Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja jasności wyświetlacza z poziomu AM (NR 470)
Autor Wiadomość
krysta 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-02-04, 16:40   Regulacja jasności wyświetlacza z poziomu AM (NR 470)

Witam serdecznie.
Jak zrobic zeby mozna było w szybki sposób zmieniac jasność wyswietlacza?? Chodzi mi konkretnie o kozystanie w nocy...poniewaz sprzet nawet w trybie nocnym AM tak mocno swieci ze razi moje oczy i słabo widac gdzie sie jedzie...:) Aktualnie robie tak ze wyłaczam AM i sciemniam w menu nawigacji. A chodzi mi o to zebym nie musiał wyłączać AM zeby tego dokonac...
Prosze o pomoc
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-04, 21:47   

A minimalizacja w menu AM Ci nie działa? NR nie ma przypadkiem powrotu do menu głównego przez krótkie przyciśnięcie przycisku włączania?
W razie czego można dorobić przycisk ekranowy do sterowania podświetleniem...
 
 
 
krysta 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-02-04, 23:03   

No włąśnie nie działa...Jak wybiore minimalizacje z menu AM to wraca mi po prostu do ekranu nawigowania...a krótkie nacisniecie przycisku włacznika też nie działa. A co do tego dorobienia przycisku ekranowege to czy mogłbyś rozwinąc ten temat jak to zrobić?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-05, 09:18   

Trzeba najpierw zlokalizować kontrolkę podświetlenia w menu NR (albo próbować użyć uniwersalnego regulatora dla MTK od Mnjacentymn). Potem przygotowujesz przycisk ekranowy (tu również programik od Mnjacentymn się przyda - mnjquicklauncher). Na koniec jeszcze skrypt, który wraz z odpalaniem AutoMapy uruchomi też przycisk ekranowy (a po zamknięciu AM go schowa) i gotowe.
 
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 833
Wysłany: 2012-02-05, 16:16   

krysta napisał/a:
No włąśnie nie działa...Jak wybiore minimalizacje z menu AM to wraca mi po prostu do ekranu nawigowania..

To przed uruchomieniem AM odpal Explorer.exe, powinna Ci wtedy minimalizacja AM zadziałać.
 
 
krysta 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-02-05, 23:07   

tikotka napisał/a:
Trzeba najpierw zlokalizować kontrolkę podświetlenia w menu NR (albo próbować użyć uniwersalnego regulatora dla MTK od Mnjacentymn). Potem przygotowujesz przycisk ekranowy (tu również programik od Mnjacentymn się przyda - mnjquicklauncher). Na koniec jeszcze skrypt, który wraz z odpalaniem AutoMapy uruchomi też przycisk ekranowy (a po zamknięciu AM go schowa) i gotowe.


O kurcze. jestem laikiem w tej dziedzinie i nic z tego nie rozumiem :( Moze jakieś linki jak to zrobic podeślesz...

Marek_aa napisał/a:
To przed uruchomieniem AM odpal Explorer.exe, powinna Ci wtedy minimalizacja AM zadziałać.


W taki sposób działa ale chciałbym zeby to mozna zrobic prościej. Zwłaszcza jak kierujesz to wtedy jest troche niebezpiecznie kombinowac przy nawidze. Zwłaszcza ze w Navroadzie nie działa za pieknie ekran dotykowy.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9543
Wysłany: 2012-02-06, 07:06   

Uruchamiaj nie plik exe od automapy, a skrypt, który najpierw uruchomi explorera. potem AM
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
krysta 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-02-07, 01:51   

jestem_ktoś napisał/a:
Uruchamiaj nie plik exe od automapy, a skrypt, który najpierw uruchomi explorera. potem AM



Ok. Ale gdzie szukac tego skryptu?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9543
Wysłany: 2012-02-07, 07:07   

Napisac lub przerobic z podobnych
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 833
Wysłany: 2012-02-10, 22:01   

krysta napisał/a:
W taki sposób działa ale chciałbym zeby to mozna zrobic prościej. Zwłaszcza jak kierujesz to wtedy jest troche niebezpiecznie kombinowac przy nawidze.


