Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-12, 13:47
Polski glos TTS dla Primo pod Androida + Pl_lang
Autor Wiadomość
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-07-31, 10:30   Polski glos TTS dla Primo pod Androida + Pl_lang

Polski glos TTS dostosowany dla Primo pod Androida (plik definicji jezykowych) - Najnowsza wersja zawsze w linku:
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=26813

Punkt 2a. w/w watku..

Pobrany plik (archiwum w formacie *.zip) skopiowac (bez rozpakowywania) do folderu \iGO\content\voice.

Do prawidlowego dzialania niezbedny jest zainstalowany w systemie syntezator mowy - Glos bedzie dzialac niezaleznie od zainstalowanego silnika syntezatora (IVONA, SVOX, ACAPELLA) - wszystkie dostepne w Markecie)
Istnieje rowniez komercyjny syntezator NUANCE/Agata (odpowiednik Agatay pod WinCE) - w markecie niedostepny.
Oprocz syntezatora wymagane jest doinstalowanie Polskiego glosu ( Maja w przypadku IVONY, lub Eva w przypadku syntezatora SVOX. Na dzien dzisiejszy nic nie wiem o glosach meskich, ale jesli sa lub sie ukaza, wspolpraca powyzszego pliku z nimi jest gwarantowana).


(linki beda na bierzaco aktualizowane - w tym miejscu zawsze znajdziemy ostatnia, stabilna wersje - na innych stronach moga sie znalezc wersje testowe, dla okreslonej grupy uzytkownikow - linki do tych wersji, po zakonczeniu testow zostana zaktualizowane wlasnie tu.)

Oczekuje na informacje i uwagi dotyczace dzialania i wystepujacych problemow lub braku tlumaczenia (Prosze podawac model sprzetu, wersje Androida oraz rodzaj syntezatora zainstalowanego w systemie)..

Instrukcja instalacji syntezatora (na przykladzie IVON'Y):
* Uruchom aplikację Google Play.
* Wciśnij przycisk menu i wybierz 'Moje aplikacje' (dla tych ktorzy juz maja TTS Ivona).
* Wybierz aplikację głosu IVONA do aktualizacji (np. 'IVONA Maja Polski beta') i kliknij na przycisku Aktualizacja lub znajdz 'IVONA Maja Polski beta' i kliknij "Instaluj".
* Gdy pobieranie zostanie ukończone, uruchom ją aby dokończyć proces aktualizacji wybranego głosu.
* Aplikacja może zaproponować aktualizację 'IVONA Text-to-Speech HQ' (okolo 250 Mb danych), która jest potrzebna do poprawnej pracy głosu.
* W ustawieniach systemu Android przejdź do ustawień syntezatora mowy.
* Zmień na chwilę domyślny syntezator mowy na inny klikając w 'Mechanizm domyślny' i wybierając PICO.
* Ustaw ponownie 'IVONA Text-to-Speech HQ' jako mechanizm domyślny i wybierz język syntezatora.

Jeżeli po wykonaniu powyższych wskazówek problem nadal występuje, należy zrestartować urządzenie. Szczegółowe informacje można znaleźć na: http://faq.ivona.com/?p=3729

Teraz wystarczy w iGO ustawic glos TTS_PL i powinno dzialac..
Nalezy doinstalowac do folderu "\iGO\content\voice" plik z definicjami jezykowymi i nic wiecej..


Sugerowany wpis do pliku sys.txt - nie jest wymagany, aczkolwiek wymusza na programie priorytet wymawiania nazw ulic, zamiast numerow drog, nadaje glosom TTS wyzszy priorytet w systemie itd..
Kod:

[tts]
announce_exit_directions=1
tts_logics=3
priority=HIGH
always_say_road_names=3
announce_street_name=1
skip_exit_numbers=2


Polski plik językowy (Pl_lang) dla Primo:
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=26813

Pod w/w linkiem w pkt 3. zawsze dostepna najbardziej aktualna wersja
Plik jest uniwersalny - przeznaczony dla Primo od wersji 2.0, niezalezny od systemu operacyjnego - przwidlowo dziala zarownow WniCe jak i Androidzie - zaadoptowano 100% tlumaczenie dla chyba wszyskich dostepnych skinow
Plik w formacie *.zip (bez rozpakowywania) skopiowac do folderu /iGO/content/lang

Pliki zamieszczone na tej stronie, moga byc udostepniane na innych forach lub stronach internetowych, tylko i wylacznie w postaci linku do strony
http://www.my-navia.pl/vi...p=368945#368945 ,
a nigdy w formie linkow bezposrednio do plikow.. Inne formy udostepnianie poza ta strona rowniez nie sa dozwolone..


