Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:59
Modecom MX3 aktualizacja firmware
Autor Wiadomość
zdziseek 
Waypoint


Wiek: 34
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 85
Skąd: Węgrzce
Wysłany: 2013-03-27, 21:05   Modecom MX3 aktualizacja firmware

Witam szanowne Grono!

Zwracam się z uprzejmą prośbą o rozwikłanie mojego problemu.
Po lekturze tego forum oraz innych materiałów znalezionych w internecie, zdecydowałem się na zakup nawigacji Modecom MX3 (bez HD).

Posiadam już nawigację TomTom, jednak nie jestem z niej zadowolony, jeśli chodzi o nawigowanie po Polsce. Dlatego dokupiłem drugie urządzenie, na które planuję wgrać Auto Mapę oraz iGo.

Przejdę do meritum mojego problemu.

Po pierwszym włączeniu ukazało mi się niebieskie menu z wyborem paru opcji m.in. Nawigacji, ustawień, przejścia do Windowsa itp, dokładnie takie ja tu:


Z ciekawości wszedłem na informacje systemowe i taki log się wyświetlił:


Po lekturze tego forum, sprawdziłem zawartośc wewnętrznej pamięci i na Resident Flesh było dużo "syfu" (wolnego miejsca było ok 500mb).
Postanowiłem więc zaktualizować firmware wg instrukcji z tego linku (przeczytałem, że aktualizacja usuwa wszystkie pliki, więc przy okazji uzyskania teoretycznie nowszego softu niż posiadany, sformatuje mi się wewnętrzna pamięć): ftp://ftp.modecom.pl/ENG/...freetab_mx3.pdf

Wszystko przebiegło bezproblemowo.

Jednak jakie było moje zdziwienie, gdy po uruchomieniu urządzenia po przeprowadzeniu aktualizacji, oczom moim ukazało się żółte menu (przed aktualizacją było niebieskie) oraz systemowe info wyświetla teraz taki log:


Rozpoznaje moje urządzenie jako MX2HD.
Przed aktualizacją, poprawnie odczytywał MX3(bez HD).
Różnica jest też w pozycji Software Version, otóż na końcu ciągu liczb V3.6.Y537.12.08.03, po aktualizacji na końcu pojawił dopisek "ir".
Poza tym, pojawiło się dużo więcej gier ;)

Proszę mi powiedzieć, czym to skutkuje, dlaczego tak się stało, i czy coś zrobiłem źle?
Zrobiłem downgrade zamiast upgrade firmware? Zainstalowałem przestarzałe bądź nie do tego urządzenia co posiadam?
Ściągnąłem wszystko tak jak w linku, a tam jak byk, że to pliki do MX3.

Czy mam instalować jeszcze raz nowe (prosiłbym o "poprawny" link do firmware) firmware?
Czy straciłem coś na funkcjonalności urządzenia? Jest teraz o coś okrojone, wolniejsze lub uboższe? (czytałem, że mx2hd a mx3 mają bliźniacze softy, ale jednak nowsza wersja powinna być jednak sprawniejsza, tak?)

Druga sprawa, to teraz po wejściu w ResidentFlash mam taki widok na 3 pozycje:


Pierwsza pozycja zawiera(waga plików:1.63mb z 2.25 powierzchni całkowitej):


"Network" jest pustym folderem,

a ResidentFlash taki (waga plików:280KB):


Czy wszystko w urządzeniu po aktualizacji i "formacie" jest tak jak należy?
Czy są te pliki na ResidentFlash oraz w tym pierwszym folderze o niezidentyfikowanej nazwie?

Chciałem zrobić również format przez panel sterowania i storage manager, ale mam dokładnie taki sam komunikat jak kolega WINEK tutaj opisywał:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=34839

winek napisał/a:
A więc sprawa wygląda następująco :)

Chcę wyczyścić pamięć residentflash i chciałem zrobić tak jak w linku poniżej:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=34633

Tyle, że jak u mnie wchodzę w storage manager to nie ma tak jak w opisie, jest coś takiego:

Obrazek

Mam tylko DSK1: Microsoft flash disk, nie mam DKS2 itd

Jak daję w DKS1 pierw DISMOUNT to wyskakuje komunikat "unable to dismount store".
To samo wyskakuje jak daję FORMAT.

