Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:55
Auto Mapa dla Becker Traffic Assist
Autor Wiadomość
Rafał1984zrm 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-06-16, 21:21   Becker Z098

renron: zobaczę co się będzie działo:) Znalazłem już fotoporade tylko, że na nawigacji Sony- póki co bardzo dziękuje za pomoc:) Napisze jak będą jakieś efekty- pozdrawiam
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2009-06-16, 21:47   Re: Becker Z098

Rafał1984zrm napisał/a:
Kolego, przepraszam że Cię tak męcze, ale mógłbyś mi po kolei napisać co mam zrobiić w tym programie Smifr? Jestem dopiero poczatkujący:( podam Ci mój gg będzie szybciej: 8568258

Nie używam komunikatorów, dwuklik na pliku SirfTech.exe uruchomi się program, klikasz na zakładkę COM i następnie na FinPort & Baud, wyszuka Ci port COM i prędkość Bautrate, to są ustawienia dla Twojej nawigacji, w okienku Protokol masz informacje na jakim protokole pracuje nawigacja, jeżeli na Sirf to musisz zmienić na Nmea.

Jak by trzeba było zmienić protokół z Sirf na Nmea to zamykasz to okienko i w okienku głównym klikasz na zakładkę Sirf, z rozwiniętego menu klikasz na Switch to Nmea Protocol, w okienku które się wyświetli wpisujesz Baudrate które miałeś wyświetlone na początku i klikasz na Set, powinien pojawić się Nmea time, klikasz na krzyżyk w prawym górnym rogu i przechodzisz do zakładki Nmea i z wyświetlonego menu wybieramy Navigation Initialization, w następnym okienku zaznaczamy Factory Reset i klikamy przycisk "Set", Klikamy na krzyżyk w prawym górnym rogu.
Klikamyna zakładkę COM i sprawdzamy czy odbiornik GPS odbiera jakieś bajty na protokole NMEA.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Rafał1984zrm 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-06-16, 21:50   Becker Z098

Coś się zchrzaniło... moja nawigajca jest teraz " ciemna"::(:(:( - tzn. działa, ale wszystko jest na ciemnym tle- da sie to jakoś naprawić????
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2009-06-16, 21:51   Re: Becker Z098

Rafał1984zrm napisał/a:
Coś się zchrzaniło... moja nawigajca jest teraz " ciemna"::(:(:( - tzn. działa, ale wszystko jest na ciemnym tle- da sie to jakoś naprawić????

Reset, a coś robił że tak się porobiło ?
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Rafał1984zrm 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 11
Wysłany: 2009-06-16, 21:52   Becker Z098

zrobiłem reset ustawień i jest OK:) Ale się przestraszyłem:P Postaram się zrobić tak jak mi napisałeś wyżej:)

[ Dodano: 2009-06-16, 22:03 ]
Zrobiłem tak jak mi napisałeś:


znalzało mi takie ustawienia:
COM 9
115200
Protokol-

Potem chciałem zmienić Sirf na Nmea, ale niestety nie ma możliwości wyboru takich ustawień jaki mi znalzała nawigacja, i co Ty na to kolego?

[ Dodano: 2009-06-16, 22:04 ]
echhhh.... chyba trzeba będzie dać zarobić fachmanom z allegro:(

[ Dodano: 2009-06-16, 22:07 ]
renron: naprawdę pod wielkim wrażeniem jestem... skąd Wy to wszystko wiecie
 
 
jarusss
Waypoint


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-07-14, 13:29   auto mapa na Becker z-201

witam wszystkich!!!
mam pare pytań bo nic nie znalazłem na forum albo znalazłem ale nie wiem co z czym i jak a mianowicie mam nawigacje beckera z-201, przeczytałem na forum że po kliknięciu na ustawienia systemowe--->informacje i kliknięcie na ikonke monitora trzy raz odblokuje się a raczej wydzie się do win, udało mi się super wgrałem na karte automape europy+pl widzi mape tylko nie ma zasięgu wgrałem jeszcze jedną tym razem tylko polski to samo zmieniałem porty i prędkość tak jak piszą inni na forum ale nic to nie daje, może ktoś wie co mam zrobić żeby to zadziałało tz. automapa znalazła zasięg??? wydaje mi się że to przez to że orginalna mapa kożysta z anteny to druga nie może znaleś. Najlepiej jak by ktoś w prosty sposób napisał jak zrobić w z-201 żeby po starcie było można wybrać z której mapy chce się kożystać. bardzo was wszystkich prosze o pomoc i z góry dziękuje!!!
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2009-07-14, 13:55   

