Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 50.7 HD DVBT - sygnał GPS
Autor Wiadomość
hop21
azymut


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 2
Wysłany: 2012-10-08, 22:25   Lark 50.7 HD DVBT - sygnał GPS

Witam

Mam mały problem z ww nawigacją urządzenie jak się nie wchodzi w żadną mapę pokazuje status GPS i wyszukuje satelity, ale już a LarkMap czy dodatkowo dogranej (na karcie SD) Automapie nie wykrywa GPS.

Wie może ktoś w forumowiczów jakie są ustawienia portów w tym modelu.

P.S. jak się weźmie w LapkMap wykryj porty to niby pokazuje, że COM 1 i 4800bps, ale mimo to nie może znaleźć sygnału.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-05-07, 14:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-10-08, 22:40   

A gdzie szukasz tych satelitów, wyjdź pod chmurkę w otwartym terenie i cierpliwie czekaj, zimny start, czyli pierwszego fiksa może znaleźć nawet po kilkunastu minutach.

W AutoMapie ustaw Auto i czekaj, możesz sprawdzić czy w Menu -> GPS -> Informacje -> 3 zakładka, biegną Ci dane, coś w formacie $GP..., żeby była 3 zakładka musisz mieć wyłączone menu proste, Menu -> 2 strona -> Menu proste ma być biała kreseczka.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
hop21
azymut


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 2
Wysłany: 2012-10-08, 23:38   

renron napisał/a:
A gdzie szukasz tych satelitów, wyjdź pod chmurkę w otwartym terenie i cierpliwie czekaj, zimny start, czyli pierwszego fiksa może znaleźć nawet po kilkunastu minutach.

W AutoMapie ustaw Auto i czekaj, możesz sprawdzić czy w Menu -> GPS -> Informacje -> 3 zakładka, biegną Ci dane, coś w formacie $GP..., żeby była 3 zakładka musisz mieć wyłączone menu proste, Menu -> 2 strona -> Menu proste ma być biała kreseczka.


Właśnie wróciłem z auta poszedłem tam przed przeczytaniem tego postu, te informacje są mi znane ale i tak dzięki za pomoc nawi chwyciła sygnał po ponad 30 min nie wiem co ją bolało, ale lata. Udało mi się odpalić wszystkie 3 mapy (Automapa 6.10d, iGO PRIMO 2.0 i oryginalna LarkMap) też nagle zaczęło działać, sam nie wiem co było :D a nawigacji przez moje ręce przewinęło się ładnych parędziesiąt sztuk jak nie setka :D. Coś jaj strzeliło do łba.

Dobrze, że miałem 2 szt. ta pierwsza od strzała działała więc TV z tunera DVB-T trochę w aucie pooglądałem nawet to działa w miarę uczciwie mimo padającego deszczu.

Port: COM 1 i 4800bps

pozdrawaim
 
 
infomk
azymut


Dołączył: 07 Maj 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-05-07, 14:02   Problem z automapą

Witajcie

Na moim Larku mam odpaloną oryginalną Automapę, niestety jej działanie jest tragiczne, urządzenie potrafi przez cały dzień szukać satelit, lub nagle je zgubić nawet przy bardzo ładnej pogodzie, jazda z nawigacją często kończy się odpaleniem drugiej bo urządzenie nagle odmawia współpracy.

Czy spotkaliście się z takim problemem ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18846
Wysłany: 2013-05-07, 14:26   

Zacznij od ustawienia portu z AUTO COM 1 na COM 1, często to pomagało.
A jak wygląda to na oryginalnym programie nawigacyjnym? Bo może wariuje nie AM, a moduł GPS.

[ Dodano: 2013-05-07, 14:27 ]
P.S. Scaliłem
_________________

 
 
infomk
azymut


Dołączył: 07 Maj 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-05-09, 07:52   

Witam

Zmieniłem z AUTO COM1 na COM1 oraz prędkość na 14400, było znacznie lepiej, jednak wjazd w mieście pomiędzy wysokie kamienice, lub na trasie w szpaler wysokich drzew i urządzenie gubi sygnał.

Dodatkowo wczoraj podczas słonecznego dnia, zawartość ekranu zupełnie niewidoczna, chyba jakiś bardzo felerny model się trafił.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2013-05-09, 08:14   

Lark pod szybą, czy nisko do deski rozdzielczej?
Masz ogrzewana przednią szybę? Ona też tłumi sygnał

Generalnie wadą Larków i Mant jest brak powtarzalności - rozrzut jakościowy poszczególnych egzemplarzy jest dużo większy niż innych marek
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
infomk
azymut


Dołączył: 07 Maj 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-05-09, 08:36   

:)

Wczoraj był prawie wszędzie, wysoko przy podsufitce, po prawej i lewej stronie oczywiście też centralnie, no i nisko przy desce, nawet jechał na bocznej szybie, i leżąc na desce - w zasadzie leżąc na desce zachowywał się najpoprawniej, na szybie tak jak wspominałem gubi sygnał. Szyba nie jest podgrzewana jakoś extra, zwykły nadmuch.

Zastanawiam się nad jego reklamacją, bo zachowanie Automapy jest mało przewidywalne, a widoczność w słoneczny dzień jakieś 10% tego co powinno być.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11