Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 15:44
Działanie Igo na tabletach z najnowszym Androidem
Autor Wiadomość
slevy70
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2013-11-18, 12:01   Lenovo A1000 android 1024x600 igo primo nie działa

Dzień dobry , apk sie instaluje jednak przy otwieraniu programu wyskakuje komunikat o nieobsługiwanej rozdzielczości. Może ktoś ma gotowe iGO Primo na ta rozdziałkę.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1483
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-18, 12:40   

Witam

1) Czwarta wypowiedź (link) w tym wątku

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=37342

2) Najprawdopodobniej będziesz musiał pokombinować z polskim plikiem LANG
Problem opisywał kolega KARGULMK11 w tym wątku

http://www.my-navia.pl/vi...23816&start=900

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
slevy70
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2013-11-18, 16:02   

iGO Primo 2.0 9.6.7.235654

sys.txt
Kod:
[device]
type="android"

[tmc]
source="gnse"
internal_tmc_name="gnse"
port="/dev/gnstmc,0"

[modules]
ITMC_STATION_SELECTOR="TMC_STATION_SELECTOR_NULL"
IFM_STATION_CACHE="DUMMY_TMC_STATION_CACHE"

[gps]
location_net=1
location_gps=1
accuracy_workaround=1
background_navigation=1

[rawdisplay]
driver=engine
;screen_xy="auto"
screen_xy="1280_800:864x555/600x800,1280_720:864x555/600x800,1024_600: 864x555/600x800,960_540:960x499/540x888,854_480:854x442/480x816,800_480: 800x442/480x762,480_320:480x295/320x455,400_240:400x225/240x385,320_240: 320x221/240x301"

[3d]
usepolyfarroads=0

[folders]
linked_root_list="/mnt/sdcard/NavGear"

[network]
available=1

[tmc-http]
enabled=0

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest/2/boot"[code][/code]
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-07, 15:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1483
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-18, 19:51   

Witam

Mnie Primo Android, działa z takim SYS.TXT

[device]
type="android"

[rawdisplay]
driver=engine

[android]
fullscreen=0
tablet=0
has_physical_home_button=0

[feature]
back_button=1

[network]
available=1

[http]
enabled=1

[tmc.src.http]
enabled=1

[tmc-http]
start=1
enabled=1
servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"
servers[1].url="http://tmchttp0.naviextras.com/nng-igo-tmc/0/"
servers[2].url="http://tmchttp1.naviextras.com/nng-igo-tmc/0/"
servers[3].url="http://tmchttp2.naviextras.com/nng-igo-tmc/0/"
servers[4].url="http://tmchttp3.naviextras.com/nng-igo-tmc/0/"
servers[0].min_dt_refresh=10
servers[1].min_dt_refresh=10
servers[2].min_dt_refresh=10
servers[3].min_dt_refresh=10
servers[4].min_dt_refresh=10
dt_dl_0=120.0
dl_dist_0_km=350.0

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest/2/boot"

[interface]
extra_settings=1
capture_to_jpeg=1
ui_labs=1
save_checksum=0

[debug]
show_networkservices= 1
skip_eula=0
experimental_features=1
imei="000000000000000"
screenshotsavecameraini=0
screenshotfilename="\android_linked_root\capture\image_%02d.jpg"

[gps]
location_net=1
location_gps=1
accuracy_workaround=1
background_navigation=1

[tts]
always_say_road_names=1
skip_road_numbers=1
tts_buffer=131072
announce_exit_directions=1
tts_logics=3
priority="HIGH"
announce_street_name=1
skip_exit_numbers=0

[poi]
picturepoi_has_mypicturepoi=1
picturepoi_scan="/mnt/ext_card/Pictures"


[sound]
lua_voice_enabled=1
csv_voice_enabled=1

[3d_config]
disable_roadsign_navigation_mode=1

[route]
hnr_ignored_missing_country_ids=*


pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
slevy70
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2013-11-19, 17:40   

ok , dzięki ! działa. nie pokrywa calości ekranu , po bokach jest ok 5mm ale mi to nie przeszkadza. A jeżeli chciałbym cały program przenieść do pamięci tableta to czy coś muszę zmieniać w zapicie plików konfiguracyjnych ?
 
