Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Navigon 8.2.5
Autor Wiadomość
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-06, 13:48   

ŚCIEŻKI DO PLIKÓW!!!!!!

Powtarzam navigacja na moim chomiku jest zrobiona pod modecoma i uruchamiana z karty pamięci z folderu Navigon..
Modecom MX2 kartę pamięci rozpoznaje jako 'SDMMC' i tak właśnie przygotowałem navigona.

Jeśli karta pamięci u was nie jest jako sdmmc tylko np storagecard musicie zrobić tak:

Jak chcecie odpalić na innych to musicie poprawić plik z ustawieniami do patch..
czyli folder NAVIGON/SETTINGS/SETTINGSPATHES.DEFAULT
Otwieracie ten plik za pomocą notatnika i zmieniacie wszędzie gdzie widzicie sdmmc zmieniacie na Waszą ścieżkę do karty pamięci czyli np storagecard. czlyli przykład

<Routes>/sdmmc/NAVIGON/Routes</Routes> Modecom MX2

zmieniamy na storagecard czyli:

<Routes>/storagecard/NAVIGON/Routes</Routes>

i tak wszędzie w całym tym pliku. a trochę tego jest.

NAVIGONA URUCHAMIAMY Z PLIKU NAVIGON.EXE

W razie pytań moje gg:5679882 piszcie a postaram się pomóc..
 
 
 
cluh221
azymut


Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1
Wysłany: 2013-11-23, 12:27   

Witam. Posiadam nawigację Modecom Freeway MX3 HD i po ściągnięciu pliku z twojego chomika wrzuciłem go na kartę pamięci do katalogu Navigon nic nie zmieniając w jego ustawieniach. Niestety po włączeniu pliku navigon.exe wyskakuje komunikat: failed to load resource file. W moim Modecomie również karta pamięci jest wykrywana jako SDMMC tak więc proszę o pomoc w czym może leżeć problem. Pozdrawiam
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-23, 21:13   

Mam dokładnie ten sam problem na NavRoad Leoo S 7 cali !
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-24, 16:16   

ok. a powiedz mi jaki masz układ na karcie pamięci??
powinien być tylko folder navigon i w nim wszystkie pliki/foldery

czy poza samym programem masz pliki nfs??
jeśli pobrałes samego navigona to może nie wystartować. osobno są mapy i pliki nfs.

ja u siebie zawsze mam takie:

plik NFS wrzucamy razem z mapą do folderu map

Advisor.nfs = Pilot, strzałka pokazujaca kierunek i komunikaty nawigacyjne.
Brunnel_EU.nfs = Pozycjonowanie i nawigowanie w tunelach.
MapDrawer.nfs = Odpowiedzialny za wygląd karty
RealityView_EU.nfs = Pokazuje rozjazdy na autostradach (obecnie prawie nie używane, stara wersja)
NavigonRealityView_EU.nfs = Pokazuje polepszone rozjazdy na autostradach (obecnie używane)
Landmarks_EU.nfs = Pokazuje atrakcje i punkty orientacyjne w 3D
Landmarks small_EU.nfs = zabytki i ciekawostki są przedstawiony nieco mniejsze ikony 3D jak jest z Landmarks_EU.nfs pliku (dostępne z MN 8)
CityModels_EU.nfs = Miasta, budynki w 3D do MN 7.6.x
GTACityModels_EU = Miasta, budynki w 3D. Polepszony wyglad. (City View3D 2.0) od MN 7.6.x Versionen
poicats.nfs = Punkty POI na mapie
sat_EU.nfs = Odwzorowanie mapy bez odbioru GPS
TMC.nfs = Odbiór TMC
Terrain_EU.nfs = Krajobrazy w 3D (Panorama View)
Phoneme_EU.nfs = Odpowiedzialny za polecenia głosowe
PhonemeV3_EU.nfs = Odpowiedzialny za polecenia głosowe ( od MN 7.7.1 )
GCM_EU.nfs = RealCity 3D Miasta i budynki w 3D (od MN 8.4.xx

[ Dodano: 2013-11-24, 16:18 ]
Navigon 8.2.5 premium.zip ten plik zawiera gotowy program wraz ze ścieżkami przygotowanymi pod kartę sdmmc.
Ale program nie będzie działał bez map i plików NFS.
Muszą także być.

