My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-08-11, 17:59
Mireo - trasy, adresy
Autor Wiadomość
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-04, 09:49   

wojtek1234321 napisał/a:

Chyba chodzi Ci o dodawanie punktów Via, najprostszy sposób to po wyznaczeniu trasy wyszukać adres przez który chcesz jechać i zamiast "nawiguj do" wybrać "dodaj punkt via".

No wlasnie. Tylko co mi po adresie? Chce zeby wzdluz trasy przeprowadzil mnie np. przez Olsztyn. Dodaje do trasy miasto Olsztyn, a mapa mi wywala 100 miejsc w Olsztynie. Po co mi one skoro nie chce tam jechac. Chce zeby tylko przeprowadzila mnie przez Olsztyn w jak najprostrzy sposob, bo nie chce jechac przez wioski marnymi drogami.

Dobra. Zle robilem, bawilem sie w POI a powinienem wpisac w opcji Adres samo slowo Olsztyn.

Dzieki wielkie, mam nadzieje ze bedzie OK.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18386
Wysłany: 2013-04-04, 09:56   

Zacznij od wybrania trasy szybkiej i popatrz, jak poprowadzi

Wpisując nazwę miejscowości jako VIA w każdy program nawigacyjny z urzędu przeprowadzi się przez centrum. Ustaw punkt przelotowy z mapy ZA Olsztynem

Jeżdżę na Miroe od dwóch lat, i bardzo mi odpowiada logika wyznaczania tras - trochę mniej aktualność map (EMapa z pewnym opóźnieniem wprowadza nowe drogi, a TeleAtlas ma z kolei kupę błędów)

P.S. Instrukcja do programu Mireo Black Edition jest na stronie GoClevera http://goclever.net/pl/pl...oad_center.html
Najnowsza mapa to 2012.12

Moja konfiguracja (plik ordinale.ini)
Cytat:
[Main]
CacheSizeMB=8
MultimapDir=Maps (folder z mapami kilku krajów)
RecordButton=0
SafetyWrn=0 (wyłacza okno z ostrzeżeniem po starcie programu)
SaveTimeZone=1
LaneInfo=1
AutoSaveNavigationRoute=1
ShowBattery= 1
DefaultCountry="Polska"
disable_ticks=1 (wyłącza klikanie)
StreetFontSizeOffset=5
POIFontSizeOffset=1
SunsetAngle=15 (przełączanie w tryb nocny o zachodzie słońca)

[Advisor]
language=21
gender=1

Sekcja [GPS]
Found=com7:,57600,8N1,none (Twoje ustawienia będą pewnie inne
_________________

 
 
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-04, 11:21   

Rzeczywiscie prowadzi do centrum i spowrotem, ja pierdziele.

jacekp1313 napisał/a:


Wpisując nazwę miejscowości jako VIA w każdy program nawigacyjny z urzędu przeprowadzi się przez centrum. Ustaw punkt przelotowy z mapy ZA Olsztynem

Tylko jak to zrobic? Nie mogli by zrobic tak zeby sobie przeciagac trase jak chce, jak np w Google maps.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18386
Wysłany: 2013-04-04, 11:42   

Może jak sie pojawią nawigacje z ekranem 19cali i myszką, to da się przeciągać...

Wejdź w podgląd trasy, przybliz Olsztyn i wstaw punkt na wylotówce
_________________

 
 
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-04, 11:44   

Dobra jakos doszedlem. Trzeba wejsc w Plan podrozy i tam ustawic punkt via.
 
 
rafal735r
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 7
Wysłany: 2013-04-05, 07:16   

Wlasnie tak zrobilem :)

Jak narazie jestem zadowolony z tego GoClevera jak za taka kase. Myslalem ze to bedzie jakis zawieszajacy sie szajs. Fakt, czasem w menu trzeba kliknac w ikone ze 3 razy zeby weszlo tam gdzie sie chce, ale juz samo poruszanie sie po menu jest OK. W weekend wezme ja na mala przejazdzke po moim miescie i zobacze jak sobie radzi ta mapa.

