Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
VORDON 7' problemy z działaniem, reanimacja...
Autor Wiadomość
Kazimierz5
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-08-10, 21:40   Nawigacja Vordon 7 HD, Menu Update, Windows CE 5.0, internet

W czasie zabawy z nawigacją Vordon 7 HD, a konkretnie z wbudowanym Windowsem CE 5.0 i poleceniem residentFlash2 uruchomionym z paska zadań odpalił się folder o nazwie APP. Ponieważ wirtualna klawiatura słabo łapie przez dwukrotne kliknięcie zmieniła mi się nazwa tego folderu. W folderze tym znajdują się wszystkie aplikacje z oryginalnego menu w tym bluetootha, który nie inicjuje się wraz ze startem Win CE. Wymusza to konieczność każdorazowego wejścia do tego folderu i włączenia go, bo inaczej nie ma dostępu do internetu przez bluetooth. Suma sumarum odpaliłem bluetootha, pobawiłem się netem, ale po restarcie nawigacja nie odpaliła się tak jak zawsze.

Po włączeniu pojawia się program Update w którym mamy do wyboru opcje Search, Calibrate, Reboot, Update, Exit. Opcja Search nie działa - nawigacja wydaje dźwięk klik ale niczego nie szuka, Calibrate - kalibruje ekran do rysika i działa prawidłowo, Reboot - również działa prawidłowo, Update nie wykrywa oprogramowania, Exit - działa prawidłowo. Nawigacja ustawiona jest w trybie czytania kart microSD, a nie Activ Sync wiec nie mogę poprawić z Windowsa XP nazwy katalogu, którego nazwę zmieniłem. Karty microSD czyta prawidłowo.

Próby zrobienia hard resetu zawiodły. Nawigacja całkowicie rozładowałem, a mimo wszystko nie przywróciły się ustawienia fabryczne. Odlutowałem baterie i czekałem, aż straci resztki zasilania. To też nic nie dało. Po pionowym przylutowaniu działa tak jak poprzednio, czyli tylko program Update.

Mam wiec nawigację, która obecnie pełni rolę czytnika kart microSD.

Moje pytanie brzmi, czy jest ratunek dla tej nawigacji, czy też można ją wyrzucić do kosza?.

Dla zainteresowanych wyglądem wnętrza nawigacji podsyłam fotki:
Zdjęcie 1 Zdjęcie 2
Ostatnio zmieniony przez Kazimierz5 2011-08-10, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-10, 22:46   

Nie jest jeszcze tak źle. MTK często reagują na pliki z karty (sprawdź jwdtool.ini wpisując w nim ścieżkę np do explorera, albo innego programu). Można też spróbować gpstest.exe oraz jwdupdate.exe.
 
 
 
Kazimierz5
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-08-10, 23:34   

Pół sukcesu. Dzięki radzie Tikotki odpaliłem gpstest.exe i zmieniłem nazwę folderu. Nawigacja odpaliła, jednak nie ma żadnych ikonek.

Powinno wyglądać tak:
Zdjęcie Menu

a jest tylko pasek górny z godziną i statusem urządzeń. Czy jest możliwość zrobienia hard reseta, skoro już mam dostęp do windows CE ? Chodzi mi o to żeby przywrócił pierwotne ścieżki do programów odpalanych przy starcie.
Ostatnio zmieniony przez Kazimierz5 2011-08-11, 00:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-11, 00:00   

A na pewno przywróciłeś wszystko tak jak było? Bo to wygląda na niewłaściwą ścieżkę do ikon...
 
 
 
Kazimierz5
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-08-11, 00:27   

Na pewno coś namieszałem, ale jest lepiej niż gorzej. W Windows CE mogę odpalić poszczególne programy, które były pokazane na n/w obrazku "Zdjęcie Menu" i tak: Ikonka Nawigacji - nie odpala bo musiałem sformatować kartę microSD i obecnie nie ma mapy. Ikonka Multimedia - faktycznie nie odtwarza plików MP3, Menu Bluetooth - odpala i jest identyczne jak przed grzebaniem, Menu Foto - odpala i odtwarza obrazki tak jak przedtem. Menuy E-teksty - odtwarza pliki txt jak przedtem, Menu Gry - odpala i odtwarza wszystkie gry. Menu Tools - no nie działa, nie odpala kalkulatora, kalendarza i przelicznika miar, Menu Ustawienia- tego menu to nawet nie wiem jak zainicjować z poziomu Windows CE

Coś się pozmieniało, ale nie jest tragicznie. Przynajmniej nawigacja jest już czymś więcej niż tylko czytnikiem kart microSD. Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak przywrócić to do ustawień fabrycznych.

