Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-10, 16:07
Manta GPS 520 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18863
Wysłany: 2013-06-25, 14:48   

Do instalacji lepszy jest MASS STORAGE (czyli USB) po zainstalowaniu przestaw na ActiveSync (czyli AS)
_________________

 
 
MeehoweCK
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2013
Posty: 5
Wysłany: 2013-06-25, 14:52   

Działa. Wielkie dzięki!
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
  Wysłany: 2014-03-22, 22:12   MANTA GPS520 - problem z AutoMapą

Drodzy Forumowicze,

od kilku lat jeżdżę z zestawem Manta GPS520 + na bieżąco aktualizowanymi wersjami AutoMapy. Niestety po jednej z aktualizacji (być może przez przypadkowe wycięcie jakiegoś pliku?). Po starcie programu i ustawieniu trasy wyskakują po sobie dwa komunikaty, które powoduje, że AutoMapa się zawiesza. Nie pozostaje wtedy nic innego niż ponownie włączyć program. Nawigacja najczęściej przy drugim uruchomieniu już pamięta trasę i startuje, czasami wymaga ponowienia próby. czasami zdarza się, że błąd wyskakuje w trakcie jazdy, kiedy wydawałoby się, że wszystko już śmiga prawidłowo.

P.S. Komunikat sugeruje brak wolnego miejsca, a wygląda to tak, że karta, na której jest program (i nic innego) ma pojemność 4GB, z czego AutoMapa zajmuje zaledwie 300MB.

Załączam zdjęcia obu komunikatów.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc! ;-)


 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-22, 22:26   

marfie,
Ponowna instalacja AM, powinna pomóc.

Ps. Scaliłam odpowiednim tematem , regulamin punkt 3.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2014-03-22, 22:32   

Zapomniałem dodać, że problem przewija się od kilku poprzednich wersji, aż do 6.15.0, z której aktualnie korzystam. Program instaluje się jak zawsze szybko i sprawnie, po drodze nigdy nie ma problemów. Na samym urządzeniu też nie trzymam żadnych innych plików...
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-22, 22:37   

marfie,
Spróbuj zmienić kartę SD na inną.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2014-03-22, 22:47   

Olivio,

akurat w tym przypadku wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że problem nie dotyczy samej karty ;-) , bo ten komunikat zaczął wyskakiwać od przejścia ze starszej na nowszą wersję AM, i później już towarzyszył mi cały czas. Chciałbym uniknąć zakupu nowej karty, w sytuacji kiedy to jeden z możliwych scenariuszy ;-)

P.S. Bardzo dziękuję za szybką reakcję. Wierzę, że w oparciu o duże doświadczenie tutaj zgromadzonych user'ów uda się trafić do celu ;-)
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-22, 22:55   

marfie napisał/a:
bo ten komunikat zaczął wyskakiwać od przejścia ze starszej na nowszą
A przed każdą nową instalacją usuwasz wszystkie pliki związane z AM z urządzenia w katalogu ResidentFlash, no i wiadomo format karty SD FAT.
marfie napisał/a:
Chciałbym uniknąć zakupu nowej karty
To tylko parę złotych, a przyda się do aparatu, telefonu, mp3, itp.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2014-03-22, 23:59   

Zastanawiam się co de facto oznacza komunikat, który znam już na pamięć...

"Program memory is very low. You must select one task to close, or increase the amount of program memory, if available".

Czy tu chodzi o pamięć wewnętrzną Manty czy karty SD?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-23, 09:38   

marfie,
Tu chodzi o pamięć RAM
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2014-03-23, 13:04   

To już krok do przodu w stosunku do tego co wiedziałem wcześniej ;-)

Tutaj kolejne pytanie z mojej strony - jak wyczyścić pamięć RAM w mojej Mancie? Po podłączeniu urządzenia kablem do komputera, sprzęt daje znać, że się podłączył, ale nie można w nim w środku pogrzebać, jak wtedy kiedy podłącza się kartę SD i od razu wyskakują znajdujące się na niej foldery.

Proszę o wskazówki i przy okazji z góry dziękuję za wskazówki, bo zielony jestem w temacie ;-)
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-23, 13:19   

marfie,
Zainstaluj program ActveSync -> XP, lub Mobile Device Center-> 7 i wyżej. W ustawieniach Manty przestaw tryb pracy na ActiveSync.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marfie
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 11
Wysłany: 2014-03-23, 14:29   

Kolejne schody :-/

Program, który polecałaś oczywiście znam i korzystałem z niego w przypadku telefonu komórkowego. Tak więc upewniłem się, że opcja ActiveSync jest ustawiona - jest. Niestety program próbuje się połączyć z Mantą, ale po kilku chwilach kręcenia odmawia posłuszeństwa i wyskakuje w miejscu "Łączenie" komunikat "Brak połączenia". Powtórzyłem to jeszcze na dwóch innych komputerach... to samo :-/
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-03-23, 18:13   

marfie,
Zobacz jeszcze tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 punkt 2.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
rumcajsik 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 60
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 9
Wysłany: 2014-04-23, 15:02   

Co prawda inny model (dość stary, ale jeszcze sprawny ), ale może doczekam się odpowiedzi :-D . Jaki inny program mogę wgrać do GPS-030 Easy Rider oprócz AM, którą już poznałem. Czytałem post o instalacji TomTom-a tylko, że jest tam tyle tabelek, tyle map i nic z tego nie łapię.
Interesuje mnie mapa z Austrią, Czechami i Włochy oczywiście i Polska.
Pobrałem TT7_910.9185 wince5 Black.rar (może jest nowsza instalka ?) . Proszę o podanie co jeszcze pobrać do w/w modelu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10