Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:48
Modecom Freeway MX2 i inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
Krakus51 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 282
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-16, 19:42   

Dzięki za linka. Już działa OK :) A są może i inne mapy poza Polską ? Jakiś namiar, podpowiedź ?
_________________
Modecom Freeway MX3, SanDisk 32GB Class10, TMC made in Tikotka, Primo 2.0, Becker SR2 z pogodą, AM EU 6.24, BeckerREVO1, Primo 2.4.1, NextGen. Samsung Galaxy S9+ z kartą SanDisk Ultra SDXC 256GB
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18891
Skąd: 3City
Wysłany: 2011-05-16, 20:23   

MM tylko na Polskę.
Na Eu jest TravelMapa, ale na razie tylko w sklepie
_________________

 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-24, 17:46   

Problem uważam za rozwiązany

Zamykam
 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2011-05-24, 18:18   

Cześć wszystkim szczęśliwym posiadaczom Modecoma Freeway MX2.

Czy na tym sprzęcie udało się komuś uruchomić SygicMobile ?
Oprucz AM i Igo Primo co jeszcze działa ?
_________________

 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2011-05-27, 16:29   MODECOM i IGO Primo ver. 1.2

Dzisiaj przetestowałem IGO Primo z ustawieniami pliku sys.txt od kol.jamot i musze przyznać że program 'chodzi' płynnie i szybko, asystent pasa ruchu jest też OK.
_________________

Ostatnio zmieniony przez wojtek1972 2011-12-30, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
rop69 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 10
Wysłany: 2011-06-02, 08:53   

gucio222 napisał/a:
Garmnin xt na Modecomie wystartował, rewelacyjna mapa Bośni i Hercegowiny (jedyna dostępna na świecie) pokazuje bardzo dokładnie całą masę ulic w miastach i poza w , Bośni, Czarnogórze ,Serbii i Chorwacji i Albanii Nie to co automapa czy google z dwoma ulicami na krzyż w tych krajach. Miodzio. Również nowa mapa topograficzna "garmin topo polska 2011" śmiga aż miło. W sumie na Larku mi się to nie udało więc przewaga Modecoma. Teraz biorę się za Ozziego ale bardziej dla sportu niż z potrzeby.


Jak udało ci się odpalić Garmina ? u mnie nie działa pojawia się na chwile okienko z portsplitera a później wraca do windowsa.
Gdzie udało ci się znaleźć mapę Chorwacji czy mówisz o AdriaROUTE ?Może jakieś linki ??
Pozdrawiam


P.S
To mój pierwszy post to chciałem się ze wszystkimi przywitać
 
 
gucio222
Waypoint


Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 29
Wysłany: 2011-06-03, 21:07   

Do rop69 - nie używaj portsplittera. Po uruchomieniu Garmin sam znajdzie COM1 i się na nim uruchomi. Rewelacyjna mapa Chorwacji , Bośni itp to oczywiście Adriaroute.
Poległem na Ozzim, może komuś się udało (ozi startuje ale bez map, po załadowaniu map do folderu Modecom wisi)
_________________
Akira (padła) 3512-A3 Lark 50.1 CE6 (padł), aktualnie Modecom mx2
 
 
rop69 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 10
Wysłany: 2011-06-03, 23:30   

Niestety klikają w ikonkę Garmina nie ma najmniejszej reakcji. Jaką masz wersję ???
 
 
janmot
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-06-09, 16:01   

Mam Igo na karcie sprawdzone na Sigmie st20 .
Wstawiłem kartę do Modecoma.
Program działa dobrze lecz jest jedno ALE.
Brak wskazań wysokości npm ,program przestał wyświetlać te dane ,czasem po restarcie działa jakiś czas ,a potem znowu wskazuje 0 lub wysokość z miejsca startu .
Ma ktoś podobny problem ?
Czy program GPS modecoma ma jakiś konflikt z IGO .
Jak temu zaradzić ?
Usunąłem SAVE i zainstalowałem wszystko od początku i dalej czkawka z wysokością .
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2011-06-09, 17:08   

A port i prędkośc zmieniałeś?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-09, 19:35   

Problem masz tylko i wyłącznie z wysokością? Wszystko inne OK? Wyglądało by to na brak jednej z sekwencji NMEA - o ile pamiętam wysokość jest w GPGGA - sprawdź może jakimś terminalem, czy masz tą sekwencję.
 
