Jaki tablet - jako GPS |
Autor |
Wiadomość |
jestem_ktoś
Maestro GPS

|
Wysłany: 2013-07-19, 16:41
|
|
|
Wszystko zależy, do czego chcesz go uzywac.
Jako nawigacja w Cinquecento zdecydowanie za duży.
Jako tablet zdecydowanie za mały |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
puziol
azymut

|
Wysłany: 2013-08-08, 22:13
|
|
|
A co sądzicie o tablecie Nexus 7? Mam okazję odkupić od znajomego prawie nówkę w dobrej cenie (znajomy kupił sobie coś innego, pozbywa się "starego" dla niego sprzętu) i zastanawiam się czy warto. |
_________________ Magley |
|
|
|
 |
hipeck
GPS instruktor

|
Wysłany: 2013-08-09, 10:09
|
|
|
Miałem Goclever m713G i sprzedałem. Jako tablet b. dobry. Niestety odbiornik GPS totalna porazka. Kupiłem używany z lutego br Samsung Galaxy Tab2 z 3G. Odbiornik GPS bajka, fix nawet w pokoju jak blisko okna i więcej pamięci wewnętrznej niż GC. pozdr |
|
|
|
 |
krisgdynia
Navi Expert

Wiek: 55 Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 264 Skąd: Gdynia.EU
|
Wysłany: 2013-08-17, 13:18
|
|
|
Witam zamierzam zmienić swojego starego navroda 560 na większy ekran 7` z tego co jest na rynku(np navroad leeo s) wygrywa jednak tablet (procesor,ram,pamięć wewn) w związku z tym mam pytane:
http://allegro.pl/tablet-...3471400350.html
Znalazłem wersję na tę rozdzielczość więc chyba no problem ale
czy mi się wydaje że jak włożę dwie karty sim np. na polskę orange z allegro i na niemcy Medionmobile to tmc będzie działał - mam w tej chwili TMC GNS na kablu zasilającym i wiem już że android tego raczej nie pociągnie. Proszę kolegów o ogólne opinie na temat nawigacji z tabletu nie tylko w tym modelu który znalazłem (może może ktoś coś polecić?)(proszę nie pisać nie kupuj tego shitu tylko konstruktywnie poradzić) myślę ze się takie info przyda nie tylko mnie.
Ew proszę moderatorów o przeniesienie tego postu do innego działu albo założenie oddzielnego wątku.
22.08.13
Widzę że post wzbudził entuzjazm :(
Przeglądając internet zdecydowałem się jednak na bardziej markowe urządzenie.
Proszę ponownie o informacje na temat używania tabletu z androidem jako navi.
Rozważam zakup nowego modelu goclevera (reklamowanego jako tablet do nawigacji) albo lenovo czy przy 7 calowym ekranie może ktoś doradzić na podstawie swoich doświadczeń lepiej sprawował będzie się ekran 1024 x 600 w lenovo czy 1280 x 800 w nowym goclever aries (chodzi mi o dopasowanie wyświetlania w pozycji poziomej wiem że bywa z tym problem). Poza tym ponownie proszę o info czy karta sim w tablecie spokojnie pobiera dane z tmc, i czy w tle normalnie kosi internet czy jakoś to trzeba rozdzielić? |
|
|
|
 |
sliski4
GPS instruktor Alga 5'' BT HD TMC

