Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 20:48
Modecom Freeway MX2 i inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-10, 19:02   

Skoro AM pokazuje prawidłowo, to znaczy że sekwencja GGA musi w protokole występować i winne jest po prostu Igo (jakiś błąd w kodzie widocznie).
 
 
 
jamot 
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 240
Skąd: Podlasie
Wysłany: 2011-06-10, 20:26   

janmot napisał/a:
prędkość mam coś ok 38400,

A przestaw na szybkość 4800 ja mam AM i iGO ustawione na taką szybkość portu, port-com-1
Na porcie com 1 i szybkości 4800 mi Modecom i programy nawigacyjne najlepiej chodzą.
Spróbuj może na szybkości 4800.
_________________
Pulpity, skorki AM, programyCE, Modecom
Serwis Wedkarski
"Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód"
 
 
waldek60
Waypoint


Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 15
Wysłany: 2011-06-11, 12:37   

Od kilku dni "walczę" ze świeżo kupionym MX2.AM zadziałała,ale sprawdzę jak-dopiero na trasie.IG nie łapie satelitów a TT -brak pamięci.Przeczytałem dziesiątki stron forum,starałem się wykorzystać zawarte tam rady ale dalej nic.
-w samym urządzeniu nie mogę znaleźć gdzie ustawia się parametry odbioru satelitów,jest taka opcja w AM,nie znalazłem jej w IG
próba przesunięcia suwaka pamięci w systemie (dla TT) nie pomaga,przy wyjściu z WinCE6
do nawigacji suwak wraca bo wyjście jest formą resetu a uruchomienie TT z poziomu systemy daje tyle że TT uruchamia się na 1-2 minuty i znowu melduje brak pamięci.
Zainstalowałem więc nowe oprogramowanie ze strony Modecoma (wg numerków moje było starsze) ale nic nie pomogło.Próbowałem też "lżejsze" mapy TT i też nic.
Czekam na poradę!
 
 
hudy1 
Navi Expert



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 475
Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 2011-06-11, 14:51   

W iGO są ustawienia parametrów odbioru satelit.Musisz pogmerać.W moim iGO jest tak,że po włączeniu czasem łapie satelity, a czasem muszę na chwilę wyłączyć funkcję GPS i ponownie włączyć.Wtedy dopiero rozpoczyna szukanie satelit.
 
 
weinert1
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 129
Wysłany: 2011-06-11, 18:48   

waldek60 napisał/a:
w samym urządzeniu nie mogę znaleźć gdzie ustawia się parametry odbioru satelitów,jest taka opcja w AM,nie znalazłem jej w IG
Kolego! W urządzeniu nie znajdziesz ustawień portu com. W IGO port ustawiasz odpowiednim wpisem w pliku sys.txt. Plik ten znajdziesz w folderze głównym IGO. Otwórz go np. notatnikiem i jesli masz sekcję [gps] to musi ona mieć takie parametry.

[gps]
port=1
baud=57600


Prawdopodobnie masz inny port. Musisz poprzez edycję dokonać poprawnego wpisu i zapisać zmiany. Jeśli nie masz tego wpisu to po prostu go dodaj w takiej postaci jak ci podałem i zapamiętaj, że ten Modecom pracuje zawsze na porcie COM1. Najlepiej sprawdzić to w AM bo ta ustawia sobie port automatycznie. Ja mam szybkość ustawioną na 57600 ale ty możesz mieć inną . To akurat jest mniej wazne. Jeśli będziesz miał taki wpis w pliku sys. na pewno złapie sygnał.
Natomiast z TT to zupełnie inna bajka. Generalnie TT nie chodzi na win CE 6.0 które mają nasze Modecomy. http://hotfile.com/list/1740557/131691c
Tu masz adres odnośnika gdzie znajdziesz [gotowiec] odpowiednio zmodyfikowany dla win CE 6.0 przez kol. Grapcio TT wraz z najnowszą mapą. Działa na pewno bo u mnie odpalił za pierwszym razem. Powodzenia!!
 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2011-06-11, 19:51   iGO Primo i ustawienia pliku sys.txt

Mnie iGO Primo v.1.2 bez zarzutu na Modecomie działa na takich ustawieniach:


[interface]
show_exit=1
resolution_dir="480_272"
vga=0
extra_settings=1

[rawdisplay]
highres=0
screen_x=480
screen_y=272
stretch=1

[gps]
port="1"
baud="57600"
source="NMEA"
set_messages="0"

[sound]
ding=0
csv_voice_enabled=1

[device]
type="MODECOM FREEWAY MX2"

[3d_config]
disable_roadsign_navigation_mode=1

[debug]
experimental_features="1"
_________________

 
 
waldek60
Waypoint


Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 15
Wysłany: 2011-06-11, 22:28   

weinert1, Dzięki!Wpis w iGo był celny,zaraz załapał satelity!
A TT od Grapcia i pierwsza i druga wersja meldują identycznie :"brak pamięci"
Niby Modecom ma jej więcej od Larka i to nie pomaga.A jaki masz soft?Może tu tkwi rozwiązanie?