 
slevy70
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 46
Wysłany: 2013-11-20, 19:44   

po zmianie wpisu program nie startuje , error rozdzielczości 1024x552.
Screen Size and Density wskazał rozdziałkę 1280x720

Wszystko z karty mikro sd do urządzenia tak aby slot był wolny.
 
 
konrad141 
Waypoint


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 23
Wysłany: 2013-12-12, 13:43   

Witam

I jak się sprawdza TABLET jako navi ? W neo jest promocja na ten tablet i się grubo zastanawiam czy tablet czy navi tradycyjna.. W ciężarówce coś trzeba mieć :D

Pozdrawiam
 
 
zdziseek 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 85
Skąd: Węgrzce
Wysłany: 2013-12-31, 22:05   Działanie Igo na tabletach z najnowszym Androidem

Witam,
jestem zainteresowany kupnem tabletu 7 calowego (czy to prawda, że jest to maksymalny rozmiar ekranu dodatkowego dopuszczonego przez prawo [nie wiem czy polskie czy europejskie?]?) z systemem operacjnym Android, na którym bedę używał przede wszystkim nawigacji samochodowej gps IGO. A po pracy, internet, może jakaś gra dla relaksu, i czytanie pdf i przeglądanie map.
Jeżdżę zawodowo po całej Europie dużym pojazdem z dużą szybą więc to nie problem, głównie kluczę po miastach, więc ekran 7 calowy jest dla mnie optymalny.
Koledzy po fachu mają Go Clevery z dvbt jednak ja je odrzucam od razu z uwagi na bardzo kiepski ekran w słońcu oraz słaby odbiornik gps (ginie w gąszczu wieżowców i wąskich uliczek nie mówiąc o górach) - doświadczenia naoczne, bo jeździliśmy w załodze przy pomocy takiego Go Clevera.
W kręgu moich zainteresowań są:
-Galaxy Nexus 7 2012 (1280x800)
-Galaxy Nexus 7 2013 (1920x1200)
-Samsung Galaxy Tab 2 7.0 (1024x600)
-Samsung Galaxy Tab 3 7.0 (1024x600)
-Asus MeMO Pad HD7 (1280x800)
Wszystkie mają podobno bardzo mocny odbiornik gps zwłaszcza oba Nexusy '12 i '13 w porównaniu do wszelkiej maści go cleverów overmaxów czy kiano itp.

Czy ktoś ma lub miał do czynienia z powyższymi lub podobnymi urządzeniami i użytkował na nich nawigację IGO? Wszelkie sugestie i spostrzeżenia będą mile widziane.

Moim faworytem jest Nexus 7 2013 z uwagi na najlepszy wg testów ekran (ważne do jazdy pod słońce), silny odbiornik GPS (wyeliminowano początkowe problemy związane z bugiem w sofcie), mocny procesor, dobrą grafikę i aż 2gb ram.
Wadą niewątpliwie jest brak slotu na karty sd oraz czy rozdzielczość 1920x1200 jest w pełni kompatybilna dla Primo 2.0 i 2.4?

Czy zarówno Primo 2.0 jak i 2.4 jest w pełni stabilne i użyteczne na takiej rozdzielczości? Czy może lepiej wziąć dobrego i sprawdzonego Nexusa 7 2012 ale z ekranem "mniej problematycznym" tzn 1280x800?

Jak wygląda sprawa ze skinami pod wysokie rozdzielczości?

Może powstałoby tu swoiste kompedium informacji dla Androidowego IGO związanego z obsługą i dodatkami oraz modyfikacjami na ekrany wysokich rozdzielczości?

I jeszcze jedna kwestia, czy wersja Androida ma znaczenie? W tym najnowszym Nexusie jest już podobno najnowszy KitKat 4.4, jak się ma IGO do tego? Czy nie ma to znaczenia cz to 4.0, 4,1 czy 4.3 i późniejsze?

