Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-13, 10:03
AutoMapa Android - przelączanie / aktualizacja map
Autor Wiadomość
arwil
Waypoint


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 24
Wysłany: 2014-04-26, 19:57   

Można. "Opcje" "Aktualizuj program" zaznaczasz odpowiednią "Mapy" a potem Dalej. Najlepiej robić to przez WiFi.
 
 
Edluki 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Cze 2013
Posty: 5
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-04-26, 20:14   

arwil napisał/a:
Można. "Opcje" "Aktualizuj program" zaznaczasz odpowiednią "Mapy" a potem Dalej. Najlepiej robić to przez WiFi.


Rozumiem, że ten sposób działa także dla wersji "CR"?
 
 
feliks314
Waypoint


Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 22
Wysłany: 2015-04-05, 05:16   

Zastanawia mnie ta posłodzona wersja AM dla Androida, która od wielu miesięcy działa bez zarzutów. Po instalacji pobiera sobie najnowsze mapy prosto z serwera, jak i również po upływie jakiegoś czasu można sobie zaktualizować mapy do najnowszej wersji. Jak to jest, że twórcy AM do tej pory nie zablokowali takiego nieautoryzowanego dostępu do zawartości? Wydaje się to zbyt piękne, aby było prawdziwe... od razu nachodzi mnie wrażenie, że gdzieś jest haczyk.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6815
Skąd: znikąd

Wysłany: 2015-04-05, 13:47   

geranium napisał/a:


a nad czym tu się zastanawiać - pobierając dane z netu wysyłasz wszystkie dana o sobie włącznie z numerem telefonu lokalizacją po gps i dużo dużo więcej


Dokładnie !
Plus imei tel, plus MAC karty sieciowej, plus.. plus... ( więc wyrzucenie karty SIM jest psu na budę )
Panowie, przestańcie w koncu wierzyć w swoja anonimowość w necie i zacznijcie używać głowy, bo skutki moga byc bolesne, np pismo z kancelarii adwokackiej z propozycją ugody za opłatą - powiedzmy - rzędu tysiąca zł , lub skierowanie sprawy do sądu.
Dajecie się wciągać na własne życzenie w szambo, a potem będzie płacz i zgrzytanie zębow.
_________________
 
 
feliks314
Waypoint


Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 22
Wysłany: 2015-04-05, 16:10   

Przeanalizowałem opis oryginalnej AM w sklepie Google Play. Sama aplikacja jest darmowa, i pobieranie map również jest darmowe. Sęk w tym, że darmowa wersja przestaje działać po 7 dniach (tzn przestaje działać nawigacja, samo przeglądanie mapy jest nieograniczone w czasie) - potem trzeba mieć opłaconą licencję.

Zatem podejrzewam, że posłodzona wersja ma zmodyfikowany mechanizm sprawdzania ile czasu upłynęło od pobrania mapy, aby program myślał, że te 7 dni jeszcze nie minęło, i że użytkownik nadal może z mapy korzystać.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6815
Skąd: znikąd

Wysłany: 2015-04-05, 19:37   

feliks314 napisał/a:

Zatem podejrzewam, że posłodzona wersja ma zmodyfikowany mechanizm sprawdzania ile czasu upłynęło od pobrania mapy, aby program myślał, że te 7 dni jeszcze nie minęło, i że użytkownik nadal może z mapy korzystać.

Nawet jesli tak jest, to każda ramka wysłana do serwera AM standardowo zawiera IMEI tel. i MAC karty.
Do tego jesli programiści AM nie sa idiotami ( a nie sa ) moga do niej dolączyć co chcą - choćby nr Twojego tel, jego model i dowolne informacje jakie chcą uzyskać.

Sama zmiana w programie ( posłodzenie ) spowoduje wyłacznie to , że serwer AM nie odrzuci żądania przesłania okreslonych danych i wykona żądanie. Dane wyslane z Twojego tel. w ramkach i tak zostaną zapisane wraz z informacją o wysłanym żadaniu i moga zostac wykorzystane przez najprostsze sprawdzenie, czy Twojemu numerowi tel ( MAC karty, IMEI urządzenia etc . ) została nadana rzeczywista licencja . ( słowem - czy zabuliłes , czy tez kradniesz dane )

Chcecz - próbuj.. tylko miej potem pretensje wyłącznie do siebie
_________________
 
 
Jacbelfer 
Navi Expert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 206
Wysłany: 2015-04-07, 21:45   

A jak sprawdzić jaka ramka jest wysyłana ?
Skoro są tacy fachowcy co krakują instlki tą chyba potrafią spowodować, aby ta ramka była max uboga....
_________________
IGO Primo Android 9.6.7.281004
Mapy HERE Q4
 
 
stal1 
Waypoint


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 24
Wysłany: 2016-06-06, 13:53   

czy istnieje możliwość wyboru mapy ( Europa/PL) ?
W wersji win było to czytelne w Antku nie mogę znaleźć.
_________________
stal1
 
 
DJ-MM 
Waypoint


Wiek: 67
Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 126
Wysłany: 2016-06-06, 14:09   

Ustawienie - Ogólne - Wczytaj mapę
 
 
stal1 
Waypoint


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 24
Wysłany: 2016-06-06, 15:06   

Dzieki, ale jest inny problem
W katalogu Maps są katalogi Europe i Polska ale jak w Ustawienia -Ogólne - Wczytaj Mapę pokazuje już tylko europę bez możliwości wyboru
_________________
stal1
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1525

Wysłany: 2016-06-06, 16:22   

Być może trzeba Polskę zainstalować a nie wgrać. Kiedyś miałem ten wybór, ale bez sensu jest mieć dwa razy to samo więc wykasowałem co niepotrzebne.
A dzisiaj jest aktualizacja SR dla EU. Oczywiście zainstalowana - ale jak zawsze wymaga stosunku z LP.
 
 
stal1 
Waypoint


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 24
Wysłany: 2016-06-06, 18:11   

Polska była zainstalowana i przez przypadek zaktualizowałem Europę. I stał się problem
_________________
stal1
 
 
Jolaos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 21 Kwi 2015
Posty: 5
Wysłany: 2020-02-21, 10:22   Automapa Polska i Europa

Witam
posiłkując się tematami z forum wgrałem i uruchomiłem AM na chińskim urządzeniu z androidem 8.1
Ale mapy są tylko na Polskę.
Skopiowałem do katalogu maps mapy Europa i są tam teraz dwa katalogi.
Lecz nie da się przełączać między jedną wersją a drugą.
Co można zrobić by zadziałało ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18891
Skąd: 3City
Wysłany: 2020-02-21, 13:21   

Scaliłem z istniejącym wątkiem - patrz p.3 regulaminu forum
_________________

 
 
votos 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 67
Dołączył: 12 Lip 2019
Posty: 9
Skąd: Germany
Wysłany: 2020-02-21, 13:26   

Dwa posty wyżej jest przez szwagier22 to opisane
Więc w czym jest problem.
W katalogu Europa jest mapa polski
_________________
Jurek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10