Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:21
Brak ładowania? Becker Z100
Autor Wiadomość
delt
azymut


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-05-27, 15:06   Brak ładowania? Becker Z100

Witam,
Jakiś czas temu kupiłem używanego Beckera Z100. Do zestawu dołączona była stacja dokująca do montażu na kierownicę motocykla. Jeżdżąc po mieście wszystko było w porządku. W ostatni weekend wybrałem się w kilkugodzinną trasę. Po jakiś 2h na ekranie nawigacji pojawił się komunikat oznajmiający, że jeżeli nie podłącze nawigacji do ładowarki nastąpi jej wyłączenie. I rzeczywiście - urządzenie wyłączyło się. Po dojechaniu na miejsce naładowałem baterie do pełna przy pomocy ładowarki sieciowej. W drodze powrotnej jednak sytuacja się powtórzyła.

Przy włączonym IGO Primo zaraz po wyjęciu nawigacji ze stacji otrzymuję komunikat o odłączeniu urządzenia od zasilania i przejściu na pobór energii z baterii. Także urządzenie wykrywa stację.
Zmierzyłem napięcie na stykach stacji i wyszło 5,17V czyli blisko deklarowanych przez producenta 12V - stacja jest sprawna.

Co zatem może powodować taki stan rzeczy? Czy to możliwe, że nawigacja zużywa więcej energii niż dostarcza jej ładowarka?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2014-05-27, 17:08   

Jaka ładowarka? 500mA, czy 2000?
_________________

 
 
delt
azymut


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-05-27, 17:42   

Ta która jest na stacji dokującej przy motocyklu ma na wejściu 12V, 800mA a na wyjściu 5V i 1A.
Sieciowa ma wyjście takie samo jak ta na motocyklu.
 
 
hayo
Waypoint


Dołączył: 03 Gru 2011
Posty: 22
Wysłany: 2014-05-27, 20:48   

Prawdopodobnie masz problem na połączeniu tych trzech bolców w stacji z nawigacją. Takie samo połączenie jest wewnątrz urządzenia. To typowa przypadłość krokodyla. Okresowo pomaga czyszczenie styków, docelowo mam na to "patent".
 
 
delt
azymut


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 3
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-05-27, 21:14   

Masz na myśli to, że bolce nie przylegają odpowiednio do styków w nawigacji? Właśnie w tym kierunku szukałem problemu, bo sama nawigacja jest sprawna i ładuje się przez inna ładowarkę. Na stacji dokującej na motocyklu też jest napięcie, więc i ona jest sprawna.

Mógłbyś podzielić się tym patentem?
 
 
hayo
Waypoint


Dołączył: 03 Gru 2011
Posty: 22
Wysłany: 2014-05-27, 23:26   

delt napisał/a:
Masz na myśli to, że bolce nie przylegają odpowiednio do styków w nawigacji?

Tak, oczyść delikatnie bolce i styki nawigacji, powinno pomóc.
Cytat:
Właśnie w tym kierunku szukałem problemu, bo sama nawigacja jest sprawna i ładuje się przez inna ładowarkę.

Nie tyle przez inna ładowarkę co przez inny port.
Cytat:
Mógłbyś podzielić się tym patentem?

Po "patent" zapraszam do siebie :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11