My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Goclever 5055- nie uruchamia się
Autor Wiadomość
Notker 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 9
  Wysłany: 2010-06-25, 11:28   GC 5055 (Nowy) nie chce się włączyć

Witam po raz pierwszy,
Zakładam temat bo nie widzę nigdzie opisu podobnego problemu.
Poczytałem sobie to miłe oku forum i skusiłem się wczoraj na zakup GC 5055 w Makro w cenie 227zł, z mapą Polski, oczywiście w celu odblokowania ;-)

Pierwsze wrażenie było ok, a;e w aucie. Niestety okazało się że po podłączeniu do PC nijak nie chce się włączyć menu startowe, włacza się tylko powitanie i zaraz potem pokazuje się komunikat rysunkowy-przesył danych do PC.

Co więcej, po całonocnym ładowaniu przez USB nie odpala wcale po odłaczeniu od USB mimo że na koniec ładowania paliła się już zielona dioda /ładowanie - migała na przemian pomarańczowa i zielona/

Czy dobrze myślę, aby go oddać póki czas nie mówiąc o wadzie? Nie mam zamiaru czekać na naprawę /ostatnia sztuka/ bo potrzebny mi pilnie jakiś sprzęt.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-25, 12:53   

Reset nie pomaga?? przytrzymanie powera przez minute tez nie??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Notker 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-06-25, 19:27   

O, dzięki za szybką reakcję.
A więc tak, reset przy włączonym urządzeniu w aucie, gdzie działa normalnie- nie pomaga.Przy resetowaniu przy PC też nic. Trzymanie powera w róznych kombinacjach/włączony, wyłaczony/ też nic nie daje niestety.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-06-25, 20:53   

Notker napisał/a:
Niestety okazało się że po podłączeniu do PC nijak nie chce się włączyć menu startowe, włacza się tylko powitanie i zaraz potem pokazuje się komunikat rysunkowy-przesył danych do PC.
Po podlaczeniu do komputera menu startowe Ci sie nie pokaze - beda tylko ikony polaczenia - to normalny objaw..
Menu pokaze sie jak navi bedzie od komputera odlaczona..
Notker napisał/a:
Co więcej, po całonocnym ładowaniu przez USB nie odpala wcale po odłaczeniu od USB
POd gniazdkiem lusb masz taka mala dziurke - wloz tam rysik i navi sie zresetuje i powinna odpalic..
Notker napisał/a:
oczywiście w celu odblokowania

GC nie musisz odblokowaywac - wystarczy ze wgrasz jakis panel - np moj:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=19290
i wskazesz w ustawieniach plik *.exe panelu jako program nawigacyjny..
Pozdrawiam..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Notker 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-06-26, 08:06   

Niestety nie pomaga resetowanie, próbowałem robić reset przy podłaczonym USB i odłączonym. Jak robię reset przy podłączonym USB to po prostu po chwili włacza się powitanie i komunikat o podłaczeniu do kompa. Jak się odłacza USB od kompa lub navi to navi po prosu się wyłącza,/gaśnie/ tak jakby padniety był aku w środku. Może spróbować z ładowaniem w aucie? Ale to nieco bez sensu, bo to powinno być do ładowania przy pomocy PC....Jak odpalam normalnie w aucie to pokazuje prawie cłaa baterię naładowaną, tylko ostatni jej segment miga jakby kończyła właśnie się ładować.Oczywiście navi się wyłacza po odłączeniu kabla z zapalniczki.
Macie jeszcze jakieś pomysły?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2410
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-06-26, 09:32   

Ewidentnie wygląda na problem z baterią. Może się kabelek przetarł (odlutował).
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-06-26, 09:59   

Notker napisał/a:
Może spróbować z ładowaniem w aucie?
Ja bym sprobowal - komputer nie sluzy do ladowania urzadzenia - od tego jest ladowarka.. z tym, ze piszesz ze dioda wskazuje iz sprzet jest naladowany, wiec powinien byc naladowany..
Jesli nie bedzie dzialal w samochodzie i ladowanie w samochdzie nie podladuje go na tyle by dzialal po odlaczeniu do ladowarki samochodowej, to go wymien - gwarancje przeciez masz..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Notker 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-06-26, 12:04   

Ok, zaraz więc go podłącze w aucie i zobaczymy...
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-26, 21:47   

Uszkodzona jest albo bateria,albo sprzet.
Tak czy siak,wymien albo do serwisu.
 
 
Notker 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-06-26, 22:08   

Zgadza się raczej, 8h ładowania w aucie nic nie dało.

Dziękuję wszystkim za pomoc!
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-26, 22:13   

Raczej bateria jest walnieta.
Jesli sprzet na zasilaniu dziala.
Moze tez byc walniete na plytce.
Ja bym oddal i czesc.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
krzykul 
azymut


Dołączył: 27 Cze 2010
Posty: 4
Wysłany: 2010-06-27, 10:00   Niedziałajaca nawigacja

Witam

Panowie mam problem z nawigacja tzn. jak jest podłączona do ładowarki to działa idealnie natomiast jak ja odłacze to wyłancza sie i nie ma możliwości włączenia jej. Moje pytanie takie czy moze w tym modelu nie ma możliwości działania bez zasilania zewnętrznego.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9438
Wysłany: 2010-06-27, 10:24   

Naładowałes akumulator? Przez kompa nawet 12 godzin
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1942
Wysłany: 2010-06-27, 13:35   

Jak bateria jest,to nie po nic.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-06-27, 15:56   

krzykul napisał/a:
czy moze w tym modelu nie ma możliwości działania bez zasilania zewnętrznego.
Jest bateria i powinna podtrzymac dzialanie przez kilkadziesiat minut bez podlaczonej ladowarki.. aole jesli bateria jest padnieta to poza serwisem nic nie zrobisz.. a moze poprostu jest niedoladowana - w samochodzi laduje sie kilka godzin a poprzez usb w komputerze kilkanascie jesli sprzet jest wylaczony (na wlaczonym bardzo dlugo i moze nie naladowac sie wcale)
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 10