Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
TomTom Android - problem z sygnałem GPS
Autor Wiadomość
borysj5
młodszy inspektor GPS


Wiek: 50
Dołączył: 22 Kwi 2010
Posty: 9
Wysłany: 2013-01-07, 11:21   

Pierwszy raz mam nawigacje statyczną buaha :) Ten TT gubi sygnał GPS praktycznie już od ok 20km/h
działa tylko jak stoje.
Inne nawigacje np IGO działają normalnie
LG L9. ktos tak miał ?
 
 
krupnik1
azymut



Dołączył: 22 Mar 2012
Posty: 3
Wysłany: 2014-05-13, 11:26   

Witam,
po zainstalowaniu na SXS aplikacja uruchamia się, mapa wydaje się być prawidłowo załadowana, po wyznaczeniu trasy pojawia sie niestety komunikat: "oczekiwanie na prawidłowy sygnał gps" i tak się wyświetla w nieskończoność.
aplikację instalowałem kilkakrotnie po wcześniejszym czyszczeniu pozostałości po poprzednich instalacjach, foldery z mapą również od nowa wrzucane, nie zależnie od miejsca instalacji aplikacji i folderu z mapą (pamięć wew., zew.) zawsze tak samo.
Co poszło nie tak ? jakieś sugestie ?
pozdrawiam
krupek
_________________
 
 
stif45 
guru



Pomógł: 51 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 1030
Wysłany: 2014-05-13, 12:07   

krupnik1...masz włączony GPS w urządzeniu, a może Twoje urządzenie nie posiada modułu GPS.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
krupnik1
azymut



Dołączył: 22 Mar 2012
Posty: 3
Wysłany: 2014-05-13, 12:20   

stif45 ..... cóż to za pytanie :?: dzięki ale to nie odbiornik gps.
Automapa, Moje trasy, i inne aplikacje korzystające z gps-u bez problemu.
Jakieś inne sugestie?
pozdrawiam
krupek
_________________
 
 
gomez.pl 
Waypoint


Wiek: 37
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 53
Wysłany: 2014-05-28, 19:00   

na sgs3 tt działa znakomicie. znacznie lepiej niż AM...
urządzenie z rootem.

może zainstaluj gps fix
 
 
grafi73
azymut


Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 1
Wysłany: 2014-08-16, 11:30   

Cześć. Czy ktoś się spotkał z problemem gubienia sygnału gps w trakcie jazdy. Aplikacja zakupiona w Google play mam najnowsze mapy europy. Tomtom uruchomiony w polsce w drodze do Chorwacji kilkukrotnie tracił sygnał gps i nie potrafił go sam złapać. Pomagało dopiero wyłączenie w ustawieniach androida gps-u i po kilkunastu sekundach włączenie go . Tomtom jest zainstalowany na telefonie HTC ONE M8 z najnowszą aktualizacją androida.
 
 
mrc 
Navi Expert
- VIP -


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: ten mandat ?!
Wysłany: 2014-12-13, 13:02   

Panowie i Panie mam pytanie ;)

Czy u Was też bywa problem z ustaleniem pozycji GPS na TomTomie?
Program uruchamiam, niby satelity widzi, ale gubi się. Pokazuje, że jadę gdzieś obok albo po trawnikach, ewentualnie czasami pokazuje, że jestem sporą odległość od skrzyżowania a faktycznie stoję na światłach.

Bywa też tak, że jak stoję na światłach strzałka symbolizująca moją pozycję obraca się i dopiero gdy ruszę wraca na swoje miejsce.

Czasami program działa poprawnie.

Urządzenie galaxy tab 3 z androidem 4.2.2 wersja TT 1.4

Włączyłem też IGO i wszystko chodzi ładnie, widzi 11 satelit.
_________________
Gość pamiętaj że nie ma problemu bez rozwiązania ;)
 
 
stif45 
guru



Pomógł: 51 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 1030
Wysłany: 2014-12-13, 16:01   

mrc...sprawdź czy zresetowanie urządzenia rozwiąże problem.
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/stif45
 
 
mrc 
Navi Expert
- VIP -


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: ten mandat ?!
Wysłany: 2014-12-14, 11:19   

Tak, kolego i to kilka razy już tak robiłem.
Zainstaluję 1.3.2 zobaczę czy coś to zmieni

