Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
navi 501, totalnie rozkalibrowany ekran
Autor Wiadomość
pawelcioh
azymut


Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 1
Wysłany: 2011-04-24, 21:09   Maxcom 501 rozkalibrowuje się panel

Witam
Znajomy zakupił MaXCom 501.
Ja posiadam GoClever 4366- ma identyczne menu ekranowe.
GoClever działa prawidłowo-szybka reakcja na dotyk.

W MaxCom - menu oryginalne - brak reakcji na dotyk lub "dziwna" reakcja-tzn. albo słychać "klikanie" na ikonki, ale bez uruchomienia/przejścia dalej, albo czasem da się odpalić oryginalną nawigację, ale po uruchomieniu każda czynność powoduje "zawieszenie", albo też jest kompletny brak ekranu na dotyk.

Po włożeniu mojej karty (z GoClever) z plikiem odblokowującym dostęp do WinCe5, system się odpala, ale albo jest kompletny brak reakcji na dotyk, a jeśli czasem taka reakcja występuję, to ze sporym przesunięciem współrzędnych, np. aby uruchomić coś ikonką na lewej części ekranu, trzeba kliknąć po prawej stronie ekranu.

Nawigacja pójdzie oczywiście do reklamacji, powyższy opis proszę traktować jako ciekawostkę:)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-09-04, 06:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-04-24, 21:25   

Kalibracja?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
fazimodo 
azymut
fazimodo


Wiek: 42
Dołączyła: 28 Cze 2013
Posty: 4
Wysłany: 2013-06-28, 19:26   Maxcom 501

jak w temacie ,trafienie w kalibrację , i potwierdzenie graniczy z cudem udało mi się to na razie 3 razy i działa wszystko do momentu wyłączenia .Po włączeniu cała akcja kalibracji od nowa.Czy to panel dotykowy padł ? W międzyczasie zainstalowałem nowszą wersje auto mapy myślałem że wina oprogramowania ,ale niestety,Czy jest jakiś sposób na to
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-28, 19:32   

Zapytam tak proforma. Prawidłowo kończysz proces kalibracj?
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-28, 19:54   

I pytanie pomocnicze - czy po kalibracji przynajmniej raz uśpiłeś nawi?
 
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4558
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-06-28, 19:57   

fazimodo napisał/a:
Po włączeniu cała akcja kalibracji od nowa.

Maxcom 501 , tak ma. Po wyłączeniu , lub resecie wymaga kalibracji, najlepiej używać uśpienia.
fazimodo napisał/a:
potwierdzenie graniczy z cudem

Po piątym krzyżyku, kliknij rysikiem w biały ekran.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
fazimodo 
azymut
fazimodo


Wiek: 42
Dołączyła: 28 Cze 2013
Posty: 4
Wysłany: 2013-06-28, 21:48   

Kalibracja te 3 razy prawidłowo była kończona ,ale używałem nawigacji 2lata i nagle teraz wymaga kalibracji a co gorsza nie zapamiętuje jej po ponownym włączeniu.Teraz już chyba nie dam rady jej zrobić brakuje mi z 2 cm ekranu.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4558
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-06-28, 21:52   

fazimodo napisał/a:
Teraz już chyba nie dam rady jej zrobić brakuje mi z 2 cm ekranu.
Skorzystaj z tego poradnika :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=365034#365034
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
fazimodo 
azymut
fazimodo


Wiek: 42
Dołączyła: 28 Cze 2013
Posty: 4
Wysłany: 2013-06-28, 23:05   

Próbowałem podłączyć nawigacje do kompa active sync ale się nie łączy ,z laptopem też nie poszło ,wcześniej auto mapę instalowałem z czytnika kart więc nie było problemu .Do kalibracji muszę chyba jednak pod kompa całą nawigację podłączyć tak?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-29, 08:24   

Sterownik ekranu dotykowego ma zdefiniowaną dopuszczalną wartość błędu kalibracji (tzw treshold). Jest on zapisany w rejestrze i zazwyczaj wynosi 10. Jeśli panel dotykowy jest mocno zużyty, zalany, bądź w inny sposób uszkodzony, to często nieco mu brakuje, by do tej 10 dociągnąć. Wtedy można zwiększyć wartość błędu, co umożliwi kalibrację (zakończy się powodzeniem), ale dotyk nie będzie działał precyzyjnie (np w jednym rogu będzie łapał wyżej). Od biedy można używać takiej nawi oczywiście.
Wartość błędu w rejestrze można zmienić ręcznie, albo skryptem (w przypadku problemu z kalibracją raczej tylko skrypt wchodzi w grę).
 
 
 
fazimodo 
azymut
fazimodo


Wiek: 42
Dołączyła: 28 Cze 2013
Posty: 4
Wysłany: 2013-06-29, 12:18   

A jak zrobić to skryptem ? Trzeba podłączyć nawi do kompa -mam z tym problem,czy można po prostu wgrać na kartę czytnikiem kart po prostu
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-29, 20:17   

Obojętnie gdzie wgrasz skrypt, byle byś go uruchomił... Zakładam, że jakąś tam możliwość uruchamiania czegokolwiek masz?
Jeśli nie, to pozostają autostarty z karty dla MTK;ów, czyli GPStest.exe na przykład (na forum znajdziesz też inne potencjalnie działające nazwy).
Dla MTK'ów konkretnie chodzi o zmianę wartości : HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\TOUCH : MaxCalError (z liczby jaką tam masz, na większą).
 
 
 
ewa1608
azymut


Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-04-09, 17:10   navi 501, totalnie rozkalibrowany ekran

Witam, posiadam nawigację MaxCom Navi 501. Do tej pory wszystko było raczej ok. Dziś postanowiłam zaktualizować automapę. Robiłam to zgodnie ze wskazówka na forum (raz już mi się udało i nawigacja śmigała ) Jednak, dziś przy włączeniu nie mogę klikać na jedną z trzech opcji w menu. Dotykaąc maksymalnie po lewej stronie pokazuje mi się na ekranie ze wskazuje przycisk z prawej strony. Daje to możliwość wejścia w menu narzędziowe, ale już kliknięcie w ikonę kalibracji jest niemożliwe.

Czy jest na to jakiś sposób? Próbowałam szukać, ale osoby mające problem z kalibracją były w stanie wejść w menu kalibracji, ja tego nie mogę uczynić.

Bardzo proszę o pomoc.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4558
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-04-09, 17:30   

ewa1608 napisał/a:
Czy jest na to jakiś sposób?
Tak, jest.
Czytaj tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=365034#365034
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
ewa1608
azymut


Dołączył: 09 Kwi 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-04-09, 17:49   

przepraszam, ale jestem troszeczkę zielona w tych sprawach. Mam zainstalować progam MyMobiler? I tam bedzie się już postępowało zgdonie z instrukcją? ja nie mam "windowsowsiego" wygladu menu w swoim GPSie, tak ja na filmiku.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12