Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
SG 600 problemy z działaniem
Autor Wiadomość
invisiblemike
azymut


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2012-06-11, 20:32   SG600 restartuje się - niebieski ekran

Witam serdecznie, mam SG600 kupiony w MM z oryginalną AM. Mam z nim od początku problemy w postaci niebieskiego ekranu - restartuje się. Wygląda to tak: uruchamiam AM, łapie sygnał GPS, po chwili wyskakuje klepsydra (nic nie da się zrobić) niebieski ekran i restart AM i tak potrafi zrobić kilka razy. Za którymś razem łapie sygnał i jest ok.

Problem ponownie potrafi pojawić się przy próbie wczytania zapisanej trasy lub ulubionego POI.

Była raz w serwisie - wróciła ze zmienioną prędkością portu COM i wpisem o "ustawieniu GPS" (najwyższa prędkość - mapa zgłupiała). W zależności od wgrywania kolejnych nowszych wersji AM problem nasila się lub maleje. Próbowałem czyścić pamięć, wgrywać od nowa i w sumie już nie wiem co robić - może ktoś coś doradzić?

Nawigacja nie była "grzebana" fabrycznie odblokowana i jak wspomniałem oryginalna AM.

Jeszcze jedno - w czasie jazdy też potrafi zawiesić się, podawać z opóźnieniem komunikaty - pokazywać drogę

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Michał
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 180 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4519
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-06-11, 21:11   

invisiblemike napisał/a:
mam SG600 kupiony w MM z oryginalną AM.

Coś to nie tak, od kiedy Imagis (MM) instaluje konkurencyjne mapy (AM) .

Format karty SD ,z pamięci urządzenia usuń wszystko co jest związane z AutoMapą , ponowna instalacja
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
invisiblemike
azymut


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2012-06-11, 21:22   

SG600 kupiony w MM na 100%, mogę zrobić fotkę pudełka i wygmerać fakturę, do tego całość chyba 299zł kosztowała ale nie o tym.

Jak pisałem wcześniej, czyszczenie, instalacja od nowa - wszystko przerobione :-|
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 180 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4519
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-06-11, 21:29   

invisiblemike napisał/a:
wszystko przerobione

Czyli urządzenie ma za słabe parametry i nie wydala na AM.
invisiblemike napisał/a:
SG600 kupiony w MM na 100%,

Ale nie z AutoMapa , tylko z MapaMap , z tym się z zgodzę
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2012-06-11, 22:42   

invisiblemike napisał/a:
w MM
Chyba chodzi o MediaMarkt, nie MapęMap...
Uruchom Visual GPS CE i pojeździj z nim trochę - kontroluj siłę sygnału. No i zobacz, jai port złapie.

O zmianie AUTO (COM)x na COM x nie wspominam, bo to już chyba zrobiłeś...

Albo zainstaluj jakis inny program i zobacz, czy na nim będzie to samo
_________________

 
 
invisiblemike
azymut


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2012-06-12, 16:57   

Dzięki za informacje. Chodzi o Media...

Z Visual GPS mam problemy bo nie mogę uruchomić, wgrywałem dlle, próbowałem instalki z pliku .cab i nie chce się odpalić - niby brakuje komponentów (dll? choć ręcznie wgrane do katalogu windows)

Z portem COM przerobione.

Zauważyłem, że problem nasila się też gdy włożę kartę SD - nawet czystą. (AM jest w pamięci urządzenia - od nowości). Przy wyjętej sporadycznie wywala niebieski ekran ale też problem z łapaniem sygnału GPS - łapie, zrywa, łapie zrywa i tak kilka razy.

Generalnie chyba pozostała już tylko możliwa wada elektroniki. Mam jeszcze dwa miesiące gwarancji, więc pewnie znowu pojedzie.

Z innych programów to musiałbym coś "uzdrowić" - wolałbym się nie bawić z tym....
 
 
andrzejs78
azymut


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-06-18, 22:55   Re: SG600 restartuje się - niebieski ekran

invisiblemike napisał/a:
Witam serdecznie, mam SG600 kupiony w MM z oryginalną AM. Mam z nim od początku problemy w postaci niebieskiego ekranu - restartuje się. Wygląda to tak: uruchamiam AM, łapie sygnał GPS, po chwili wyskakuje klepsydra (nic nie da się zrobić) niebieski ekran i restart AM i tak potrafi zrobić kilka razy. Za którymś razem łapie sygnał i jest ok.

Problem ponownie potrafi pojawić się przy próbie wczytania zapisanej trasy lub ulubionego POI.