Pozdrawiam i zapraszam do testowania.. Janusz_40
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
Ostatnio zmieniony przez janusz_40 2013-09-26, 17:18, w całości zmieniany 40 razy  
 
 
RadarA 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 64
Wysłany: 2012-07-31, 12:13   

Wersja Androida 4.0.4 HTC OneX ROM Android Revolution 7.2.2. Syntezator IVONA Text-to-Speech HQ (głos Maja) (problem też występuje na głosie SVOX - Ewa) Komunikaty nawigacyjne czyta perfekt, problem tylko z czytaniem nazw ulic "z i bez" polskich znaków (format nazwy ulicy nie ma znaczenia). Sys.txt usadowiony w katalogu głównym iGO na sdcard.

Mój sys.txt
Kod:
[device]
type="android"

[interface]
skin="ui_android"
capture_to_jpeg=1
show_tmc_eventlist=1
extra_settings=1
show_minimize=1
save_checksum=1
imei=000000000000000

[debug]
skip_eula=1
show_battery_percent=1
experimental_features=1
screenshotsavecameraini=0
screenshotfilename="/mnt/sdcard/iGO/captures/ecran_%02d.jpg"

[modules]
ITMC_STATION_SELECTOR="TMC_STATION_SELECTOR_NULL"
IFM_STATION_CACHE="DUMMY_TMC_STATION_CACHE"

[oasis]
exclude_directories="%sdcard%"
include_directories="%sdcard%/My Documents/Footprinnts"

[folders]
linked_root_list="/mnt/sdcard/iGO"

[sound]
csv_voice_enabled=1
ding_muted=1
dev_channels=2

[network]
available=1

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest/2/boot"

[tts]
automatic_direction_conversion=1
announce_exit_directions=1
always_say_road_names=3
skip_exit_numbers=1
ttspro_da_voice_enabled=1
priority="VERY_HIGH"

[dynamiccompressor]
compressor=1
gain=10



Dodam jeszcze że korzystając z definicji głosowych niemieckich lub rosyjskich nazwy ulic odczytywane są poprawnie.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2012-07-31, 12:18 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dodałem tagi CODE i skasowałem dużą część pliku bez związku z problemem (np. POI, 3d)
_________________
HTC One - Android Revolution HD
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-07-31, 12:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-07-31, 12:32   

RadarA napisał/a:
[sound]
csv_voice_enabled=1

To mozna wyrzucic, jesli nie kozystasz z glosow w formacie *.csv
RadarA napisał/a:
[dynamiccompressor]
compressor=1
gain=10

a to trzeba wyrzucic - kompeltnie zbedne i funkcja nie dziala na Androidzie

[ Dodano: 2012-07-31, 12:35 ]
RadarA napisał/a:
[tts]

ta sekcje radzilbym zmodyfikowac:
Kod:
[tts]
announce_exit_directions=1
tts_logics=3
priority=HIGH ;lub wyzszy   (VERY_HIGH)
always_say_road_names=3
announce_street_name=1
skip_exit_numbers=2


[ Dodano: 2012-07-31, 12:37 ]
Shaom napisał/a:
U mnie działa rewelacyjne
Podaj jaki masz sprzet i jaka wersja Androida oraz jaki syntezator zainstalowany w systemie.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
RadarA 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 64
Wysłany: 2012-07-31, 13:05   

janusz_40 napisał/a:
ta sekcje radzilbym zmodyfikowac:


Zbędne rzeczy usunięto i naniosłem poprawki zgonie z zaleceniem, jednak błędy z czytaniem nazw ulic zostały. :-|
_________________
HTC One - Android Revolution HD
 
 
RadarA 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 64
Wysłany: 2012-07-31, 18:11   

janusz_40 napisał/a:
Znalazlem cos na czeskim forum - sprobuj usunac z folderu \Primo\save pliki typu *.cks

Niestety brak poprawy. :evil: Powoli tracę nadzieje na poprawne działanie (chyba że spróbuje przerobić niemieckie definicje od podstaw na polski. Janusz czy przypadkiem nie porywam się z motyką na słońce ? :-( )
_________________
HTC One - Android Revolution HD
 
 
naczelnik 
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-07-31, 19:01   

Zmodyfikowany plik definicji od janusza_40
Kod:
http://chomikuj.pl/naczelnik7/navi/Voice_TTS_Android_eng_f1_lua,1832322836.zip

Ustawiamy na głos anielski - czyta wszystko po polsku łącznie z nazwami ulic (bynajmniej w trybie symulacji trasy).
_________________
HTC Desire 820
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-07-31, 20:45   

naczelnik napisał/a:
Zmodyfikowany plik definicji od janusza_40
Mysle, ze sprawa dotyczy LCID w pliku "info.ini" i Androida w wersji 4.x, bo na wersjach 2.x moj TTS dziala.. Oczekuje na informacje od uzytkownikow Andka 4.x z zaznaczeniem wersji i podaniem czy wersja oficjalna czy tez nieoficjalna..
Cala Twoja zmiana to podrzucenie do pliku definicji glosow poliku info.ini z wersji angielskiej pozatym zadnych znaczacych zmian w nim nie ma, tylko numer LCID - w moim pliku jest Polski i byc moze Andek zle ten "polski" LCID rozpoznaje.. W wersji niemieckiej LCID jest dla niemiec, natomiast wersja rosyjska i czeska ma LCID niemieckie - dziwne, ale chyba wlasnie w tym jest problem..
W przyszlym tygodniu bede mial do dyspozycji Androida 4.x i dopiero wtedy jestem w stanie wszsytko przetestowac.. Wprawdzie "beta 2" pliku definicji glosow juz gotowa ale z jej publikacja wstrzymam sie do czasu, az bede mial wieksza ilosc opinii uzytkownikow "beta 1"
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-07-31, 21:03   

