Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: diego6
2008-07-21, 00:40
wyswietlacz i transmiter
Autor Wiadomość
spawach 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 14
Wysłany: 2008-07-17, 17:03   wyswietlacz i transmiter

jako ze mam jakotaki zdolnosci manualne to wpadlem na dwa wspaniale pomysly: :D
1. Ciekawy jestem czy mozna bylo by przelozyc cala plytke z bateria itd do innej nawiacji np tomtoma lub innej z wiekszym wyswietlaczem ( troche mnie irytuje maly wyswietlacz )ciekawe czy tasiemka od wyswietlacza jest taka sama ?

2. Chcialem podlaczyc transmiter FM do baterii Akiry z tego powodu ze nie mam az 3 gniazdek w aucie a chcialbym uzywac wszystkiego na raz tzn nawigacji z transmiterem i z CB


jezeli udzielil by mi ktos ciekawych porad to chetnie skorzystam
Akira MM3512 A3
 
 
dj.jj
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-17, 23:39   

po pierwsze to cb mozesz podlaczyc pod bezpieczniki auta (najlepiej na masie dać jeszcze dodatkowo na kablu bezpiecznik- sa takie gotowe na same przewody)

po drubie sa rozdzielacze gniazd zapalniczek np w media markt - takie trojniki

po trzecie zamiast wkladac w inna navi to rowni dobrze wbudowac w kokpit :mrgreen:
 
 
spawach 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 14
Wysłany: 2008-07-18, 08:22   

ad 1:

Gdybysmy byli w innym karaju zrobil bym to odrazu. niestety jestesmy w polsce i wiadomo dlaczego nie zamontuje CD na stale.

ad 2

mam taki, beznadzieja, kabli w samochodzie ze nie wiadomo co z tym robic


ad 3

nie przesadzaj poprostu irytuje mnie wielkosc, a jak by wsadzic w 7' to calkiem fajnie by to wyladalo, i zrobic niewielkim kosztem. oczywiscie moge sobie odrazu kupic 7' nawigacje tylko ze za 1500 zl to ja wolal bym kupic tom toma.
pis
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1152
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-21, 00:38   

7" ekran to sobie kupisz od telewizora samochodowego za tanie pieniądze, ale musisz jeszcze rozwiązań problem - jak podłączyć, jak napisać sobie sterownik i w sumie największy - jak do tego podłączyć myszkę :-)
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
kstanek 
Waypoint
Navigator


Wiek: 36
Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 136
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-07-21, 06:38   

dj.jj napisał/a:
po pierwsze to cb mozesz podlaczyc pod bezpieczniki auta (najlepiej na masie dać jeszcze dodatkowo na kablu bezpiecznik- sa takie gotowe na same przewody)

po drubie sa rozdzielacze gniazd zapalniczek np w media markt - takie trojniki

po trzecie zamiast wkladac w inna navi to rowni dobrze wbudowac w kokpit :mrgreen:


Na masie bezpiecznik?
To prawie jak w latach 70 dawali bezpieczniki na przewód fazowy i drugi bezpiecznik na przewód zerowy. Teraz taki szybki przykład, przepięcie, bezpiecznik na przewodzie zerowym ulega uszkodzeniu a na przewodzie fazowym nadal mamy pełne napięcie, ubije na miejscu. Tak samo tutaj nie wiem czy jest sens dawać na przewód masowy bezpiecznik, tak samo też jak co niektórzy kupują filtry zasilania do CB, a w samochodzie zamiast CB jest SZUMOFON no i dziwić mu się że on więcej nadaje zakłóceń niż czystej modulacji, ostatnio dużo podróżuje i słyszę w eterze co to się tam dzieje, jakie zakłócenia i to też często przez nie dostrojone anteny. Niedawno jak sprawdzałem SWR u kolegi CB z anteną na klapie to dziwiło mnie że jeszcze jego CB działa, współczynnik fali stojącej przy pomiarze już po skalibrowaniu na kanale 19 pokazywał bagatela "4" No i jak to działać? Pamiętajcie też o antenach że nie kładzie się anten np. wzdłuż anteny radiowej (nachylonej pod niekreślonym kontem, też nie prawidłowo) bo są tylko dwie polaryzacje anten, Polaryzacja PIONOWA i POZIOMA.

To chyba na tyle :mrgreen:
 
 
projectorGPS 
Waypoint



Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 91
Skąd: PL
Wysłany: 2008-10-07, 13:29   

kstanek napisał/a:
Teraz taki szybki przykład, przepięcie, bezpiecznik na przewodzie zerowym ulega uszkodzeniu a na przewodzie fazowym nadal mamy pełne napięcie, ubije na miejscu.

pełna zgoda, bezpiecznik tylko na "+" 12-24V lub fazie 230-400V, aby uniknąć wysadzania bepieczników seryjnych, stosować dodatkowe, dla nowo podłączanych urządzeń...
_________________
Navia nv35 / Lark FreeBird 43 WCAM
MS Vista Premium / MS Xp
MapaMap Lite / MapaMap Easy
 
 
amcat 
Waypoint



Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 62
Wysłany: 2010-08-29, 21:37   

Może prościej wbudować transmiter zawsze się gdzieś znajdzie kawałek miejsca w desce rozdzielczej :mrgreen: jeden wtyk mamy z głowy. Co do CB wyjmij gniazdko zapalniczki i do niego podłącz CB na tyle wytrzymały jest bezpiecznik zapalniczki, oczywiście obowiązkowo na przewodzie dodatnim CB dajesz niezależny bezpiecznik.
_________________
GC 5066FMBT HD + ASUS P320
http://amcat.pl - Hosting for internetowych.
http://mobile.amcat.pl - Forum CB - Windows Mobile- Car Audio - TiR - GSM - Symbian - Android - Bada.
Jedyne forum z własnym serwerem FTP
http://chomikuj.pl/amcat
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11