Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Trasa - wyznaczenie/zapisanie/wczytanie problemy
Autor Wiadomość
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-10, 21:55   Trasa - wyznaczenie/zapisanie/wczytanie problemy

Witam.
Chciałbym opisać mój przypadek związany z niemożnością wytyczenia właściwej trasy na mapach HERE 2013, 2014 z Polski do miejscowości Livigno we Włoszech i jednocześnie poprosić Szanownych Kolegów tych, którzy mają czas i ochotę o sprawdzenie, czy też tak Wasze nawigacje wyznaczaję tę trasę?!
Większość całej trasy jest wytyczona prawidłowo: Polska, Niemcy, Austria, Szwajcaria (oczywiście różne drogi w zależności od ustawień) … i tu zaczyna się problem, mianowicie na ostatnim etapie tej drogi tj przeprowadzenia z drogi nr 28 w Szwajcarii (umownie nazwę ten punkt A -żółta flaga) przez tunel ‘Munt La Schera, dalej wzdłuż jeziora Lago di Livigno aż do centrum miasta Livigno (umownie punkt B - szachownica). Ten fragment trasy ma długość około 15,5km.
Program iGo Primo 9.6.29 (przetestowałem m.in. wersje 390522, 403969, 483387 i inne) wytycza tę trasę z punktu A do punktu B całkowicie inaczej i bezsensownie, mianowicie prowadząc dalej drogą nr 28, do drogi nr 27 w kierunku Sankt Moritz, dalej drogą nr 29 do Tirano, dalej do Bormio i dopiero do Livigno. Ta trasa ma 167km! Nie znalazłem możliwości połączenia punktu A i B przez tunel.


Od wielu lat użytkowałem iGO 8.3.4 i prowadził mnie zawsze idealnie po całej Europie tak, jak nakazuje logika i przewidywania, rzadko robiłem jakieś korekcje poprzez postawienie np. punktów przelotowych. Z tą navi jeździłem również do Livigno i prowadziła przez tunel. Nadeszła jednak pora na przesiadkę na sprzęt typu Galaxy S4 (KitKat 4.4.2) i zmianę iGO na wersję j.w.
Jeżdżąc po Polsce, większych problemów z iGO Primo nie zauważałem a jak były, to je bagatelizowałem zwalając winę na drobne niedoskonałości map HERE. Jednak wyznaczenie trasy do Livigno całkowicie mnie zaskoczyło i rozczarowało. Sprawa wygląda tak, że mimo, że postawię wiele punktów przelotowych, np. w tunelu, nawet już za tunelem, nawet parę metrów przed punktem B, to navi oczywiście do tych przelotów doprowadzi, ale na ostatnim przelocie zrobi nawrotkę i prowadzi do tyłu i objeżdża całe 167km aż do punktu B. Zapewniam, że nie chodzi tu o jakieś ustawienia typu drogi gruntowe, czy nie, płatne, czy nie, szybkie, czy krótkie itd, bo wszystko przetestowałem i posprawdzałem przez wiele dni i wiele godzin. Czyściłem pamięć, instalowałem różne wersje, kompletne i kompletowane samemu, wymieniałem pliki data.zip, global-cfg, kombinowałem z sys.txt, kombinowałem tylko z samymi plikami fbl, albo fbl+hnr, albo fbl+hnr+fsb, albo jeszcze inaczej, zmieniałem basemap i ciągle bez efektu. Poprosiłem również o pomoc naszego forumowego kolegę „piotrekcz”. Jemu również nie udało się wytyczyć trasy przez tunel, mimo różnych zabiegów „programowo/ustawieniowo/plikowych” i razem uzgodniliśmy, że sytuację tę opiszę. I bardzo proszę o sprawdzenie jak to jest u Was?!
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-07-20, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5685
Wysłany: 2015-03-10, 22:13   

na winCE ( 9.6.13 oraz 9.6.8 - na tej wersji sprawdzalem ) prowadzi w koncowej części przez Ardez, Lavin Susch - czyli prawidlowo.
Mapy TT 2014.09.
Próbowałes na mapach TT ? ( wiem że to jakiś problem, ale spróbuj , )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
lixman 
Waypoint


Dołączył: 11 Paź 2013
Posty: 101
Wysłany: 2015-03-10, 22:38   

A nie jest droga na wylocie tunelu zamknięta do wiosny czasami?

