Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:43
Navroad VIVO S6
Autor Wiadomość
backdraft
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 14
Wysłany: 2014-06-26, 21:54   

ckrzys napisał/a:
Jak podają na swojej stronie firma JAMICON z Katowic jest producentem marki NavRoad i NEXO. Montują to gdzieś i nie wiedzą co w środku jest?


A może niedługo pojawią się modele z serii 7?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18658
Wysłany: 2014-06-27, 05:44   

Istotny jest port komunikacyjny. Prędkość transmisji może być dowolna, to tylko sprawa ilości danych do przetworzenia
Ja mam (Mio M500) prędkości w każdym programie ustawione inaczej - im wyższa prędkość, tym dokładniejsza pozycja, ale większe lagi urządzenia.
_________________

 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-06-27, 20:49   

ckrzys napisał/a:
Jak podają na swojej stronie firma JAMICON z Katowic jest producentem marki NavRoad i NEXO. Montują to gdzieś i nie wiedzą co w środku jest?


No przecież na obudowie jest miejsce montażu :) Poszukaj dobrze.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9549
Wysłany: 2014-06-27, 20:54   

fox2plus napisał/a:
ckrzys napisał/a:
Informacja w opakowaniu Navroda: port COM1, szybkość odczytu 9600bps,
a w FAQ na stronach już jest: Parametry modułu GPS to port COM1 o prędkości transmisji 38400.
cos jest nie tak z tym urzadzeniem skoro producent nie wiedzial od poczatku jakie sa parametry gps
Parameterem GPS jest numer portu, przez który podaje dane do programu
A prędkość ich odczytu przez program to zupełnie inna sprawa: http://www.my-navia.pl/vi...p=433113#433113
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2014-06-27, 23:31   

biperek napisał/a:
ckrzys napisał/a:
Jak podają na swojej stronie firma JAMICON z Katowic jest producentem marki NavRoad i NEXO. Montują to gdzieś i nie wiedzą co w środku jest?


No przecież na obudowie jest miejsce montażu :) Poszukaj dobrze.


Widzieć widziałem, większym zaskoczeniem było kto jest właścicielem marki a nie miejsce produkcji. Ale mnie bardziej chodziło o fakt, że nie do końca wiedzą jakie parametry ma urządzenie, które produkują/sprzedają.
_________________
ckrzys
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-06-28, 01:51   

Oby nie było tak, że komponenty zastosowane do produkcji nie okazały się zbyt słabe do pracy z nowym procesorem. Bo wtedy żadne modyfikacje oprogramowania nic nie dadzą, a my zostaniemy z g...o wartym sprzętem.
 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2014-06-28, 10:30   

Czyli pozostanie zgłaszanie niezgodności towaru z umową.
Nigdzie w instrukcji nie widziałem, że sygnał z Glonass ma tylko wspomagać. Wszędzie wielkie hasła, że pierwszy sprzęt pod CE obsługujący satelity Glonass, lepsza dokładność pomiarów.
Ale żeby tak było to w pierwszej kolejności urządzenie musi widzieć te satelity, a tak niestety nie jest.
Może piszmy wszyscy do Navroad, żeby ich zmobilizować do działania.
Przecież okres wzmożonych wyjazdów rozpoczął się.
_________________
ckrzys
 
 
kermit2
azymut


Dołączył: 28 Cze 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-06-28, 14:24   

edii1981 napisał/a:
Witam ponownie.

A wiec tak jak obiecałem przetestowałem najnowszą AutoMape 6.16 (1406) niby tą po poprawkach podczas podroży po Czechach i w przypadku mojego Peiyinga nic nie pomogło.
Przez pierwsze 650 km zmroziło mi tylko 16 razy ekran, najgorsze ze 4 razy w centrum Pilzna, a wiec po co mi taki program do nawigacji żebym musiał na zastavkach stawać żeby się ekran odwiesił. Żałuje ze przedłużyłem subskrypcje. Resztę drogi 550 km przełączyłem na igo primo i poszła droga jak z płatka. Więc mi pozostaje tylko zarazie igo. Mam tylko pytanko czy ktos wie gdzie kupić orginalną wersie iGo Primo z najnowszymi mapami? Ewentualnie gdzie znaleźć najnowsze mapy? ( w celu dogłębnego przetestowania ;)).

Dobrze ze chociaż na waszych navroad-ach już nie mrozi.

Pozdrawiam


w pliku gps.settings widac ze doszly nowe ustawienia:

NRS6ThreadsWait=-1
NRS6ThreadsWaitFreq=0

na NRS6 one mają wartości

NRS6ThreadsWait=50
NRS6ThreadsWaitFreq=1000

spróbuj ustawić je, może pomoże.


