My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Becker Active.5 LMU - odblokowanie, programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
adam76
Waypoint


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 15
  Wysłany: 2014-07-30, 20:23   Becker active.5 LMU

Witam
Mam takie pytanie,czy ktoś dał radę odblokować tą nawigację?np.jakimś panelem?
Chciałem dodać Igo Primo i Automape na kartę bez podmieniania nazw.
 
 
walko
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 2014-08-10, 21:41   Becker Active.5 LMU Plus (Becker BE B10)

Czesc,
od niedawana nowego takiego jak w temacie Becker'a. Moze ktos juz ma badz wie jak to ustrojstwo zmusic do wspolpracy z IGO Primo odnosnie TMC. Nawigowanie dziala ale nie wiem jak ustawic i jakie pliki uzyc aby aktywowac TMC. Na oryginalnym sofcie wszystko dziala jak nalezy do tej pory probowalem uzywac plik konfiguracyjny z Beckera z odpowiednim wpisem w sys.txt:

Kod:

[gps]
port=7
baud=38400
send_init=0
set_messages=0
min_valid_heading_speed=0.0

[tmc]
setup_hw_immediately_on_hw_ok=1
use_starter_thread=0
tmc_info_database_on=1
source="avanteq"
port="COM,5"
internal_tmc_name="avanteq"
tuner_model= "IGO_GPSTMC_TUNER"
update_ltn_on_country_change=1
ignore_suspend=1
ignore_resume=1
internal_restart_timeout=15000
tmc_health_polling_timeout=1000
rds_health_polling_timeout=1000
avanteq_source_used=1
hwrestart_on_acc=0



niestety ikona od TMC nawet sie nie pojawia....
Soft 9.6.13.351648, Skin: diMkaWA_P174.zip

Bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie....

Piotr
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18341
Wysłany: 2014-08-10, 21:53   

Sprawdź, na jakim porcie i czy w ogóle jest wykrywany odbiornik TMC http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.38 - może jakis proces go blokuje
_________________

 
 
adam76
Waypoint


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 15
Wysłany: 2014-08-23, 22:05   

u mnie przy tym wpisie jest ikonka TMC
[tmc]
source="avanteq"
port="COM,5"
internal_tmc_name="avanteq"
tuner_model= "IGO_GPSTMC_TUNER"
update_ltn_on_country_change=1
ignore_suspend=1
ignore_resume=1
internal_restart_timeout=15000
tmc_health_polling_timeout=1000
rds_health_polling_timeout=1000
avanteq_source_used=1

ale wyskakuje mi komunikat brak urzadzenia TMC na skinie dimka :-?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9505
Wysłany: 2014-08-24, 13:03   

Ikonke wywołujesz wpisem , i jest nawet bez podpietego odbiornika.

Sprawdź port
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
adam76
Waypoint


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 15
Wysłany: 2014-08-24, 19:35   

sprawdziłem już wszystkie porty,i na wszystkich wyskakuje komunikat brak odbiornika tmc,odbiornik sprawny nawet z tego powodu wyslalem do serwisu nawigacje,może jest zablokowany port jak w nawigacjach mio,tylko nie wiem jak sie za to zabrac,bez dostepu do windowsa navi,może ktoś podrzuci jakis panel odblokowujący tą navi??
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18341
Wysłany: 2014-08-24, 19:39   

adam76 napisał/a:
nie wiem jak sie za to zabrac,
Zacznij od robienia tego, co proponujemy. W tym przypadku sprawdzenia portów wskazanym programem i dokładnego opisu co wykrył
Żaden panel nie odblokuje portu TMC - to cos zupełnie innego niz odblokowanie urządzenia
_________________

 
 
adam76
Waypoint


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 15
Wysłany: 2014-08-24, 20:15   

porty juz dawno sprawdziłem,wykrywa na porcie 5 i na wpisie 4 posty wyżej dalej brak odbiornika tmc,
po za tym zeby coś wiecej zrobic to musisz miec dostep do windowsa ,bo nie wszystkie programy po zmianie nazwy odpalaja na navi
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9505
Wysłany: 2014-08-24, 20:42   

Podstaw explorer.exe za plik exe od iGO.
A potem uruchom ITaskmanagera i podaj liste procesów
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
walko
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 2014-08-31, 11:24   

Dzień dobry,
oto lista uruchomionych procesów (Active.5 LMU Plus- z bluetooth)

Kod:
ITaskMgr.exe
navigator.exe  - to explorer.exe (zmieniona nazwa aby automatycznie sie uruchomil)
PhoneLink.exe
GPS.EXE
servicesd.exe
udevice.exe
udevice.exe
udevice.exe
udevice.exe
shell.exe
NK.EXE


Z tego co zauważyłem, to nawet zmiana katalogu oryginalnego oprogramowania z "navigator" na jakiklowiek inny, bądź sama zmiana nazwy pliku navigator.exe powoduje już to że nawet oryginalny soft melduje o braku inicjalizacji TMC....