[ Dodano: 2011-08-11, 03:09 ]
Rozwiązanie:

Programem gpstest.exe dostajemy się do Windows CE. Kabel USB musi być odłączony bo inaczej Windows się wiesza i nic się nie da zrobić. Wgrywamy na kartę microSD folder APP z Instalka HD.rar od Dasiora. Link


Kopiujemy plik APP z microSD do ukrytego folderu residentflash2 wywołanego z wiersza poleceń Start. Windows pyta czy zamienić pliki - akceptujemy. Windows podmienia pliki. Następnie wchodzimy do panelu sterownia. Wchodzimy do folderu USB i zmieniamy rodzaj połączenia na ActiveSync. W naszym komputerze stacjonarnym z Windowsem XP lub nowszym instalujemy program CeRegEdit. Po instalacji CeRegEdit z klucza HKCU\OEM kasujemy stream ShellEx. Zapisujemy zmiany. Restartujemy nawigację i powinno działać. Zamiast menu Narzędzia mamy przeglądarkę. Też fajnie :-D

Powyższe informacje pozyskane ze strony Dasiora przeredagowane krok po kroczku pod nawigację Vordon 7HD. Link
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-11, 08:32   

Właśnie Ci miałem napisać, żeby w razie problemów z przywróceniem oryginalnego menu, wrzucić paczkę od Dasiora, ale jak widzę poradziłeś sobie sam. MTK'i są na tyle podobne do siebie, że jak coś działa na jednym, to praktycznie na każdym innym także (to dotyczy aplikacji, a nie samego systemu - tu trzeba uważać).
 
 
 
emiks
azymut


Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-08-26, 00:05   

Witam mam ten sam problem navi stoi na oknie Search, Calibration Reboot,update, Exit i utknąłem w tym miejscu szczerze za bardzo nie rozumiem tej rady nie mogę znależć jwdtool.ini
tikotka napisał/a:
Nie jest jeszcze tak źle. MTK często reagują na pliki z karty (sprawdź jwdtool.ini wpisując w nim ścieżkę np do explorera, albo innego programu). Można też spróbować gpstest.exe oraz jwdupdate.exe.
 
 
Kazimierz5
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-08-26, 21:13   

Musisz nagrać na kartę SD program gpstest.exe Link. Kliknij w ten link. Pobierz program poprzez kliknięcie na nazwę gpstest.exe. Pobrany plik wrzuć na kartę micro SD. Zresetuj nawigację. Po starcie odpali Ci się już Windows CE i to w nim musisz odkręcić to co nabroiłeś. Vordon ma tendencje do wieszania się na programie gpstest.exe, gdy podpięty jest kabelek USB. Należy wiec bezwzględne odłączyć kabelek i dobić się do panelu sterowania celem zmiany z Mass Storage na ActiveSync. później już znajdziesz rozwiązanie na forach.

[ Dodano: 2011-08-26, 21:15 ]
Dla tych wszystkich, którym Vordon ugrzązł na ekranie startowym z napisem GPS, a czytnik kart nie reaguje na gpstest.exe. wspomnę, że w Vordon 7 HD działa opcja Hard Resetu na 9 nóżce, aczkolwiek bardzo ciężko ją wywołać. Nawet dokładnie nie wiem jak to zrobiłem. Próbowałem różne kombinacje- trzymałem wciśnięty reset i stykałem kabelek z nóżką, trzymałem wciśnięty przycisk włącznika i stykałem z nóżką. Jaka była kombinacja gdy zadziałało, nie pamiętam. Ostatnie co pamiętam, to że w czasie gdy porzuciłem już wszelką nadzieję na Hard Reset, zapalona była czerwona dioda LED wskazującą na ładowanie urządzenia, przeciągnąłem kabelkiem przylutowanym po jednej stronie do portu "LED-" po nóżkach kości Samsung K9F1G08U0D. Nie wiem czy w tym czasie miałem wciśnięty jakiś guzik. Nawigacja ku mojemu zdziwieniu sama odpaliła. Zgasła czerwona dioda ładowania i zapaliła się dioda niebieska po czym na ekranie pojawiło się menu nawigacji. Dopóki nawigacja może służyć jako czytnik kart, nie poddawajcie się, na pewno da się ją reaktywować.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-27, 08:04   