geranium napisał/a:
ICS 4.0.4
IVONA czy SVOX?
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
naczelnik 
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-08-01, 07:43   

janusz_40 napisał/a:
Mysle, ze sprawa dotyczy LCID w pliku "info.ini" i Androida w wersji 4.x,

Masz rację. Wystarczy zmienić wpis LCID i wszystko pięknie działa.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2012-08-01, 16:51 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Przyciąłem przydługie przytoczenie
_________________
HTC Desire 820
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-08-01, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2158
Wysłany: 2012-08-01, 15:45   

janusz_40 napisał/a:
geranium napisał/a:
ICS 4.0.4
IVONA czy SVOX?


pisałem wcześniej ivona ostatnia wersja z marketu bez zmian ustawień zresztą wszystkie twoje wersje po zmianie wpisu w ini działały dobrze .
jedno to nie podaje wartości ograniczenia fotoradaru -muszę podmienić plik z fotoradarami do próby natomiast ograniczenia prędkości ze znaków podaje prawidłowo nazwy ulic wypowiada prawidłowa
 
 
pio71 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Kwi 2011
Posty: 11
Skąd: polska
Wysłany: 2012-08-01, 22:20   

Witam . Mam takie mało pytanko ,czy ustawienia zoomu mają coś do Agatki dodałem do sys.txt takie wpisy:
[camera1]
; common settings
maxdistance=700
; 2D settings
minzoom2d=100
maxzoom2d=400
defaultzoom2d=300
; 3D settings
minzoom=40
maxzoom=75
minangle=45
maxangle=82
defaultzoom3d=45
defaultangle=79
angleoffset=65
speedzoom=1
speedangle=0

i Agatka zamilkła bez tego wpisu gada jak szalona dodałem go aby troche przybliżyć sobie mapę.Może coś trzeba zmienić w tym wpisie żeby się odezwała.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-08-02, 10:06   

geranium napisał/a:
nie podaje wartości ograniczenia fotoradaru
Gole iGO/Primo, nie podaje ograniczen dla fotoradarow - te funkcje dostepne sa dopiero po zainstalowaniu dodatkowego skina, rozszerzajacego mozliwosci programu - z tego co wiem pojawil sie GJ skin dla Primo pod Androida (pewnie sa i inne ale czy one podaja ograniczenia fotoradarwo, nie wiem).
pio71 napisał/a:
czy ustawienia zoomu mają coś do Agatki
Nigdy nie mialem sytuacji, by mialy z Agata cos wspolnego sekcje inne niz [sound] oraz [tts]
naczelnik napisał/a:
Masz rację. Wystarczy zmienić wpis LCID
Dzieki za potwierdzenie - osobiscie nie moglem sprawdzic i byly to tylko moje domysly..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
RadarA 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 64
Wysłany: 2012-08-02, 13:32   

naczelnik napisał/a:
Wystarczy zmienić wpis LCID i wszystko pięknie działa


Potwierdzam opinie. Janusz pozwoliłem sobie na zmianę LCIDa w twoim pliku i po krótkich testach mogę powiedzieć iż Agata dla Androida działa prawie tak dobrze jak dla WM. W weekend jadę w dalszą trasę więc podzielę się spostrzeżeniami z używania AGATY :mrgreen:
_________________
HTC One - Android Revolution HD
 
 
geranium 
Maestro GPS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 2158
Wysłany: 2012-08-02, 15:30   

janusz_40 napisał:
Gole iGO/Primo, nie podaje ograniczen dla fotoradarow - te funkcje dostepne sa dopiero po zainstalowaniu dodatkowego skina, rozszerzajacego mozliwosci programu - z tego co wiem pojawil sie GJ skin dla Primo pod Androida (pewnie sa i inne ale czy one podaja ograniczenia fotoradarwo, nie wiem)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-08-02, 15:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-08-02, 16:02   

RadarA napisał/a:
pozwoliłem sobie na zmianę LCIDa w twoim pliku
na jaki zmieniles?
LCID=0x0415 ?
voice ID="1045" ?

[ Dodano: 2012-08-02, 16:11 ]
naczelnik napisał/a:
zmienić wpis LCID
A twoj wpis jak teraz wyglada?

Pewnie to dlatego, ze w europie zachodniej stosuje sie zestaw znakopw 1252, natomiast europa srodkowa (w tym Polska) 1250 i widocznie z tym sobie Android nie radzi (choc to tez zalezy od wersji Androida, bo wiekszosc nie sprawia problemow..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15