Może coś uda się wymyślić....
 
 
Neg 
azymut


Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 4
  Wysłany: 2014-09-15, 14:34   Becker Active.5 LMU - odblokowanie, programy nawigacyjne

Witam szanowne grono My-Navia.pl !

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Becker Active.5 LMU. Sprzedawca zapewniał że Automapę również wrzucę bez problemu...
Niestety, najnowszą Automapę 6.16 zainstalowałem na karcie SD z dodatkiem Becker, kartę włożyłem do urządzenia, restart i... NIC z tego. Startuje oryginalne menu Becker i w tle navigacja Becker. Urządzenie w ogóle nie zareagowało na plik Autorun.exe na karcie pamięci.

Czy ktoś może proszę coś podpowiedzieć? Do tej pory używałem Pocket PC jako navi i nigdy nie było problemów, a z tym WinCE nie mogę dojść do porozumienia...
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-09-16, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9505
Wysłany: 2014-09-15, 14:42   

Format SD, instalacja AM bez żadnego dodatku i podstaw Automapa EU.exe zamiast pliku exe od oryginalnego programu nawigacyjnego.

[ Dodano: 2014-09-15, 14:43 ]
Do scalenia (chyba) z http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=41406
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Neg 
azymut


Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-09-15, 15:18   

dziękuję za szybką odpowiedź i przepraszam bo nie opisałem do czego zmierzam :oops:

aktualnie mam zrobione dokładnie tak jak napisałeś i Automapa się uruchamia - potwierdzam że ta metoda działa - jednak bardzo zależy mi na menu z możliwością wyboru programu do nawigacji.
Automapę mam tylko na Polskę a fabryczną aplikację Becker potrzebuję na Europę.

Może ktoś wie co dokładnie zmienia/uruchamia dodatek do Beckera z Automapy? Czy jestem w stanie ręcznie zrobić to co powinien robić Autorun.exe umieszczony na karcie SD? Domyślam się że zmienia nazwę pliku navigator.exe na navigator_org.exe ale w takim razie który plik z karty SD podstawia za oryginalny navigator.exe żeby uruchomiło się Menu wyboru z Automapy?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18341
Wysłany: 2014-09-15, 20:27   

Neg napisał/a:
co dokładnie zmienia/uruchamia dodatek do Beckera z Automapy?
Cytat:
Instalator AM podmienia plik startowy programu nawigacyjnego Beckera żeby umożliwić po starcie wyświetlenie menu z możliwością wyboru programu nawigacyjnego.
http://www.my-navia.pl/vi...p=425176#425176

A który dodatek BECKER zaznaczyłeś? Są dwa, może nie każdy pasuje do każdego modelu

[ Dodano: 2014-09-15, 20:47 ]
Dodatek dla Beckerów "Z" daje 2 pliki INI, 2 bitmapy i autorun.exe
Dla READY - 2xINI, 2xBMP + folder DEFAULT z plikiem auto.exe
_________________

 
 
Neg 
azymut


Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 4
Wysłany: 2014-09-15, 22:48   

Cytat:
Instalator AM podmienia plik startowy programu nawigacyjnego Beckera żeby umożliwić po starcie wyświetlenie menu z możliwością wyboru programu nawigacyjnego.
Zgadza się, jednak nie mogę dojść to tego na co podmienia oryginalny plik. Próbowałem ręcznie podmienić oryginalny plik navigator.exe (jako że Autorun.exe z karty SD nie startuje u mnie) na kolejno:
1) Autorun.exe z karty SD = navi nie startuje (zatrzymuje się na logo Becker)
2) auto.exe z folderu default na karcie SD = navi nie startuje
3) winceam.exe z karty SD = startuje Automapa i działa, ale nie mam dostępu wtedy do programu Becker na którym również mi zależy poza granicami PL

Cytat:
A który dodatek BECKER zaznaczyłeś? Są dwa, może nie każdy pasuje do każdego modelu
Próbowałem i z jednym i z drugim. Bez ręcznej podmiany plików rezultat taki sam - startuje tylko oryginalne menu Becker i mapa Becker. Żadnej reakcji na Automapę zainstalowaną na karcie SD.

Myślę że może mnie jeszcze uratować jakiś panel w postaci exe-ka który będę mógł podstawić za oryginalny plik navigator.exe i na którym to panelu skonfiguruję odnośniki do oryginalnej aplikacji Becker i do Automapy na karcie SD.
Czy ktoś może wskazać mi panel dostosowany do 800x480 i w miarę konfigurowalny za pomocą np. INI?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12