Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2008-12-30, 17:46
Navi 351 (MaxCom) Jak odblokować?
Autor Wiadomość
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-06, 10:25   

Kontekst mojego pytania to: "czy działa jak powinno"
Decyzja wymiany IMHO słuszna.
_________________

 
 
LOCOSP 
Waypoint
www.locosp.org


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 20
Wysłany: 2008-07-06, 14:51   

Czy ktoś już doszedł do tego jak przywrócić ustawienia fabryczne powyższemu sprzętowi bo reset i OFF ON nie dają rady ....

[ Dodano: 2008-07-06, 20:36 ]
Koledzy bardzo proszę o jakieś sugestie jak przywrócić oryginalne menu dla maxcoma navi 351 z avansa ??
 
 
 
esnaider
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-07-07, 20:21   

I stało się, sprzętu nie wymienili bo nie było już na co. Zabrali do serwisu, zobaczymy co z tego wyniknie. Dziś jeszcze próbowałem za pomocą ActivSynca zainstalować na tym inną nawigacje, nie udało się (program chciał coś kopiować na kartę, a karta nie była podczas instalacji widoczna), a żeby było śmieszniej przestały się uruchamiać programy do filmów i mp3, nie ma co udany egzemplarz. Zaczynam żałować, że nie kupiłem LG. Może jak wroci z serwisu będzie już działać jak się należy i będzie się dało na tym działać.
 
 
esk2
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-07-07, 23:03   

witam

szukam dokladnie tego samego navi 351 i goly windows a potrzebuje fabryczne menu??
mam kopie rejestru ale nie wiem co dalej?

czekam na podpowiedzi oraz sugestie..
pozdrawiam
 
 
grzesiec
azymut


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-07-12, 08:36   Po co odblokowywać maxcoma?

Wszystkie dostępne programy do nawigacji można uruchomić bez odblokowywania. Wystarczy wgrać wersję bezinstalacyjną mapy na kartę pamięci, zmienić nazwę folderu z np. TomTom na MobileNavigator, a nazwę plik uruchamiającego dany program na mobilenavigator. Po tych zabiegach po kliknięciu w głównym menu ikony Nawigacja uruchamia się wybrana mapa. Dodam, że wszystkie te zabiegi najlepiej wykonywać na nowej karcie SD, a nie na tej fabrycznej, tak na wszelki wypadek. Mi jak na razie udało sięuruchomić TOMTOM 6 i AutoMapę 5. W tej chwili szukam innych programów w wersji bezinstalacyjnej, jak ktoś coś ma to będe wdzięczny za podesłanie.
 
 
LOCOSP 
Waypoint
www.locosp.org


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 20
Wysłany: 2008-07-16, 09:05   

wszystko pięknie ładnie ale nikt nie odpowiedział mi na pytanie jak można przywrócić maxcoma do stanu początkowego ??

pozdrawiam
 
 
 
RobertK_70 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-17, 05:12   

Grzesiec - pytanie do Ciebie... I do każdego, kto "bawi się w bezinstalacyjne mapy" (bez odblokowywania)...
Napisałeś tak "...zmienić nazwę folderu z np. TomTom na MobileNavigator, a nazwę pliku uruchamiającego dany program na mobilenavigator...".
Chciałbym doprecyzować.
W Maxcomie 351 na karcie są dwa katalogi: "MapaMap" i "MobileNavigator". Do którego katalogu wgrywasz Automapę i którego nazwę zmieniasz?
Walczę od ponad tygodnia (włącznie z wciąganiem się w temat) i jak na razie udało mi się wgrać jedynie AM w wersji 4.1.2. Ale w tym przypadku AM wgrałem do katalogu "MobileNavigator" i oczywiście oryginalny plik "mobilenavigator" wykasowałem a plik uruchamiający automapę, czyli "automapa (chyba z EU) nazwałem "mobilenavigator". I taki mechanizm działa (nawigacja uruchamia się). Natomiast w necie znalazłem jakieś wersje bezinstalacyjne AM 5 i EU - jednak za każdym razem (gdy robię tak, jak z AM 4.1.2) po kliknięciu na ikonkę nawigacja wyskakuje komunikat "Brak oprogramowania nawigacji GPS". Myślę, że to jakies proste działanie rozwiązałoby problem, jednak nie mam pojęcia jakie? Chciałoby się komuś naświetlić temat?
Pozdrówko dla wszystkich. Dużo się dowiedziałem czytając to forum (niestety też straciłem mnóstwo czasu, ale cóż zrobić - temat wciąga)...
Robert
 