W razie problemów piszcie na gg postaram się pomóc.

Navigon naprawdę Bardzo sprawnie działa i mi także zajęło bardzo długo poprawne skonfigurowanie go.

[ Dodano: 2013-11-24, 16:21 ]
PS: jaką rodzielczość ma MX3??
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9589
Wysłany: 2013-11-24, 16:29   

kacluk napisał/a:
oprogram nie będzie działał bez map i plików NFS.
Wystarczy MapDrawer - ale musi byc dopasowany do wydania map

MX3 był w 2 wersjach HD i zwykłej. Wersja HD to 800*480
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-24, 18:28   

o widzisz nie wiedziałem że tylko MapDrawer.

Powiedz mi a używałeś Navigona na europę?? ja mam problem z kodami pocztowymi uk..

Jak nie poprawiłem ścierzek do programu- to wszystko działało kody pocztowe w postaci b338ey działały.(ale konfigurować musiałem zawsze) jak poprawiłem wszystko to kody kończy rozpoznawać po wpisaniu samego b33.... i koniec nie mogę wpisać reszty.. a to potrzebne w uk to tam się jeździ po kodach właśnie
 
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-24, 21:01   

Kacluk, mam te wszystkie pliki i mapy w folderze maps....dalej nic :-P :evil:
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-24, 21:14   

a próbowałeś uruchomić może przez mn7??
 
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-24, 21:27   

TAk, też nic.... :-(
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-24, 21:31   

Aropi nie wiem czasem czy to nie będzie od rozdzielczości twojej navigacji.
na innym forum znalazłem coś takiego:
http://forum.mobilism.org/viewtopic.php?p=1009378

I gość napisał że działa na rozdzielczości 480x272

[ Dodano: 2013-11-24, 21:31 ]
jaką rozdzielczość ma twoje urządzenie??


znalazłem takie coś z mx3 hd
"@marek73

dziala, sprawdzone(7.7.6) na Modecom MX3HD 800x480, wince 6 "
[ Dodano: 2013-11-24, 21:34 ]
navigon 776 800x480

spróbuj podmień sam program. folder map zostaw bez zmian. tak z ciekawości czy ruszy jak będzie miał lepszą rozdziałkę.. jak tak to coś będziemy myśleć
 
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-25, 08:11   

KAcluk - 7.7.6 "pojszło" :mrgreen: , mój Leeo to 7 cali i 800x480, Wince6
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-25, 08:23   

Super. Problem z tym że nie wiem czy jest 8.2.5 z rozdzielczością 800x480. więc możesz używać 7.7.6 z najnowszą mapą:)
_________________
modecom mx2 Navigon 8.2.5 premium EU q1 2017
 
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-25, 09:49   

Tak robię, nie wiem tylko, czy jest różnica w 7.7.6 a 8.2.5 (oprócz nazwy :lol: ) , najnowsze mapy też "chodzą" , tylko literki małe :shock: no i jak powiększyć skalę mapy nawigacji? Intuicyjnie nie mogę trafić - jest gdzieś może instrukcja ? Może ktoś wie, jak i gdzie wpisać tę podziałkę 800x480 do Navigona?

Pozdrawiam
Artur
 
 
kacluk 
Waypoint


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 35
Wysłany: 2013-11-25, 10:14   

8.2.5 ma duże zmiany, m.in pokazuje znaki obowiązujące na drodze: np zakaz wyprzedzania, ostre zakręty, uwaga zwierzęta itp... Najważniejsze że najnowsze mapy działają.. wrzuć sobie pliki nfs NavigonRealityView_EU.nfs wtedy będziesz miał coś takiego(rozjazdy na autostradach) :


małe literki na ulicach??
spróbuj pobrać mapdrawer_high.nfs to zwiększy rozdzielczość, pikietaż i nazwy ulic będą większe.. pobierz wrzuć do folderu map i odpal. sam mapdrawer usuń na czas próby.
_________________
modecom mx2 Navigon 8.2.5 premium EU q1 2017
 
 
 
aropi
Waypoint


Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 100
Wysłany: 2013-11-26, 10:11   

Wszedłem w settings/core/autozoom i nie ma tam mojej rozdziałki 800x480 - są natomiast 1920x1088 i potem od razu 480x272 i niżej. Jak tu dopisać 800x480 i czy tylko tutaj?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10