Zależy mi na wybraniu urządzenia, na którym odpowiednio skonfigurowane IGO będzie chodziło najlepiej/najwydajniej/najniezawodniej.

Szerokości i za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję.
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2014-01-01, 02:58   

Wg mojej wiedzy , maksymalna wielkość navi dopuszczona przez prawo to 10" . Ja używam Asusa Transformera 300T i iGO 2.4 na andka chodzi bez problemów. Wersja andka to Jelly Bean 4.2 .GPSa łapie w mig w domu , slot na micro, sprawdzałem Sandisk ultra 64GB i działa . Teraz mam jakąś wersję z zielonymi kolorami :-D , sorki nie pamiętam cyferek - o tej porze i w taki dzień - noc . Jeszcze nie testowałem w czasie jazdy , wrzuciłem skin , ale coś nie widzę go i niektóre przyciski nie są przetłumaczone.
Wcześniej miałem też 2.4 i tam skin działał i wszystko było ok .
Jeśli będziesz potrzebował więcej info to pytaj , a dziś - czas do łóżka iść... :lol:
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
PL_MCR
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 14
Wysłany: 2014-01-01, 21:29   

Miałem podobny dylemat i w zasadzie niemal stałem się szczęśliwym posiadaczem G PAD'a 8.3, aczkolwiek ostatecznie zamówiłem Asusa Memo Pad HD7
Samsungi odpadły jako pierwsze - zdecydowanie najmocniej się grzały co może mieć znaczenie przy GPSie przyklejonym do szyby samochodu.
Nexusy, mimo świetnych ekranów, również odpadły, ze względu na brak slotu pamięci SD.
G Pad byłby idealny, zarówno jeśli chodzi o wielkość (8 cali to dla mnie idealny kompromis pomiędzy mobilnością a czytelnością), slot SD, GPS z Glonass jak i świetnej jakości ekran, gdyby właśnie nie słaba jakość jego podświetlania. Mam wrażenie, że w przypadku mocnego słońca widoczność byłaby co najmniej słaba.
Tak więc ostatecznie został Memo Pad. Zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce :)
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 866
Skąd: zabrze
Wysłany: 2014-01-02, 10:09   

Nie mam może zbyt wielkiego doświadczenia z tabletami ale tym co sam zauważyłem podzielę się z wami
Ekran owszem jest jednym z wyznaczników a u mnie to pojemnościowy o rozdziałce 800_480 i jest czytelny w słońcu
Do nawigowania wystarcza mi procek 1.2 GHz i 512 MB ramu. Primo jest bardzo płynne przy tych parametrach a przeliczanie odbywa się dość szybko. Co innego android i aplikacje bo wtedy te parametry są cienkie
GPS działa mi wzorowo i dużo lepiej od urządzeń na wince a nawet sygnał łapie w mieszkaniu tam gdzie wince nie widzi nawet satelit. Problem się zaczyna gdy włącze kartę wifi i połącze z netem w czasie jazdy Dochodzi nawet do tego że Primo mnie po polach nawiguje a winą jest zbyt silna karta wi-fi zakłócająca GPS Podobnie się dzieje przy podłączeniu przez OTG modemu 3G Być może wewnętrzna kieszeń simcard w innych tabletach ma to rozwiązane i tu proszę o wasze opinie z doświadczeń albo o sprawdzenie
Inną istotną rzeczą jest uchwyt i mocowanie bo ja mimo solidnego uchwytu muszę od dołu podeprzeć czymś tablet by nie drgał na gorszej nawierzchni dróg (belgia bo o naszych nie wspomnę)
Grzanie się urządzenia to wynik mocniejszych baterii i większego zapotrzebowania na energię (wielkość ekranu plus rozdzielczość) a już sama ładowarka samochodowa jest minimum 2A . Układ ładowania u mnie ładuje tablet ponad 4 godz a po odłączeniu praca na baterii to niecałe 2 godz
I jeszcze prośba do moderacji bo widzę że w tabletach z nawigacją jest większa przyszłość i wielu z nas się zastanawia nad kupnem takich urządzeń o jakiś temat z testami własnych urządzeń stopniowo dodawanych przez użytkowników po to by kupujący mieli kompletną wiedzę od userów o zaletach i wadach .Szczególnie od tych korzystających z urządzeń na długich trasach a sam opisałem użytkując tablet Alga AN7004 i to są jego zalety i wady
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
kenkra
azymut


