Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-10, 16:09
Manta GPS 510 problemy z sygnałem GPS
Autor Wiadomość
g1a2 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 28
Wysłany: 2011-07-29, 10:55   

no ja też mam mante 510 ms i w czasie jazdy kilkakrotnie gubi mi sygnał z satelity, pokazuje się klepsydra która ok 1,5-2 min się przewala i potem niby wskakuje. też jestem zainteresowany wgraniem nowego firmware do navi, ale na stronie manty do tego modelu nie ma. do 430 są nowsze niż fabrycznie a do 510 nie. a boje się kombinować z wgrywaniem jakiego kombinowanego firmware jak to zostało opisane wcześniej bo jak mi padnie wszystko to będzie totalna kicha.. nie mówiąc już o tym że notorycznie pada mi AM i to akurat w czasie długiej podróży co obiawia się takim komunikatem:

Fatal Application error
Aplication wceAm.exe has performed in illegal operation and will be shut down. If the problem persist, contact the program vendor.
Program _wceAm.exe
Exception: 0x80000002
Adress: 0051513C

wiem że ten problem był poruszany na tym forum i na wielu innych, ale nikt nie podał skutecznego jego rozwiązania. wszystkie podawane niestety w moim przypadku się nie sprawdziły. jeśli ktoś sobie skutecznie z tym poradził prosze o kontakt na gg 4306337
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-07-29, 13:46   

Klepsydra to zazwyczaj powód problematycznej "synchronizacji czasu z GPS". Spróbuj wyłączyć tą opcję w ustawieniach AutoMapy. Co do reszty błędów - może to być na przykład wina "witaminek" i innych "dodatków" a nie koniecznie samej Manty i AutoMapy.
 
 
 
g1a2 
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 28
Wysłany: 2011-07-29, 16:39   

odznaczyłem synchronizacje a czy to pomoże okaże się nie wiem kiedy bo ja dużo nie używam navi. co do tego błędu co opisałem to ja żadnych dodatków nie instalowałem a witaminka jest dobra bo inni użytkownicy mają z tego samego źródła i im chodzi dobrze. z resztą jak ja jechałem w tym roku z łodzi do ustki i miałem ustawioną pamięć na 8 MB to calą trase w jedną strone przejechałem w zasadzie bez problemów poza kilkoma zanikami sygnału. natomiast przed drogą powrotną do łodzi zmniejszyłem tą pamięć do 7,5 MB no i niestety po przejechaniu ok 50 km AM się wysypała pokazując opisany komunikat. w zasadzie te problemy zaczeły się albo od momentu wgrania AM nowszej niż 5.3.0 albo od chwili kiedy kupiłem mante 510 ms (wcześniej miałem mante 020 i nie miałem z nią żadnych problemów) dokładnie nie pamiętam z jaką wersją AM zaczełą się współpraca z mantą 510.
 
 
 
mateusz232
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-21, 15:15   Manta 510 Easy Rider zawiesza sie

Dostałem mante od znajomego zeby zobaczyć co z nia nie tak otóż przy wyszukiwaniu GPSu zawiesza sie, Jest jakiś program do sprawdzenia co mogło paść? czy może to tylko wina Windowsa ? Dodam ze sprawdzałem na MapMap i na Automapie.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-08-21, 15:38   

mateusz232, co do AM to ten problem był szeroko omawiany tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...ht=zawiesza+sie
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
mateusz232
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-21, 16:49   

jednak tomtom dziala jedynie "ciezko" chodzi i nie wyszukuje nadajnika GPS :|
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-08-21, 18:45   

mateusz232, spróbuj ustawić ręczne w parametrach TT>> GPS NMEA 4800 ,GPS COM7
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
mateusz232
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-22, 12:40   

sprawdzałem nic nie dawało :(

Ogólnie jak odpaliłem wyszukiwanie satelit w menu manty po połączeniu z GPSem zawiesza się wiec chyba wina FW :(
Teraz pytanie czy zawartość 510 MST będzie pasować do zwykłej manty 510 easy rider ?
 
 
davidoff1b
azymut


Dołączył: 14 Kwi 2011
Posty: 2
Wysłany: 2012-06-19, 19:13   Manta GPS510 MST gubi sygnał GPS

Witam! otóż moim problemem jest zacinająca się nawigacja, opiszę lepiej ten problem. Gdy zresetuję nawigację i wejdę w Sygnał GPS to wyszukuje go, potem wychodzę do menu i potem znów w Sygnał GPS i jest to chwila prawdy bo albo go wyszuka albo nie. Na MapaMap wcale nie wyszukuje sygnału to samo jest na automapie. Co poradzicie? Jestem zielony w sprawach flashowania itp itd
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-16, 10:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2012-06-19, 19:15   

Moim zdaniem uszkodzony moduł GPS
Nie do naprawienia programowo
_________________

 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-06-19, 19:36   

davidoff1b,
jacekp1313 napisał/a:
Moim zdaniem uszkodzony moduł GPS

Akurat mam w posiadaniu Manta 510MST i miałam te same objawy co Ty.
Dałam do serwisu , wymienili moduł GPS i po problemie . Koszt moduł 50 zł + 30 zł robocizna.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
davidoff1b
azymut


Dołączył: 14 Kwi 2011
Posty: 2
Wysłany: 2012-06-20, 00:24   

a co z zacięciami? jak np chcę ją wyłączyć przyciskiem power to wyświetla się czy ją uśpić czy wyłączyć i naciskam żeby wyłączyć i się zacina i włączyć jej się nie da tylko tym drugim przyciskiem Reset, i po resecie wyszukuje satelity ale jak już w mapę się wejdzie to nie. Jednak moduł modułem ale na te zacinanie się to chyba co innego może oddziaływać?

i jeszcze zapomniałem dopisać że na automapie raz wyszukało na chwilę sygnał w jednej kolumnie ale to na chwilę i tylko raz.
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1530
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-06-30, 15:14   

Witam

Dopiszę się z moim problemem

Znajomy kupił GPS: Manta GPS560 Easy Rider
http://www.manta.com.pl/gps560/

Z fabrycznym, nie przydatnym programem Navigator Free
Urządzenie nie odblokowane i takie ma pozostać (gwarancja)

Problem
- urządzenie nie wykrywa anteny GPS (nie mylić z łapaniem sygnału)

Czasami, gdy zobaczy antenę to sygnał łapie szybko

W menu urządzenia, nie ma opcji włączania anteny
Problemy z "widzeniem" anteny niezależne od programu
- Navigator Free
- IGO 8.3.4
- Primo 2.0 Go Cruise

Na stronie Manty brak softu do aktualizacji

Co zrobić z czymś takim - nie jestem na dyle dobry aby pisać i uruchamiać skrypty

Będę wdzięczny za podpowiedzi

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
gkrz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 6
Wysłany: 2013-03-09, 20:24   Manta GPS 510 problemy z sygnałem GPS

Problem w zasadzie opisałem w tytule, nie widzi satelit, ani jednego. Wgrałem AM na karte i to samo. Może jakiś twardy reset by pomógł, ale jak ?? Z tego co wyczytałem na forum, to w tej wersji są różne bebechy i po flaszowaniu mogą być kłopoty. Czy jest już jakiś pewny sposób na wgranie nowego oprogramowania ?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-16, 10:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2013-03-09, 20:28   

Żaden program nie naprawi uszkodzonego modułu GPS.

Czym sprawdzasz brak sygnału - w opcjach Manty, czy programem VisualGPS?
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12