Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Clarion MAP780
Autor Wiadomość
Starwarrior
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-11, 16:59   Problem z Clarion MAP780

Witam wszystkich

Mam wielki problem.

Mianowicie mam kłopot z moim Clarion MAP780.

Mój komputer nie wykrywa nawigacji. Natomiast ona się włącza. Chciałem robić odzyskanie z płyty ale to tez nie działa. Pojawia się napis który informuje, że nie znaleziono urządzenia. Z tego co się zorientowałem powiniennem przy po podłączeniu do komputera mieć 2 dodatkowe dyski (karta i nawigacja). Inne rzeczy takie jak Multimedia i Narzędzia działają.

Bardzo proszę o pomoc
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2012-03-11, 17:01   

A kiedyś się łączył prawidłowo?
Masz wybór USB/AS?
Jeśłi AS - to masz zainstalowane odpowiednie programy?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Starwarrior
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-11, 17:06   

Tak działało bo kiedyś jak aktualizowałem mapę to były. Teraz nie ma nic w dodatku Nawigacja nie chce działać. Mam kabel USB. Nie wiem co mam na mysli pisząc AS? Bardzo proszę o rozwinięcie skrótu.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-03-11, 17:08   

Starwarrior napisał/a:
Nie wiem co mam na mysli pisząc AS? Bardzo proszę o rozwinięcieskrótu.

AS :arrow: ActiveSync

Masz zainstalowany ten program na swoim komputerze :?:
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Starwarrior
[Usunięty]

Wysłany: 2012-03-11, 17:10   

A teraz to nie mam żadnego wyboru. Komputer mi pokazuje, że coś jest nie tak z podłączonym urządzeniem.

Tego programu nie mam zainstalowanego
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-03-11, 17:13   

Starwarrior,
Poczytaj tu http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 2
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1530
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-12, 08:09   

Witam
Wszystko zależy jaki Windows

a) dla Windows XP instaluje Microsoft Active Sync
http://www.microsoft.com/...ails.aspx?id=15
czasami, podają aby zainstalować Net Framework
http://www.microsoft.com/...ails.aspx?id=19
b) dla Windows 7 instalujemy: Centrum Obsługi Urządzeń
http://www.microsoft.com/...91-09f07aaa1914

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
steve73
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 90
Wysłany: 2012-04-27, 08:05   

Witam
Potrzebuje Softu do Clarion Map780.Czy mógł bym kogoś prosić,bo przez nieuwagę wykasowałem sobie cały soft.Urządzenie jednak daje się połączyć z kompem.Problem tylko taki że nie mam płyty instalacyjnej (gdzieś mi przepadła z pudełkiem).Dzieki z góry i pozdrawiam
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-04-27, 08:11   

steve73, jak nie znajdziesz tego co potrzebujesz to jeszcze masz takie wyjście >> http://chomikuj.pl/januszek2245/CLARION/MAP+780
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
steve73
Waypoint


Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 90
Wysłany: 2012-04-27, 09:08   

Gustawox_1
Dzieki za info ale wrzuciłem ten plik windows wg instrukcji ale nic nie chce zaskoczyć.Mam taką sytuację że urzadzenie po podpięciu do kompa łączy się.Po wejściu w urzadzenie mam PLIKI:My Audio, My Pictures,My Videos,i pliki z rozszerzeniem DAT AudioPlayer i SETTINGS

Wrzuciłem plik wg instrukcji z chomika Windows i nic,zmieniłem też nazwę tego pliku na Clarion też nic...
Jak uruchimię urządzenie to niby wyświetla mi się normalnie oryginalna strona z ikonami Nawigacja-która nie reaguje,Multimedia,Ustawienia -które poprawnie działają
Bardzo proszę o pomoc.Szukałem na forum ale na nic nie natrafiłem.
Było by super jak by ktoś podrzucił link z oryginalnym softem np z rapidschare..

Dzięki z góry za pomoc
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1530
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-04-28, 21:14   

Witam
1) Oryginalny soft:
http://chomikuj.pl/a_krakow/Clarion+GPS+instrukcja
2) Czy wyświetla Ci się menu wyboru : Nawigacja, Audio, itd?
Jeśli tak, to wystarczy pobrać dowolne IGO (czyli albo IGO8 albo IGO Primo) i będzie działać

3) W katalogu Clarion ma być program nawigacyjny
Program Mobile Map czyli poprostu IGO, możesz sobie pobrać z chomika
http://chomikuj.pl/a_krakow
w katalogu: moja - nawia"
hasło: my-navia
Ja sugeruję pobrać sobie paczkę zawierającą kompletną IGO Primo, potem będziesz musiał tylko zmienić ściezki dostępu zgodnie z Twoim urządzeniem
(np. zamiast "Storade Card" wpiszesz "My Flash Disk"
a zamiast "Primo" wpiszesz "Clarion", plik mobilenawigator.exe, przemianujesz na Clarion.exe)
4) W Krakowie miałbym szansę pomóc

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
Ostatnio zmieniony przez Arturek 2016-08-18, 15:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tomus_Kiler 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 4
Wysłany: 2012-09-09, 09:35   

To mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Podepnę się pod temat bo mam kłopot z połączeniem clarion map780 z laptopem z Windows7. Laptop widzi dysk urządzenia i kartę sd, można kopiawac pliki ale w WMDC cały czas jest brak połączenia. Potrzebne jest mi to ponieważ chcę wykorzystac odbiornik gps do automapy na lapku. Przeglądałem to forum i inne dośc długo ale nie znalazłem rozwiązania. Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuje
Tomek
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18792
Wysłany: 2012-09-09, 09:44   

Wypróbowałeś już wszystkie sposoby z tego wątku oraz p.2 http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 ? Łącznie ze zwalnianiem portów w firewallu?
Clarion ma w opcjach/ ustawieniach wybór trybów USB/AS ?
_________________

 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1530
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-09-09, 10:10   

jacekp1313 napisał/a:
[...]
Clarion ma w opcjach/ ustawieniach wybór trybów USB/AS ?


Witam
Wg mojej wiedzy nie ma takiej funkcji (chyba że coś przeoczyłem)

Miałem do czynienia z Clarionem 770 - on łączył się poprzez ActiveSync (w XP) lub Obsługę Urządzeń Mobilny w W7

Natomiast Clarion 780, poprzez USB jest widziany jako dysk - zarówno pamięć flash, jak i karta pamięci - przynajmniej w wersji nie odblokowanej - bo z taką miałem do czynienia

Nie wiem jak jest w przypadku odblokowania - czy gdzieś w Windows (w urządzeniu) jest to do ustawienia

W jakimś innym urządzeniu (chyba Manta) była opcja w menu jak ma być obsługiwany port USB i było do wybora: jako napęd lub poprzez ActiveSync

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Tomus_Kiler 
azymut


Wiek: 41
Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 4
Wysłany: 2012-09-09, 11:20   

Jest tylko tryb USB. To też nie zapora bo ją całkiem włączałem i antywirusa też i nic. Lark freebird i inne urządzenia łączą się bez problemu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11