Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-06-06, 09:33
AUDIOMEDIA NAV-108 odblokowanie, programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-01, 00:24   Odblokowanie nawigacji Audiomedia NAV-108

Witajcie wszyscy. Od niedawna jestem na tym forum, bo widzę, że tutaj jest dużo potrzebnych informacji. Dziękuję za to.

Niestety nie rozwiązuje to całkowicie moich wątpliwości dlatego tutaj piszę.

Nawigacja po podłączeniu kabelkiem USB do komputera z WinXP wykrywana jest jako nieznane urządzenie.
Ale udało mi się poprzez apteczkę (podmieniając plik nawigacji plikiem file managera) wgraną na kartę SD otrzymać cos takiego





Domyślnie w tak zaawansowanej nawigacji mam tylko 3 ikonki (Wejście AV, Nawigacja i Setup). Wygląda to tak


Istnieją 4 modele odblokowania. Mnie interesuje odblokowanie całkowite.
Poradzicie coś? Do której nawigacji to jest podobne - gdzie mam szukać informacji?
Skrzynka jest podobna do Navibox'a ale firmware różne.

Dodatkowo martwi mnie zapis, że procesor ma 67MHz prędkości mimo że producent podaje że 400MHz
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-01, 14:14   

Resinfo często niepoprawnie odczytuje taktowanie procesora. Ten typ Samsunga ma 300 albo 400 MHz. Do odblokowania potrzebujesz tylko listy procesów (na zdjęciu masz "tasks" czyli okienka). Spisz nazwy procesów i przygotuj skrypt, zamykający zbędne procesy.
 
 
 
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-01, 23:41   

Otwierane są 4 procesy
Jeden to chyba do GPSu więc niech zostanie (GYRORECODE)
drugi to mój menadżer
i pozostają dwa.
pierwszy to testtest2 (i to jest to wywoływane MAINMENU.exe) a drugi to WP9100 nie wiem co on robi, ale może to byc coś co teraz odpaliłem, bo wcześniej tego nie było. Przełączam się na niego i nic się nie dzieje.

Umieściłem plik z skryptem startx.scrt oraz przekopiowałem plik startx.exe i zmieniłem mu nazwę na WP_NAVI.exe do starego pliku dodałem 4 na końcu

Napisałem taki skrypt i niestety nic się nie robi.
Kod:
Kill("MainMenu.exe")
RunWait("\SDMMC Disk\WP_NAVI\NAVI\WP_NAVI4.exe")
Run("\Windows\explorer.exe")


taki skrypt też nie działa - nie wiem czy wielkość liter ma znaczenie czy nie.
Kod:
Kill("MainMenu.exe")
RunWait("\SDMMC Disk\Automapa EU\wceAm.exe")
Run("\Windows\explorer.exe")


Dodatkowo nie wiem dlaczego, ale po wyłączeniu z prądu i ponownym podłączeniu usuwa mi wszystko co dodałem do \Windows\Desktop

Próbowałem dzisiaj usunąć plik MAINMENU.exe znajdujący się w folderze WIndows, ale niestey nie udało mi się nawet odblokować mu status "tylko do odczytu: bo dysk jest chroniony przed zapisem.

Tak wygląda zrzut rejestru REJESTR
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-02, 09:36   

Sprawdziłeś procesy, nie okna? Wiele nawigacji ma dodatkowe "launchery" czy "watchdog'i", które nie posiadają klasycznego okna, przez co nie są w ogóle widoczne na liście tasks, a jednak pilnują "zablokowania" nawi i bez ich wyłączenia odblokowanie nie pójdzie.
Usuwanie czy dodawanie czegokolwiek do folderów poza kartą i flash'em nie ma najmniejszego sensu (dotyczy to np. folderu Windows) - są kasowane po każdym resecie.
 