Była raz w serwisie - wróciła ze zmienioną prędkością portu COM i wpisem o "ustawieniu GPS" (najwyższa prędkość - mapa zgłupiała). W zależności od wgrywania kolejnych nowszych wersji AM problem nasila się lub maleje. Próbowałem czyścić pamięć, wgrywać od nowa i w sumie już nie wiem co robić - może ktoś coś doradzić?

Nawigacja nie była "grzebana" fabrycznie odblokowana i jak wspomniałem oryginalna AM.

Jeszcze jedno - w czasie jazdy też potrafi zawiesić się, podawać z opóźnieniem komunikaty - pokazywać drogę

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Michał


Mam ten sam problem z moim SG600 od kiedy pojawiła się wersja 6.10.x AM zaś pod 6.9.x działała szybko i poprawnie.
 
 
invisiblemike
azymut


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 4
Wysłany: 2012-06-19, 17:53   

Dzięki za informację, czyli urządzenie nie wyrabia lub jakaś wada fabryczna... Znajomy używa stare mio200 i wywalało ono komunikat o braku pamięci przy wyliczaniu dłuższych tras a na 6.10 podobno już nie ma tego błędu i AM działa. Dziwna sprawa bo SG600 ma lepsze parametry od tego mio.
Jest to strasznie irytujące, za każdym razem gdy chcę użyć nawigację muszę stracić z 10 minut zanim zacznie działać poprawnie.

Posłałem wczoraj na serwis, zrobiłem filmik i wgrałem im na kartę niech popatrzą jeszcze raz - tylko tym razem nie dam się zbyć zmianą prędkości na porcie COM - pozdrowienia dla Panów z serwisu jak czytają.

pozdrawiam
Michał.
 
 
irek2612 
Waypoint


Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 31
Wysłany: 2013-07-16, 17:12   SG 600 problemy z działaniem

Witam, dziś jechałem sobie 40km, żeby wytestować nową AutoMapę, musiałem wstąpić do sklepu, wracam i na gps ciemno. Pomyślałem, że po prostu się wyłączył/bateria padła czy coś. Nie włączał się. Podłączyłem go do zasilania, ładowałem z 1h też się nie włącza. Gdy nacisnę przycisk uruchamiania to tylko zielone światełko mruga i przestaje. Czego to może być wina?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-12-26, 12:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mrsnavi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-12-25, 23:14   SG600 - uwalony na amen?

Witam,

Sugerując się tym (http://www.my-navia.pl/vi...p=366403#366403) tematem sformatowałem dysk w SG600, ale niestety navi uruchomiło się po jakimś czasie ponownie i od tamtej pory ciągle świeci się zielona dioda, ale na ekranie kompletnie nic się nie wyświetla..
Reset nie pomaga, a w dodatku na przycisk Power urządzenie kompletnie nie reaguje. PC nie widzi też już navi.

Da się coś z tym jeszcze zrobić?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2013-12-26, 12:43   

Szkoda, że nie zauwazyłeś, że sposób dotyczy Larka, a nie SmartGPS...

Jeżeli nie po0mógł RESET, to spróbuj rozładowac do zera akumulator (lub odłaczyć) i naładować. W niektórych urządzeniach działa to jak reset przywracający fabryczne ustawienia.
_________________

 
 
mrsnavi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-12-26, 13:54   

jacekp1313 napisał/a:
Szkoda, że nie zauwazyłeś, że sposób dotyczy Larka, a nie SmartGPS...

Google napisał/a:
Czy ktoś ma jeszcze odwagę aby spróbować działanie opisu na swojej nawigacji?

:mrgreen:

jacekp1313 napisał/a:
Jeżeli nie po0mógł RESET, to spróbuj rozładowac do zera akumulator (lub odłaczyć) i naładować. W niektórych urządzeniach działa to jak reset przywracający fabryczne ustawienia.


Postaram się dziś to sprawdzić. Swoją drogą nie sądziłem, że format samej karty, na której jest tylko stara navi wgrana spowoduje coś takiego :-/
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2013-12-26, 17:03   Re: SG600 - uwalony na amen?

mrsnavi napisał/a:
sformatowałem dysk w SG600
mrsnavi napisał/a:
format samej karty
To co w końcu sformatowałeś?
_________________

 
 
mrsnavi 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-12-26, 21:51   

Flash disk wbudowany w urządzeniu, po formacie normalnie działał windows etc.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18599
Wysłany: 2013-12-26, 22:01   

?
mrsnavi napisał/a:
navi uruchomiło się po jakimś czasie ponownie i od tamtej pory ciągle świeci się zielona dioda,
mrsnavi napisał/a:
po formacie normalnie działał windows
To kiedy przestał działać?
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10