[ Dodano: 2014-12-23, 10:25 ]
Więc sprawdzałem na dwóch tabletach galaxy tab 3 i problem jest ten sam, nie wiem czym jest to spowodowane. TT idzie do kosza, pozostaje IGO, które działa bardzo ładnie.
Szkoda nerwów.
_________________
Gość pamiętaj że nie ma problemu bez rozwiązania ;)
 
 
lukaszm 
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 137
Wysłany: 2015-10-27, 01:18   Oczekiwanie na prawidłowy sygnał GPS na nie stockowym ROM

Cześć mam problem z działaniem Nawigacji TomTom 1.4 wersja map 955.6746.
Otóż ta sama wersja apki oraz mamy wrzucone na SGS4 (stock), Nexus7 (stock), Galaxy tab3 (stock) działa bez problemowo widzi sygnał GPS.
Jednak gdy w Nexus7 przesiadłem się na innym ROM dokładnie USB ROM (od Timur's - Codygenmod 10.1) po uruchomieniu apki i wybraniu miejscowości pojawia się oczekiwanie na poprawny sygnał GPS. W tym samym czasie GPS już działa bo korzysta z niego np. Yanosik.

Czy jesteście w stanie w jakiś sposób pomóc?
Z góry dzięki za pomoc.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9629
Wysłany: 2015-10-27, 07:15   

Na wszystkich ROM-ach poza tym jednym TT widzi odbiornik GPS gdy korzysta z niego Yanosik?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
lukaszm 
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 137
Wysłany: 2015-10-27, 19:21   

Tak. Nawet wyłączenie Yanosika powoduje, że TT nie widzi odbiornika GPS.
 
 
krissos 
Navi Expert


Wiek: 104
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 286
Wysłany: 2018-09-06, 19:59   

Czy komuś udało się rozwiązać problem z gps?
Na żadnej innej aplikacji (igo, navigon, yanosik, itd) działa ok. Robiłem przywracanie systemu (tablet) czyszczenie wgrywanie od zera tt i nic nie pomaga.
Ale ostatnio zauważyłem jedną rzecz jak jadę na tt i zgubi sygnał (to przeważnie robiłem wył/wł tt i na jakiś czas pomagało) a teraz wystarczy wyłączyć ekran i po paru sek tt zaczyna prowadzić i sygnału nie gubi, jak włączę ekran to gps gubi (nie zawsze i nie ma reguły czasu, raz szybciej raz wolniej)
Bardzo dziwna sprawa na wyłączonym ekranie działa tt na włączonym są problemy z gps.
Jest to mocno denerwujące, jak by nie traffic który działa w nim z precyzją 98% to bym już dawno zmienił navi. A tak się męczę i szukam rozwiązania :)
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6417
Skąd: znikąd
Wysłany: 2018-09-06, 20:06   

krissos napisał/a:
Bardzo dziwna sprawa na wyłączonym ekranie działa tt na włączonym są problemy z gps.


Misiam teraz, ale byc może tak reaguje program na braki pamieci.
W igo ekran robi się czarny na chwile, byc może programiści w TT zaprojektowali odcięcie obsługi GPS na moment jako remedium na chwilowy brak pamięci.
A wszystko to po to, by nie wywalilo calkowicie programu., a nawet systemu
P.S nie znam TT, ale jesli jest możliwość wykastrowania programu z jakiś składników i w ten sposób odchudzenia go, warto by przetestowac, czy gubienie GPS ma też miejsce na takim mocno kastrowanym programie.
(np. mapa samej Polski, wywalenie POI etc.. etc... )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
krissos 
Navi Expert


Wiek: 104
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 286
Wysłany: 2018-09-06, 20:24   

Tu raczej nie zależy od pamięci, bo jej jest sporo wolnej, i nie na wszystkich urządzeniach gubi sygnał i nie zawsze to robił, zauważyłem od którejś wersji i na początku było to raz na jakiś czas, więc myślałem że przy kolejnej aktualizacji to się poprawi, ale kolejne aktualizacje po części to to pogarszały i teraz bardzo często gubi sygnał. Zauważyłem też że (nie jest to regułą) gps ginie jak zbliżam się do jakiegoś manewru, śmieszną sprawą jest jak jadę autostradą i mijam zjazd to praktycznie 99% pokazuje że zjeżdżam i jadę tym zjazdem obok autostrady, a jak już faktycznie zjadę bo to mój zjazd to pokazuje że jadę autostradą i mam kolejnym zjazdem nawrócić :lol: . Tak jak by pokazywała na przekór :)

geranium napisał/a:
wiesz ile jest wersji TT na androida ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
osobiście znam 6

Najnowsze TT GO z najnowszymi mapami
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9