Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
NV-U92TC problem z portem TMC
Autor Wiadomość
Krzychu91
Waypoint


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 101
Wysłany: 2013-07-30, 17:08   NV-U92TC problem z portem TMC

Witam. Dostałem w spadku navi NV-U92TC odblokowałem ją sobie i użytkuje na niej iGO Becker Revo wszystko ładnie śmiga gps ładnie łapie, ale jak już się bawić to na całego i próbowałem uruchomić TMC i zaczynają sie schody tzn. orginalny wpis w .sys jest taki

[tmc]
source="GNS"
version=-1
enable_igo_provider=1
tuner_alg_search_force_on=1
internal_tmc_name="gnsport"
port_read_timeout=8000
port="COM,7"
baud=9600
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=1500
tuneralg_8a_packet_timeout=5500
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0

oczywiscie po zmieniałem port, baud tak jak znalazłem w tym poscie: http://www.my-navia.pl/vi...r=asc&start=120
nawet wpisywałem identycznie jak koledzy podali i jest ladupa..

Czy ktoś może rozwiązał ten problem, ale zna rozwiązanie ?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2013-07-30, 17:28   

To znaczy jak zmieniałeś? Jak którzy koledzy wpisałeś port?
Jakim programem sprawdziłęś port TMC?
Jaki masz odbiornik TMC?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Krzychu91
Waypoint


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 101
Wysłany: 2013-07-30, 17:36   

Zmieniłem na taki port jak było napisane w linku który załączyłem, a odbiornik tmc zdaje mi się że ma wbudowany bo na oryginalnej mapie działało
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2013-07-30, 17:41   

Miałeś chyba na myśli ten: http://www.my-navia.pl/vi...p=225332#225332

Jakie masz objawy? Przeszukuje stacje i nic nie odbiera , czy nawet nie zaczyna?
Zacznij od sprawdzenia portu przez VisualGPS -port może byc zablokowany przez fabryczny program/proces
_________________

 
 
Krzychu91
Waypoint


Dołączył: 19 Cze 2009
Posty: 101
Wysłany: 2013-07-30, 17:47   

Własnie nic nie szuka stoi w miejscu, a tym VisualGPS to w którą opcje wejść, żeby to sprawdzić ?

Albo ma ktoś inny pomysł bo troszke mi na tym zależy.

[ Dodano: 2013-08-22, 08:19 ]
Czyli nikt się tym nie zainteresował..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9