Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
35AT backup, reanimacja, problemy z uruchomieniem
Autor Wiadomość
kak-tus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 8
Wysłany: 2013-04-11, 22:39   Nie włącza się :(

Witam,
problem polega na tym, że nawigacja nie wstaje po naduszeniu guzika. Wyciągam baterie na noc i rano normalnie się włącza. Można ją włączać i gasić i wstaje kilkakrotnie. Za którymś razem już nie wstaje i znowu trzeba baterie wyciągać na noc.
Co ją może boleć?
 
 
apela
azymut


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3
Wysłany: 2013-04-26, 09:31   nie uruchamia się, zawiesza się - error: brak language xml

Dzień dobry,

Lark 35AT po pozostawieniu z włączoną AM i rozładowaniu robi teraz bardzo brzydko - w trakcie uruchamiania na ekranie startowym wyświetla okno "error" z treścią "language xml file cann't be found , exit." i zwiesza się.

Przeczytałem chyba pół forum jednak nie wiem jak naprawić gada.

Nie miał żadnych kombinacji i zmian - zwykłe odpalanie AM z oryginalnego menu Larka. Łączy się z kompem (Vista). MyMobiler nie daje się nic zrobić ale wydaje się to logiczne skoro Lark się zwiesza zatem nie odpala remote.exe. Jest dostęp do rejestru przez CeRegEditor ale nic ciekawego nie znalazłem. Przez TC nie udaje mi się znaleźć katalogu typu Mesada, NandFlash czy ResidentFlash2 a jeśli jakiś ww. jest to wydaje się być pusty. Piszę "jeśli" bo wpisanie ścieżki do nieistniejącego chyba :) katalogu "d u p a" daje taki sam obraz pustego katalogu. Pokazywanie ukrytych plików oczywiście włączone. Wkopiowywałem do katalogu Windows (i kilku innych na wszelki wypadek :)) ściągniety z sieci plik language.xml (z innego Larka 35.xx bo do AT nie znalazłem) ale nie pomaga a co więcej po próbie uruchomienia zakończonej zwiechą plik znika (?!). Wrrr.

Pomożecie? Proszę.

pozdrowienia!
apela
 
 
apela
azymut


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3
Wysłany: 2013-04-27, 09:23   35AT backup, reanimacja, problemy z uruchomieniem

Bardzo proszę by jaki dobry człowiek udostępnił mi oryginalną strukturę katalogów i plików Larka 35AT.

pozdrowienia,
apela
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-07-06, 19:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kak-tus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 8
Wysłany: 2013-05-29, 12:50   Re: nie uruchamia się, zawiesza się - error: brak language x

apela napisał/a:
Dzień dobry,

Lark 35AT po pozostawieniu z włączoną AM i rozładowaniu robi teraz bardzo brzydko - w trakcie uruchamiania na ekranie startowym wyświetla okno "error" z treścią "language xml file cann't be found , exit." i zwiesza się.


Czemu w moim temacie?

[ Dodano: 2013-05-29, 12:53 ]
Mianowicie po dokładnym przeglądnięciu nawigacji okazuje się, że bateria się nie ładuje. Po podpięciu do zasilania niby pokazuje, że się ładuje ale bateria robi się dość ciepła i zachowóje się tak jakby ją rozładowywało. Czy można coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-05-29, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2013-05-29, 13:11   

Cytat:
Czemu w moim temacie
Bo jego kolega też ma problem z uruchomieniem 35AT

kak-tus napisał/a:
coś z tym zrobić?
Sprawdź, jaki masz prąd ładowania.
A jeszcze prościej ładuj larka przez 6 godzin ładowarką dającą prąd 1-2A (nie z komputera) i sprawdź stan baterii. Jeśli będzie ciepła nie nie naładowana do pełna, to raczej do wymiany
_________________

 
 
kak-tus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 8
Wysłany: 2013-05-29, 13:15   

po 14 będe miał miernik. Kiedyś kupiłem już nową baterie i dalej to samo. Moim zdaniem coś nie tak z nawigacją.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2013-05-29, 13:19   

Sprawdź też napięcie na baterii po naładowaniu podczas pracy.
I zaczekajmy na speca od sprzętu - marka216
_________________

 
 
kak-tus
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 8
Wysłany: 2013-05-29, 15:12   

Na pinach w nawigacji mam 4.15v
Dodam, że na samej ładowarce bez baterii nawigacja normalnie działa i się uruchamia za każdym razem.
Jak navi rozładuje baterie to nie da się jej włączyć nawet na ładowarce, trzeba wyjąć baterie i wtedy da się włączyć.
Jeszcze dodam, że niezależnie jaką wsadzę baterie to po kilku dniach nieda się uruchomić navi a bateria ma pokazuje 2.9v
 
 
śruba
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 29
Wysłany: 2013-06-20, 19:31   

Mam problem z załączeniem nawigacji z kartą w środku.
Przez nieuwagę wgrałem iGO na kartę do Larka 35AT, ale dedykowane na androida. Po włączeniu nawi i próbie otworzenia pliku nic się nie stało poza wyświetleniem jakiegoś komunikatu. Wyciągnąłem kartę i skasowałem ten program, ale musiał coś po sobie w nawigacji zostawić, bo nawi przestała widzieć karty.
Z kartą się nie załącza, bez karty włącza się. Jak już jest włączona i jej wsadzę kartę to jej nie widzi? Musze zrobić kalibracje to wtedy widzi kartę i mogę się dostać do swoich programów i windowsa. Ale jak wyłączę przyciskiem ON/OFF sytuacja powraca, ale jak dam w stan uśpienia to pracuje normalnie. Ale wstanie uśpienia nie wiem jak długo wytrzyma bez ładowania?