Autoamapa uruchomiona pierwszy raz dosc dlugo lapie zasieg.. testowlaes na otwartej rozestrzeni czy w domku? Sprawdz gdzies na polu - powinno zaskoczyc.. no i jeszcze ustawienia portu com i szybkosci w konfiguracji automapy - masz dobre ustawienia, zgodne z Twoim sprzetem??
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
jarusss
Waypoint


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-07-14, 18:36   

a gdzie znaleść jakie mam ustawienia w swoim sprzęcie prętkości itp. ???
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2009-07-14, 18:50   

jarusss napisał/a:
a gdzie znaleść jakie mam ustawienia w swoim sprzęcie prętkości itp. ???

To ustawiasz w AutoMapie, Menu -> Ustawienia -> GPS
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
jarusss
Waypoint


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-07-14, 19:07   

to mam ustawione com2 i prędkość 56000 zresztą próbowałem na wszystkich
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8837
Wysłany: 2009-07-14, 19:19   

jarusss napisał/a:
to mam ustawione com2 i prędkość 56000 zresztą próbowałem na wszystkich

Pobierz z podanego linku SirfTech- a i skopiuj na SD, po uruchomieniu powinien wykryć Ci prawidłowy port COM i prędkość, być może należy zmienić protokół z Sirf na Nmea.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=91324#91324
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
zaq13 
Waypoint


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-07-14, 19:32   Re: auto mapa na Becker z-201

jarusss napisał/a:
witam wszystkich!!!
mam pare pytań bo nic nie znalazłem na forum albo znalazłem ale nie wiem co z czym i jak a mianowicie mam nawigacje beckera z-201, przeczytałem na forum że po kliknięciu na ustawienia systemowe--->informacje i kliknięcie na ikonke monitora trzy raz odblokuje się a raczej wydzie się do win, udało mi się super wgrałem na karte automape europy+pl widzi mape tylko nie ma zasięgu wgrałem jeszcze jedną tym razem tylko polski to samo zmieniałem porty i prędkość tak jak piszą inni na forum ale nic to nie daje, może ktoś wie co mam zrobić żeby to zadziałało tz. automapa znalazła zasięg??? wydaje mi się że to przez to że orginalna mapa kożysta z anteny to druga nie może znaleś. Najlepiej jak by ktoś w prosty sposób napisał jak zrobić w z-201 żeby po starcie było można wybrać z której mapy chce się kożystać. bardzo was wszystkich prosze o pomoc i z góry dziękuje!!!


a dlaczemu nie zainstalowałes automapy na karte?

jak bedziesz instalował automape 5.5.2 wersje PL lub wersje EU zyskasz piękne menu dla beckera pod warunkiem ze wskazesz ze ma byc to instalacja dla tej navi.

naprawde warto i prosto to sie robi

a jezeli chcesz dalej przez swoj sposob odpalac nawigacje to skorzystaj z programu Resinfo.exe i tam masz zakladke Task i zabij proces Navi [End Task] i zobaczysz ze zyskasz na predkosci i zwolni ci sie port com dla automapy

ale ja zdecydowanie polecam moj pierwszy sposób!!



dostaniesz takie menu z dwoma pierwszymi z lewej ikonkami
 
 
jarusss
Waypoint


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-07-14, 19:52   

dzięki kolego spróbuje zainstalować na karte automape 5.5.2 wersje PL lub wersje EU i dam znać czy działa tak jak u ciebie. tylko czy znajde gdzieś na necie taką wersje auto mapy do zainstalowania, jak wiesz może gdzie jest to napisz bardzo prosze!!!
 
 
zaq13 
Waypoint


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 39
Wysłany: 2009-07-14, 20:12   

z tego forum masz na gorze przyklejone

Automapa
tylko szukaj wersji instalacyjną i potem cukierki doklej
 
 
jarusss
Waypoint


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-07-15, 00:04   

wielkie dzięki "zaq13" zrobiłem tak jak piasałeś i po włączeniu mojego beckera z-201 jest do wyboru orginalna mapa i automapa wybieram automape i wszystko działa beż problemu wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10