Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik poziomu baterii
Autor Wiadomość
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-26, 13:05   

Marek_aa napisał/a:
Nigdy nie spotkałem się z procentowym wskaźnikiem poziomu baterii w SystemInfrmation
...
Nie twierdzę że jest to nie możliwe do zrobienia, być może jest.


To pierwszy to chyba każdy potwierdzi, kto bawił się panelami,
ale to drugie trochę załamuje. ;-(

Te informacje jak w temacie dziwnie zostały pominięte kiedykolwiek,
a wydają mi się ważne, np. kiedy używamy navi niekoniecznie tylko w samochodzie.
Samo wskazanie graficzne, to tak jak lampka rezerwy w samochodzie.
Pali się diabelstwo na żółto, ale ile jest litrów, czy dojadę do chaty to to nie pokaże.

Może to nie jest trafiony przykład, ale czujecie panowie o co biega. ;-)

Sprecyzuję potrzebę: jechałem (PKS-em) do bliskiej osoby do szpitala, nie będę brał
ze sobą kompa - wiadomo - ale na ekraniku navi (nie komórki) jakiś ciekawy filmik
czy ciekawe zdjęcia można pokazać.
To wymaga czasu a co za tym idzie zużywa zasoby baterii.
Gdybym widział napis np. 12% to wiadomo, że to jest jakaś konkretna informacja,
która pozwoli oszacować czas pracy navi. Coś można w pokazywaniu pominąć coś przyspieszyć.

Ale to, czy możliwe jest do zrobienia - te procenty - może mieć szerszą potrzebę
zastosowań i w końcu ktoś coś wymyśli.

Ale czuję, że jest to niemożliwe ;-(
i pozostanie tylko możliwość stworzenia bardziej rozbudowanej wersji graficznej.

...
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-26, 13:36   

wioleta1817 napisał/a:
i pozostanie tylko możliwość stworzenia bardziej rozbudowanej wersji graficznej.

Np. zamiast 6 do 9 segmentów baterii, przypisać 20 do 30 kresek. ;-)

A jak przypiszesz Segments = 100 to wzrokowo już ocenisz ile procent Ci zostało.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-26, 14:04   

Tak, dokładnie.
Ale czy to koniec tematu?

..
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-02-26, 14:16   

wioleta1817 napisał/a:
Ale czy to koniec tematu?

Nie koniecznie, jak ktoś coś wyczai to pewnie nie omieszka o tym poinformować.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-26, 14:24   

Można w tle zrobić pętlę w MortScripcie i nakazać wyświetlanie okienka z informacją o pozostałych "procentach". Pierwszy komunikat pojawiłby się na przykład gdy pozostało 25%
Coś podobnego było już kiedyś "produkowane" - jak tylko znajdę - dokleję tutaj...
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-26, 15:11   

Taka szybka zabawa z grafiką, efekt kiepski:



Wskaźnik baterii zasłania moje piękne kreseczki, ;-(
jak uzyskać transparentność nie wiem. Żaden zapożyczony wpis nie działa.
Graficznie kiepsko, bo cyfry są elementem graficznym .bmp tła.

Ale! Ale widać na oko ile procentów jest - co nie?

To jest okno informacyjne, więcej miejsca,
to wskazanie powinno być w oknach panelu.

...
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2012-02-26, 21:25   

A może z poziomu pulpitu otwierana nie zależnie aplikacja ?


Link:
http://chomikuj.pl/malbor...awka_VirtualCar
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-27, 21:03   

Marek_aa ten program też pokazuje stan baterii segmentami: 100%, 83%,66%,33% i pewnie ok. 12%.

Kombinowałem i nic nie wychodzi.
Jedynie tak jak pisał Wieleta1918:
Kod:
pozostanie tylko możliwość stworzenia bardziej rozbudowanej wersji graficznej.


W pliku .ini można jeszcze dopisać CoolBattery = no, wówczas pojawi się tyle kreseczek (a nie wypełnienie), ile wpiszemy segmentów przykładowy zapis:
Kod:
BATTERY
x = 10
y = 50
Width = 140
Height = 20
ColorBattery = A0A0A0
ColorHigh = 00A000
ColorLow = A0A000
ColorCritical = A00000
Segments = 20
Interval = 1000
CoolBattery = no


i taki widok:


20 kreseczek to wyjdzie 1 kreska = 5%
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2012-02-28, 08:32   

atym napisał/a:
ten program też pokazuje stan baterii segmentami: 100%, 83%,66%,33% i pewnie ok. 12%.


