Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: navigator
2008-01-14, 22:41
MYGUIDE 3100 GO Awaria
Autor Wiadomość
rebbus
azymut


Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 3
  Wysłany: 2007-09-08, 19:14   MYGUIDE 3100 GO Awaria

Witam czytających. Posiadam Myguide 3100, kupiłem to navi z wschodnio EU mapkami. Dałem człowiekowi by mi mapki dograł EU zach. I ów czarodziej oddał mi sprzęciora martwego pow.że ładowarka się popsóła. Niestety jest tak że on wywalił mi oprogramowanie(windows CE Core 5.0) i urządzenie niechce odpalić,nawet nie błysnie. Prosze o jakieś wskazówki by zrechabilitować nawi. Pozdrawiam...
 
 
bonanza 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 235
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2007-09-08, 20:35   

Offtopic, ale jeśli to "profesjonalista", to jest okazja zrobić mu (anty)reklamę. :evil: :-P
 
 
navigator
Administrator


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 722
Wysłany: 2007-09-08, 20:53   

Ciężka sprawa ale :

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=68038.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64531.0

Nie ma tam co prawda odpowiedzi ale są ludzie , którzy ćwiczą PNA Myguide 3100 . Musisz zagadać z nimi.

Najgorsze jest to,że może być "uwalone" sprzętowo.

Jeżeli nie masz pomysłu jak ożywić sprzęt i nie znajdziesz porady pozostaje wizyta w serwisie. Chyba że znasz kogoś "konkretnego" bo w przeciwnym przypadku można tylko pogorszyć. Szkoda bo fajny sprzęcik.

*Zapewne sprawdzałeś możliwość naładowania baterii także ładowarką samochodową ?
 
 
rebbus
azymut


Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-09-09, 08:34   

Tak próbowałem ją ładowć ładowarką sieciową i samochodową, w obu przypadkach nic się nie dzieje. Po podłączeniu kabelkiem USB komp wyświetla komunikat iż jedno z urządzeń usb ma awarię.
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 683
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-09-09, 23:48   

rebbus napisał/a:
Niestety jest tak że on wywalił mi oprogramowanie(windows CE Core 5.0) i urządzenie nie chce odpalić,nawet nie błyśnie. Proszę o jakieś wskazówki by zrehabilitować nawi. Pozdrawiam...


Jeżeli
Cytat:
wywalił mi oprogramowanie(windows CE Core 5.0)
to urządzenie na pewno by odpaliło.

Cytat:
urządzenie nie chce odpalić,nawet nie błyśnie
świadczy to o tym, że zostało uszkodzone zasilanie w Myguide 3100.

RADA:
Trza by rozkręcić Myguide 3100 i sprawdzić wizualnie oznak spalonych elementów blisko wtyku zasilania i na całej plytce;
Jakiś element powoduje zwarcie i nie pozwala odpalić Myguide 3100
Bywało że na wejściu zasilania dawano diodę zaporową gdy odwrotnie połączono zasilanie
dioda paliła się i do wymiany lub jakiś element jest na zwarciu i nie odpalisz Myguide 3100 dopóki nie wymienisz go
Smutniejsza wiadomość :cry: mógł spalić się procek lub jakiś element strategiczny dla urządzenia i PAPA :oops:
_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
rebbus
azymut


Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-09-10, 07:39   

Ja rozkręcałem to urządzenie i niema śldu jakiego kolwiek przegżania, niewidać też elemętów spalonych. Co zrobić jeśli rom jest uwalony?? Czy da się go jakoś spowrotem wgrać?

[ Dodano: 2007-09-10, 20:04 ]
Mam pytanko skoro mam wywalonego roma jak wgrać go do navi spowrotem??
 
 
B_E_R_E_K
Waypoint


Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 16
  Wysłany: 2007-12-30, 19:05   nie zalacza sie:( jedynie resetem... POMOCY

witam Panowie i Panie jesli sa:) mam problem nawigacja mi sie nie wlacza:/ mozna ja uruchomic jedynie za pomoca resetu z tylu urzadzenia:/ a wylaczac normalnie sie da przyciskiem... Macie jakies pomysly ? moze wystaczy wgrac czysty rejestr? ja niestety takowego nie mam bo nie zrobilem:( pomozcie bo za niedlugo jade za granice a jak oddam sprzet na gwarancje to na bank 2 tygodnie im zejdzie:( moja nawka to Myguide 3100 oczywiscie odblokowana:)

zlitujcie sie i pomozcie mi :( podrzuccie czysty plik rejestru bez zadnych programikow itp i napiszcie jak to wrzucic zeby bylo ok
 
 
grohu 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 6
Skąd: Wrocław(student)
Wysłany: 2008-01-02, 11:47   

wyśli mi mailana PW, coś poszukam
 
 
voy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-01-03, 22:22   MyGuide 3100 - wisi !!!

