Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:59
Modecom MX3 uruchomienie TMC
Autor Wiadomość
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-01-17, 14:26   Modecom MX3 uruchomienie TMC

Poniżej podaję opis jak szybko uruchomić TMC na Modecom Freeway MX3 z Primo 2.0 + RoyalTek RTA-3000 by Alga-Shop

1/ Pobieramy biblioteki .dll od Jacek1313:
Kod:
http://chomikuj.pl/jajacekpl/Inne/systemowe/1,1690642060.ZIP

Trzeba mieć też odpowiednie licencje TMC.

2/ Archiwum wypakowujemy i biblioteki dll (5szt.) wklejamy do głównego folderu Primo 2.0 - jeżeli zapyta się czy zamienić plik(i) dać tak.
... I lic. TMC do odpowiednich folderów.

3/ W SYS.TXT dodajemy taki wpis:
Kod:

[interface]
show_tmc_config=1
show_tmc_eventlist=1

[traffic.settings]
traffic_enabled=1

[tmc]
port="COM,4"
baud=38400
source="royaltek"
show_all_provider_list=1


4/ Podpinamy Moduł TMC do MX3 a do modułu TMC ładowarkę samochodową
UWAGA! - TMC działa tylko wtedy gdy całość jest podpięta j.w. i zasilanie gniazda zapalniczki jest włączone.
TMC nie działa na zasilanu przez USB z komputera!!!



Uruchomienie przeprowadziłem na sofcie Modecom "2012-11-15_oficjalny_official":
http://www.modecom.pl/pli...ivers/firmware/

Jeżeli z jakichś powodów TMC nie odpali to tu może być przyczyna i proponuję zaktualizować. Instrukcja i pliki na w/w stronie.
Jedyne co potrzebne to pusta karta microSDHC (SD) i dalej postępujemy wg instrukcji producenta:
ftp://drivers:drivers@ftp...2_MX2HD_MX3.pdf

Zaznaczam że to dla U.K. - nie wiem jak dla innych krajów.
Jeżeli by ktoś chciał podać poniżej jakieś inne wpisy, niezbedne do działania w innych krajach to zachęcam gorąco - jednakże gorąca prośba - podawajcie tylko te sprawdzone.

PZDR i miłej zabawy.

Tak uruchomione TMC działa zarówno na diMkaWA_P156 jak i diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.4
Co do diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.4 to tu:
http://www.my-navia.pl/vi...p=390609#390609
można sobie zobaczyć jak dokładnie działa TMC na w/w skórce.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-02-21, 17:51, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2013-01-18, 09:49   

Przydatne :) Pewnie w przyszłym tygodniu będę miał nowego Mx3 więc skorzystam.
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-01-18, 20:54   

kel napisał/a:
nowego Mx3 więc skorzystam.

Tylko jak byś kupował TMC w Alga-Shop to powiedz że chcesz do Modecoma, bo mają kilka rodzajów połączeń w USB.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2013-02-18, 17:06   

pannonia75
Czekam na MX3 i antenę TMC Modecoma , może jutro dowiozą. Biblioteki u Jacek1313 nie widzę , czy mógłbyś udostępnić swoją ?
Czy w pliku sys.t xt powinienem wpisać nazwę swojego odbiornika ?
Kod:

[interface]
show_tmc_config=1
show_tmc_eventlist=1

[traffic.settings]
traffic_enabled=1

[tmc]
port="COM,4"
baud=38400
source="modecom"
show_all_provider_list=1
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-02-18, 17:47   

piurko napisał/a:
Czy w pliku sys.t xt powinienem wpisać nazwę swojego odbiornika ?

nie jest konieczne. Dopiero jak nie bedzie działać.
W zasadzie to samo:
Kod:
[tmc]
port="COM,..."
baud=....
source="....."

powinno wystarczyć. W miejsce [....] wpisujesz swoje, ale w mx2 powinny być te same. (mx3 robi oryginalnie na sofcie mx2hd)
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2013-02-21, 07:47   