Dołączył: 23 Lis 2013
Posty: 1
Wysłany: 2014-01-10, 11:54   

Ja uzywam tableta Lenovo A-3000H.
7 cali wystarczy w zupelnosci.
Mam wgrane iGO 2.4 oraz SYGIC TRUCK 13.4.1.
Dziala bezproblemowo,duza jasnosc ekranu zapewnia widocznosc nawet w sloncu.
GPS nie gubi sygnalu-no chyba ze w tunelu ;)
Ostatnio jechalem Gdynia-Marsylia przez Austrie i Wlochy,samymi landowkami,nie bylo zadnego problemu,obylo sie bez pomylek w trasie.
Jechalem na Sygic`u.
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 866
Skąd: zabrze
Wysłany: 2014-01-26, 11:18   

Czy komuś działa regulacja podświetlenie z pozycji Primo? Czy da się to zrobić tak samo jak na wince wpisem w sys.txt ? Nie interesuje mnie regulacja jako dodatek UX (filtr kolorów) a jako dostęp do fabrycznej "jasności"
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
zwir3k
azymut


Dołączył: 05 Kwi 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-04-05, 18:54   

Cześć wszystkim! Głupio tak już w pierwszym poście oczekiwać jakiś konkretów, ale szczerze powiedziawszy męczę się już 8h, przejrzałem prawie wszystkie interesujące mnie tematy i fupa. Problem jest następujący: nabyłem asusa google nexus II z 2013 roku. Problemem pierwszym było dorwanie Igo Primo obsługującego 1920 x 1200. Jakoś się udało, sciągnąłem wersję iGO Primo 9.6.7.281004_thin_1.0_JB_sound_fix_IMEI_sys_not_ch anged.apk więc zacząłem je szczęśliwie instalować, po drodze wyskoczył błąd o brakującym lub niepełnym folderze zip. Z bananem na ryju skonfigurowałem wszystkie parametry pojazdu, przejrzałem interfejs i wyszedłem z programu. Gdy chciałem go odpalić po raz drugi pokazało mi tylko, że aplikacja została zatrzymana. No to szybka dezinstalacja, ponowna instalacja, odpalam gra i buczy. Wychodzę, chce wejść po raz drugi i znowu... takiego wała. Sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie. Poszukałem czegoś na ten temat w internecie i wyszukałem, że wersja działa wzoro, jedyny warunek to że trzeba ją zainstalować na karcie pamięci a nie pamięci tabletu. Wszystko ładnie cacy, tylko nexus II nie ma slotu kart :evil: Podsumowując ktoś coś wie może jak laik w tematach androida może pozyskać IGO Primo na tableta o rozdzielczości 1920 x 1200, bez slotu kart, z Antkiem 4.4.2? :-/ Wysyłam kega z piwem na mój koszt, jeśli ktoś pomoże! Dzięki z góry za odpowiedź i jeszcze raz witam wszystkich :)
 
 
koye
azymut


Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-05-26, 12:32   Rozdzielczość IGO na tablecie overmax solution 7 ii

Witam mam problem z rozdzielczością IGO Promo 2.4 Magris International Edition 9.6.29.331894 z sep 20 2013. Jest to urządzenie OVERMAX Solution 7 II.