Tu masz lekarstwo na Twoje problemy, skoro nie chcesz instalować skryptów to uruchom z ręki ten program przed AM i po problemie, gdy już zacznie Cie wkurzać to ręczne uruchamianie to napisz sobie skrypt który zrobi to za Ciebie. Poczytaj o MortScript, jest wszystko na forum.
LINK:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=32607
 
 
piechucki 
Waypoint


Wiek: 50
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 22
Wysłany: 2012-02-11, 13:17   

Jeśli można prosić o pomoc, to jeszcze jedna "zagwozdka". Jak mortscriptem w Duxo (win ce 6.0) uruchomić panel regulacji podświetlenia. Proces (podejrzewam) zwie cię ctlpnl.exe (choć bardziej mi to pasuje do controlpanel, ale to z kolei w rzeczywistości zwie się control.exe). Wpisywanie polecenia Run("\Windows\ctlpnl.exe") , ani Run("ctlpnl.exe") nic nie daje, nawet z tym dodatkowym plikiem X.exe. Żeby było trudniej to http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=32607 już przećwiczyłem - mało! Może coś "pomotałem", ale chciałbym to uruchomić. Z góry dzięki.

[ Komentarz dodany przez: imar42: 2012-02-14, 08:29 ]
Wydzieliłem ten wątek z tematu: "AM w pionie z Menu Navroad Duxo"
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-11, 14:13   

A koniecznie chcesz używać kontrolki z panelu sterowania? Nie lepiej użyć części fabrycznego menu? Oczywiście pod warunkiem, że menu podzielone jest "funkcjonalnie" na poszczególne exek'i (tak jak jest to w wielu innych nawigacjach, gdzie masz plik baclight.exe, Volume.exe itd). Sprawdź, może tu też tak jest.
Jeśli chcesz zostać przy panelu, to trzeba go wywołać z parametrem - np :
Run("\windows\ctlpnl.exe","kontrolka.cpl,X"), gdzie kontrolka to nazwa części panelu z regulacją podświetlenia, X to numer.
 
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 56
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-11, 14:43   

Wypróbuj najpierw te dwa programy wymienione tutaj:
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=152805#152805
Niewielka co prawda, ale jakaś szansa jest, że któryś z nich zadziała na Twoim sprzęcie.
Jeśli namierzysz jakikolwiek program działający na u Ciebie - pomożemy dopasować właściwe polecenia MortScripta.
piechucki napisał/a:
Proces (podejrzewam) zwie cię ctlpnl.exe (choć bardziej mi to pasuje do controlpanel, ale to z kolei w rzeczywistości zwie się control.exe)
To na pewno nie są programy do regulacji podświetleniem, tylko elementy Panelu sterowania.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

Ostatnio zmieniony przez imar42 2012-02-14, 08:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
piechucki 
Waypoint


Wiek: 50
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 22
Wysłany: 2012-02-11, 14:44   

Troszkę za dużo, za szybko ...
Z tym fabrycznym menu jest tak, że ono sobie działa, ale w formie folderów, plików nie mogę tego nigdzie znaleźć. Poczytałem już tu na forum o Navroadach, ale pewnie kiepsko, bo stoję w miejscu.
Chodzi dokładnie o to, że jak już mam uruchomioną tą AM w pionie, to potrzebna mi jeszcze regulacja jasności wyświetlacza (do tak zwanego "komforciku"). Znalazłem po "sąsiedzku" link do MVButton, który bardzo ładnie działa, zostaje problem uruchomienia przed AM regulacji podświetlenia, która można by poprzez MVButton uruchomić. I ... nie mogę. Mógłbyś jeszcze raz, ale tak bardziej "łopatologicznie" to napisać? Te "kontrolki" i "numery" to dla mnie "czarna magia" :(