Gdzie może być problem? Wcześniej tą samą kartę widziała i inne też, czy ten program, co go wgrałem a potem usnąłem mógł coś zmienić w nawi?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2013-06-20, 20:01   

Jeśli masz gwarancję, to wyślij do serwisu.
Jeżeli nie, to zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=29256
_________________

 
 
śruba
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 29
Wysłany: 2013-06-25, 23:26   

Nie jestem znawcą oprogramowania nawigacyjnego i braku odpowiedzi (podpowiedzi) jak rozwiązać mój problem zmusił mnie od samodzielnego grzebania w swoim nawi.
I tak znalazłem w nawi w ResidentFlach folder: Setup , a w nim Aplikacje: KILLPROC MortScript setup i pliki MSCR: setup i TOOLHELP.
Mam pytanie jak powinien wyglądać plik TOOLHELP? Bo jak go otwieram notatnikiem w kompie to w nim jest mieszanina normalnych liter i cyfr z „chińskimi znakami”
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9541
Wysłany: 2013-06-26, 06:49   

Własnie tak. Plik toolhelp.dll to biblioteka wykorzystywana przez inne programy.
A to,do czego zajrzałeś, to pliki skryptu odblokowującego.

Podaj jeszcze raz nazwy plików, ale już z z rozszerzeniami.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
śruba
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 29
Wysłany: 2013-06-26, 18:56   

W folderze Setup mam: KILLPROC.EXE 4,96KB MortScript.exe 68,5KB setup.exe 8,00KB setup.mscr 243bajtów TOOLHELP.DLL 5,34KB

[ Dodano: 2013-06-26, 22:13 ]
Znalazłem ten plik TOOLHELP.DLL w „apteczce” z forum i tak samo wygląda jak mój w nawi. To chyba nie jest związane z moim problemem?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9541
Wysłany: 2013-06-29, 09:52   

Włącz Larka bez karty i zobacz, co masz ustawione jako program nawigacyjny - jeśłi cos z SD, to przełącz na oryginalny program.
I napisz, co jest w pliku setup.mscr
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
śruba
Waypoint


Dołączył: 17 Cze 2012
Posty: 29
Wysłany: 2013-06-30, 17:44   

Plik setup.mscr ty mi napisałeś specjalnie pod Lark35AT z menu AnnA dla Larka35,7 w tym wątku:
http://www.my-navia.pl/vi...ghlight=#363960
:
Kod:
wersja = DirExists ("\SDMMC")
If (wersja=1)
Kill("OVL_Loader.exe")
Kill("gps2.exe")
RunWait("\SDMMC\Menu\SystemInformation.exe")
Run ("\Windows\gps2.exe")
EndIf
If (wersja=0)
Run("\NANDFlash\MobilenaVigator\mobilenavigator.exe")
Endif

Jako ścieżkę dostępu miałem: ResidentFlash/Setup/setup.exe
Wyłączyłem Larka wyjąłem kartę przestawiłem ścieżkę dostępu na nawigacje Larka : ResidentFlash/LarkMap/LarkMap.exe
Wsadziłem inną kartę SD i Lark ją „zobaczył”, ale jak wsadziłem swoja kartę z programami to znowu nie chce się włączyć przez przyciśniecie guzika on/off, ale jak wcisnę mu mały guziczek „reset”to się załączy z moja kartą w środku i ją „widzi” przełączam ścieżkę dostępu na moją kartę i ma dostęp do swojej karty. Następne wyłączenie przez no/off i znowu nie chce się włączyć z moją kartą w środku znowu musze wcisną „reset” i wszystko wraca do „normy”.
Więc chyba jest problem z moją kartą, tylko, dlaczego po wciśnięciu „reset Lark ją widzi.
Zacząłem przeglądać, co jeszcze oprócz programów nawigacyjnych jest na karcie i znalazłem taki plik: device.nng po usunięciu tego pliku z karty jedno razowo dział włącznik on/off, ale na karcie znowu sam się tworzy plik device.nng i znowu powraca problem

[ Dodano: 2013-06-30, 19:08 ]
Pomimo braku pliku device.nng problem z włączeniem Larka powrócił.
Spróbuje skopiować wszystko do komputera sformatować kartę i wgrać wszystko z powrotem.

[ Dodano: 2013-06-30, 21:45 ]
Chyba nawi wróciła do formy. Formatowanie karty i wgranie od nowa programów wyleczyło mój problem. Dziękuję koledze jestem_ktoś, za podpowiedzi gdzie szukać przyczyny i drugi raz uratował moją nawi przed koszem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 11