Jak zresetuję urządzenie to nic się nie zmienia, dalej syf jest na Residentflash, jest tam AM EU jakaś zainstalowana i inne pierdoły, już to było jak kupiłem nówkę. Chciałem to pokasować bo zainstalowałem najnowszą AM EU na karcie pamięci :)

Jak to zrobić, może inny sposób jest na to?


, że mam tylko jeden dysk "Microsoft Flash Disk" i nie da się go "odmontować" i potem sformatować.

Czy mogę teraz bezpiecznie wgrywać mapy na zewnętrzną kartę microSD mając spokojną głowę oraz "czystą i bezpiecznie usprawnioną" zawartość pamięci wewnętrznej?

PS.
1) Zależy mi jeszcze na wgraniu menu, aby po kliknięciu pozycji NAWIGACJA, był wybór z zainstalowanych na karcie programów nawigacyjnych (2 lub 3). Mógłby ktoś poratować mnie poradnikiem ja to uczynić? Nie zależy mi na wyglądzie nie wiadomo jakim, byle było skutecznie szybko wydajnie i lekko :)
2) Jeśli chciałbym wrzucić jakieś zdjęcia lub muzykę, to do którego folderu? Czy na zewnętrzną kartę?
Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i odpowiedzi,
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-03-28, 07:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-03-28, 07:54   

ad 1 Patrz wątek o pulpitach i ekrany startowych na MX3

ad 2 Patrz wątek o multimediach ma NX3

Wracając do FW: według http://www.modecom.pl/pli...rivers/Firmware są dostępne dwa FW, w tym jedno bez usuwania Flash
Być może pobrałeś wersje dla HD lub Modecom coś ma namieszane w linkach.
Jeżeli sprzęt działa prawidłowo, to się nie martw, najlepiej napisz do firmy, dostaniesz dokładne wyjasnienie
Ew. spróbuj zainstalować jedno z dwóch http://www.modecom.pl/pli...cjalny_official - w tym usuwający Flash ekran startowy w stylu http://www.modecom.pl/upl...i/2012/1055.jpg ale bez znaczka HD
_________________

 
 
Stef_1 
młodszy inspektor GPS
Toto



Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 9
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-05-19, 10:18   

Witam,
miałem ten sam problem. Tak jak u Ciebie dotyczył Modecom MX3 bez HD. Napisałem do serwisu. Moje pyt.
cyt.
"Witam,
Czym jest /Navigation/FreeWAY_MX3/drivers/Firmware/2012-11-15_oficjalny_official,
skoro po zainstalowaniu tej wersji do MODECOM FreeWay MX3 i sprawdzeniu na nawigacji
informacji o systemie znajduję taki wpis:
OEM Info: MODECOM FreeWay MX2 HD przed instalacją było OEM Info: MODECOM FreeWay MX3
Co ma wspólnego MX2 HD z MX3 ?
Proszę o wyjaśnienie."
Odpowiedź serwisu
cyt.
"Witam.
Dziekujemy za zainteresowanie i zakup firmowych produktów MODECOM.
Zmiana nazwy z MX3 na MX2 jest potrzebna do poprawnego działania AutoMapy(minimalizacja plus słuchawka Bluetooth). Tak musi być. Pozdrawiamy"
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalej nie rozumiem co jest czym. Dałem sobie spokój i nie aktualizowałem softa.
 
 
darekdarekpl
azymut


Dołączył: 11 Cze 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-06-21, 16:38   MODECOM FREE WAY MX3 - Najnowszy Soft