Reset (nóżką CE) pomaga gdy uszkodzony jest rejestr w nawigacji. Jednak jeśli uszkodziła się zawartość ROM'u (niezbyt często, ale się zdarza), albo ktoś go po prostu wykasował w sobie tylko znany sposób, pomóc może już tylko wgranie FW.
Trudno powiedzieć jak jest w poszczególnych wymienionych przypadkach - jeśli automatycznie startuje okienko programiku JWDupdate (ten z search, calibration itp), to zapewne coś się stało z nakładką w pamięci flash. Wtedy warto próbować podstawiania gpsinfo.exe, czy jwdtool.ini.
 
 
 
emiks
azymut


Dołączył: 25 Sie 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-08-29, 12:46   

dziękuje za pomoc wszystko działa, jestem początkujący i wrzucałem wsio do residentflash bez 2:P ale mam jedną uwagę co do instalki HD Dasiora po wrzuceniu jego plików nie działa mi transmiter FM używa ktoś jego skórki miał taki problem ? Sory troche nie w temacie.
 
 
V-Big 
azymut


Dołączył: 14 Gru 2013
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-14, 17:48   Komputer nie widzi nawigacji Vordon 7.

Witam,

Otrzymałem nawigację Vordon 7 i chciałem zainstalować na niej automapę a następnie skonfigurować urządzenie aby uruchamiała się nawigacja przy starcie. Po ciężkich zmaganiach udało mi się jedno i drugie. Najpierw zainstalowałem automapę (na pamięci urządzenia) a następnie zmieniłem w rejestrze aby uruchamiał mi ją zamiast "launcher.exe". Po ponownym uruchomieniu automapa odpaliła się. Próbowałem przejść do Windowsa CE 6.0 jednak opcja "wyjście" w automapie powoduje jedynie zawieszenie się sprzętu na okienku "CZEKAJ! Zwalniam zużyte zasoby (...)". No i powstał niestety pewien problem, ponieważ nie zainstalowałem w automapie wszystkiego czego chciałem, (co zainstalowane być musi żeby sprzęt był mi w ogóle przydatny) próbowałem podłączyć go do komputera w celu ponownego uruchomienia kreatora automapy. Niestety komputer przestał widzieć urządzenie. Wyskakuje jedynie powiadomienie, że komputer nie rozpoznał sprzętu. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak to naprawić? Próbowałem zmieniać gniazda a także kabel i nie w tym tkwi problem. Pomocy!

Pozdrawiam!
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2013-12-14, 21:31   

Tak się kończy wprowadzanie zmian w rejestrze...

Jeśli nie pomoże reset, to tylko serwis...
_________________

 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-14, 22:37   

Tak jest - lepiej 5 razy pomyśleć, zanim raz się coś zrobi. Jest masa innych, bezpiecznych sposobów na autostart AM na MTK'ach. Póki nawigacja była by ustawiona na tryb activesync, uwalenie launcher'a nie zapsuło by komunikacji. W trybie dysku przenośnego dzieje się właśnie tak, jak masz teraz.
Nie wiem czy bez launcher.exe zadziałają startery z karty, ale można spróbować (wszystkich dla MTK'ów - gdzieś na Forum był spis). Przykładowe to GPStest, JWDupdate, update itp.
 
 
 
V-Big 
azymut


Dołączył: 14 Gru 2013
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-15, 09:58   

Cytat:
Póki nawigacja była by ustawiona na tryb activesync, uwalenie launcher'a nie zapsuło by komunikacji. W trybie dysku przenośnego dzieje się właśnie tak, jak masz teraz.


Problem w tym, że nawigacja była w trybie ActiveSync a nie jako dysk przenośny. Komputer zwyczajnie nie rozpoznaje sprzętu i to jest największy problem, ponieważ nie widzi go ani jako dysk przenośny ani jako urządzenie dla ActiveSync.
Dziękuję za podpowiedź, postaram się z tymi starterami.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-16, 09:22   

W takim razie być może jesteś skrajnym "szczęściarzem" i trafił Ci się dość znany problem z AS na CE 6.0, akurat w najbardziej niewłaściwym momencie. Naprawa komunikacji jest możliwa, ale wymaga formatu partycji z rejestrem, a tego nie zrobisz bez działającej nawi... I kółko się zamyka. Na szczęście firmware do MTK'ów jest dość łatwo dostępny.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 9