Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Clarion map670 karta 8gb zadziała?
Autor Wiadomość
Kuba1234 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 4
Wysłany: 2012-09-25, 13:12   Clarion map670 karta 8gb zadziała?

Mam bardzo starą mapę. Z tego co czytałem map670 nie obsługuje kart sdhc. Czy istnieje więc jakakolwiek możliwość zainstalowania MapyMap, która (podobno) w wersji polskiej i europejskiej wymaga karty przynajmniej 8GB?
Dzięki za pomoc (może nadejdzie ;-) )
 
 
kiko80
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 153
Wysłany: 2012-09-25, 13:21   

Mapamap wersji 7.2.8 zajmuje około 300 MB
_________________
http://www.filefox.pl/poleca/kiko80
 
 
Kuba1234 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 4
Wysłany: 2012-09-25, 16:53   

ale to chyba tylko Polski... Tak czy inaczej czekam na odpowiedź jeśli ktoś wie... :)
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-09-25, 17:08   

Kuba1234,
Można wgrać AM EU, ale okrojoną , czyli zrezygnujesz z kilku krajów .
Instalator Ciebie poprowadzi . Oczywiście karta pamięci SD 2 GB
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Kuba1234 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 4
Wysłany: 2012-09-25, 18:01   

1. racja, chodzi oczywiście o Auto Mapę.
2. A spytam inaczej, czy wie ktoś czy jeśli znajdę kartę SD (nie SDHD) 4GB to map 670 ją będzie widział?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-25, 18:20   

Z kartami 4GB(nie SDHC) jest różnie. Bardzo ciężko zdobyć taką kartę dobrej firmy a jeśli już znajdzie się to przeważnie są to karty firm mało znanych i niewszystkie działają. Na jednym z for spotkałem się z opinią, że takie firmy robią chyba użytkowników w małe bambuko i faktycznie karty oznaczone jako zwykłe SD są kartami SDHC.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-09-25, 18:32   

Sahem napisał/a:
firmy robią chyba użytkowników w małe bambuko i faktycznie karty oznaczone jako zwykłe SD są kartami SDHC.

Dokładnie tak . Tak naprawdę karty SD (bez HC) po wyżej 2 GB jest bardzo ciężko zdobyć , a czasem niemożliwe .
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1530
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-09-28, 12:20   Re: Clarion map670 karta 8gb zadziała?

Kuba1234 napisał/a:
Mam bardzo starą mapę. Z tego co czytałem map670 nie obsługuje kart sdhc. Czy istnieje więc jakakolwiek możliwość zainstalowania MapyMap, która (podobno) w wersji polskiej i europejskiej wymaga karty przynajmniej 8GB?
Dzięki za pomoc (może nadejdzie ;-) )


Witam
Jako posiadacz Clariona 770 podpowiem kilka kwesti

a) Karty - musisz znaleźć kartę SD bez HC - niestety to trudne.
Te sprzedawane na allegro, jako niby zwykłe też nie chcą być czytane
Po wielu poszukiwaniach udało mi się znaleźć kartę 4GB , SD bez HC i nawigacja ją widziała (nie mam już tej karty)

b) MapaMap - poczytaj w dziale o Mamapam
- wiele osób narzeka
- wersja z mapami Europy to już inny program
Generalnie - wgraj sobie Mapęmap tylko Polski (w wersji na Clariona albo w wersji SD) i tyle

c) w nawigacji masz progrma pod nazwą Mobile Map - tak naprawdę to stary program IGO6
Bez problemu znajdziesz na forum nowszą wersję tego programu - czyli IGO8
Podstawowy plus - każde państwo to osobny plik => wgrywasz tylko to co Ci jest potrzebne, do aktualizacji nie musisz instalować całego programu tylko wgrywasz nowsze pliki map

Dzięki pomocy kolegów z forum zainstalowałem sobie IGO8 na Clarionie i jestem zadowolony
POMYŚL o tej opcji - tu wgrywasz kraje które potrzebujesz, dodatkowo wgrywasz albo mapy Navteq albo Teleatlas (tomtom)

d) Kolejna sprawa - w Clarionie masz menu wyboru : albo Mapamap albo MobileMap
Możesz to skonfigurować w ten sposób, że na jednej karcie będziesz miał Mapemap a na drugiej IGO8 i tylko przekładasz karty, a w menu wyboru (plik MENU.INI) podajesz ściezki dostępu do poszczególnych (jednego z dwóch) programów

pozdrawiam
Arturek



_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9