Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-12-04, 19:07
Smartfon - nawigacja, pierwsze kroki
Autor Wiadomość
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-04, 18:48   Smartfon - nawigacja, pierwsze kroki

Dostałem cynk, że mikołaj przyniesie mi -dziadkowi smartfona .
Ba, mogę podpowiedzieć -jaki by to miał być .
Zamierzam wskazać na motorole > Moto G LTE 4.4 KItKat <
Wybór uzasadniam - ekran wielkość / jakość , system ,karta pamięci , bateria .
Pytanie - czy to ma sens - chodzi o trafność wyboru w cenie do 800zł (1000 !!)
Wyboru pod kątem funkcjonowania jako telefon i w perspektywie jako nawigacja .

Na forum dużo mądrych i skomplikowanych treści . Przyznam że nie wszystkie zwroty i hasła
ogarniam, niemniej zamierzam spróbować , i liczę na pomoc .
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6535
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-12-04, 19:17   

Jedno mogę Ci podpowiedziec.. na KitKacie sa tam jakieś pieriepałki jaśli navi instalujesz na karcie. Masz wszystko opisane w dziale o Androidzie
Z tego co czytalem w pam. wewn. programy instalują się bez problemow. Wrzucałem AM 1.7.3 na Samsunga Galaxy i instalacja jest totalnie bezproblemowa ;-) .

P.S. Mozesz dać namiary na tak szcodrego Mikolaja ??? Bo bardzo grzeczny bylem :lol:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-04, 21:30   

no_taki napisał/a:
P.S. Mozesz dać namiary na tak szcodrego Mikolaja ??? Bo bardzo grzeczny bylem :lol:


Ten mikołaj to taki improwizowany ,więc dużej szansy nie ma .
Mam rozklekotaną nokie 6310i ,więc rodzinka chce podrzucić coś bardziej na czasie .
W tym przedziale cenowym jest kilka telefonów choćby xperia t3 czy nexus 4
Mi jakoś bliżej do tej motoroli - i niewiem czy to trafny wybór
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2014-12-04, 23:22   

no_taki napisał/a:
Mozesz dać namiary na tak szcodrego Mikolaja ??? Bo bardzo grzeczny bylem :lol:


A Dziadka masz? Choć może nie być łatwo. Podobno operatorzy, by ukrócić wyłudzenia metodą "na wnuczka" wprowadzili dla seniorów deklarujących zakup smartfona testy z obsługi androida. Typu samodzielne założenie konta w google+, ręczna konfiguracja sieci czy łamanie roota.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6535
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-12-05, 22:56   

phi!
nie musze mieć :-P
Sam jestem dziadkiem sześcioletniego wnuka i roota złamię, gdybym musiał.
Druga ręką kubusia otwierając :-P

Dziadkowie teraz bywają nieprzewidywalni :mrgreen: :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-05, 23:26   

no_taki napisał/a:
Dziadkowie teraz bywają nieprzewidywalni :mrgreen: :mrgreen:

No fajnie fajnie .
a tak między dziadkami i nie tylko, w Noki Lumia 735 , jest Windows, to czy łatwiej będzie
z nawigacją . Mam na myśli A mape .
No pójde na całość - Będzie podobnie jak w laptopie z XP ? czy to inne klocki .
Dopytuje się- gdyż naumiałem się korzystać z A mapy właśnie pod windowsa XP.

Nokia Lumia 735 głównie systemem różni się z motorolą Moto G więc problem mam dalej.
A wiedzy wychodzi na to,że coraz mniej, więc liczę na życzliwość .
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6535
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-12-08, 19:25   

Ze strony Auto Mapy:
- system operacyjny z rodziny Windows bez Windows Phone;
Na lumii AM nie uruchomi się niestety :-(
Bez problemów odpala się pod Androidem ( testowane przeze mnie na Samsung Galaxy )
Zreszta bez roota :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-08, 22:14   

no_taki napisał/a:

Na lumii AM nie uruchomi się niestety :-(
Bez problemów odpala się pod Androidem

Trzeba będzie uwzględnić to przy wyborze
Pozostaje jeszcze nawigacja co jest w Lumi - tylko nie wiem czego po niej się spodziewać.
Z AM było by prościej (łatwiej ).
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9632
Wysłany: 2014-12-08, 22:32   

Lumie mają HERE Drive, czyli dawne Nokia/OviMaps z małymi modyfikacjami - słaby program.
http://tech.wp.pl/kat,130...,wiadomosc.html

W dodatku Nokia go lekko "olewa" https://wpworld.pl/36725/nokia-spowalnia-rozwoj-here-maps-na-windows-phone-i-skupi-sie-na-androidzie-i-ios/
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-19, 21:05   

Mam pytanie do znawców -sprawa nie jest pilna ,ale wiedzy nigdy za dużo.
Czy instalowanie A mapy na androida to taka sama procedura co instalacja na PC lub
karcie pod win. :oops:
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9632
Wysłany: 2014-12-20, 13:59   

W sumie tak - uruchamiasz plik instalacyjny *.apk i potem dodajesz mapy
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
arianm
Waypoint


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 61
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-12-20, 20:48   

Jak dostanę w łapki sprzęcik ,będę próbował swoich możliwości .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11