Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik poziomu baterii
Autor Wiadomość
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-21, 20:13   Wskaźnik poziomu baterii

Większość, jak nie wszystkie, panele wskazują stan baterii graficznie.

Czy możliwe jest wskazanie tego stanu, zwracanego w panelu,
jako wartość liczbowa - czyli np. 76%

Symulacja


..
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-08-02, 05:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-23, 09:20   

U siebie mam kilka paneli, ale w jednym mam tak:





Pokazuje graficznie i procentowo, ale procenty są tylko tylko wyświetlane w dziesiątkach (10%, 20% itd)

Pewnie jest sposób, aby bardziej wyszczególnić (wprowadzić jednostki), ale nie wiem jak.
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9612
Wysłany: 2012-02-23, 09:40   

Mozna prosić o link do tego panelu?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-23, 12:48   

jestem_ktoś napisał/a:
Mozna prosić o link do tego panelu?


Już wysłałem na PW, nie mogę upublicznić, bo nie jestem autorem tego panelu.
(trochę to dziwne, bo i tak panel jest upubliczniony "tam i tam". Gdy ja pobrałem ten panel to w pliku był taki opis:
Ja jako autor zmodyfikowanej skórki
Nie wyrażam zgody na jej publiczne umieszczanie w innych miejscach takich jak chomiki, fora internetowe itp., bez mojej wiedzy i akceptacji.)
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
Ostatnio zmieniony przez atym 2012-02-23, 14:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9612
Wysłany: 2012-02-23, 14:13   

Tu nie możesz podać linku (bo prawa autorskie) , ale na swoim chomiku juz możesz go udostępniać?
Chodzi o panel "DUTLaunch HD_blue" autorstwa Marka_aa

[ Dodano: 2012-02-23, 14:17 ]
Jakby co, mam pritntscreena - wieczorem mogę wrzucić
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-23, 14:21   

gmpl
Wszystko się zgadza :-)

Tylko, tego kota dostał od sąsiada, może robić z nim co chce, pod warunkiem, że nie wypuści go w świat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
(a domownicy mogą przerobić na futro) :lol: :lol: :lol:
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9612
Wysłany: 2012-02-23, 14:27   

W panelach opartych na SysInfo chyba sie nia da - a to menu Marka działa na innej zasadzie.
Za baterie odpowiada w nim wpis:
Cytat:
[BLOCK]
position=LT
[TEXT]
name=SYSINFO_BAT
color=$000000
left=57
top=216
value=BATERIA|%
[/BLOCK]
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-23, 17:39   

Właśnie, chyba żadne wpisy w panelach SysInfo nie pomogą, chcąc mieć wyświetlany procentowy wskaźnik baterii.

Mam jeszcze jeden panel _IphoneBoot_ który wyświetla procentowy wskaźnik, ustawienia są zawarte w pliku settings.xml , a zapis odpowiedzialny za baterie wygląda tak:
Kod:
 <Battery facename="hooge_RUSER_" color="#FFFFFF" width="9" height="20" weight="0" left="14" top="46" right="-14" bottom="0" AC="1" ShowPercentage="1" #ChargingSymbol="." />


Eksperymentowałem, z podobnymi wpisami, dopisując do pliki .ini ale nic nie pomogło.
A szkoda :-(

[ Dodano: 2012-02-23, 18:02 ]
Ale z drugiej strony, jeśli np. pamieć pokazuje w procentach, to może odpowiedni wpis w .ini załatwi sprawę.

Pamięć:


przykładowe wpisy:
Kod:

DISKMEM
x = 80
y = 75
Width = 144
Folder = \SDMMC
ShowPath = no
CoolBar = yes
Percent = yes
Value = yes
CenterValue = no
TextColor = FFD700
BorderColor = 000000
BackgroundColorLow = BF2020
BackgroundColorHigh = 20BF20
LightColor = FFFFFF


MEMORY
x = 80
y = 115
Width = 144
PhysMemBar = yes
PhysMemValue = yes
PhysMemString = yes
CoolVirtMemBar = yes
VirtMemString = yes
VirtMemValue = yes
VirtMemPercent = yes
CenterValue = no
TextColor = A0A0A0
BorderColor = 000000
BackgroundColorLow = BF2020
BackgroundColorHigh = 20BF20
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
zbyshek
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 439
Skąd: pałac nad jeziorem
Wysłany: 2012-02-23, 23:53   

Super, że temat ruszył, ale na razie nic konkretnego.
No nie wierzę co by ktoś już tego nie wykombinował.

SYSINFO.EXE w pliku .ini ma odpowiednie wpisy.
O pamięci, pojemności itp. I to wszystko?
Nie mogę znaleźć jakiejś konkretnej pomocy do konstruowania
samego pliku .ini.
..

Chyba tylko tyle można:

Wyświetlanie info o baterii:
BATTERY
ColorBattery = kolor wyświetlania baterii
ColorCritical = kolor dla baterii poniżej 33%
ColorLow = kolor dla baterii miedzy 34% a 66%
ColorHigh = kolor dla baterii powyżej 67%
Height = wysokość baterii
Segments = ilość segmentów baterii
Test = [Bool] ustawia czy, raz podczas włączenia aplikacji, mają być testowane wszystkie funkcje dla baterii
nterval = czas odświerzania informacji w miliekundach
X = pozycja na długośći
Y = pozycja na szerokośći
Width = szerokość
Height = wysokość

cytat z: www.pentim.eu

Ostatecznie tworząc obrazek baterii można podzielić
go na segmenty np. 10 i teoretycznie każdy wskaże 10%?
No nawet gdyby, to tylko obrazek ;-(
..
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9612
Wysłany: 2012-02-24, 06:55   

