Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak reakcji na dotyk
Autor Wiadomość
Dragon2009
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 12
Wysłany: 2011-09-08, 13:09   [problem] Nie działa ekran dotykowy

Cześć wszystkim ;)
Kupiłem Larka 43.3. Rozpakowałem i od razu włączyłem. Pierwsza rzecz jaka mnie zastanowiła to to, że nawigacja włącza się od razu, bez wciskania przycisku "Nawigacja". Od razu załadowała się mapa. OK, może i tak ma być nie wiem, pierwszy raz mam ten sprzęt w rękach. Ściągnąłem z ekranu folię i po chwili ekran dotykowy przestał reagować.. Nie da się nic kliknąć, navi włącza się, jest ekran startowy i nie reaguje na dotyk.

Może coś stało się z mapą? Btw chciałem wgrać AM, ale gdy podłączam kabel USB i włączam Navi to nie mam nic na PC (było tylko wykrywanie nowego sprzętu i zniknęło...), jak uruchomić tryb dysku wymiennego USB ?

Nie wiem co z tym ekranem, może jakoś się go blokuje czy coś? Używałem navi może 5 minut, dokupiłem jeszcze microSD 4GB na AM, no ale nie działa ekran i nie mogę uzyskać wymiany danych USB.
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-09-08, 13:12   

Dragon2009, oddaj i nic nie grzeb przecież masz na gwarancji .

[ Dodano: 2011-09-08, 14:14 ]
Dragon2009 napisał/a:
Rozpakowałem i od razu włączyłem.

Jeszcze jedna uwaga moim zdaniem powinieneś naładować baterię na max. pózniej uruchomić nawigację.
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2011-09-08, 13:18   

Na początek spróbuj RESET
Masz w kompie zainstalownay ActiveSync (winXP) lub Centrum Urządzen Mobilnych (Vista i 7)?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Dragon2009
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 12
Wysłany: 2011-09-08, 13:34   

Nie, nie mam, zainstalowanego żadnego z powyższych. Mam Win7, z tym, że nie wgram tego, bo trzeba sprawdzić oryginalność systemu przed pobraniem :P

hmm, RESET nie pomógł. No tak, mam na gwarancji, tylko oczywiście kupiłem na allegro, a Poczta Polska w ostatnich dniach po prostu wymiata (priorytet od 5-20 dni), przynajmniej u mnie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2011-09-08, 13:42   

Windows Mobile Device Center jest albo wbudowany w Win7, albo do pobrania na stronie Microsoftu.
Co do połączenia z PC - spróbuj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.2 i http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=3782
_________________

 
 
Dragon2009
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 12
Wysłany: 2011-09-08, 15:56   

OK, tu już sobie poradzę, największa lipa z tym ekranem.. będzie trzeba odesłać, gwarancja jest. monsterpc.pl, raczej nie powinno być problemu.
 
 
cycu
azymut


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-11-07, 18:13   soft czy ekran lark 43.3

witam, mam problem z navi, a dokladnie z ekranem dotykowym, wyczytalem w necie ze mozna go przrobic na tablet, zainstalowalem total comandera i postepowalem zgodnie z opisem, jednak teraz ekran zwariowal, w ustawienia nie ma szans wejsc, gdyz ikona nie reaguje, wciskajac muzyje, otwieraja sie zdjecia. czy jest jakas mozliwosc aby to zrobic we wlasnym zakresie? moze format i ponowna instalacja?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2011-11-07, 18:15   

cycu napisał/a:
wyczytalem w necie ze mozna go przrobic na tablet
Daj linka
cycu napisał/a:
postepowalem zgodnie z opisem
Którym?

cycu napisał/a:
jakas mozliwosc aby to zrobic
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28752
_________________

 
 
cycu
azymut


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-11-07, 20:34   

wg tej onstrukcji postepowalem, z ta różnicą, że w pkt.3 po wybraniu cecmd, cofnieciu i otwieraniu mapy, ta mi sie nie uruchomiła, wiec zresetowałem navi. teraz jak wyczytałem na forach to mam rozkalibrowany ekran.
Cytat:
Odblokowanie WINDOWSA CE

1. W tym miejscu zaznaczę że jest to bezpieczny sposób bez ingerencji w rejestry system itd. opisywane w internecie. Podany sposób przeprowadziłem na swoim urządzeniu LARK Free Bird 43,1 ale jeżeli wasza nawigacja posiada po właczeniu np. odtwarzanie muzyki czy zdjęć a przy tym wybór mapy to również ten sposób zadziała

2. Z internetu ściągamy program Total Commander i rozpakowywujemy go na naszej karcie SC którą wkładamy do nawigacji.

3. Uruchamiamy nawigacje i tak jak wybieraliśmy mapę wybieramy program Total Comander czyli: z 6 ikonek na głównym menu wybieramy ustawienia a następnie wybierz nawigację, przechodzimy na karte SD oraz do katalogu Total Comandera, wybieramy "CECMD" klikając 2 razy potem "x" w prawym dolnym rogu i "x" w lewym górnym rogu. Uruchamiamy mapę

4. Zamiast mapy ukazuje nam się program Total Comander znany użytkownikom PC

5. Przechodzimy do katalogu "windows" a następnie "Desktop" i z niego uruchamiamy klikając 2 razy na Setting.exe

6. Wyskoczy nam okienko o tytule PND Setting i w pierwszej linijce mamy do wyboru 3 opcję z których zaznaczona jest opcja GPS2 a my zaznaczamy Explorer i klikamy na samym dole na "Reboot"

7. W ten sposób po uruchomieniu widzimy znane okienka z Windowsa, mozemy się cieszyc nowymi lepszymi funkcjami oraz możliwością instalacji programów (np. do oglądania divix-ów) , Możemy sobie powyciągać skróty do AutoMapy oraz MapaMap na pulpit
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2011-11-07, 20:38   

To nie przeróbka na tablet, tylko zwykłe odblokowanie - i są dziesiątki...

Kalibracje przeprowadziłeś?
_________________

 
 
cycu
azymut


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-11-07, 21:19   

czytałem o jakims pliku $msd$ i zeby go usunąć ale nie znalzłem go...

[ Dodano: 2011-11-07, 22:37 ]
mam ce remote, wchodze w panel sterowania ale nie mam podejscia do display(rozumiem ze tutaj mozna zrobic kalibratcje), jet on poza ziegiem ekranu...
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2011-11-08, 07:51   

Zrób zrzut ekranu (mobiler to potrafi)
_________________

 
 
cycu
azymut


Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-11-08, 12:51   

pobralem juz mobilera, ale nie wiem jak zrzut zrobic, mozesz mi pomoc?

[ Dodano: 2011-11-08, 21:29 ]
ok, juz sobie poradzilem:), polaczylem sie przez ce remote, nastepnie my mobilar i skalibrowalem ekran:) dzieki za pomoc:)
 
 
maka11 
azymut


Wiek: 40
Dołączył: 17 Lis 2011
Posty: 2
Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-11-17, 19:33   

cycu, cycu,
czesc możesz mi powiedziec jak sie połączyłes przez ce remote z mobilar bym był wdzięczny gdyz mam rozkalibrowany ekran i nie moge to naprawic
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2011-11-17, 19:36   

Może być i ActiveSync, i MobileDeviceCenter
A o Mobilerze czytaj http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 17
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10