My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-07-27, 15:58
Do czego służy VisualGPSce dołączony do Apteczki?`
Autor Wiadomość
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-09, 11:33   Do czego służy VisualGPSce dołączony do Apteczki?`

Kupiłeś nową nawigację, odblokowałeś, wgrałeś nowe mapy i ... nawigacja '"nie działa"
Nie odnajduje pozycji, nie nawiguje, nie może odnaleźć satelitów.
Jak się przekonac o istnieniu/działaniu gps?
Czy trzeba coś pokonfigurować ? wgrać jakies aplikacje ?

Każda aplikacja "mapy" do prawidłowego działania wymaga konfiguracji. Przede wszystkim należy jej wskazać źródło informacji.
W przypadku AKIR tą wskazówką jest konfiguracja portu COM na wartość 7 z prędkością co najmniej 4800 (co najmniej, bo większe też działają); ta uwaga dotyczy WSZYSTKICH aplikacji potrzebujących do swojego działania sygnału z satelitów.

Jedną z aplikacji obrazującą działanie GPS jest wspomniany w opisie tematu VisualGPSce, dołączony do naszej forumowej APTECZKI.
Nie wymaga instalacji - wystarczy przegrać go do pamięci urządzenia / na kartę flash / rozpakować z Apteczki i uruchomić.
UWAGA: w okienku "Could not initialize communication buffer size" kliknąć OK, potem w następnym oknie "Warning" ponownie OK.

Konfiguracja:
- w dolnej części ekranu wybierz "Connect", "Serial Port (Comm Port)
- w oknie wybierz właściwy Port, niżej Baud "4800"
- kliknij OK (zignoruj komunikat, kliknij OK)

W pozostałym na ekranie oknie zobaczysz m.in. dwie najbardziej interesujące Cię wartości:
- Satellites in USE (ilość satelitów z których nawigacja w danej chwili korzysta)
- Satellites in VIEW (ilość satelitów z których TEORETYCZNIE nawigacja mogłaby skorzystać; pojawiają się tam wartości np. 19, 27 :-)
- migający czerwony punkt (brak sygnału z satelity; po zmianie koloru na zielony nawigowanie staje się możliwe)

Po wspomnianej wyżej zmianie koloru kliknij drugą od lewej zakładkę "Azmth/Elvn" i ... poczuj się obywatelem ŚWIATA - niebo błękitne nade mną, a na nim satelity...

Te, których sygnał jest wykorzystywany przez Twoją nawigację zmieniają kolor na hmmm... pomarańczowy?

Teraz już możesz być pewny, że jeśli "mapa nie działa" to nie jest to wina nawigacji

Starszym braciszkiem wspomnianej aplikacji jest BeeLineGPS z dużo większymi możliwościami.
Ostatnio zmieniony przez harry 2011-04-26, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9766
Wysłany: 2011-04-26, 14:54   

To samo ma już każdy program nawigacyjny i przeważnie programy nawigacyjne są po PL.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2781
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2011-04-26, 18:22   

VisualGPSce w odróżnieniu od programów nawigacyjnych jest:
- legalny i darmowy (ciągle jeszcze ewenement)
- niewielki (144 kB)
- bezinstalacyjny (fabryczny tak ulubiony wśród userów gotowiec)
- działa praktycznie na wszystkim (od Pocket PC 2002, Windows Mobile 2003 do Windows CE 6)
- odpowiada na często i wciąż od nowa zadawane pytanie "Jaki port? Jaka szybkość".
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9766
Wysłany: 2011-04-26, 19:27   

To przywracam, ale trzeba by poprawić mu styl, bo trudno się połapać i poprawić styl, aby dotyczył wszystkich nawigacji, a nie tylko z COM7: 4800
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2781
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2011-04-26, 20:34   

W marcu 2008 praktycznie nie było nawigacji które by odbierały sygnał na innym porcie ;-)
Lark 35.0 z com2 pojawił się chyba dopiero w maju.

VisualGPSce to drobny program narzędziowy do sprawdzenia poprawności ustawień odbiornika GPS. Czasem może być przydatny ale po jedno lub dwukrotnym uruchomieniu już się go więcej nie używa. Czasami, jeśli po jego użyciu nie zresetuje się urządzenia to mimo iż wyłączony, może blokować port odbiornika innym programom. Na Akirze 512 działa poprawnie ale były takie głosy na forum.

Opis można dołączyć do listy "przykłady drobnych, użytecznych programów" obok TCPMP - o ile taka lista powstanie naturalnie :-D
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9766
Wysłany: 2011-04-26, 20:45   

Pomyśle o tej liście i pewnie powstanie na końcu. Jako że ty się znasz na tym programie najlepiej i go bronisz to proponuje zaktualizować ten pierwszy post tego tematu. ;-)
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2283
Skąd: Google
Wysłany: 2012-07-26, 17:31   VisualGPS CE

Uruchomienie:




Ostrzeżenie:




Po uruchomieniu program sam wyszukuje GPS.




Tu już jest sygnał:

_________________
Poradniki
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18326
Wysłany: 2012-08-01, 18:57   

Wątek z dyskusja o tym programie: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=704


[ Dodano: 2014-04-16, 21:01 ]
Ponieważ z postu kolegi Google zginęły screeny, krótki opis.
Po uruchomieniu pojawia się taki ekran:

mirror: http://chomikuj.pl/jajace...,3792429491.jpg
Z dolnego menu wybieramy CONNECT, potem SERIAL PORT
Z listy wybierany te z GPS, NMEA lub SIRF, potem prędkość 4800 (ew. inna - ale to na początek) i patrzymy na "lampkę" w prawym dolnym rogu.
Ciemna - brak danych (zły port)
Mruga czerwono - port OK, ale brak sygnałów GPS (np w domu)
Zielono (jak na screenie) - wszystko OK, pojawią się niebieskie słupki

Gdy przy uruchamianiu jest komunikat "Cannot find VisualGPSCE or compnents" lub "not walid WinCe application" oznacza to brak bibliotek dll - trzeba sprawdzić jakiej i dograć obok pliku exe. Jak - patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.41
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11