Ad. GLONASu, to najlatwiej sprawdzic w sladzie gps. - w ciagach NMEA GSV oraz GSA powinny wystapic (jak juz ktos pisal na tym forum) ID satelit o wartosciach powyzej 64. Najlepiej patrzyc na GSA bo tam są ID satelit uzytych w fixie (http://aprs.gids.nl/nmea/#gsa), czyli np.:

$GPGSA,A,3,29,16,25,18,21,27,31,05,,,,,69,85,86,70,,,,,,,,,1.4,0.7,1.2*3B

69,85,86,70 - to są ID satelit GLONASu

29,16,25,18,21,27,31,05 - te są z satelit GPSu
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18658
Wysłany: 2014-06-28, 14:27   

I sprawdzajcie satelity nie na AutoMapie, tylko w opcjach Navroada
_________________

 
 
mareky 
Waypoint


Wiek: 47
Dołączył: 31 Maj 2011
Posty: 33
Wysłany: 2014-06-29, 18:27   

Myślicie że doprowadzą tą nawigacje do porządku ? Czy spisaliście ją na straty !!! Pytam bo właśnie ją nabyłem wywaliłem kasę i jestem zaniepokojony jej działaniem :(
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2014-06-29, 19:36   

ckrzys napisał/a:
... mnie bardziej chodziło o fakt, że nie do końca wiedzą jakie parametry ma urządzenie, które produkują/sprzedają.


Wszystko jest kwestią poustawiania priorytetów dla procesów i zgrania oprogramowania.

Ja dzisiaj w ramach męczenia sprzętu poustawiałem parametry w automapie bardzo wysoko i o dziwo UZYSKAŁEM BARDZO DOBRE REZULTATY !!! w nawigowaniu po mieście. Prędkość transmisji dla portu GPS miałem ustawioną na 56000. Przy pracy 15-20 minut daje radę (dłużej nie jeździłem). Boję się tylko o przegrzanie przy dłuższych przejazdach. Z tego też powodu producent mógł tak ostrożnie ustalać parametry pracy dla nawigacji, bo dość mocno się one grzeją, a aktywny uchwyt utrudnia odprowadzanie ciepła.
 
 
caltan
azymut


Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-07-27, 08:55   

Zakupiłem, zainstalowałem na karcie najnowszą Automapę. No i porażka. Fixa łapie 20 min minimum za każdym razem.
Podpowiedzcie czy da się coś ustawić zeby to było szybsze czy dać sobie spokój i oddać do sklepu?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9549
Wysłany: 2014-07-27, 09:06   

caltan napisał/a:
da się coś ustawić zeby to było szybsze
Na początek ustaw port bez AUTO
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
caltan
azymut


Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2
Wysłany: 2014-07-27, 11:25   

gmpl napisał/a:
caltan napisał/a:
Fixa łapie 20 min minimum za każdym razem.

Oczywiście fix'a łapiesz na dworzu, a nie w domu?
Możesz też spróbować tego -> http://www.my-navia.pl/vi...p=434695#434695 a jeśli wszystko zawiedzie, zerknij, czy jest aktualizacja firmware, dla Twojego modelu.


Jasne, ze na dworze.
Dzięki za ten topic. Zmodyfikowałem pliczek i nawet nie musiałem całkowicie wychodzić pod chmurki. Fix złapany błyskawicznie. Już miałem sprzęt oddawać do sklepu a wystarczyło poprawić na sztywno Automapę :)
 
 
feiran
Waypoint


Dołączył: 10 Cze 2014
Posty: 19
Wysłany: 2014-09-02, 09:32   NAVROAD VIVO S6 a AUTOMAPA

Witam wszystkich.
Jak aktualnie wygląda współpraca Navroad VIVO s6 z AutoMapą ?
Kupiłem w czerwcu br w/w urządzenie i od początku były problemy ze współpracą z AutoMapą.
Później były wydane poprawki oprogramowania NAVROAD oraz AM. Zainstalowałem wszystko i dalej nie działa to tak jak powinno.
Nie wiem, czy to wina niekompatybilności, czy ewentualnie wadliwego urządzenia.
W sumie urządzenie miało działać lepiej niż poprzednie jego wersje ( korzystanie dodatkowo z satelitów rosyjskich ), ale u mnie jest gorzej niż w NR 560.
Nie wiem,czy nie reklamować urządzenia u sprzedawcy ( kupiłem bez map AM ). Czy w takim przypadku jest podstawa do zwrotu urządzenia?
Podstawową wadą jest baaaaardzo długie wyszukiwanie sygnału satelit ( ostatecznie "łapie " max 8 ) oraz bardzo częste gubienie sygnału w kluczowych miejscach trasy ( skrzyżowania, ronda, rozjazdy )
Bardzo proszę o opinie użytkowników NR s6 i AM.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 10