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 890 Skąd: zabrze
|
Wysłany: 2013-08-25, 10:43
|
|
|
krisgdynia,
Kris Trzeba by widocznie założyć wątek o urządzeniach z większymi ekranami i programach nawigacyjnych
Odnośnie tego linku z tym tabletem to widzę zasadniczą wadę w grubości ścianek poza ekranem i wg mnie tablet nawigacyjny powinien mieć cieńsze te ścianki tak ja nawigacja to ma
Oczywiście nie tylko na andku ale i na wince czy winmobile
Ja widzę przyszłość w urządzeniach które będą posiadały więcej funkcji niż tylko nawigacja czy zestaw głośnomówiący
Do takiego urządzenia dodał bym skype i możliwość oglądania tv
Jednak puki co miałem tablet który umożliwiał mi te funkcje ale krucho było z łapaniem sygnału GPS i jakość ekranu była katastrofalna
Dołączam się więc do twej prośby i jeśli ktoś może się podzielić swymi uwagami to możemy założyć nowy wątek |
_________________ iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android |
|
|
|
 |
telemach
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2013-08-27, 09:57
|
|
|
krisgdynia napisał/a: | Proszę kolegów o ogólne opinie na temat nawigacji z tabletu nie tylko w tym modelu który znalazłem (może może ktoś coś polecić?) |
ja mam cos slabszego ale jako tablet do nawigacji sie sprawdza Colorovo CityTab GPS 3G 7"
pierwotnie kupilem Goclever T76 ale to straszny shit i odradzam kazdemu (zwlaszcza ze zasilanie zewnetrzne jest na wtyczce cienkiej jak igielka i sie psuje momentalnie).
Colorovo o dziwo calkiem dobrze sie spisuje, w czasie jazdy uzywam nawet kilku programow jednoczesnie. Glownie Naviexpert i Yanosik (ktory naklada sie czesciowo na naviexperta jak zblizam sie do fotoradaru). Ekran jest przyzwoity i katy bardzo dobre. GPS lapie szybko a polaczenie z siecia tez bezproblemowe. Dodatkowo tablet zabieram z auta na wycieczki rowerowe i wtedy korzystam z Locus'a. Bateria pojemna i starcza na caly dzien. Ogolnie jako tablet do nawigacji i muzyki w aucie sprawdza sie calkiem dobrze ale jak wymagasz czegos wiecej to kup mocniejszy sprzet bo Colorovo nie jest zbyt wydajne, malo ramu i pamieci wewnetrznej, brak w komplecie akcesoriow do samochodu a takze nie zadziala aero2 (osobiscie polecam Plusa lub Orange sim z allegro). Zalete ma taka ze kosztuje 400zl nowka i dziala, poza tym zasilanie jest po microUSB wiec popularne ladowarki samochodowe dzialaja bez problemu. Jest tez OTG ale wiadomo ze port jest tylko jeden wiec w razie czego trzeba zrobic sobie specjalny kabelek na zasilanie i odczyt z pendrive. Dzisiaj zrootowalem wiec z tym tez nie ma problemu. Jak dziala TMC ci nie powiem bo nie testowalem tego.
Na pewno nie kupuj czegos co ma mniej niz 1GB Ramu, ekran TFT i rozdzielczosc mniejsza niz 1024. |
|
|
|
 |
krisgdynia
Navi Expert

|
Wysłany: 2013-08-27, 10:10
|
|
|
Dzięki telemah na coś takiego właśnie liczyłem myślałem jednak że więcej użytkowników primo używa tablet i pojawi się więcej opisów różnych sprzętów ja teraz czekam na goclever aries niby ma być tabletem do nawigacji rozważam też podniesienie poprzeczki i oglądam lenovo i ew samsung ciekawe czy ktoś robił testy porównanie jakości moduł gps w tabletach dostępnych na rynku. Jeszcze raz dzięki i czekam na inne opinie . P .S . Jeśli masz zainstalowane primo aby działało TMC wystarczy wpis w txt. Znajdziesz na forum jest o tym w paru tematach.Oczywiście musi być dostępny internet. |
|
|
|
 |
telemach
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2013-08-27, 12:09
|
|
|
krisgdynia napisał/a: | Dzięki telemah na coś takiego właśnie liczyłem myślałem jednak że więcej użytkowników primo używa tablet i pojawi się więcej opisów różnych sprzętów |
ja sie przekonalem ze bardzo wazne jest wsparcie bo potem nie bedziesz mial mozliwosci zrobienia root albo nie wyjdzie zadna nowa wersja Androida na to urzadzenie; najlepiej kiedy sa dostepne modyfikowane romy
nie wiem czy zostane przy tym tablecie czy zmienie; generalnie nie chcialem pakowac zadnych duzych pieniedzy na cos co mam miec tylko w aucie; wole reszte kasy przeznaczyc na rejestrator wideo czy kamere cofania; jesli to ma byc dla kogos jedyny tablet do wszystkiego to wiadomo ze dobrze aby mial lepsze parametry; dvb-t w tablecie to niby fajna sprawa ale pod warunkiem ze stoisz w miejscu z dobrym zasiegiem i wyciagnieta max antena; wiekszosc dobrych tabletow ma mozliwosc podpiecia zewnetrznego tunera na USB i wtedy to ma sens
ten Aries wyglada przecietnie, tylko 1GB ram i 8GB wewnetrznej ? do tego slaby aparat 2mpix; jak chcesz aby tablet robil za rejestrator trasy to lepiej miec cos mocniejszego
Goclever robi badziew; w moim nowym tablecie bateria byla walnieta.
Przypatrz sie temu Lenovo IdeaTab A3000-H |
|
|
|
 |
ebenista
Waypoint

