Ogłoszenie | Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN
|
Przesunięty przez: jacekp1313 2019-06-13, 06:09 |
Smartfony/tablety vs. tradycyjne nawigacje PND |
Autor |
Wiadomość |
jestem_ktoś
Maestro GPS

|
Wysłany: 2019-05-17, 08:10
|
|
|
adijos93 napisał/a: | telefony mają już zazwyczaj minimum 5' | Ale z większymi jest mały kłopot - trudno je nosic w kieszeni. A nawigacja (z WinCE czy andkiem) leży sobie w schowku w samochodzie |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
prenrzyk
GPS instruktor

Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 802 Skąd: Poniżej morza
|
Wysłany: 2019-05-17, 09:54
|
|
|
Ja osobiście mam Tom Tom Start20 i telefon S7.
I ciągle używam Tom Toma. Jakoś lepiej wygląda szybciej działa.Mam dożywotnią aktualizacje map i to mi wystarcza . Szkoda ze nie ma jakiejkolwiek możliwości połączenia z netem. Gdyby za rozsądne pieniądze można było kupić np.TomTom GO Essential 6cali jak dla mnie byłby to ideał.Ale nie za 1200 zł.
A S7 to właściwie tylko Yanosik jako ostrzegacz i od wielkiego święta jak potrzebuję coś znaleźć na mapie to jednak Google Map są niezastąpione.
Próbowałem jeździć z tabletem ale ani to poręczne ani bezpiecznie zamontowane i zrezygnowałem.Fakt ze na stare 60 letnie oczy widok najlepszy. |
_________________ Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T |
|
|
|
 |
no_taki
Maestro GPS

Pomógł: 80 razy Dołączył: 10 Kwi 2011 Posty: 6799 Skąd: znikąd
|
Wysłany: 2019-05-17, 11:43
|
|
|
Moim zdaniem podstawą zaleta tel. jest to, ze go mamy i to tego przy sobie.
Przyszły czasy, ze w jednym urządzeniu mamy tel, komputer, odtwarzacze MP3 i MP4 , nawigację, asystenta treningu i mase innych rzeczy , jesli tylko dogramy sobie jakąs apkę .
I to jest niezaprzeczalna przewaga nad dziesiatka kolejnych urzadzeń i zasilaczy do nich.
Oczywiscie kierowcy truckow beda chcieli miec wiekszy ekran, ale szarym zjadaczom kilometrow spokojnie tel. powinien wystarczyć.
jacekp1313 napisał/a: | Jedyną zaletą sprzętu z WinCE był cas rozruchu - kilkanaście sekund po przesunięciu włącznika na ekranie już było fabryczne menu (lub AdJa), a moje nowe pudełko właczam w domu i gdy dojde do samochodu (3 piętra + kawał po parkingu) prawie załadował się Android. |
I znow przewaga tel . Ten jest wlaczony non-stop, a na przywoitym sprzecie uruchomienie Nextgena wull-wypas trwa ok 2 s, zanim wklepię cel podroży mam juz zafiksowana pozycję GPS a obliczenie trasy trasy do Madrytu ( az sprawdzilem ) trwalo doslownie 3 s.
Szybkie jest toto jak cholera |
|
 |
adijos93
GPS instruktor

Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 12 Gru 2008 Posty: 862 Skąd: zDolny Śląsk
|
Wysłany: 2019-05-17, 14:17
|
|
|
no_taki napisał/a: | Moim zdaniem podstawą zaleta tel. jest to, ze go mamy i to tego przy sobie.
Przyszły czasy, ze w jednym urządzeniu mamy tel, komputer, odtwarzacze MP3 i MP4 , nawigację, asystenta treningu i mase innych rzeczy , jesli tylko dogramy sobie jakąs apkę .
I to jest niezaprzeczalna przewaga nad dziesiatka kolejnych urzadzeń i zasilaczy do nich. |
Dokładnie, jeśli jeszcze do tego ma w miarę dobry odbiornik GPS w sobie to już w ogóle. Win CE sam w sobie jest już martwy, ciekawe tylko kiedy MapaMap i Automapa całkowicie się wycofają z niego. Przeczuwam max 3 lata. |
_________________ MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7
MapaMap Win CE Europa ? : Lark 50.3 |
|
|
|
 |
no_taki
Maestro GPS

