Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:48
Modecom Freeway MX2 i inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
szkk
młodszy inspektor GPS
fatalista


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2011-05-15, 15:18   

lary504 napisał/a:
MapaMap musi zostać na karcie SD


e tam zaraz musi, poprzednie wersje jakoś smigały z flasha...
cel jest taki aby miec navi na flashu a karty służyły jako nosnik multimediów wiec jeśli chodzi o mnie jest o co walczyć ;-)

[ Dodano: 2011-05-15, 16:20 ]
jestem_ktoś napisał/a:
A uruchamiane z SD działa?


działa, choć nie widzi GPS, po ustawieniu portu jest ok, do momentu kolejnego uruchomienia, wtedy nie odpala (zawiecha w momencie uruchamiania "wykrywanie")
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-15, 15:23   

A czasem nie masz takich objaw jak napisał Miracles



Witam!
Mam niestety problem z tą nowa mapą. Wydaje się, że wszystko robię jak należy, ale efekt jest mizerny. Otóż zassałem MM 2011Q1 na kartę SD razem z witaminką 2.2.0.3. Zainstalowałem ją na karcie, użyłem witaminki. Z patchowałem (kwadracik "usuń limit dźwięków" nie był zaznaczony) - komunikaty w "patcherze" są ok. Wygenerowałem klucz odblokowywujący.
Włożyłem kartę do nawigacji (Lark 50.4), ustawiłem odpowiednią ścieżkę do uruchamiania, no i uruchomiłem MM. Mapa się uruchamia, ale przechodzi od razu do menu bez ekranu z nazwą mapy i czerwoną kropką - nie mam więc gdzie wpisać wygenerowanego klucza. Można zmieniać ustawienia, ale jak się chce wpisać trasę, to nic z tego - przyciski miasta, ulicy są nieaktywne, a po wciśnięciu "klawisza" mapa wyświetla się biała plama. Wygląda tak jakby mapy się w ogóle nie wczytały, pomimo tego, że przy uruchomieniu nawigacji leci komunikat "wczytywanie map". Problem z GPS-em załatwiłem zmieniając wpisy w pliku mapamap.opt na odpowiedni port i prędkość, tak, że nawigacja łączy się z satelitami.
Próbowałem już kilku instalacji i ciągle to samo. Natomiast jak nie użyję patcha tylko wygeneruję sam klucz i uruchomię MM po włożeniu karty do nawigacji, pokazuje się ekran z nazwą mapy i czerwoną kropą, ale po wpisaniu klucza i wszystkich numerów odblokowanie nie następuje. W zamian za to otrzymuję komunikat o błędnym numerze produktu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co robię nie tak i pomóc.
Nie tak dawno instalowałem wersję poprzednią (2010Q4, wit. 2.0.0.1) i wszystko poszło ok.
Pozdrawiam.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
szkk
młodszy inspektor GPS
fatalista


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2011-05-15, 15:28   

To nie to.
u mnie odblokowanie map przebiega bez problemu, to na SD.
kopiniowanie z SD na flash lub instalacja na flashu jako dsyku nie pozwala uruchomić MM wywalając błedy jak powyżej....
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-15, 15:30   

napisz dokładnie co się dzieje no szczegółowo

spróbuj tym patcherem 2.2.0.3.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2011-05-15, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
szkk
młodszy inspektor GPS
fatalista


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2011-05-15, 15:40   

___Olivia_ napisał/a:
napisz dokładnie co się dzieje no szczegółowo

instalka na SD, lik z forum, jak pisałaś, po zainstalowaniu i pathowaniu przekopiowana na flash (dwa foldery) przy próbie otwarcia wywala błąd (w WIN CE6.0) o niemożności odczytania ID urządzenia.

ponowna instalacja i path z opcją usunięcia tego błędu wywala jakis fatal error. pisałem o tym powyżej.
Nic innego szczególnego sie nie dzieje.
Sama instalka z SD działa.
Co wiecej mam dodać, nie wiem....

[ Dodano: 2011-05-15, 16:41 ]
lary504 napisał/a:
MapaMap musi zostać na karcie SD i działa idealnie jak skopiujesz na flasha nie działa próbowałem już parokrotnie i zawsze to samo.