[ Dodano: 2011-06-11, 22:30 ]
wojtek1972, Czy uruchomiłeś TomToma?
 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2011-06-11, 22:59   

waldek60, testowałem Western_and_Central_Europe_2GB_865_3262, 870_3417_tt7910_wce6_de_at_ch_EE i niestety po paru nieudanych próbach z TomTom-em chwilowo dałem sobie spokój.
Ale jak tylko będę miał więcej czasu wróce do eksperymentów :-)
_________________

 
 
weinert1
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 129
Wysłany: 2011-06-12, 15:24   

waldek60 napisał/a:
A TT od Grapcia i pierwsza i druga wersja meldują identycznie :"brak pamięci"
Niby Modecom ma jej więcej od Larka i to nie pomaga.A jaki masz soft?Może tu tkwi rozwiązanie?
U mnie TT bardzo ładnie chodzi. Komunikat o braku pamięci nie ma nic wspólnego ze sprzętem. Podejrzewam, że pomóc w tym przypadku może format karty pamięci. Oczywiście po skopiowaniu TT na kartę pamięci w odpowiedni sposób aktywowałeś mapy! Przepraszam za taką sugestię ale jak czytam w jaki sposób używasz transmitera to u ciebie wszystko jest możliwe. W każdy razie u mnie TT od Grapcia bez problemu "zadierżył" od pierwszego strzału.
 
 
janmot
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 45
Wysłany: 2011-06-13, 12:38   

9.2.1.179499 PRIMO 1-2
Ta wersja lubi się WIN CE 6.
Ustały muki z wysokością.
Dałem w SYS TXT takie same dane jak dla AM czyli com 1 /4800 .
Chodzi teraz łaaaadnie .
Czekałem na takie navi :-D
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2011-06-13, 13:14   

janmot, nie wrzuciłbyś gdzieś gotowca? Siedzę od rana na wątku z primo i chyba wiem coraz mniej...
 
 
zaniak 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 5
Skąd: Mazury
Wysłany: 2011-06-15, 13:25   

Gotowiec iGO Primo 1.2 skonfigurowany pod Modecom Freeway MX2:

Kod:
http://chomikuj.pl/zaniak/Nawigacje+przeno*c5*9bne/IGO/iGO+Primo_1.2+(POLECAM)/iGO+Primo_1.2*2bradary_g*c5*82osowe,683663034.rar

Pass: zaniak
Pełny pakiet iGO Primo 1.2 + skimy Dimka i GJ (wszystko PL), głos Agata z ostrzeganiem o radarach, wypowiadaniem nazw ulic itp. Sprawdzony - działa na Modecom Freeway MX2. Gotowiec - wystarczy wrzucić na kartę SD. Wewnątrz najnowsza na dzień 04.06.2011 r mapa Polski - Teleatlas 2010.12, najnowsze fotoradary i inne dodatki. Mapy Wschodniej Europy Teleatlas Q4 (2010.12) + POI (Polska, Czechy, Słowacja, Niemcy, Litwa, Austria). Jeśli potrzebne inne mapy - do pobrania w folderze mapy - wystarczy pobrać i wrzucić do folderu.
Moim zdaniem w chwili obecnej najlepszy program nawigacyjny na Modecom Freeway MX2, gdy korzysta się z transmitera FM. Bardzo ładnie współpracuje z wewnętrznym odtwarzaczem muzyki, ładnie ścisza muzykę przy podawniu komunikatów z nawigacji.
_________________
Wszystko o navi samochodowych znajdziesz na moim chomiku : http://chomikuj.pl/zaniak
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2011-06-15, 14:21   

zaniak, Masz u mnie duuuuży browar!
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18585
Wysłany: 2011-06-15, 14:27   

Jaka konkretnie wersja Primo 1.2 ? Podaj pełny numer programu - przykładowo 1.2 9.2.1.179499 lub 9.2.1.178658
_________________

 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2011-06-16, 11:11   

zaniak, co do twojej wersji primo - mam problem z uruchomieniem TMC (made by Tikotka). Jakie wpisy trzeba zrobić w pliku sys aby odbierał komunikaty?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11