|
Wysłany: 2019-05-17, 14:50
|
|
|
I jeszce podstawowa sprawa dająca przewage tel/tabletom . DOSTĘP DO NETU.
Jeszce na razie poza Unią ów net jest drogi jak cholera, ale to tez - jak mysle - kwestia kilku lat.
I umrą kolejne wersje programów poslugujące się mapami off-line, umrą aktualizacje co kwartał etc.
Bedzie zmiana w strukturze dróg - kilka dni i pojawi się ona na mapie.
I tu dostrzegam ogromna przewage google maps nad innymi aplikacjami. Po prostu wszyscy mamy google w tel i przekazuje ona na serwery google mase informacji o nas, m.in nasze polożenie.
Zadna inna aplikacja nie ma tak gigantycznej bazy userow i tak dokladnych informacji o polożeniu każdego z nich, jego prędkości i kierunku ruchu.
Przyjdzie czas - jak sądzę- , iz trasy beda wyznaczane niespodziewanie dla nas, ale jednocześnie optymalnie i byc może jednoczesnie ruszając na dwa auta w ta sama trasę okaże się iz każdy z nas pojedzie inna trasą ( sztuczna inteligencja juz sporo potrafi, a za kilka lat..... ) |
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2019-05-19, 17:01
|
|
|
Lepiej, żeby Google Maps nigdy nie zostało monopolistą.
Co do urządzeń Win CE to akurat sam zastanawiam się nad zakupem Rider MM PL LifeTime z dożywotnimi aktualizacjami map PL. Przyda się mi do testów i ojcu na stałe. On slaby androidowiec, a do WIN CE ten Lark co mam jest już tragiczny.
A cena tragiczna nie jest, bywało że w weekend na premium alko tyle wydałem.
Około 150-200 trzeba wydać. |
_________________ MapaMap Android PL+EU + Yanosik + NaviExpert: Xiaomi Redmi Note 7
Ostatnio zmieniony przez adijos93 2019-05-20, 08:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacekp1313
Maestro GPS T700+NE

Pomógł: 529 razy Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 18888 Skąd: 3City
|
Wysłany: 2019-05-20, 05:48
|
|
|
Cytat: | Lepiej, żeby Google Maps nigdy nie zostało monopolistą. | No i raczej nie zostaną - idą w kierunku facebooka oddalając się od programu nawigacyjnego (dodają funkcje typu głosownaie do któej knajpy jedziemy, a otwarcie drogi S7 Gdańsk - Elbląg zauwazyli po 2-3 tygodniach)
Przy okazji - czy warto dołączyć tu wątek http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=45174 ? |
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2019-05-20, 08:12
|
|
|
Ty tu jesteś szefem, decyduj.
Ja jednak bym raczej zrobił może dział rozwój/przyszłość nawigacji GPS i tam wrzucał takie tematy. |
|
|
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2019-05-20, 08:32
|
|
|
Natomiast co do map dla Win CE zmieniam trochę swoją prognozę. Po głębszym zastanowieniu się, stwierdzam, że w sumie praktycznie bezkosztowo mogą wspierać Win CE jeszcze przez długi czas, nie będą rozwijać samego programu a tylko dodawać mapy które i tak już są często takie same dla Androida, iOS itp. Dopóki będzie trochę zakupów aktualizacji u użytkowników to ma to sens. A będzie, ponieważ nadal jest dużo osób,szczególnie starszych, które są przyzwyczajone do swojego sprzętu i dopóki będzie on działać i będą na niego aktualizacje to będzie ruch w interesie. Zawsze to dodatkowa kasa, a skomplikować nową wersję instalatora przy gotowcach które już mają to pikuś. PAN PIKUŚ
Przynajmniej tak może zachować się producent MapaMap czy Automapy.
Fakt faktem nie wspiera już emapa Windows Mobile, ale sprzęt z tym systemem zaprzestano sprzedawać i produkować już dawno temu. Prawdopodobnie większość tego typu smartfonów już jest przemielona i odzyskano z nich kilka cennych metali. Automapa jeszcze próbuje ale oni mieli zdecydowanie większą popularność wśród Windows Mobile.
W przypadku Windows CE nadal sprzęt jest w sprzedaży i produkowany. To daje jeszcze jakąś prognozę na przyszłość. Bez rozwoju, ale z możliwością aktualizacji. |
|
|
|
 |
prenrzyk
GPS instruktor

Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 802 Skąd: Poniżej morza
|
Wysłany: 2019-05-20, 10:07
|
|
|
Tyle,że problem przy Windows CE jest sprzęt.
Sam wiesz,że stary sprzęt - Twój Lark moje MioMoov 500 nie dają już rady wygodnie i bezstresowo obsługiwać nowych programów i map.
A kupno nowego urządzenia to albo 200/300 zł za sprzęt ze średnim jakościowo ekranem albo dobry ekran przy kwocie 500 + za Garmina czy TomTom.
I teraz pytanie co ewentualnie wybrać ? Czy jest opcja iż telefon z androidem połączy się z nawigacją i będzie służył za "pomost" do internetu - opcja Traffic Live . |
_________________ Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T |
|
|
|
 |
jestem_ktoś
Maestro GPS

|
Wysłany: 2019-05-20, 10:19
|
|
|
prenrzyk napisał/a: | nie dają już rady wygodnie i bezstresowo obsługiwać nowych programów i map. | Jeżeli będzie tylko aktualizacja mapy, bez zmiany wersji programu (jak np. w iGO), to obciązenie urządzeń się znacząco nie zwiększy.
Przekazywanie neta z telefonu na PND moim zdaniem mija się z celem - już lepiej nawigować na telefonie (równiez ze względu na http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=45834 ) |
_________________ Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie |
|
|
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2019-05-20, 10:51
|
|
|
Cytat: | Tyle,że problem przy Windows CE jest sprzęt.
Sam wiesz,że stary sprzęt - Twój Lark moje MioMoov 500 nie dają już rady wygodnie i bezstresowo obsługiwać nowych programów i map.
A kupno nowego urządzenia to albo 200/300 zł za sprzęt ze średnim jakościowo ekranem albo dobry ekran przy kwocie 500 + za Garmina czy TomTom. |
Tylko że mój sprzęt ma już prawie 10 lat a od około 4-5 lat podstawą jest sprzęt z procesorem 800 MHz i 128 MB RAM, który daje już radę sobie spokojnie. Taki sprzęt oferował już nawet Lark za bezcen wtedy.
Co do ekranów to smartfonowe ekrany też mają problemy w słońcu. ;)
Co do cen to za 150 zł już kupisz nowy całkiem spoko sprzęt teraz.
Cytat: | Przekazywanie neta z telefonu na PND moim zdaniem mija się z celem - już lepiej nawigować na telefonie |
Sens ma, ale np. MapaMap poszła po rozum do głowy i w przypadku PND można codziennie aktualizować blokady dróg itp po podłączeniu do PC. Taki trochę traffic off-line.
Atrapa bo nie pokaże Ci świeżego wypadku, ale remonty już tak.
Ogólnie to dla mnie PND ma tą zaletę że jest po prostu prosty w obsłudze dla np mojego ojca i ma duży ekran, który w przeciwieństwie do smartfonów jest szerszy a nie długi a wąski. Mój telefon ma 5' a zdecydowanie wygodniejsze jest PND. |
|
|
|
 |
no_taki
Maestro GPS

|
Wysłany: 2019-05-20, 17:19
|
|
|
Moim zdaniem - TAK. Szkoda mnozyć tematy |
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2019-05-20, 18:42
|
|
|
no_taki napisał/a: | Szkoda mnozyć tematy |
I robić istny kogel mogel w jednym temacie?? |
|
|
|
 |
adijos93
GPS instruktor

|
Wysłany: 2020-07-12, 09:44 Nawigacja Windows CE czy Android
|
|
|
Cześć. W sumie temat trochę na czasie, jak myślicie, jest jeszcze sens inwestować w nawigacje Windows CE?
Mają gorsze parametry, ale mają zdecydowanie lepsze moduły satelitarne niż smartfony czy tablety. Jak myślicie, będzie jeszcze co wgrywać na nie ?
Oczywiście sprzętu nowego jest mało, i będzie to raczej sprzedawanie tego co wyprodukowano, produkuje się, ale bez nowości. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|