 
 
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-02, 12:36   

dzięki.
ale dalej nie działa.
Moje procesy:
MainMenu.exe
WP_Navi.exe - to jest mój plik
TPS.exe
GyroRecord.exe
explorer.exe
gwes.exe - to jest jakiś laucher
device.exe
filesys.exe
NK.exe

skrypt sprawdzałem w wersji
najprostszej
Kod:

RunWait("\SDMMC Disk\Automapa EU\wceAm.exe")

krótkiej
Kod:

Kill("explorer.exe")
Kill("MainMenu.exe")
RunWait("\SDMMC Disk\Automapa EU\wceAm.exe")
Run("explorer.exe")
Run("MainMenu.exe")

i długiej
Kod:
If (DirExists("\Windows\Desktop"))
Delete "\Windows\Desktop\*.lnk"
XCopy "\SDMMC Disk\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
EndIf
wersja = DirExists("\SDMMC Disk\Automapa EU\wceAm.exe")
If (wersja=1)
Kill("gwes.exe")
Kill("MainMenu.exe")
RunWait("\SDMMC Disk\Automapa EU\wceAm.exe")
Run("gwes.exe")
Run("MainMenu.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Kill("gwes.exe")
Kill("MainMenu.exe")
Run("\windows\explorer.exe")
Run("gwes.exe")
Run("MainMenu.exe")
EndIf


Co tutaj jeszcze może być?

[ Dodano: 2013-03-02, 13:23 ]
po odpaleniu tego skryptu z poziomu przeglądarki zabija proces gwes.exe, ale nie MainMenu.exe - tak się domyślam bo po zabiciu procesu myszka się wyłącza i już nic nie można zrobic. Więc skrypt jest prawidłowy, tylko dlaczego ręcznie można usunąć proces MainMenu.exe, a skryptem nie da rady.
NK.exe - nie da się usunąć procesu - nawet ręcznie.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-02, 13:59   

Ani gwes ani NK nie można zamykać - to podstawowe procesy systemowe odpowiedzialne za niemal wszystko.
Z listy masz zamknąć tylko :
MainMenu.exe
TPS.exe
GyroRecord.exe (ten być może nie - jak już wspominałeś).
Skrypt powinien więc wyglądać tak :
Kod:

if procexists TPS.exe
kill TPS.exe
sleep 100
endif
if procexists MainMenu.exe
kill MainMenu.exe
sleep 100
endif
if procexists GyroRecord.exe
kill GyroRecord.exe
sleep 100
endif
if(not(procexists(explorer.exe)))
run explorer.exe
endif

IF'y są po to, by jeśli np. z pulpitu CE wrócisz do menu i znów chcesz wejść do CE, nie występowały błędy.
Taki skrypt zapisujesz do WP_navi.mscr, dodajesz launcher WP_navi.exe + mortscript.exe + toolhelp (może go nie być w nawi).
 
 
 
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-02, 14:22   

dzięki serdecznie.
Jeszcze nie sprawdzałem ale błąd był prosty.
myslałem że plik mscr ma zawsze mieć nazwę startx.mscr, a z Twojego postu wychodzi, że ma się nazywać dokładnie tak samo jak EXEc uruchomieniowy.
Muszę lecieć, ale coś czuję, że to powinno działać

Dodatkowo zmieniłem rejestr
HKEY_LOCAL_MACHINE/Init
i w Laucher99 zamiast autorun.exe wpisałem scieżkę do Totalcommandera cecmd.exe i na razie w ogóle nie wstaje - zatrzymuje się na tapecie pulpitu.
Jak to naprawię to wracam do poprzedniego skryptu
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-02, 16:28   

Bardzo niemądrze zrobiłeś z tym rejestrem - w ten sposób można całkowicie ukatrupić wiele urządzeń z CE na pokładzie! Trzeba 10x pomyśleć, zanim się coś takiego wpisze w init.
 
 
 
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-02, 16:54   

Trochę niemądrze, ale kto nie ryzykuje ten nie żyje.
Po małych przeróbkach uważam, że ten sposób może nie jest najlepszy, ale też jest dobry.
W każdym razie jeszcze bardziej pogrzebałem w rejestrze i dopisałem w Laucherze zamiast
explorer.exe
\ResidentFlash\explorer.exe (ten z Apteczki)
i dopisałem skrypt
Kod:
If (DirExists("\Windows\Desktop"))
Delete "\Windows\Desktop\*.ini"
XCopy "\ResidentFlash\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
XCopy "\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
EndIf
If (DirExists("\SDMMC Disk"))
XCopy "\SDMMC Disk\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
EndIf

wcześniej w głównym katalogu karty SD zrobiłem sobie skróty do AM i za chwilkę zobaczycie efekt.
Wydaje mi się że to już jest całkowicie odblokowane.
na wszelki wypadek w ResidentFlash zaznaczyłem explorer.exe jako systemowy i tylko do odczytu.
ale jeszcze mam 2 sprawy.
pierwsza - plik desktop jest jak widzicie wgrywany zawsze i mimo skrytpu nie udaje się go usunąć. Może dlatego że ma status systemowy. Jest na niego jakiś sposób?
w Windowsie jest del /F /A:S *.ini

a co to jest system.hv?