|
Wysłany: 2013-08-28, 06:34
|
|
|
a może coś takiego ci przypasuje
Ferguson S2plus
ma DVB-T i transmiter FM
sam się zastanawiam nad nim |
_________________ FILEFOX |
|
|
|
 |
telemach
młodszy inspektor GPS

|
Wysłany: 2013-08-28, 08:20
|
|
|
ebenista napisał/a: | a może coś takiego ci przypasuje
Ferguson S2plus
sam się zastanawiam nad nim |
wlasnie przed takimi urzadzeniami przestrzegam
wady :
- jeden rdzen
- ekran TFT
- rozdzielczosc 800x480
- brak 3G (czyli nie pokorzystasz z aktywnej nawigacji ktora przekalkuluje trase gdy wykryje korek)
- bateria tylko 3500
- kamera tylko 2mpix
- zasilanie po tym fatalnym zlaczu ktorego nie idzie dostac jak sie popsuje a poza tym uszkadza sie gniazdo w samym tablecie
juz lepiej cos takiego
http://allegro.pl/freelan...3498408050.html |
|
|
|
 |
krisgdynia
Navi Expert

|
Wysłany: 2013-09-01, 12:45
|
|
|
Mam nadzieje że "temat się rozwinie" Ja sam przeglądając tablety oraz opinie o nich doszedłem do takich wniosków:
Nie ma interesu wśród producentów i nikt do tabletu nie wsadza dobrego modułu gps. Przyzwoite tablety mają przyzwoite moduły i tu ceny zaczynają dochodzić do tysiąca. nie ma też żadnych wiarygodnych testów tabletów specjalnie pod kątem gps te co są wskazują jednoznacznie - droższy tablet-lepszy gps ;(
Ponieważ jeżdżę na Primo a moja navi padła dość gwałtownie musiałem podejmować decyzje szybko.
Primo na androida niestety nie jest jeszcze doskonałe do tego żaden zewnętrzny moduł TMC nie działa z androidem, komunikaty co prawda są w necie ale to dodatkowe koszty jak by nie liczył.Navi z win też mogę podłączyć wia bluetooh do netu i na jedno wyjdzie.
Ekran 7`nawet w ciężarówce to dość sporo, poza tym ciągłe używanie tabletu jako navi zniszczy mu po jakimś pół roku baterię a tej nie tak łatwo wymienić. Do tego i tak wożę lapsa bo "oczy już nie te" i filmów oraz tv na 7` trochę słabo.A do netu(face,poczta,info używam telefonu).
Myślę że młodsi koledzy aby nie mnożyć sprzętu w aucie może na to się zdecydują (w/g opinii niektórych kolegów i tak wszystko zmierza w kierunku nawigacji dedykowanych do zabudowy albo właśnie tabletów/telefonów)ja dałem sobie spokój. Nie wykluczam zakupu tabletu w przyszłości ale na pewno nie jako głównie do nawigacji.
Wygrała nawigacja z systemem win i ekranem 800X480 6` za rozsądne pieniądze :)
Temat jednak uważam za rozwojowy i będę go obserwował. |
|
|
|
 |
hipeck
GPS instruktor

|
Wysłany: 2013-09-01, 14:04
|
|
|
Niekoniecznie. Miałem tablet Goclever M 713g i tu faktycznie odbiornik GPS to porazka. Ponieważ dla mnie nawigacja w tablecie jest bardzo ważna, sprzedałem Goclevera i kupiłem Samsung Galaxy tab2. Tu odbiornik GPS jest doskonały. pozdr |
|
|
|
 |
krisgdynia
Navi Expert

|
Wysłany: 2013-09-01, 14:22
|
|
|
Koniecznie właśnie o tym pisałem może można gdzieś wyrwać samsung poniżej 700pln ale to mld miejsce na dyskusję o cenach. Ja wspomniałem że lepszy/droższy sprzęt - lepszy gps dokładnie to napisane i to potwierdzasz. Niestety/stety navi kupiłem poniżej 400:) |
|
|
|
 |
gosebus
azymut

|
Wysłany: 2013-09-25, 17:57 tablet GPS 7" BLOW GPSTab7 + Automapa Polska, warto ?
|
|
|
Zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia, wg opisu wygląda fajnie - duży ekran, dobry procesor, i w miarę dużo ramu, do tego automapka, a wszystko na 2 letniej gwarancji. Warto to kupić?
Opis:
http://www.hurt.com.pl/na...dni,p12098.html |
|
|
|
 |
mietek440
Navi Expert

|
Wysłany: 2013-09-25, 21:36
|
|
|
do innych rzeczy niż gps mało ramu , będzie się mulił |
_________________ Modecom MX3 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|