Głównym problemem jest rozdzielczość( apka nie posiada rozdzielczości 1024x600 na której mi zależny a ma 800x480, następna potem to 1024x768 i nie działa ona) a tu forteczka poglądowa: http://koye.pl/igo.jpg

sys.txt:
Kod:
[device]
;type="android"
devtype_fallback_to_model=1

[android]
;fullscreen=1
;tablet=0
;has_physical_home_button=1
;check_for_dead_links=1
;select audio stream
; 0-STREAM_VOICE_CALL, 1-STREAM_SYSTEM, 2-STREAM_RING, 3-STREAM_MUSIC, 4-STREAM_ALARM, 5-STREAM_NOTIFICATION
navigation_audio_stream=4
create_sdcard_dir=0
;check_folders_after_rebuild=0

[rawdisplay]
driver=engine
;screen_xy="auto"
screen_x=800
screen_y=480
screen_x2=480
screen_y2=800
screen_xy="800_480:800x480/480x800:fullscreen"

[project]
;name="igo9_android_basarnavigation"
name="igo9_android"

[gps]
location_net=1
location_gps=1
;this should be in android igo9 config:
background_navigation=1
location_log=0
location_log_filename="gpslog/LocationManager"

[map_update_checker]
enabled=0

[3d]
usepolyfarroads=0

[poi]
featured_provider="netlocalsearch.naviextras.google"

[poi.netlocalsearch.naviextras]
services="google"

[network]
available=1

[http]
enabled=1

[tmc.src.http]
enabled=1

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest/2/boot"

[activation_manager]
activate_google_naviextras=0
activate_online_speedcam=0
activate_community_speedcam=0
activate_http_traffic=0

[tmc-http]
enabled=1
start=1
servers.size=3
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"
servers[1].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-russia/0/"
servers[2].url="http://tmchttp0.naviextras.com/nng-igo-tmc-primo/0/"

[other]
demo_enabled=0

[interface]
skin="ui_android"
capture_to_jpeg=1
extra_settings=1
save_checksum=0
maxzoom2d=6000000

[debug]
imei="000000000000000"
skip_eula=0
screenshotsavecameraini=0
screenshotfilename="/android_linked_root/captures/image_%02d.jpg"
experimental_features=1
show_networkservices=1
show_junction_view=1
show_lane_info=1

[feature]
back_exit=1
back_button=1
tmc_event_coloring=1
signpost_coloring=1

[folders]
linked_root_list="/storage/extSDCard/iGO /storage/sdcard2/iGO /sdcard2/iGO /sdcard/external_sd/iGO /ext_card/iGO /mnt/_ExternalSD/iGO /mnt/emmc/iGO /mnt/extern_sd/iGO /mnt/external_sd/iGO /mnt/exsdcard/iGO /mnt/ext_card/iGO /mnt/ext_sd/iGO /mnt/extsd/iGO /mnt/extSdCard/iGO /mnt/sdcard/_ExternalSD/iGO /mnt/sdcard/external_sd/iGO /mnt/sdcard/ExtStorages/iGO /mnt/sdcard/extStorages/SdCard/iGO /mnt/sdcard2/iGO  /storage/sdcard1/iGO /storage/sdcard0/iGO /storage/iGO /sdcard/sd/iGO /mnt/sdcard-ext/iGO /mnt/sdcard/sd/iGO /mnt/sd/iGO /mnt/sdcard/iGO /mnt/iGO /sdcard/iGO"
;has_secondary_root=1
;android_secondary_root_path="/mnt/sdcard/addons"

[warning]
speedcam_enabled=1
is_spoken=1
speedcam_continuous_approach_beep_when_tonal=0

; S P E E D C A M - C A T : 0
[speedcam_category:0]
overspeed_spoken_type=sound
overspeed_sound="speedcam_over_speed"
skin_first_sound="Fixed_Camera"
skin_speed_sound_delay=0
skin_repeat_sound="Fixed_Camera"
skin_repeat_distance=150
skin_off_sound="speedcam_off"
use_road_speedlimit=0

Jest ktoś w stanie pomoc mi doprowadzić IGO do odpowiedniej rozdzielczości na cały ekran? potrzebuje 1024x600 teraz mam chyba 800x480 tylko ta mi chodzi. Dodam ze jestem średnio zielony w tym temacie.

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2014-05-26, 19:57 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dodałem tagi QUOTE
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-05-26, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12