 
 
janmot
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-06-10, 16:26   

Port w Modecomie dostępny jest tylko jeden com 1
prędkość mam coś ok 38400,ale można zmienić na więcej ,tylko czy to ma sens ?
Spróbuję .
W AM wysokość jest pokazywana bez problemu .
Serwis sugeruje ,że IGO i parę innych exe nie lubi WMCE 6 i ,że może w następnej odsłonie 1-3 dostosują je ,a na razie trzeba się przyzwyczaić do małego braku .
Primo 1-2 z gurjonem 310 chodzi pięknie i JEDYNYM felerem w jego urodzie jest złośliwe ,uporczywe i upierdliwe niepokazywanie ,lub pokazywnie jak mu się zachce mojej ulubionej wysokości npm
"brak jednej z sekwencji NMEA - o ile pamiętam wysokość jest w GPGGA "
Ocho ,tu jest jakaś nadzieja ,ale na zbyt wysokim dla mnie poziomie .
Gdzie i jak szukać i co to jest to NMEA
A może coś zmienić w sys ?
[gps]
port="1"
baud="38400"

[network]
available=1

[tmc-http]
enabled ="1"

[debug]
screenshotfilename="\captures\screen_%02d.bmp"
experimental_features="1"
usenightmode_tunel=1
show_turn_penalty="1"
disablesmartdetour=1
show_battery_percent=1

[rawdisplay]
stretch=1
class="auto"
screen_x=480 ;to non-480x272
screen_y=272

[interface]
extra_settings=1
laneinfo_signpost_enabled=1
vga=1
clearcity=1

[3d]
planned_route_contour_width = 1
planned_route_track_contour_width = 1
planned_route_track_width = 5
disable_roadsign_navigation_mode=0

[sound]
ding=0
csv_voice_enabled=1

[warning]
speedcam_warning="1"
warn_distances="140:500,130:500,120:500,110:500,100:500,90:500,80:500,70:500 ,60:500,50:400,40:400,30:400,20:150,10:100,0:300"

[oasis]
exclude_directories="PICTURE::%SDCARD%/,PICTURE::%myflashdisk%/,MUSIC::%SDCARD%/,MUSIC::%myflashdisk%/"
include_directories="PICTURE::%SDCARD%/My Pictures/,MUSIC::%SDCARD%/My Music/"

[navigation]
use_duration_for_tunnel=1
stop_at_tunnel_end=1

[feature]
tunnel_guidance=0
signpost_coloring=1

[folders]
has_secondary_root=0

[camera.roundabout]
enabled=0
centery=20

[route.histspeed]
enabled=1
show=1
use_timeslice=1

[route.histspeed.timeslice]
day=1
hour=8
minute=1

[kml]
default_icon=0

[lua]
backlightdetails=1

[power]
backlight_status="0"

[bluetooth]
btappl="\ResidentFlash2\YFAPP\BlueTooth\BluetoothV4.exe"
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-10, 18:02   

Skoro AM pokazuje prawidłowo, to znaczy że sekwencja GGA musi w protokole występować i winne jest po prostu Igo (jakiś błąd w kodzie widocznie).
 
 
 
jamot 
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 240
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2011-06-10, 19:26   

janmot napisał/a:
prędkość mam coś ok 38400,

A przestaw na szybkość 4800 ja mam AM i iGO ustawione na taką szybkość portu, port-com-1
Na porcie com 1 i szybkości 4800 mi Modecom i programy nawigacyjne najlepiej chodzą.
Spróbuj może na szybkości 4800.
_________________
Pulpity, skorki AM, programyCE, Modecom

"Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód"
 
 
waldek60
Waypoint


Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 15
Wysłany: 2011-06-11, 11:37   

Od kilku dni "walczę" ze świeżo kupionym MX2.AM zadziałała,ale sprawdzę jak-dopiero na trasie.IG nie łapie satelitów a TT -brak pamięci.Przeczytałem dziesiątki stron forum,starałem się wykorzystać zawarte tam rady ale dalej nic.
-w samym urządzeniu nie mogę znaleźć gdzie ustawia się parametry odbioru satelitów,jest taka opcja w AM,nie znalazłem jej w IG
próba przesunięcia suwaka pamięci w systemie (dla TT) nie pomaga,przy wyjściu z WinCE6
do nawigacji suwak wraca bo wyjście jest formą resetu a uruchomienie TT z poziomu systemy daje tyle że TT uruchamia się na 1-2 minuty i znowu melduje brak pamięci.
Zainstalowałem więc nowe oprogramowanie ze strony Modecoma (wg numerków moje było starsze) ale nic nie pomogło.Próbowałem też "lżejsze" mapy TT i też nic.
Czekam na poradę!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10