Tak, to prawda, u mnie ten program wyświetla podobnie stan baterii, tylko pytanie jest takie, czy to na pewno jest sprawa samego programu.
Aplikacja o której tu mowa ma „wszyte” w siebie 10 poziomów graficznych stanów baterii, jak sam zauważyłeś wyświetla tylko około pięciu . Wygląda więc na to że spadki napięcia są tak szybkie że pozostałe 5 poziomów nie zdąży się wyświetlić.
Jak pamiętam to zawsze nie zależnie od tego czy był to DutsLaunch, SystemInformation, Iphone today czy inny, na moich nawigacjach było podobnie (przykład za moment). Jako że miałem tylko chińskie produkty to składałem winę na złą jakość baterii która to powodowała takie szybkie spadki mocy.
Nie wiem jak zachowują się w/w wskaźniki na firmowych nawigacjach, nie miałem okazji tego przetestować.
Specjalnie zrobiłem test mojej obecnej nawigacji na panelu typu Iphone, który to posiada procentowy wskaźnik zużycia baterii.
Po naładowaniu baterii, do pełnego rozładowania wskaźnik wyświetlał następująco w %: 95;80;60;40;20;10 i zgon!, z tym że spadki wcale nie następują w równych czasowo odstępach, najszybszy spadek wystąpił pomiędzy 60-40-20%.
Dlatego wydaje mi się że tworząc bardzo dokładną skalę procentową zużycia baterii i tak nie będzie ona przewidywalna co do czasu pracy baterii.
Może Ktoś wypowie się jak sprawa wygląda w droższych nawigacjach, czy jest lepiej ?.
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-28, 09:51   

Marek_aa napisał/a:

Jako że miałem tylko chińskie produkty to składałem winę na złą jakość baterii która to powodowała

Dlatego wydaje mi się że tworząc bardzo dokładną skalę procentową zużycia baterii i tak nie będzie ona przewidywalna co do czasu pracy baterii.
Może Ktoś wypowie się jak sprawa wygląda w droższych nawigacjach, czy jest lepiej ?.


Za te chińskie produkty to Ciebie podziwiam, bo tak jak Ty to przerabiałeś na j.polski np. DSA2011 to nie mam pojęcia. Sam również próbowałem, ale to już nie to co Twoje panele.

Jeśli chodzi o stan baterii, to chyba najlepszym rozwiązaniem byłby podawany pozostały czas pracy na baterii.
I w tym właśnie przypadku, to SUPER rozwiązanie :mrgreen:

Któreś dnia pójdę do sklepu na nawigacjami (z wyższej półki) i spróbuję wypytać się sprzedawcy jeśli chodzi o czas pracy na baterii i w jaki sposób sygnalizuje pozostały czas (niech w końcu pokaże, jeśli sprzedaje i np. poleca :mrgreen: )
Ale wątpię, aby droższe modele miały coś lepszego od naszych medeli (jesli chodzi o sygnalizowanie stanu baterii)
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-28, 23:09   

atym napisał/a:

W pliku .ini można jeszcze dopisać CoolBattery = no,
wówczas pojawi się tyle kreseczek (a nie wypełnienie), ile wpiszemy segmentów...


Zapewne nic więcej nie da się zrobić.
atym, gdzieś ty to wyszukał... dzięki.
Twój obrazek jest ok, możesz zapodać pliki do jego zrobienia?

Jednak teraz widzę, że mój poprzedni obrazek jest niewłaściwy.
Procentowość pokazywana jest odwrotnie.
Tam gdzie pokazane jest 100% jest 0 %.

#edit
Pomijając wskazania graficzne, które i tak są niewidoczne
podczas używania jakiejkolwiek aplikacji - nowy pomysł - sorry :lol: .. :lol:

Sygnał dźwiękowy - podobny w sygnalizowaniu jak komórce.
To byłby bajer... spada pojemność baterii, do stanu bliskiemu rozładowania
i navi wydaje dźwięk... :mrgreen:
..
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-29, 10:18   

Wioleta1817,
cały zapis potrzebny do uzyskania tego widoku jest kilka postów wcześniej:
Kod:
BATTERY
x = 70
y = 200
Width = 150
Height = 20
ColorBattery = A0A0A0
ColorHigh = 00A000
ColorLow = A0A000
ColorCritical = A00000
Segments = 20
Interval = 1000
CoolBattery = no

W Twoim poprzednim poście z grafiką z baterią, w pliku .ini odpowiedzialnym za ten widok musisz zmienić zapis na taki jak powyżej (oczywiście wartości x i y nie zmieniaj, bo bateria będzie w innym miejscu) i to wszystko.
Wówczas musi być taki a nie inny widok baterii (którego potrzebujesz).

Jeśli chodzi o dźwięk, może ktoś dałby radę zrobić, tylko potrzebny jest skrypt do uruchomienia dźwięku dla poszczególnego poziomu baterii.
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2012-02-29, 13:06   

atym napisał/a:
Jeśli chodzi o dźwięk,

To ja bym proponował :
wlazł - kotek- na - płotek - i mrugaaaaa! :lol:
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-29, 18:09   

Nie będzie to co prawda to czego oczekujesz, ale spróbuj tego:
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=258091#258091
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-29, 20:01   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jednak coś można zdziałać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zapowiada się dużo zabawy :-?
A czy coś wyjdzie :?:
Bez pomocy kolegi imar42 to chyba będzie ciężko :-/
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9