My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
GoClever - problemy z ładowaniem
Autor Wiadomość
gojgien 
Navi Expert
kiedyś 2x MM- TOP



Pomógł: 8 razy
Wiek: 53
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 278
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-08-30, 20:30   GoClever - problemy z ładowaniem

saszka36,
Dowiedz się jak jest z zasilaniem tego GoClevera.
Szczególnie jak to ma być zakup na dłużej...
Mój klon nawigacji Go Clevera, firmowany przez NTT to pomyłka. Od samego początku jak go kupiłem i do teraz, a to już ponad 2 lata NIE ŁADUJE BATERII JAK NAWIGUJE W efekcie czego jest co chwila komunikat NAŁADUJ BATERIĘ pomimo, że urządzenie jest podpięte do czynnej i sprawnej ładowarki samochodowej. Póki to jeszcze było nowe to problemu nie było, jak dochodziło do 2 lat to potrafiło i 7 razy wołać o ładowanie nawet na trasie 15km.
Bateria praktycznie niewymienialna, a serwis umywa ręce bo ten soft fabrycznie jest tak zrobiony, że albo jedno albo drugie jest zasilane i nic nie zmienią.
Wniosek jest jeden:
Nic nie kupię co ma Go Clever w nazwie, lub co ta firma serwisuje.
Przy innych sprzętach też teraz szczególnie na to zwracam uwagę, co jest w tym poście zawarte, niestety bez odpowiedzi......
Co prawda o Modecoma zapytałem telefonicznie u producenta i wiem że ładuje baterię równocześnie z nawigowaniem, jednak bez odzewu z forum pozostało pytanie o inne propozycje

link docelowy do posta:
http://www.my-navia.pl/vi...ghlight=#405498
_________________
www.megane.com.pl
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-09-01, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-08-31, 22:55   

4368 masz i masz takie objawy? Ja sie z tym spotkałem tylko wtedy gdy ładowarka ma poniżej 0.6A i tedy faktycznie pokazuje komunikat a nie ładuje.
Opisz dokładnie co sie dzieje to Ci powiem gdzie leży problem.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
gojgien 
Navi Expert
kiedyś 2x MM- TOP



Pomógł: 8 razy
Wiek: 53
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 278
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-09-01, 11:29   

No jest dokładnie opisane. Nawet po zmianie ładowarki na mocniejszą z Motoroli tak się dzieje. Teraz to już może i sama bateria jest na tyle stara i wyczerpana że jest to bardzo częste, tak jak pisałem nawet 7 komunikatów na trasie 15km. Po wyłączeniu auta i samo uśpieniu nawigacji w IGO już się nie budzi, bo ma za mało prądu nawet do podtrzymania pamięci urządzenia. (a przecież przez te 15 km bateria powinna zostać choć trochę podładowana)
Moim zdaniem powinno to być tak jak było to w starszych Mantach 030 zrobione. Zawsze ładowało baterię w czasie nawigowania, soft po prostu nie kontrolował w takim stopniu ładowania i podłączenie ładowarki załatwia problem zarówno z zasilaniem bieżącym jak i z doładowaniem słabej baterii.
Manta o której piszę jest o 1,5- 2 lata starsza (jej bateria także) jak NTT i nie ma z nią takich problemów. Ma jednak tylko 3,5" i słabe parametry. Jest za to na WIN CE 4 z drobnymi po kropce.
Różnica w zasilaniu pomiędzy tymi sprzętami jest oczywiście w dodatkowym fizycznym, bistabilnym wyłączniku zasilania w Mancie, który jest wyłączany jak nawigacja nie jest używana. W obecnych już tych wyłączników się nie stosuje (a szkoda) i jest tylko jeden przycisk monostabilny, który i tak nie odcina całkowicie prądu. Układ czuwania w środku musi być cały czas zasilany (co też wolno ale ciągle wysysa prąd z baterii) w oczekiwaniu na dłuższe przyciśnięcie tego przycisku w celu włączenia. Przy starszej baterii w NTT, a w tym przypadku nawet przy nowej ale niedoładowanej przed planowanym wyjazdem, właśnie takimi komunikatami pluło, nawet jak w czasie jazdy ładowarka była podłączona.
Układ kontroli naładowania baterii wykrywał słaby stan naładowania i nie włączał ładowania w czasie pracy, tylko wywalał i wywala komunikaty.
Przy kolejnym włączeniu auta IGO czy MM już się nie podnosiła, a na wyświetlaczu była widoczna tylko ładująca się bateria. Oczywiście przerwana, ustawiona trasa znikała bezpowrotnie.
Cena tych obecnych GoCleverów fajna, wyposażenie czy wyświetlacz do zaakceptowania ale nie mam odwagi kolejny raz eksperymentować z tymi zabawkami za własne pieniądze..
Podejście serwisu też odczytałem jako "odwal się, jak masz problem, to jest on twoim problemem, nie serwisu"