Cytat:
CHIUSO Passo della Forcola: CHIUSO DEFINITIVAMENTE fino a primavera 2015
_________________
LG L7 Swift II (Root)
iGO Primo Basarsoft 9.6.29.43
diMkaWA aP.13.3
Loquendo TTS
 
 
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-10, 22:43   

Hmm..., a skąd by nawigacja miała o tym wiedzieć, że jest wiosna? Ale koncepcja ciekawa.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9549
Wysłany: 2015-03-11, 07:06   

prsp napisał/a:
skąd by nawigacja miała o tym wiedzieć, że jest wiosna?
A skąd nawigacja wie, że jest noc i ma zmienić tryb z dziennego? Jeżlei dane o terminach zamknięcia/otwarcie tunelu są zaszyte w mapie, nawigacja je przetworzy. Zmień datę w urządzeniu na lipiec i sprawdź.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
lixman 
Waypoint


Dołączył: 11 Paź 2013
Posty: 101
Wysłany: 2015-03-11, 08:25   

Takie same przypadki zdarzają się często np. w północnej Norwegii.
Są drogi z zimowymi terminami zamknięcia i iGO nie prowadzi nimi (np. Droga Orłów).
A np. AM wie lepiej- że przecież tam jest droga :mrgreen:
_________________
LG L7 Swift II (Root)
iGO Primo Basarsoft 9.6.29.43
diMkaWA aP.13.3
Loquendo TTS
 
 
prsp 
Waypoint


Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 31
Wysłany: 2015-03-11, 10:10   

Panowie, zwracam honor.
Rzeczywiście mapy HERE umożliwiają przejechanie przez ten tunel tylko od 01 maja do 30 listopada, pod warunkiem jednak, że postawi się punkt przelotowy w pobliżu,- bez tego navi tak nie poprowadzi. Dziwne jest to, że jechałem przez ten tunel już wiele razy na narty do Livigno zimą. Jest on otwarty przez cały rok. Jest tylko taki niuans, że w soboty ruch jest wahadłowy i kierunek do Livigno otwarty jest między 11-18. Ustawianie jednak różnej godziny przejazdu przez tunel nie wpływa na wytyczenie innej trasy - tylko data.
I przy okazji kwestia map TT. Te mapy wytyczają trasę przez ten tunel przez okrągły rok, nie trzeba też stawiać punktów przelotowych. Zawsze przynajmniej jedna z możliwych kategorii trasy np ekologiczna, szybka, krótka wyznaczy ją przez tunel.
Bardzo ciekawa kwestia.
Dziękuję za pomoc.
 
 
KrisWlkp 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 4
  Wysłany: 2015-07-20, 11:06   Zapisywanie trasy PROBLEM

witam serdecznie i prosze o pomoc bo juz sam nie daje sobie z tym rady a wiec mam iGO (basarsoft)
zainstalowane na tablecie z Androidem 4.4.2 kitkat oczywiscie oprogramowanie iGO jest w pamieci wew. a mapy itp na sd calosc zainstalowana poprawnie według instrukcji wszystko dziala ladnie pieknie ALE... gdy wyznacze trase i wyłacze/wlacze iGO trasa ta nie jest zapamietana moze i jest to drobnostka ale bardzo denerwujaca wiec prosze o wszelkie pomysły jak rozwiazac ten problem :/ pozdrawiam

Poniżej podaje tresc mojego sys.txt :
Kod:
[device]
devtype_fallback_to_model=1

[android]
has_physical_home_button=0
check_for_dead_links=1
check_folders_after_rebuild=0
;fullscreen=1
;tablet=1

;select audio stream
; 0-STREAM_VOICE_CALL, 1-STREAM_SYSTEM, 2-STREAM_RING, 3-STREAM_MUSIC, 4-STREAM_ALARM, 5-STREAM_NOTIFICATION
navigation_audio_stream=5

[rawdisplay]
driver=engine
;screen_xy="auto"

[gps]
location_net=1
location_gps=1
;this should be in android igo9 config:
background_navigation=1
location_log=0
location_log_filename="gpslog/LocationManager"

[debug]
autosave=1
skip_eula=1
imei="000000000000000"
experimental_features=1
show_networkservices=1
disablesmartdetour=0 ;włącza obliczanie objazdów
show_arrows_on_route=1 ; włącza pokazywanie strzałek na trasie

[folders]
linked_root_list="/storage/sdcard1/addons"
has_secondary_root=1
android_secondary_root_path="/storage/sdcard1/addons"

[route]
hnr_ignored_missing_country_ids=*

[route]
allow_save_route=1

[feature]
back_button=0

[feature]
signpost_coloring=1

[interface]
extra_settings=1
save_checksum=0

[other]
demo_enabled=0

[poi]
provider_filtering=1

[2d]
traffic_lights=1

[3d]
usepolyfarroads=0


[camera.roundabout]
enabled=0
centery=20

[map_update_checker]
enabled=0

[sound]
csv_voice_enabled=1
ding_muted=1

[warning]
speedcam_enabled=1
speedcam_warning=1
is_spoken=1

[network]
available=1

[naviextras]
boot_service_address="http://zippy.naviextras.com/services/index/rest/2/boot"

[tmc-http]
enabled=1
start=1
servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"

[google]
enabled=1
start=1
servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"

[services]
server_addr="https://android.naviextras.com/"
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-07-20, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9549
Wysłany: 2015-07-20, 11:58   

Pozostałe ustawienia pamięta?
Po włączeniu powinieneś zobaczyć pytanie czy skasowac trasę.