Jestem mlody, ale od jakiegos czasu tak mnie irytuja takie sprzety ze nie wiem, wszystko musi byc dla mnie proste i intuicyjne. Lubie "gadzety", ale juz wyroslem z zachwycania sie i wertowania instrukcji po nocach :)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18386
Wysłany: 2013-04-05, 07:22   

wojtek1234321 napisał/a:
pamiętać należy żeby te punkty ustawć w odpowiedniej kolejności.
Można też przesuwać je w menu TRASA
Albo jechać po swojemu - program błyskawicznie przelicza nowa trasę (na dużym rondzie zdążył przed następnym zjazdem)
Trasę ustawić można też w komputerze (Mireo pieknie działa na emulatorze WinCE) - na większym ekranie (800*480) i myszką ustawiam trasę, zapisuje i kopiuję plik Route*.txt do nawigacji
_________________

 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 675
Wysłany: 2013-04-05, 11:24   

jacekp1313 napisał/a:
wojtek1234321 napisał/a: pamiętać należy żeby te punkty ustawć w odpowiedniej kolejności.
jacekp1313 napisał/a:
Można też przesuwać je w menu TRASA

Właśnie o tym myślałem
 
 
MarPod 
azymut


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-04-23, 18:56   GoClever

Witam wszystkich, to mój pierwszy tutaj post, mam problem kupiłem nawigację GPS GoCLEVER navio 505 pl i mam problem jat ustawić trasę, nie kumam tego, trzeba podać adres ale czy mój? to znaczy z punktu A gdzie będe wyjeżdzął? czy adres docelowy? Bardzo prozę o pomoc. Przydałaby sie jakaś instrukcja krok po kroku z przykładami
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 176 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4484
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-04-23, 19:09   

MarPod napisał/a:
Przydałaby sie jakaś instrukcja krok po kroku z przykładami
Przy zakupie nie dołączyli Ci instrukcji :?:

Przeczytaj temat do którego przeniosłam Twój post. Regulamin punkt 3 ; 4
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18386
Wysłany: 2013-04-23, 19:17   

MarPod napisał/a:
jakaś instrukcja
A jakiego programu nawigacyjnego używasz? Bo w każdym robi się to inaczej.

Mireo Dont Panic i Mireo Black Edition: link podałem na poprzedniej stronie
Inne - szukaj na stronach producentów
_________________

 
 
oxxygen 
azymut


Dołączyła: 24 Cze 2013
Posty: 3
Skąd: Bytom
Wysłany: 2013-06-24, 15:22   Mireo - wyznaczanie tras

Witam, powyższą nawigację posiadam od kilku dni. Zauważyłam, że najprostsze i najkrótsze trasy (ok. 3-5 km) prowadzi mnie drogą okrężną (25 km). Czy jest jakiś sposób żeby nawigacja pokazywała rzeczywistą drogę i nie prowadziła okrężnymi trasami? I kolejne pytanie- czy jest jakiś sposób żeby przy wpisywaniu adresów było wyłączone podpowiadanie słów? chodzi mi o wpisywanie miejsca, a nawigacja sama kończy i później prowadzi w inne miejsce?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-08-11, 18:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 176 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4484
Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-06-24, 15:27   

oxxygen
Jaki program nawigacyjny ?
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18386
Wysłany: 2013-06-24, 17:46   

W Mireo (fabryczny program GoClevera) najlepsze ustawienia to:
- trasa najszybsza
- unikanie dróg (płatne i autostrady) wg uznania
- wyłączenie dróg - gruntowe

Dla pewności podaj trasę oraz nazwę i wydanie mapy, sprawdzę u siebie
_________________

 
 
oxxygen 
azymut


Dołączyła: 24 Cze 2013
Posty: 3
Skąd: Bytom
Wysłany: 2013-06-24, 20:27   

Jeśli chodzi o ustawienia, to mam:
- trasę optymalną
- unikanie płatnych dróg
- unikanie gruntowych.

Wydania mapy zapomniałam sprawdzić (powinna być z zeszłego roku, bo nie miał jednego, świeżego ronda). Trasa była z ul. Bytomskiej w Piekarach Śląskich do Karpackiej w Bytomiu, według nawi- coś koło 25km chciał robić (rzeczywiście to jakieś 5-10 km). Zauważyłam jeszcze, że nie zaznacza jednej trasy, tylko ma kilka nałożonych na siebie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11