[ Dodano: 2013-09-01, 11:45 ]
Obecnie NTT mam w stanie rozebranym, próbowałem nawet przeciąć 3 żółty przewód pomiędzy płytą a układem przy baterii sądząc, że to on odpowiada za kontrolę stanu naładowania. Niestety w takim układzie nie włacza się nawigacja po podaniu zasilania na gniazdo miniUSB z ładowarki.
Można by jeszcze spróbować ją reanimować przez zakup nowej baterii przykładowo z LARKA (ok.40 PLN) ale nie mam pewności czy to jest zamienne.
_________________
www.megane.com.pl
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-09-01, 12:23   

Wysyłałeś do serwisu na to?? masz jeszcze gwarancje??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
gojgien 
Navi Expert
kiedyś 2x MM- TOP



Pomógł: 8 razy
Wiek: 53
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 278
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2013-09-01, 13:00   

Był w serwisie i to właśnie GoClevera i niestety stwierdzili że to sprawa softu i nic nie poradzą, ten typ tak ma. Poza tym chcieli mi sprzedać nową kolejną ładowarkę, (taką samą jak z zestawu) bo moja miała na kablu dobudowane według wszelkich reguł nakablowe gniazdo i wtyczkę zasilania, by przedłużyć za krótki do zabudowy w moim aucie kabel. To też było powodem odrzucenia naprawy sprzętu na warunkach gwarancji.
Pomiędzy gniazdo za ładowarką i resztą kabla mam wpięte 80cm przewodu, który to jest przeprowadzony przez prawy przedni słupek za podsufitkę. Ten kawałek oczywiście został w aucie, a fabryczny kabel z ładowarką był wysłany złączony tą dodatkową wtyczką i gniazdem.
Uprzedzając kolejne pytanie- objawy wcześniej opisane występowały jeszcze nim kabel został przecięty i przedłużony i nawet na normalnej długości kablu z mocniejszej ładowarki Motoroli, podłączonym bezpośrednio do nawigacji.
Tu jedynie estetyka była tragiczna, bo nie lubię wiszących drucianych pajęczyn..

[ Dodano: 2013-09-01, 13:03 ]
sprzęt już kilka miesięcy po 2 letniej gwarancji
_________________
www.megane.com.pl
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-09-01, 13:15   

Odbierz PW :)
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
robert1111
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 18
Wysłany: 2014-08-30, 15:36   

witam dasior591
znalazłem post w którym gość ma problem z zasilaniem http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=38943 ja mam identyczną sytuację na goclever navio 500 cam fmbt czy rozwiązałeś ten problem?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-03, 07:09   

Identyczna czyli jaką? nie ładuje sie nigdy do pełna?
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
robert1111
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 18
Wysłany: 2015-01-09, 16:32   

dasior591 napisał/a:
Identyczna czyli jaką? nie ładuje sie nigdy do pełna?

problem rozwiązałem ,druga ładowarka i jest ok
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,78 sekundy. Zapytań do SQL: 11