Coś się porobiło, miałem już wszystko odblokowane, był player, explorer, nawigacja a teraz ekran MyGuide i pasek postępu, który dochodzi do końca i... koniec !!! Jedyne co mi zostało to łącze z pc. Z flashem chyba coś nie tak, bo jest prawie pusty a jak pamiętam to tam były jakieś pliki data, maps, myguide i cholera wie co jeszcze. A i w rejestrze też coś nie tak. Może ktoś ma "dziewiczego" flasha, stawiam duuuże piwo. Jeszcze jedno, po połączeniu z pc na ekrenie mam okienko: Desktop@19200 Status i wisi. Pozdrawiam :-/ voy2@op.pl

[dodane]
doszła niemożność połączenia się z kompem
 
 
chris_m
guru
-od podpierania muru



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 1031
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-01-11, 00:19   

Ponieważ cicho tutaj więc powiem krótko (no przynajmniej mam zamiar się streszczać 8-) ):
user voy sam sobie poradził i MyGuide żyje i miewa się całkiem dobrze.
Ale jak się ładnie wyraził swego czasu "myślał już, że w domu z tego sprzętu będzie miał dodatkową popielniczkę..." ;-)

Ponieważ prosił żebym rzucił kilka słów jak to on pierwszej pomocy udzielał MyGuide (choć myślał, że to moze być i ostatnie namaszczenie)...więc pokrótce wyjaśnię.
Może i komuś w tarapatach się przyda, no ale o ewentualnym skorzystaniu z poniższej metody jeszcze napiszę pod koniec. Więc jeżeli zaglądnie tu ktoś z podobnym problemem przed jakimikolwiek działaniami radzę doczytać tego posta do końca.

Dlaczego sprzęt siadł i już się nie podniósł ?
W tym akurat przypadku został zainstalowany w sprzęcie programik WinCe actiwator.
No i z jakichś przyczyn user go usunął, jednakże nie metodą "odinstaluj-remove programs" a zwykłym "delete". Czyli dla tego typu programu jak widać nie była to najszcześliwsza opcja wyrugowania ze sprzętu...

Następstwem powyższej czynności (a możliwe, że istniały i inne dod. przyczyny) było zawieszanie się systemu podczas ładowania, a po którejś kolejnej próbie całkowita niewykrywalnosć MyGuide przez ActiveSync.
Reset nie dawał rzecz jasna żadnych widocznych rezultatów.
No i tym sposobem posiadanie nowego domowego sprzętu (popielniczka) było całkiem blisko urzeczywistnienia :roll:

Ale...
Ponieważ wnętrza Akiry i MyGuide są, można pokusić się o takie słowo, siostrzane więc i będąc w kropce sprzet został rozkręcony i odlutowano ekran.
Na kości flasha (jak wygląda wnętrze i czego szukać - na przykładzie Akiry, zdjęcia tutaj: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=4143#4143 ) metodą prób zwarta została do masy nóżka 12.
Na zdjęciach czyli w Akirze zaleca się 9. Ale prosze pamiętać że mówimy o MyGuide więc eksperyment powiódł sie na nóżce 12-tej.
Sprzet ożył i system ruszył.

W tym miejscu spokojnie można skończyć tą odkrywczą sprawę, jednakże jak juz piszemy to dobijmy do portu ;-)
Mozliwe, że ktoś przed zawiśnięciem systemu namiesza w rejestrze lub usunie jakieś żywotne pliki. W takim wypadku choć system ruszy to nie zadziała nam konieczna do rozruchu aplikacja.
I tutaj równiez user voy sobie poradził: ze strony MyGuide pobrał aktualizację i postepował jak podano w pobranej instrukcji.
Odpowiednią aktualizację wybieramy stąd:
http://www.myguide.pl/,,,...oad_details.php
Może się zdarzyc, że jak się wszystko załaduje to następstwem będą niekończące się monity o aktualizację. Wówczas z karty należy wywalić wszystkie pliki aktualizacji.
Czyli mniej więcej: pobrane pliki aktualizacji trzeba przekopiować na kartę, zresetować a system weźmie sobie co mu potrzeba, resztę należy usunąć.