 
grzesiec
azymut


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-07-17, 19:26   

Przy wgrywaniu bezinstalacyjnej wersji mapy na kartę wgrywasz jeden folder i nazywasz go MobileNavigator a w nim zmieniasz plik uruchamiający aplikację na mobilenavigator. Pomijasz orginalny katalog MobileNavigator, w ogóle go nie wgrywasz. Ja wszystkie mapy wgrywam na czystą kartę, nie radzę wgrywać czegokolwiek na oryginalną kartę.
Podsumowując:
-na pustą kartę wgrywasz bezinstalacyjną wersję mapy,
-zmieniasz nazwę katalogu na MobileNavigator,
-zmieniasz nazwę pliku uruchamiającego na mobilenavigator.
Sposób działa, ale tylko w momencie jak plik uruchamiający nawigację znajduje się w głównym katalogu, wtedy zachowana jest ścieżka uruchamiająca, jak plik jest schowany w kolejnym katalogu, to już lipa i nie będzie działać. Mi udało się uruchomić AutoMapa 5 i TomTom 6, ale TT to lipa przynajmniej w mojej okolicy. AM sprawdza się znakomicie. Pozdrawiam, mam nadzieje, że pomogłem.
 
 
RobertK_70 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-17, 22:14   

Pewnie nie uwierzysz...
Dokładnie zrobiłem tak, jak opisałeś. Zresztą moje wcześniejsze działania były identyczne (nie było żadnego katalogu pośredniego). I oczywiście (niestety) efekt idencyczny: "Brak oprogramowania nawigacji GPS". Podejrzewam, że to wina map - chociaż tu też sprawa wydaje się być prosta - są linki.. ściągam... rozpakowuję... I... I najczęściej wszyscy piszą, że ma hulać - a tu "ZONK" i nic nie hula... Napisałem temat z prośbą o odświeżenie linków (źródeł) z mapami... Może coś się pojawi??? A Ty skąd ściągnąłeś? Pamiętasz (masz gdzieś) adres?
I oczywiście dziękuję za odpowiedź - przynajmniej wiem, że robiłem prawidłowo. A to cenna informacja, bo już myślałem, że takie proste czynności też mnie przerastają...
Robert
 
 
grzesiec
azymut


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-07-18, 19:22   

Nie mam pojęcia czemu Ci nie działa. Mapy ściągałem z tego forum, musisz próbować różnych wersji, może w końcu się uda. Powodzenia!
 
