Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:59
Modecom MX3 uruchomienie TMC
Autor Wiadomość
lisek1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Maj 2010
Posty: 12
Wysłany: 2014-06-08, 12:35   

Witam
Prosilbym o pomoc mam nadajnik Royaltek rta-3000 i modecoma mx3, nadajnik nie kupiony w alga shop wiec nie jest komatybilny. Po podlaczeniu calosci i uruchomieniu programu TCMDEMO wogole nie znajduje najadnika napewno jest na com4 ale wywala informacja jakby wogole go nie widzial. Prosilbym o pomoc czy trzeba cos lutowac? Nadajnik jest na 5 pinach a w samym nadajniku 5 kabelkow
 
 
pietrek07
Waypoint


Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 55
Wysłany: 2014-06-22, 10:51   

Mam podobne pytanie co Wojtas
jaki polecacie i gdzie kupić odbiornik tmc?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2014-06-22, 11:06   

Założyciel wątku uruchomił TMC na RoyalTek RTA-3000 by Alga-Shop

lisek1: Jakie zasilanie? Z ładowarki samochodowej, czy innej?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
lisek1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Maj 2010
Posty: 12
Wysłany: 2014-06-22, 12:41   

jestem_ktoś z ladowarki samochodowej, u mnie jest eten problem ze odbiornik nie jest z Algi-Shop tylko z allegro wziety niby pod navroada. Czy tu trzeba jakies piny zmieniac by zadzialao?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6796
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-06-22, 16:50   

Poszukuję odbiornika TMC współpracującego z modecomem mx3 ( bez HD ) i iGO . Na rynku niestety totalny niedostatek informacji, support Modecoma na razie nie odpowiada na moje pytanie, może tutaj znajdę pomoc.
Interesują mnie zarówno linki do sprawdzonych modeli jak ewentualnie propozycje sprzedazy samego urządzenia.
Z góry dziękuje
P.S. Alga nie rozprowadza już odbiorników TMC :-(
_________________
 
 
Qqrydz 
Waypoint



Dołączył: 18 Mar 2012
Posty: 74
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2014-06-22, 23:14   

no_taki - ja kiedyś kupiłem z Agito: http://www.agito.pl/nawig...266-557317.html ale chwilowo brak.
Zobacz jeszcze tutaj:
http://www.ebay.pl/itm/TM...=item5d2e171c01
http://olx.pl/oferta/odbi...D5-ID5P8XD.html
_________________
Modecom MX3,SX7 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 + TMC Modecom
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6796
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-06-25, 12:05   

Otrzymałem odpowiedź z supportu modecoma:

Każdy odbiornik TMC na kablu miniUSB będzie pasował do tej nawigacji.
Jeśli chodzi o programy nawigacyjne to mapy iGo obsługują ten moduł, AutoMapa oraz MapaMap nie wspierają tego modułu.

Pozdrawiamy,
Zespół Wsparcia Technicznego MODECOM S.A.


To dobra wiadomość dla uzytkowników tego modelu.
_________________
 
 
Robb70
azymut


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-07-17, 18:32   Odbiornik Tmc

Osobiście używam Gns traffibox fm9 rds tmc,kupiony w kraju,cięzko dostępny w ostatnim czasie i Modecom mx 3hd,masz tu link na sklep za granicą
http://www.gns-gmbh.com/s...5c22757050349d2
Jeżdzę po szwecji i działa dobrze,pokazuje nawet możliwe kontrole drogowe(wersja pro).
np.Malme Destia 93,4 Mhz(obwodnica obok shella).
 
 
emilio-82
azymut


Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 3
Wysłany: 2014-09-21, 23:15   

Czy znalazł już ktoś rozwiązanie na odpalenie TMC RoyalTek RTA-3000 nie z Alga-Shop? Wpisy w data.zip mam takie jak podane na forum, i niestety nie wykrywa mi urządzenia :-(
Navi testowana była kiedyś na odbiorniku z Algi i śmigała bez problemu, a teraz lipa.
Dodam iż sprawdzane było na IGO8 i Igo Primo. IGO8 podczas skanowania wykrywa protokół GNS port 4 i po dalszym skanowaniu wywala brak sprzętu TMC
Ostatnio zmieniony przez emilio-82 2014-09-22, 14:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2014-09-22, 05:34   

emilio-82 napisał/a:
Wpisy w data.zip mam takie jak podane na forum
Nic nie zmieniaj w data.zip, tylko w sys.txt wpisz parametry sprawdzone włąściwym programem - zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.33
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
emilio-82
azymut


Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 3
Wysłany: 2014-09-23, 09:41   

jestem_ktoś napisał/a:
emilio-82 napisał/a:
Wpisy w data.zip mam takie jak podane na forum
Nic nie zmieniaj w data.zip, tylko w sys.txt wpisz parametry sprawdzone włąściwym programem - zobacz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.33


Jeśli możesz podpowiedzieć jaki to właściwy program? Ryję forum już od 2 dni i niestety wpisy które były podane nie pomagają, a linki z programami są nieaktualne :-( Czy prawdą jest że moduły z Algi mają pozamieniane piny na wyjściu?

[ Dodano: 2014-09-23, 22:41 ]
Znalazłem rozwiązanie na zgranie Modecoma MX3 z modułem TMC Royaltek RTA-3000 dostępnym obecnie w sprzedaży. Po za wpisami dostępnymi w tym temacie należy wykonać delikatną przeróbkę modułu polegającą na odcięciu pomarańczowego kabelka z wtyczki na wyjściu modułu i wlutowanie w miejsce na płycie głównej widoczne na zdjęciu.

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6796
Skąd: znikąd
Wysłany: 2014-11-04, 18:08   

uruchomilem według instrukcji kol. pannonia75 TMC na modecomie mx3

Jedna uwaga...
w sys.txt konieczne było dopisanie linii
Kod:
[tmc]
internal_tmc_name="royaltek"

( oczywiście odbiornik to royaltek model jak w pierwszym poscie )
Bez tego wpisu nie pojawiała się ikona TMC tak na ekranie głównym, jak i na ekranie mapy.

P.S. Odbiornik byłem nabyłem od kol. dasior591, już przerobiony pod modecoma i za naprawde niewielkie pieniadze. Chyba jeszcze kilka takich ma :-) .
_________________
 
 
ryshard 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 25
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2015-11-09, 11:10   

Sorry za odkop.
Kupiłem ze znanego portalu aukcyjnego ładowarkę Usb z TMC, o oznaczeniach cac-051-00u-00 do navi Modecom MX3, poszukałem trochę i chyba jest na royaltek'u. Mimo wszystko nie znajduje tmc w igo, ani w RoyalTek TMCDemo. Miał ktoś z czymś takim do czynienia?
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2015-11-09, 11:34   

Sprawdzasz z ładowarką podłączoną do źródła zasilania?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
ryshard 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 25
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2015-11-09, 11:42   

Tak, podpięta pod zasilacz od laptopa. Świeci. Ładowarka jest 12-24V zasilacz chodzi na 19V.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11