi poprzednika
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-05, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tommio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Lip 2011
Posty: 8
  Wysłany: 2015-07-31, 12:20   

Po instalacji od razu wybiera com 1 i 4800 ,ale zmieniałem na różne i raz było dobrze raz zle. Czułość anteny może być gorsza w tym maxcomie,lub jeszcze coś innego?

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2015-08-05, 14:46 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Skasowałem powtórzenie
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-05, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
j_Q 
azymut


Dołączył: 31 Lip 2015
Posty: 2
Wysłany: 2015-08-04, 15:26   

Dziś dotarł do mnie Modecom MX4 w wersji HD, z mapami Europy. Jak się nim troszkę pobawię, to napisze coś więcej.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4525
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-08-05, 11:09   

A może tak parę Screenów, co zawiera menu urządzenia :-D
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Ranid 
Waypoint



Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 41
Wysłany: 2015-08-05, 14:12   

Zamówiłem też w Modecomie i dodatkowo ramkę [ plecki oni tak nazywają,20zł] ta ramka będzie zamontowana w quadzie i żeby nie odkręcać to tylko z zatrzasku wyjdzie i do auta.Jak i co dam znać,miałem już MX2.
Ostatnio zmieniony przez Ranid 2015-08-07, 06:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18646

Wysłany: 2015-08-05, 14:14   

Menu identyczne jak w MX3
_________________

 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4525
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-08-05, 14:16   

jacekp1313 napisał/a:
Menu identyczne jak w MX3
Jedynie parametry się zmieniły. Oczywiście na lepsze :-D
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Volcom
azymut


Dołączył: 06 Sie 2015
Posty: 2
Wysłany: 2015-08-06, 11:04   jaki Maxcom ??? chyba MODECOM

jaki Maxcom ??? chyba MODECOM

co do portów COM i szybkości, wystarczy ustawić "auto", prędkość nie ma znaczenia, może być najniższa 4800.
 
 
Volcom
azymut


Dołączył: 06 Sie 2015
Posty: 2
Wysłany: 2015-08-07, 05:06   

panowie... nie róbcie porównania jakiegoś szrota typu Maxcom do markowej nawigacji Modecom, która to firma od lat specjalizuje się w produkcji urządzeń nawigacyjnych, model MX2 i MX3 cieszyły się zawsze pozytywnymi opiniami na formach, to że MX4 ma taki sam procesor nie oznacza, że czułość odbiornika GPS będzie tak słaba jak w Maxcom i w efekcie kursor jak to określi kolega kilka postów wyżej "ląduje w rowie". Procesor to nie wszystko, jest jeszcze antena, odpowiednie rozprowadzenie w obudowie, filtry montowane w okolicach anteny itp.
 
 
Ranid 
Waypoint



Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 41
Wysłany: 2015-08-07, 21:15   

Orginalna ładowarka do MX4 ma 5V-2A czy mogę zasilać ją 5V-1A lub 5V-1,5A bo takie mam. Ta 1,5 A jest od Larka 35 AT.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4525
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-08-07, 21:24   

Ranid,
A gdzie masz oryginalną :?:
Ranid napisał/a:
5V-1A lub 5V-1,5A
Możesz, trochę dłużej będzie się ładować.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Ranid 
Waypoint



Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 41
Wysłany: 2015-08-07, 21:41   

Mam orginał ale navi będzie też montowana w quadzie i nie chcę przenosić wszystkiego co dziennie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 16