 
RobertK_70 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-07-19, 03:54   

No heya…
Już wiem! Wiem dlaczego! Wiem, dlaczego nie mogłem wgrać map! Potwory śmierci… Prawo moralne we mnie… Słodkie uczucia i smak nienawiści… Bezsilność i potępienie… Ogłupienie i marność istoty ludzkiej… Wszystko to poszło w niepamięć! W końcu. No kurczę… No ja pierniczę… Cholercia… Przyczyną były karty pamięci!!!! Tak – te małe prostokąciki. To one powodowały, że wątpiłem w siebie… Że zaszczuty we własnej nieumiejętności błąkałem się w ruchach wahadłowych między komputerem a pozostałymi elementami życia…
Jak zaczynałem poszukiwania sprzętu do nawigacji i oczytywałem się na forum „wpadłem” też na Alledrogo, by zobaczyć czym tam handlują. Napisałem kilka maili do osób, które coś tam kupiły z zapytaniem jak im się sprawuje sprzęt. A jedna z osób mi napisała, że kupiony przez nią sprzęt jest OK (już nie pamiętam co to było), ale żebym pamiętał o kupnie szybkich kart pamięci i najlepiej, aby to były microSD, bowiem te są szybsze od zwykłych SD. Tak też zrobiłem – kupiłem 4 karty (2 x 1GB i 2X2GB) – na różne mapy (tak sobie założyłem). W domu miałem jakiegoś Kingstona 512 i na niego wgrałem AutoMapę 4.1.2. I ta mapa „hulała”. Natomiast na te nowe karty wgrywałem te „lepsze” mapy. No i za każdym razem pojawiał się ten komunikat „Brak oprogramowania nawigacji GPS”. I przez to były moje zapytania do Was… Mam na myśli moje wcześniejsze posty. Nic mi się nie wgrywało… Nic nie chodziło… Ściągnąłem z netu dziesiątki różnych map w wersji bezinstalacyjnej (ileż stron internetowych poznałem przy okazji a i odkryłem nowe możliwości ściągania filmów… programów… bajek dla dziecka). Ściągałem… mieszałem w plikach… zmieniałem nazwy… kombinowałem… Zero efektu. Już nawet chciałem odblokowywać MaxComa… Już nawet zrobiłem backup pamięci MaxComa… Już chciałem bawić się w instalowanie… mieszanie w rejestrach itd. Aż tu przez przypadek kliknąłem na ikonkę „nawigacja” (przy włączonym urządzeniu) – oczywiście standardowy komunikat „Brak oprogramowania nawigacji GPS” i chciałem wyjąć kartę ze slotu, gdy stwierdziłem, że żadnej tam karty nie ma. Oczywiście dało mi to do myślenia. Na kartę 512 skopiowałem jakąś wersję AM 5.0. i chodziło..!!!!!! Problemem okazały się karty! To może być cenna informacja dla userów, że MaxCom 351 nie czyta kart microSD (oczywiście z adapterem). Albo kupione przez mnie karty są walnięte, ale na aparatach fotograficznych chodzą bez problemu (co oczywiście sprawdziłem).
Już teraz mogę „walczyć” dalej. Będę wgrywał co się da i już niedługo (jak kupię nowe karty pamięci) dołączę do tych, którzy chcą dogrywać POI.. którym zawiesza się navi… którzy mają kłopoty z „rozgryzieniem” funkcji AutoMapy lub innych i starają się rozwiązać bardziej „przyziemne” problemy. Ale nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że do nich dołączę. I jeszcze troszkę wazeliny – „Liga radzi – liga nigdy Cię nie zdradzi”… Wiem, że wyjaśnienie tych problemów znajdę na tym forum. O dzięki WAM!!!!
Słowem… Duszą… I czasem tu spędzonym… Wam oddany..
Robert
PS.
Grzesiec - jeszcze raz podzięki. Też już wgrałem TT 6. Nie widział jednak urządzenia GPS. Nie przejąłem się - "niech się wali...", "niech sąsiedzi walą, walą do drzwi..." Najważniejsze, że chodzi mi AM. Waleczne pozdrówko!
 
 
Aissa 
SpecGrupa
navia2008


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 04 Lip 2008
Posty: 164
Wysłany: 2008-07-19, 07:01   

RobertK_70 napisał/a:
To może być cenna informacja dla userów, że MaxCom 351 nie czyta kart microSD (oczywiście z adapterem).

Brawo! Jakoś tak się zwykle, niezwykle dowcipnie składa że im większa zapaść, im bardziej nieprzyjazne zachowanie sprzętu tym prostsze i bardziej oczywiste jest rozwiązanie. Oczywiście już po fakcie, bo przed to "dramat", "tragedia" i "nikt nic nie wie". Pozdrawiam :-D
_________________
Zapraszam do FAQ ;-)
 
 
grzesiec
azymut


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-07-19, 08:02   

Gratulacje dla Roberta! Jeśli chodzi o TT 6 to w ustawieniach GPS musisz zmienić typ urządzenia na NCME (albo coś koło tego, nie chce mi się teraz sprawdzać), podłączenie przez port COM1 i prędkość na 4800 (lub coś blisko tego). Wszystko to oczywiście na dworze, tak aby widział satelity :-) . Za którymś razem powinno zadziałać, gdzieś wyczytałem, że pierwsze wyszukiwanie satelity może potrwać nawet 5 minut.
 
 
Lejman
azymut


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-07-24, 14:25   

Czy można wejść na tej nawigacji do pulpitu tak jak np w SPV lub MIO(chodzi mi o zwykły pulpit z tą ikonką Start w górnym rogu).
 
 
LOCOSP 
Waypoint
www.locosp.org


Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 20
Wysłany: 2008-07-24, 19:44   

tu masz pulpit ja w normalnym win czyli pasek start na dole, a jak wejść to już wcześniej opisaliśmy....
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10