Kurcze... :cry: spiąłem wszystko razem i :

"Nie znaleziono urządzenia TMC" , "Brak sygnału TMC"

Wpis w SYS. mam taki , jak podaje kolega pannonia75 , zmieniałem nazwę odbiornika na - modecom , FM9RDSTMC , FM9_RDS_TMC i nic nie pomogło... Odbiornik - GNS TrafficBox FM9 RDS TMC Recelver , soft "2012-11-15_oficjalny_official" ,
Może ktoś podpowie gdzie szukać problemu ??? :-(
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2013-02-21, 08:39   

Zacznij od sprawdzenia połączenia z odbiornikiem programami typu RoyalTek TMCDemo. lub tmc.exe - wykluczysz błędy konfiguracji iGO
Cały zestaw: http://chomikuj.pl/jajace...,2197840397.zip
_________________

 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2013-02-21, 09:02   

Dzięki jacekp1313 za podpowiedź , ale co z tym zrobić... :oops:
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-02-21, 09:24   

piurko napisał/a:
ale co z tym zrobić...

Tak samo jak inne programy pod win CE - kopiujesz na kartę i wybierasz spod menu nawigacji jako program do nawigowania, i wtedy zamiast primo uruchomi się RoyalTek TMCDemo, albo kliknij w menu nawigacji "windows" i urządzenie zrestartuje się otwierajac pod windowsem. potem wybierz program z "my device" i 2x klik na RoyalTek TMCDemo.exe

Zobacz też PW

[ Dodano: 2013-02-21, 08:48 ]
jacekp1313 napisał/a:
wykluczysz błędy konfiguracji iGO

Kol. Piurko ma dokładnie ta samą nawi, i oprogramowanie jak ja, Jedyna różnica to odbiornik TMC, tu może być przyczyna, bo o ile pamiętam odbiornik modecoma nie używa protokołu RoyalTek

[ Dodano: 2013-02-21, 10:13 ]
Piurko
Przeczytaj ten temat:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=26520
pamiętam że tam ktoś pisał o odbiorniku tmc modecom.

p.s.
tu wstawiłem paczkę programów do wykrywania portów, tmc itd.
Kod:
http://www.multiupload.nl/TTMAF4FA5Z

hasło do pliku
Kod:
http://www.my-navia.pl


Przypominam że zawsze testujemy/wykrywamy modół TMC przy podłączonej ładowarce samochodowej (jeżeli taka jest wymagana dla danego odbiornika) i włączonym zasilaniu. Przy zasilaniu TMC z komputera/ładowarki sieciowej urządzenie nie będzie działać i nie zostanie wykryte przez programy jak np. RoyalTek TMCDemo.exe!!!!

[ Dodano: 2013-02-21, 11:35 ]
Piurko - pokazało się nowe firmware do mx3, możesz to przetestować jak chcesz, bo masz firmowe TMC, to może pomoże.
ftp://drivers:drivers@ftp...freetab_mx3.pdf

otwórz pdf i kliknij na link.
p.s.
Też to wrzucę, ale na razie ładuję baterię ;-)
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
lordelus
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 118
Skąd: Transylwania
Wysłany: 2013-02-21, 15:07   

Dodam jeszcze że przez ładowarkę sieciową można testować TMC, nie musimy wychodzić wtedy z domu.
_________________
Modecom MX3/Primo 2.0 9.6.5.245577+diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5(moim zdaniem najlepsza skórka)/Primo 2.4.0 (9.6.13.267029)+diMkaWA_P171_TomSoft_(a)+TMC RTA-3000
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-02-21, 15:53   

zależy od ładowarki i modułu, czasem nie działa.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
lordelus
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 118
Skąd: Transylwania
Wysłany: 2013-02-21, 16:00   