Na szybko - po wyznaczeniu ie ruszaj, tylko zapisz trasę, potem ją wczytasz. To nie rozwiązanie, ale na początek taka proteza powinna wystarczyć.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
KrisWlkp 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 4
Wysłany: 2015-07-20, 13:30   

jestem_ktoś napisał/a:
Pozostałe ustawienia pamięta?
Po włączeniu powinieneś zobaczyć pytanie czy skasowac trasę.

Na szybko - po wyznaczeniu ie ruszaj, tylko zapisz trasę, potem ją wczytasz. To nie rozwiązanie, ale na początek taka proteza powinna wystarczyć.


co ciekawe pozostałe ustawienia pamięta ..
sposób o którym mówisz to dokładnie nie jest rozwiązanie i że tak powiem taka mała nie wygoda :P tym bardziej ze od kilku lat korzystam z iGO i przyzwyczajenie robi swoje ale mniejsza z tym jak ktos ma jakieś pomysły to proszę o pomoc jako ciekawostke powiem iż wyznaczone trasy do ok 25km zapamiętuje za każdym razem z trasami dłuzszymi jest już problem :/
 
 
KrisWlkp 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 4
Wysłany: 2015-07-20, 18:02   

geranium dziekuje skopiowalem wszystko do siebie i zobaczymy poki co po kilku restartach jest ok

na normalnych nawi z winCE nie bylo takich problemow ale coz androida sie zachcialo :P

pozdrawiam
 
 
KrisWlkp 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 4
Wysłany: 2015-07-20, 20:29   

hmmm zapomnialem dodac ze sporadycznie po wyłaczeniu i ponownym właczeniu iGO pojawiał sie właśnie komunikat z zapytaniem o kontynuacje trasy .. więc już nie wiem od czego to zależy i co jest nie tak :?:
 
 
ptaq1978 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 29 Lip 2015
Posty: 9
Wysłany: 2015-07-29, 11:46   

w IGO jestem nowicjuszem. Wgrałem ANDROID iGO_Basarsoft_9.6.29.404739_HERE_2014.Q4_EUROPE TRUCK ,na Samsung galaxy 2 gt-p3110, jednak nawigacja nie do końca prowadzi mnie poprawnie np. chce mnie przeprowadzić przez Pragę jak wiem , że tam przez centrum nie mogę. Nawigacja dodatkowo źle pokazuje trasę, inny kierunek niż jadę w rzeczywistości, chociaż satelity są w porządku. Co mogę zrobić w takim przypadku ?

Czy na IGO można wrzucić mapy z TomTom ?

Jeżeli ktoś poleca jakąś mapę na TRUCK z IGO na tablet samsung galaxy tab 2 gt-p3110 , ma sprawdzone, to proszę o link tu lub na priv
Mój android to 4.2.2
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 59 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5685
Wysłany: 2015-07-29, 12:43   

1. Czy w: POMOC > wiecej > o programie > więcej > zawartość .... pliki .ftr pokazują Ci się na czarno, czy na czerwono ?
2. czy ustawiłes w programie profil cięzarowy, oraz wprowadziłeś wszelkie parametry auta ?
( wyświelanie plików .ftr " na czarno"( a o tym decydują licencje dla Truck ) , oraz ustawienie kompletnego profilu ciężarowego jest niezbedne by dzialała opcja TRUCK )
Jesli tu masz OK to nastepnie:

3. Czy w folderze UX masz jakieś archiwa ? Jesli tak - uruchom program z pustym folderem UX i sprawdź czy navi dobrze pokazuje trasę

4. Nie mozna przerzucic mam z TomToma do igO , natomiast istnieją mapy TT przeznaczone dla iGO

5. Mapy ( zarówno Here jak i TT ) pobierzesz z linków w naszej forowej linkowni.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
ptaq1978 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 41
Dołączył: 29 Lip 2015
Posty: 9
Wysłany: 2015-07-30, 10:14   

ad2. ustawiony jest tryb ciężarowy, wszystkie pliki na czarno

ad3. mam tam kilka plików i archiwów zip, to mam je usunąć?

ad.5 dużo linków , gdzie jedno z archiwów nie można pobrać, poleć coś sprawdzonego tu lub na priv



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12