Po uruchomieniu zobaczymy ekranik z "multimedia" i "nawigowanie"....

No a dalej to każdy robi to co tam będzie potrzebował...innego playera (oryg. winplayer nr9 jest w systemie) czy dowolne mapki itd, czyli może ponownie skorzystać z usług tego forum... ale nie koniecznie ;-)


Na koniec przestroga (choć mała to bynajmniej ważna):
Może komus znajdującemu się w całkowitym dołku powyższych kilka słów się przyda.
Jednakże nie jesteśmy pewni czy ta 12-ta nóżka w kazdym wypadku zadziała w oczekiwany sposób. Czyli mówiąc po swojsku: czy przy okazji komuś nie zrąbiemy całkowicie ta poradą sprzętu....
Czasem coś może zadziałać...jak człowiek w czepku urodzony...a czasem jak trafi w moment to identyczna akcja może skończyc się dramatycznie...
Wiec polecam sposób ale tylko wówczas gdy rzeczywiście mamy już szczery zamiar zrobić z urządzenia stylową popielniczkę...a nóż jednak zmieni się w nawigację :idea:


---
dziekuję userowi voy za podzielenie się sposobem wychodzenia z nawigacyjnego dołka, THX
 
 
 
pstech
azymut


Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3
Wysłany: 2008-02-26, 23:52   

Albo programatorem albo poprzez soft w "windows-ie sprzętu" ! Ten drugi odpada bo nie możesz włączyć sprzętu więc zostaje ci programator zew.!
 
 
Malakai
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 12
Wysłany: 2008-08-19, 14:03   Brak orginalnej ikonki Navi na pulpicie

Witam,

Posiadam navi myguide 3100go po wgraniu mapy zniknela mi ikonka Navigacji :( Dodam ze nic w urzadzeniu nie bylo grzebane tj. nie byl odblokowywany. Po wlaczeniu wyswietla sie tylko zegar wybor jezyka oraz data.
Moze jest ktos w stanie pomoc mi na tym forum :)

P.S. gdzie znajde mape PL do tego urzadzenia ?

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
 
 
beerni
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-09-08, 20:09   

Właśnie walczę z Myguide 3100 zawisła ...zrobiłem upgrade ze strony
Kod:
http://www.myguideclub.com/en-US/node/12090
.
Kod:
http://www.myguideclub.com/files/DACH_Inand_Update.zip
Udało się zrobić upgrade a raczej uruchomić ..i zakończyć sukcesem natomiast navi nie ruszyła ...Natomiast upgrade z polskiej strony w ogóle się nie uruchamia.Próbowałem zrobić reset podłączając nóżkę 9 i 12 do masy ..przy 9 zero reakcji przy 12-stej restart navi ..ale ciągły zwis nie mam wiecej pomysłów ..ma ktoś może ..jakiś pomysł ...oczywiście navi nie łączy się z komputerem
 
 
vtec1
azymut


Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-11-05, 23:25   Myguide 3100 GO Core 5.0

Witam, kupilem nawigacje Myguide 3100 GO , w zasadzie juz jakis czas temu ale lezy poniewaz gorszej nawigacji w zyciu nie mialem po pierwsze problem z ustawiniami od samego kupna nie wiem czy ktos z nia gdzies kiedys dojechal to tak jak by ktos mial cale zycie nokie i przesiadl sie na motorole nic tu nie jest jak powino byc, mam rowniez problem z ustawieniem godziny i daty jak po uruchomieniu powino pojawic sie okienko nawiguj i obok setting tak jest w instrukcji a tu jest tylko nawiguj wiec oco tu chodzi sciagnelem instrukcje z netu w polskiej wersji i jest to samo tylko nie u mnie. Patrzylem we wszystkie fukcjie i nie ma tam nigdzie ustawien godziny i ciagle mam 1 stycznia 2007 jak to ustawic?? :?:



 
 
konmar6 
azymut


Wiek: 33
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 1
Skąd: Kielce
Wysłany: 2008-12-10, 08:34   

Witam.
Podejrzewam ze kupiłeś nawę na allegro.
Na początek proponuję twardy reset czyli wciśnięcie na kilka sekund przycisku z tyłu nawigacji.
Jeśli to nie pomoże to oznacza że ktoś namieszał w menu.

Nie ma co się wtedy łamać tylko wtedy zrobimy mały remont w rejestrze i wszytko będzie chodziło :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10