To mam szczęście że z moją działa, kupiona w kauflandzie w niemczech firmy trust, taka uniwersalna z wymiennymi końcówkami.
Po pierwszym dniu testowania zauważyłem że modecom ma problemy ze skanowaniem stacji TMC jak jest uruchomiony Transmiter.
Dzięki pannonia75 za uruchomienie bluetooth w skórce Wiman, tym sposobem skopiowałem całą zawartość ResidentFlash na kartę i teraz mogę z pozycji primo uruchamiać Transmiter, Automatyczne podświetlenie...itp.itd.. tylko MP3 player się nie uruchamia, ale to było juz opisane na tym forum w związku z automapą.
_________________
Modecom MX3/Primo 2.0 9.6.5.245577+diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5(moim zdaniem najlepsza skórka)/Primo 2.4.0 (9.6.13.267029)+diMkaWA_P171_TomSoft_(a)+TMC RTA-3000
Ostatnio zmieniony przez lordelus 2013-02-21, 16:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-02-21, 16:04   

przy niektórych urządzeniach/konfiguracjach odbiorniki mają problemy z sygnałem gdy włączysz po uruchomionym igo. wtedy najlepiej podpiąć wpierw odbiornik i dopiero potem włączyć urządzenie i Primo.
w MX3 niema tego problemu.

[ Dodano: 2013-02-21, 15:37 ]
Przetestowałem to nowe firmware do mx3 jak pisałem wyżej. Wszystko działa - z tym że nie widzę zmian w samym menu, z tego co mi się wydaje to były głównie aktualizacje systemowe.

[ Dodano: 2013-02-21, 15:39 ]
lordelus napisał/a:
Dzięki pannonia75 za uruchomienie bluetooth w skórce Wiman

niema sprawy ;-)
lordelus napisał/a:
tylko MP3 player się nie uruchamia,

Tego nie testowałem bo nie używam
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
piurko 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: Mazury
Wysłany: 2013-02-21, 18:15   

pannonia75
wrzuciłem nowe firmware i nic.... :-( Dzwoniłem rano do Modecoma i mówią że problem jest po stronie programu , odbiornik pracuje na royaltek , odpalałem te programy z portami , ale nie bardzo wiem czego szukać... :oops:
Napisałem do dwóch kolegów z forum , którzy kupili taki sam odbiornik i ... czekam .
teraz siedzę w aucie i zmieniam porty com w SYS.... :cry:


Dodano; Po czy poznać czy ładowarka sieciowa "współpracuje" z odbiornikiem TMC ?
Nie musiałbym biegać do auta z pierdółkami ...
_________________
Modecom FreeWay MX3 + TMC Modecom + iGO Primo 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2013-02-21, 18:46   

piurko napisał/a:
Dodano; Po czy poznać czy ładowarka sieciowa "współpracuje" z odbiornikiem TMC ?
Nie musiałbym biegać do auta z pierdółkami ...

Po tym że działa TMC, a to dopiero sprawdzisz jak uruchomisz, czyli czeka Cię bieganie. Pewnie dało by się sprawdzić czy powinna działać ale by trzeba wiedzieć co i gdzie ma być podane, a potem pomierzyć czy tak jest.
Najlepszym sposobem by była metoda porównawcza - czyli podpiąć daną ładowarkę do urządzenia w którym wiemy że działa TMC i sprawdzić czy dalej tak jest.

piurko napisał/a:
Dzwoniłem rano do Modecoma i mówią że problem jest po stronie programu

żeby sprawdzić TMC nie robisz tego pod primo!!! jednym z programów do wykrywania TMC sprawdzasz porty pod win CE przy podpiętym do ładowania jak pisałem.
Jeżeli wykryje to pokaże się baundrate, protokół i częstotliwość radia nadającego sygnał TMC (jeżeli jesteś w zasięgu) jeżeli nie wykryje to będzie info "nie wykryto ..." albo coś będzie nieaktywne - weź to na logikę a zauważysz.
Nie pamiętam dokładnie co gdzie kiedy, ale domyślisz się.
Jeżeli masz dedykowany odbiornik i z pod windowsa CE Ci nie wykryje żadnym z w/w programów, to może być uszkodzony odbiornik TMC.
Ładowarki używaj tej, która była w kpl. z mx3 - powinno działać.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12