Tu kolega potwierdza to co mam i ja wiec nie wiem jak innym chodzi...
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-15, 15:48   

Zrób tak zainstaluj na SD skopiuj katalogi bez patachowanmia do wewnętrznej i patachuj katalogi jak będziesz miał na urządzeniu i patcherem 2.2.0.3.

bo jak robisz patch na SD to czyta ID karty a tak będzie czytać ID urządzenia i dlatego wychodzi problem z ID
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-15, 16:51   

szkk, skoro nie jesteś legalnym użytkownikiem tylko cukrujesz mapę to skorzystaj z wersji na Larka w postacji paczki ZIP. Skopiuj ją (dwa katalogi) do nawigacji (do flash'a) uzdrów patcherem zaznaczajac opcję No OEM Info i mapa Ci ruszy. Plik mobilenavigator.exe cukruj lokalnie na kompie potem podmień w nawigacji. Pamiętaj o kopii oryginalnego pliku.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-15, 16:58   

Jak weźmie z LARKA to musi edytować plik mapamap.opt żeby złapać fixa , ale to nic trudnego jest
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
hudy1 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 475
Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 2011-05-15, 17:54   

szkk napisał/a:
niestety ten sposób nie działa


Jak nie działa jak działa.Id sprzętu podajesz po odczytaniu go z poziomu nawigacji.Jest tam informacja.Ja tak zrobiłem i wszystko działa jak należy.Też posiadam Modecoma.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-15, 18:21   

tak samo mam zrobione i działa jak należy
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18891
Skąd: 3City
Wysłany: 2011-05-15, 18:25   

Może opisz dokładnie sposób instalowania i patchowania - kilknięcie po kliknięciu
_________________

 
 
szkk
młodszy inspektor GPS
fatalista


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2011-05-15, 22:17   

jacekp1313 napisał/a:
Może opisz dokładnie sposób instalowania i patchowania - kilknięcie po kliknięciu


No to lecimy, oczywiście z uwzględnieniem waszych rad:
Instalkę pobieram z linku
Kod:
Wersja SD TOP - www.mapamap.pl/files/MMSDTop682_2011Q1_6598.exe

Instaluje na karcie SD poprzez czytnik
po instalacji kopiuję z karty SD katalog mapamap i mobilenavigator do residentflash w modecom
po przekopiowaniu odpalam z dysku twardego kompa patch 2.2.0.3 (patchuje przez activestnc) patch serial. usuń OEM info, usuń błąd pobierania ID urządzenia:

-------------------------------------------------------------------------
Znalazłem MapeMap w katalogu :
\ResidentFlash\MobileNavigator\mobilenavigator.exe
Kopiuje na dysk twardy
-------------------------------------------------------------------------
Patchuje MapeMap....
Otwieram plik : mobilenavigator.exe OK
Wersja Programu :itd itp....
-------------------------------------------------------------------------


Program startuje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


teraz nic tylko testować i jak sie spodoba zanabyć :-D

[ Dodano: 2011-05-15, 23:23 ]
___Olivia_ napisał/a:
Jak weźmie z LARKA to musi edytować plik mapamap.opt żeby złapać fixa , ale to nic trudnego jest


no to jeszcze jeden problem:
po uruchomieniu program nie widzi GPS, po wejsciu w ustawioenia gps wykrywa go na com7 i jest ok
po resecie kolejny start wywołuje zwiechę na ekranie startowym z komunikatem wykrywanie,

jak temu zaradzić, plik OPT? HOW TO?

ok, dalem rady -? COM1 i gra
:?:
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-16, 16:27   

szkk, Gratulacje :-)

Nie ma rzeczy niemożliwych cieszę że Ci się udało ;-)

Pozdrawiam Olivka ;-)
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Krakus51 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 282
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-16, 18:36   

Gdzie znaleźć patcher 2.2.0.3. ?
_________________
Modecom Freeway MX3, SanDisk 32GB Class10, TMC made in Tikotka, Primo 2.0, Becker SR2 z pogodą, AM EU 6.24, BeckerREVO1, Primo 2.4.1, NextGen. Samsung Galaxy S9+ z kartą SanDisk Ultra SDXC 256GB
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-05-16, 19:16   

Krakus51 napisał/a:
Gdzie znaleźć patcher 2.2.0.3. ?



Jest w stopce PATCHER MapaMap--2.2.0.2

2.2.0.3 o ile sobie przypominam miał jakiś błąd i został 2.2.0.2 i działa dobrze



Pozdrawiam Olivka ;-)
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2014-01-11, 21:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10