 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-02, 19:23   

Wyłącz pokazywanie ukrytych plików w CE, to Ci zniknie desktop.ini z pulpitu. HIVE to lokalizacja plików rejestru - nic tu nie ruszaj!
 
 
 
iwi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-03, 02:17   

Dzięki serdecznie za pomoc.
Poprawiłem wpisy w rejestrze na oryginalne i rozpocząłem zabawę ze skryptami.
Skrypt trochę się rozbudował ale już działa identycznie jak w tej wersji ze zmianą rejestru.
a oto wynik

po wyciągnięciu karty ekran jest oryginalny z panelem z 3 przyciskami.
A oto skrypt dla potomnych
Kod:
if procexists TPS.exe
kill TPS.exe
sleep 100
endif
if procexists MainMenu.exe
kill MainMenu.exe
sleep 100
endif
if procexists GyroRecord.exe
kill GyroRecord.exe
sleep 100
endif
#Włącz tą linijkę jeżeli chcesz mieć lepszego explorera jak w Windows z wyjeżdżającym paskiem
# if procexists explorer.exe
# kill explorer.exe
# sleep 100
# run \ResidentFlash\explorer.exe
# endif
If (DirExists("\Windows\Desktop"))
XCopy "\ResidentFlash\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
EndIf
If (DirExists("\SDMMC Disk"))
XCopy "\SDMMC Disk\*.lnk", "\Windows\Desktop\"
XCopy "\SDMMC Disk\*.bmp", "\Windows\", TRUE, FALSE
EndIf
RedrawToday


ostatnia linijka jest potrzebna, aby zamienic ekran z Audiomedi dla przykładu dla Mazdy.

i jeszcze tylko taka kwestia.
Czy jest jakikolwiek sposób żeby katalog windows nie był usuwany po utracie zasilania?
no i mam inne sprawy, ale to już na osobny wątek bo nie dotyczą odblokowywania

[ Dodano: 2013-03-03, 02:29 ]
[quote="tikotka"]
Kod:

if(not(procexists(explorer.exe)))
run explorer.exe
endif

ten wpis coś nie działa, bo proces explorer.exe istnieje, a on mimo to wykonuje działanie if
Niestety w instrukcji do scryptu nie ma nic o if not więc go usunąłem.
powróciłem do uproszczonej wersji explorera, bo przy AM jak nie schowa się go to wystaje, a jak dam autowysuwanie to denerwuje bo naciskając na Menu AM wyskakuje panel Windows.
 
 
cairo 
azymut


Wiek: 33
Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-06-06, 07:30   AUDIOMEDIA NAV-108 odblokowanie, programy nawigacyjne

Jaki typ Navcore będzie chodził na tym urządzeniu?

http://allegro.pl/audiome...3299563243.html

serdeczne dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2016-04-05, 17:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18622
Wysłany: 2013-06-06, 09:32   

Jest tam AM, czyli ma WinCE 5 lub 6
W takim razie zacznij odi http://www.my-navia.pl/vi...p=344072#344072
_________________

 
 
krzysztof44 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 46
Skąd: Rydułtowy
Wysłany: 2013-06-16, 14:53   

Na wstępie pozdro dla all .Dostałem do reki ta navi i muszę powiedzieć że nie wiem jak to ruszyc Czytałem wątek o Audiomedia nav-108 ale nie kumam chyba jestem za słaby wiec prosze jeżeli jest jakiś sposób na odblokowanie tej navi to proszę w jak najprostszy sposób wytłumaczyć Oryginalna navi ma na karcie wgraną AutoMapę pl xl 6.11. Za pomoc wielkie dzięki :mrgreen:Sorry nie napisałem o jaką chodzi navi AudioMedia AMG 5.0 AM
_________________
krzysztof44
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9538
Wysłany: 2013-06-16, 15:33   

1. Masz w opcjach wybór programu nawigacyjnego?
2. Jakie masz foldery na karcie - Automapa EU, czy Mobilenavigator?
3. Chcesz mieć na starcie Windowsa, czy inny panel niz oryginalny?

Proponuje wydzielic do nowego wątku
krzysztof44 napisał/a:
navi AudioMedia AMG 5.0 AM
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 12