Witam wszystkich posiadaczy mx3 bez HD.Miałem małe przeboje z firmware,po zakupie zauwazyłem ze mam brak gier w oprogramowaniu.Skontaktowałem sie z pomoca Modecom i powiedzieli mi ze mam sobie sciagnac najnowsze z ich strony.Po wgraniu okazało sie ze mam gry ale soft jest starszy od tego co miałem,po nastepnej rozmowie okazało sie ze miałem soft najnowszy w momencie zakupu.W najnowszym sofcie nie ma gier,chodzi o jakies zapisy licencyjne i dostałem adres strony do najnowszego oprogramowania Software Version:V3.6.Y537.13.04.08
Mam nadzieje ze sie przyda.przepraszam za błedy


ftp://drivers:drivers@ftp...MX3_2013_04.zip

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2013-06-21, 17:52 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Dołączyłem do istniejącego wątku
Przypominam o regulaminie forum - punkt 4
 
 
jannaszek
Waypoint


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 119
Wysłany: 2014-02-11, 21:20   

Najnowsze firmware zawiera gry i jest całkiem całkiwem.
http://www.modecom.eu/ftp.../Firmware/files
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 802
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2014-06-08, 19:55   

A w jaki sposób porównac i sprawdzić czy wersja z urządzenia jest starsza / taka sama niż ta na stronie modecoma?

Zakupiłem tą nawigację i czekam na przesyłkę.Chciałbym miec w urządzeniu najlepsze firmware.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 802
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2014-06-13, 19:54   

Jak u córki zaktualizowałem firmware to znikneły gry . Software Version 4 coś tam - nie pamiętam dokładnie.
Ale ona tylko jako nawigacje traktuje więc jej to bez różnicy
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6794
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-06-13, 20:26   

Wygląda na to, ze jest totalny balagan z tymi wersjami softu na stronie producenta
:-(
_________________
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 802
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2014-06-13, 21:18   

no szkoda.Moze trzeba by do nich napisac z prośba o wyjaśnienie.
U nas na forum ma darmową porządną reklamę to może dla forum by coś zrobili i dali jedno a porządne firmware dla mx3 - bo tego chyba jest większośc wśród forumowiczów.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T
 
 
gregorek
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 86
Wysłany: 2014-06-13, 21:27   

Az z ciekawości obejrzałem sobie co dzisiaj oferują za firmware na swojej stronie i jak jakiś czas temu było kila różnych to teraz jest tylko jedno. Jako ciekawostkę podam że w pliku cfg jest data 2014.05.29 - czyli dość świeża ;-) . Wygląda na to iż całkiem niedawno coś w nim grzebali.
_________________
MODECOM MX3, Pentagram Nomad "bez literek". A najważniejsze że kompas też mam.
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 802
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2014-06-13, 22:17   

No właśnie.Bo ja 2 dni temu aktualizoawałem i było tylko jedno .I w tym najnowszym nie ma gier.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T
 
 
gregorek
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 86
Wysłany: 2014-06-14, 11:21   

A jak by kogoś interesowały starsze wersje firmware do MX3 to jeszcze można je pobrać tutaj: ftp://drivers:drivers@ftp...vers/Firmware// . I jak to w MODECOM-ie jest bajzel i nie wiadomo który plik jest którym firmware
_________________
MODECOM MX3, Pentagram Nomad "bez literek". A najważniejsze że kompas też mam.
 
 
qwerter 
GPS instruktor



Pomógł: 16 razy
Wiek: 66
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 690
Wysłany: 2014-06-30, 21:23   

Ten jest z grami
Kod:
ftp://ftp.modecom.pl/ENG/Navigation/FreeWAY_MX3/drivers/Firmware//files/
login: drivers
hasło: drivers
_________________
MODECOM MX3 marzenia się spełniają...
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-07-01, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
prenrzyk 
GPS instruktor



Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 802
Skąd: Poniżej morza
Wysłany: 2014-07-01, 12:06   

Dzięki.
_________________
Akira MM-512 > Mio Moov 500 >Tom Tom Start20 / Oneplus 7T
 
 
kaziki11
Waypoint


Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 23
Wysłany: 2014-08-19, 21:55   

Witam,
jaki jest obecnie aktualny numer Firmware dla Modecom MX3? Moze ktos podac?
Zakupilem wlasnie sprzet i mam cos takiego: V4.0.Y200.14.07.28ir

Czy warto w ogole aktualizowac ten Firmware?
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13