Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-11-12, 11:22
GLONASS
Autor Wiadomość
Gagman
azymut


Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-11-12, 10:29   GLONASS

Witam,

czy Automapa korzysta z GLONASS?
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-11-12, 10:30   

Nie, ale ponoć takie urządzenie jak Sony Xperia, Samsung Galaxy Note oraz iPhone 4S są w stanie z tego korzystać, muszą jednak posiadać program nawigacyjny obsługujący ten sygnał, np. _navmax.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
Gagman
azymut


Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-11-12, 10:40   

no właśnie co raz więcej takich urządzeń się pojawia (wszystkie na wp8 muszą GLONASS obsługiwać - inna sprawa że na wp8 automapy jeszcze nie ma) więc zapytałem z ciekawości
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-11-12, 10:41   

Kto pyta, nie błądzi. ;-)
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
keeczmi 
Waypoint
Małestro GPS


Pomógł: 2 razy
Wiek: 92
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 99
Wysłany: 2012-11-13, 16:16   

Navio 505 z tego co wyczytałem siedzi na procku MStara jak i ma odbiornik gps który obsługuje GLONASS.
Pora żeby ktoś pochwalił się czy widać te satelity GLONASSA czy to jest jakoś wyłączone czy jak :?: . :!:
_________________
Manta GPS-040 | Lark 50.4BT = teXet TN-700 | GoCLever 5080
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2012-11-13, 18:28   

Mam Sony Xperia.. ciezko powiedziec z jakich satelitow kozysta, ale czesto jest widocznych ponad 20 satelitow, a sygnal jest odbierany z 16-18. Dotad na zadnym sprzecie nie widzialem wiecej niz 11-13 satelitow. Nie pisze jednak o "automapie" lecz o iGO Primo.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
keeczmi 
Waypoint
Małestro GPS


Pomógł: 2 razy
Wiek: 92
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 99
Wysłany: 2012-11-13, 20:10   

Są programy pod androida które ponoć dość ładnie pokazują GLONASSa np. NMEA info free , GPS Test. Nie powiem kusi mnie mieć coś z GLONASSem. Bo mój Lark zmarł a w moim samsungu mam tylko GPS'a :evil: :evil:
Pamiętam jak odblokowałem na Larku DGPS ale jakoś to nie to samo co mieć GPS i GLONASS.
_________________
Manta GPS-040 | Lark 50.4BT = teXet TN-700 | GoCLever 5080
 
 
ciokrz 
Waypoint


Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 45
Wysłany: 2012-12-11, 19:37   

Kolego keeczmi
Mógłbyś objaśnić bliżej sposób odblokowania DGPS na Larku?
Korzystam z Larka 43WCAM
Mimo, że DGPS to nie GPS z GLONASSem ale dokładniej niż GPS.
_________________
krzysztof
 
 
 
keeczmi 
Waypoint
Małestro GPS


Pomógł: 2 razy
Wiek: 92
Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 99
Wysłany: 2012-12-12, 11:11   

ciokrz
Nie wiem czy na na twoim Larku to zadziała.
Bo mój Lark 50,4 był na MTK'u , 43WCAM jest na Samsungu.

I raczej to modyfikacja robiona na własne ryzyko.
A użyłem do tego jak dobrze pamiętam SIRFtech albo i MiniGPS.
Oczywiście SIRFtech, MiniGPS musi być ustawiony pod twoja nawi (port Com i Baudrate).
Nie pamiętam a nie chce wprowadzać w błąd, ale gdzieś jest opcja DGPS i tam- SBAS (WAAS/EGNOS/MSAS)a to ona odpowiada za to i własciwy Baudrate.

[ Dodano: 2013-05-04, 20:25 ]
O to ciekawy screen wypatrzyłem
_________________
Manta GPS-040 | Lark 50.4BT = teXet TN-700 | GoCLever 5080
 
 
Edgar
Navi Expert


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 377
Wysłany: 2013-11-04, 20:03   

janusz_40 napisał/a:
Mam Sony Xperia.. ciezko powiedziec z jakich satelitow kozysta

Z tego co się orientuje to nowe Andruty 4x mają Gps-A.
Dopisz w primo
Kod:
[interface]
show_glonass=1

Efekt będzie jak na foto powyżej.
 
 
ciokrz 
Waypoint


Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 45
Wysłany: 2013-11-04, 21:20   

Nokia Lumia 620
Telefon wyświetla lokalizację na mapie za pomocą usług GPS, GLONASS, A-GPS lub Wi-Fi bądź ustala pozycję na podstawie sieci (identyfikatora telefonu komórkowego).
_________________
krzysztof
 
 
 
waldi ok
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Lis 2013
Posty: 9
Wysłany: 2013-11-12, 18:47   

Cześć , próbowałem wpisać [interface]
show_glonass=1, w igo primo , ale nic to nie dało, nie ma takiego wyglądu jak wyżej , program zainstalowany na galaxy mini s4 .
 
 
zibi1953 
guru
stypendysta MON



Pomógł: 36 razy
Wiek: 65
Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1545
Skąd: Mazowsze - WPL
Wysłany: 2013-11-20, 13:01   

ciokrz napisał/a:
Nokia Lumia 620
Telefon wyświetla lokalizację na mapie za pomocą usług GPS, GLONASS, A-GPS lub Wi-Fi bądź ustala pozycję na podstawie sieci (identyfikatora telefonu komórkowego).

Córka właśnie odebrała Lumię 620 i też potwierdzam, że w specyfikacji ma GLONASS.
Pytanie, czy AM będzie chodzić w Lumii - jest tam system Windows Phone 8, o ile dobrze zapamiętałem.
Może ktoś wie? :-)
_________________
WayteQ X960, HUAWEI P10, Lenovo Yoga 2 1050L.
- MapaMap SD Top PL 10.6.0 mapa PL-2017Q3;
- MapaMap Android 10.6.0 mapa PL-2017Q3;
- AutoMapa - aktualna (WinCE, Android).
Android 4.4.2 KitKet; Android 5.0.1 Lollipop; Android 8 Oreo.
 
 
Danielos 102
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 172
Wysłany: 2013-11-20, 13:53   

Witam,Zibi1953 na dzień dziiejszy nie ma wersji AM na Windows Phone8 i nie wiadomo kiedy będzie wydana.Pozdrawiam
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 72 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5918
Wysłany: 2013-11-20, 19:34   

dodam tylko, że złapanie fix-a przez gps ( nawet przy wyłaczonej lokalizacji i wyłączonych programach nawigacyjnych w tle ) w Lumii jest nieprawdopodobnie szybkie. Najczęściej szybsze niż uruchomienie aplikacji, , czasem dosłownie błysnie komunikat "brak sygnału gps", w kazdym razie na pewno poniżej 0,5 s.
Na razie ( z tego co wiem ) na windowsie 8 działa here drive+ oraz Yanosik.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10