EDIT: Imar42 Zadziałało z programem Swiatlo.exe ( http://www.my-navia.pl/files/swiatlo_185.rar ) i bibliotekami NaviAPI.dll dla Larka 43.1 ( http://www.my-navia.pl/download.php?id=5541 ). Celowo podaje linki, żeby inni nie musieli brnąć. To wszystko plus skrypt, powoduje że: uruchamia się Swiatlo.exe, potem MVButton.exe, (obraca się ekran o 90 st.) na koniec startuje AM. W razie potrzeby zmiany jasności podświetlenia klikam na Button, wywołuję Swiatlo.exe (muszę je tylko dziebkę przesunąć, bo jest częściowo poza ekranem - bo obrócony - pikuś) i już przyciskami mogę ustawiać światełko.
A właściciel Duxo jest bardzo zadowolony. Dzięki wielkie!

EDIT2: Nie do końca zadowolony, bo jest ograniczony zakres regulacji (od minimum, do określonego poziomu - brnę przez http://www.my-navia.pl/vi...pi.dll&start=0, jak coś z tego będzie to napiszę). Ale główny cel został osiągnięty, teraz trzeba to dopracować.

[ Komentarz dodany przez: imar42: 2012-02-11, 20:48 ]
Poprawiłem linki.

EDIT3: Nie wiem czy ktoś coś mądrego wymyśli, ale znalazłem klucz w rejestrze, który zmienia się po zmianie jasności podświetlenia i maksymalna wartość to nie 5, nie 10, nie 20, a 100. Czyli na mój chłopski rozum Swiatlo.exe w najszerzej działającym zakresie (do 20) nie jest w stanie wykorzystać w pełni możliwości urządzenia i dlatego jest sporo ciemniej niż przy regulacji suwakiem wbudowanym w menu fabryczne Duxo. Jeśli źle kombinuje, to, proszę, wyprowadźcie mnie z błędu, a jeśli wiecie, jak to rozwiązać - piszcie. (Ameryki pewnie nie odkryję, ale klucz to HKCU/ControlPanel/BackLight/BackLightCurrentLevel)

[ Dodano: 2012-02-12, 13:25 ]
Pozwolę sobie dodać kolejny post, bo tych Edit już za dużo (jeśli mod uzna to za błąd proszę o połączenie.
Znalazłem taki wpis RegWriteDWord("HKLM","SOFTWARE\Microsoft\Shell\AutoHide","Default","1")
i zastanawiam się czy to po przerobieniu z "moim" kluczem (HKCU/ControlPanel/BackLight/BackLightCurrentLevel) zmieniałoby poziom oświetlenia. Innymi słowy uruchamiam skrypt, otwiera się jakieś okienko z dwoma przyciskami i pyta o poziom oświetlenia "min" czy "max" (to mi wystarczy). Jeśli "min" to klucz ma przyjąć wartość (powiedzmy) 5, jeśli max - 100. Czyli odejście od programu Swiatlo.exe, a coś zupełnie nowego. Czy to ma szanse zadziałać?
Ostatnio zmieniony przez imar42 2012-02-11, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 56
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-12, 14:02   

Dotyczyło to urządzenia GC 3535 z ekranem 3,5"
http://www.my-navia.pl/vi...p=155098#155098
Spróbuj u Siebie.
piechucki napisał/a:
znalazłem klucz w rejestrze, który zmienia się po zmianie jasności podświetlenia i maksymalna wartość to nie 5, nie 10, nie 20, a 100. Czyli na mój chłopski rozum Swiatlo.exe w najszerzej działającym zakresie (do 20) nie jest w stanie wykorzystać w pełni możliwości urządzenia i dlatego jest sporo ciemniej niż przy regulacji suwakiem wbudowanym w menu fabryczne Duxo.
Zmiana wartości w rejestrze o 1 jednostkę nie jest tożsama ze zmianą wartości o 1 jednostkę w programie do regulacji podświetleniem.
Sprawdź u Siebie zmieniając poziom podświetlenia o 1 stopień i odczytaj wielkość zmiany w rejestrze.
Albo inaczej, ustaw na minimum - odczytaj rejestr
ustaw na maximum - odczytaj rejestr
Porównaj jaka była wartość zapisana w rejestrze przy poziomie minimum, a jaka przy maximum.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11