Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-12-16, 21:11
Omnia lite B7300 - GPS bez SIM
Autor Wiadomość
sokoleokoo2 
Waypoint


Wiek: 39
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 87
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-18, 18:28   Omnia lite B7300 - GPS bez SIM

Witam,

Koledzy potrzebna wasza fachowa opinia i pomoc.
Sprzęt to OMNIA B7300 ale bez SIM bo drażnią mnie te dotykowe cuda, wziąłem zwykły fon za 1 PLN do dzwonienia i jest ok. A omnie chcę na nawigację i tu pytanie do was.

Nawigacji i programów do testowania nie brakuję. Problem jest taki - w Omni gps jest w jednym module z gsm więc jak brak karty to są problemy.

U mnie wygląda to tak: z kartą łapie w max 1 min bez nawet i 15 ;)

W najpopularniejszej AM po w info jest komunikacja a le nie pokazuje w słupku że łączy się z satelitami do momentu w którym złapie fixa i wtedy ożywa to samo igo i inne ?

Czy posiadacze małych i dużych omni mogli by sprawdzić jak działa GPS bez karty SIM ?
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-02-18, 20:35   

sokoleokoo2, co do tego sprzętu najlepiej pytaj tu>> http://omniaforum.pl/gps/...464kokb09nd4emt
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
sokoleokoo2 
Waypoint


Wiek: 39
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 87
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-18, 20:48   

Wiesz, rejestracja płatna - dziękuję. W dodatku jest kupę stron darmowych o Omni w żadnej nic niema !
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2012-02-19, 00:46   

sokoleokoo2 napisał/a:
z kartą łapie w max 1 min bez nawet i 15
Bo a-GPS korzysta częściowo z danych przesyłanych łączami GSM, a bez - musi czekać na nadesłanie pakietu danych korekcyjnych przez satelity GPS (co trwa dłużej)
A dane korekcyjne sa niezbędne, bo tor satelitów jest nieustannie odkształcany w stosunku do założonej orbity choćby przez lokalne zaburzenia pola grawitacyjnego Ziemi i zmienny opór atmosfery Jak wyłączam aGPS w komórce (stara Nokia) też czekam o wiele dłużej, szczególnie po dwutygodniowym niewłączaniu GPS
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
sokoleokoo2 
Waypoint


Wiek: 39
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 87
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-19, 09:52   

Kolego właśnie że nie o to chodzi. Z kartą sim mam wyłączony AGPS, więc to nie jest problem - problem jest w tym że do póki nie złapie fixa nie widzę że w ogóle GPS pracuje i szuka ?
Czyli - jak dam info o sat. w progr. to nic niema, żadnych satelit, słupków i info - a jak złapie fixa to wszystko widać - pyt. dlaczego tak się dzieje i czy inni posiadacze mają podobnie ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10