Dopisanie
Kod:
Percent = yes
Value = yes
daje tylko komunikat "DesktopObject Ignorier...
Percent = yes" Z Nalue tak samo (test na emulatorze)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-24, 10:01   

wczoraj to próbowałem zrobić :-)
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2012-02-25, 15:26   

atym napisał/a:
Ja jako autor zmodyfikowanej skórki

Ciekawe skąd to wziąłeś !, nie mogłem tak napisać gdyż nigdy nie modyfikowałem tej skórki. Skórka ta została stworzona od podstaw i w całości przeze mnie !. Owszem napisałem umieszczając w/w panel na tym forum wraz z linkiem do niego że:
Cytat:
Nie wyrażam zgody na jej publiczne umieszczanie w innych miejscach, takich jak chomiki, fora internetowe itp., bez mojej wiedzy i akceptacji.

Zrobiłem to gdyż coraz częściej spotykam moje panele na innych chomikach z brakiem informacji z jakiego forum pochodzą i czyjego są autorstwa. Skoro bywało że czasami poświęcałem sporo mojego wolnego czasu aby zrobić taki panel, a w przypadku w/w doszło jeszcze całe przetłumaczenie i spolszczenie samego programu DutsLaunch, mając świadomość że DutsLaunch w obecnej wersji PL jest pierwszą i chyba na razie jedyną wersją PL jaka się ukazała , chciałem aby informacja o miejscu powstania (to Forum) i autorze spolszczenia przechodziła wraz z tym panelem.
Nie napisałem że się nie zgadzam, napisałem że się nie zgadzam - bez mojej zgody, jakoś nie przypominam sobie aby ktoś mnie o taką zgodę prosił.
Link jak i program jest cały czas dostępny na tym forum, więc nie rozumiem z jakiego powodu jest to zamieszanie.
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=27656
gmpl napisał/a:
A ciekawe czy miał zgodę na modyfikację skórki i umieszczenie jej u siebie.

Już zaspokajam Twoją ciekawość,
Nie, nie miał zgody gdyż będąc jej autorem, takowej zgody nie potrzebował !.
Gdybym przefarbował kota na rudo to uwierz, na pewno bym o tym wspomnia!.

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za tak wspaniałą motywacje !.
 
 
atym 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 281
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-25, 16:05   

Marek_aa napisał/a:
atym napisał/a:
Ja jako autor zmodyfikowanej skórki

Ciekawe skąd to wziąłeś !, nie mogłem tak napisać gdyż nigdy nie modyfikowałem tej skórki.


Zgadza się, nie napisałeś tego, bo już zmodyfikowany panel pobrałem od jamot, a w tym panelu był dodatkowy plik z takim właśnie zapisem.

a po drugie gdybym wiedział, że ten panel był na tym forum, to wskazałbym link i sprawa załatwiona. (po prostu nie chciałem komuś udostępniać bez zgody autora)

Ale to już nie istotne.

Marek_aa
Na pewno masz spore wiadomości odnośnie przerabiania paneli, to może doradzisz coś na temat wskaźnika procentowego baterii?
_________________
Modecom FreeWay MX2 + TMC GNS FM9 RDS
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2012-02-25, 18:37   

Nigdy nie spotkałem się z procentowym wskaźnikiem poziomu baterii w SystemInfrmation 1.6, myślę że gdyby taka opcja istniała to na pewno by ją ktoś do tej pory wstawił w jakiś panel.
Nie twierdzę że jest to nie możliwe do zrobienia, być może jest.
Procentowe wskaźniki baterii na WinCE jakie widziałem to: w IphoneToday, w menu które było oryginalnie stosowane w Myguide a teraz jest dość często przerabiane i dostosowywane na nasze GPS-y i ostatnie które mi w tej chwili przychodzi do głowy to DutsLaunch.
Jeśli chodzi o wyświetlanie poziomu baterii w DutsLaunch to sprawa wygląda tak:
Tak jak pisał kol. jestem_ktoś,
Kod:
[BLOCK]
position=LT
[TEXT]
name=SYSINFO_BAT
color=$000000
left=57
top=216
value=BATERIA|%

Pozycja value= “Bateria”, to co tu wpiszemy to zostanie wyświetlone przed wartością naładowania baterii,
|% -> co ma być wyświetlone za wartością liczbową naładowania.
Przykład: jeżeli dla żartu napiszemy:
value=DYSTANS|km -> przy poziomie naładowania bat. na 40
wyświetli na panelu -> DYSTANS 40km
Teraz sposób wyświetlania graficznego poziomu naładowania:
Kod:

[ENERGY]
  bmp=Elem\batt.bmp
  levels=95,80,75,65,50,40,20
  left=32
  top=343
  transparent=1

bmp= ścieżka dostępu do pliku graficznego .bmp z poziomem naładowania:
tutaj należy stworzyć plik graficzny o takiej samej ilości „stanów” baterii jak jest wpisane w pozycji „levels”.
Prawdopodobnie (nie testowałem tego) gdybyśmy stworzyli grafikę , gdzie umieszczono by 100 poziomów procentowych wpisów (liczby jako grafika) i w poziomie „levels” także 100 poziomów, czyli 100,99,98,…..1,0 to kto wie!?, tylko pytanie – po co aż tak dokładna skala.

Aby to co napisałem stało się bardziej przejrzyste, dołączam plik graficzny, który współpracuje z powyższą komendą „levels”

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18783
Wysłany: 2012-02-25, 21:21   

Ale to wszystko w DUTS, a nie w menu na SystemInformation
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11