Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 43.3 Brak zasięgu Gps
Autor Wiadomość
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2012-08-24, 21:25   

konrad1559 napisał/a:
Sprawdź visualGPS jak szybko łączy się z satelitami.
Możliwe że tak jest i tego nie zmienisz.Visual prawdę powie


Dostałem nowego Larka 43.3. Na LarkMap znajdował satelity - po kilku uruchomieniach już nie znajduje.
Wgrałem AutoMapę_6.10c_PL - wersję instalacyjną. Przy pierwszym uruchomieniu szukał satelit ok. 65 minut - w końcu znalazł 4 na (Auto)COM1 4800. Teraz już nie znajduje w ogóle. LarkMap też nie znajduje.
Na Forum znalazłem żeby ustawić 9600/Atheros GPS Virtual Port 2 - w ustawieniach Larka jednak nie ma czegoś takiego. Czy chodzi o COM 2? Próbowałem uruchomić VisualGPSce - wywala błąd i się nie uruchamia. W folderze WIndows znalazłem program MiniGPS - ale jest po angielsku i nie mogę się w nim rozeznać... W Necie też nie znalazłem o tym programie żadnych informacji - zna ktoś ten program?

Spróbuję jeszcze z MapaMap - jeżeli nie znajdzie satelit to pozostaje tylko chyba serwis.... :-(

A w ogóle to całe oprogramowania działa na nim o wiele wolniej niż na moim starym Larku 35.7..... :-(
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4559
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-08-24, 22:00   

Markiz,
jacekp1313 napisał/a:
Zacznij od sprawdzenia statusu GPS w opcjach Larka
I zresetuj ustawienia GPS
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2012-08-24, 23:22   

___Olivia_ napisał/a:
Markiz,
jacekp1313 napisał/a:
Zacznij od sprawdzenia statusu GPS w opcjach Larka.
I zresetuj ustawienia GPS


Lark 43.3 nie posiada takich opcji.
Natomiast teraz o dziwo LarkMap znalazł satelity i Automapa tez... dziwne....
Uruchomiłem MiniGPS - screeny poniżej.
Czy ktoś mógłby w skrócie wyjaśnić co oznaczają te słupki i liczby przy nich?
Przetestowałem na dwóch portach.

_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9618
Wysłany: 2012-08-26, 07:19   

Pod słupkiem - numer satelity
Nad słupkiem - siła sygnału
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2012-08-26, 21:27   

Dzięki - jednak napisze do serwisu Larka bo oprogramowanie bez przerwy oczekuje na sygnał GPS, poza miastem czasem znajduje ale w samej Łodzi klops - wciąż oczekuje na sygnał....

28.08.2012r.
Dzisiaj kurier zabrał sprzęt do serwisu...
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
swistacki167
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Sie 2011
Posty: 8
Wysłany: 2012-08-29, 13:11   

swistacki167 napisał/a:
Chyba zadzwonię jutro i oddam do serwisu.


Mi dziś wróciła z serwisu i dalej jest to samo :| Muszę spróbować na automapie
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18788
Wysłany: 2012-08-29, 13:28   

Zacznij od testów przez MiniGPS (kilka postów wyżej)
I zobacz wszystkie ustawienia - szczególnie zakładkę NMEA
_________________

 
 
ufogrzesiak 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 27
Dołączył: 04 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 2012-09-30, 15:10   

też borykałem się z problemem długiego startu GPS w Larku i znalazłem rozwiązanie gdy długo szuka sygnału lub nie umie znaleźć wale z tyłu reset, i po ponownym uruchomieniu łapie sygnał odrazu, program nawigacyjny AutoMapa.
długi poszukiwanie sygnału GPS w larku to ich poważna wada, nie kupił bym Larka ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :-P
 
 
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2012-09-30, 22:06   

U mnie stwierdzili wadę fabryczną od 2 tygodni czekam na wymianę sprzętu.

18.01.2013 r.

Nareszcie dzisiaj przysłali mi nową Nawigację i to 50.3 :)
Czyli wszystko trwało niecałe 5 miesięcy - niezła szybkość załatwiania...
Ale mam nowszy model - zobaczymy jak się będzie sprawował...
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
Ostatnio zmieniony przez Markiz 2013-01-18, 23:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
przemi01
azymut


Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-11-13, 19:21   

Witam! Zakupiłem dzisiaj Larka 43.3, włączyłem, odpaliłem LarkMapa, który niestety nie łapał mi fixa. Poszperałem trochę w programie, ale i tak stwierdziłem że nie będę z niego korzystać. Postanowiłem dograć AutoMapę z myślą, że to wada programu uniemożliwia mu wyszukanie pozycji. Niestety AutoMapa ma ten sam problem, znajduje COM domyślny (zresztą tak jak LarkMap), ale satelitów nie znajduje. I tu moje pytanie, czy to ja robie jakiś błąd, czy to urządzenie jest wadliwe. Dodam że już niejedną AutoMapę instalowałem i nigdy się z takim problemem nie zetknąłem. Oprócz dogrania AM, żadnych modyfikacji w urządzeniu nie dokonywałem. Być może na forum już ten wątek poruszał, ale przekopałem je tak zgrubnie i nigdzie odpowiedzi na nie nie znalazłem. Tutaj szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale niestety modelu 43.3 nie ma w zestawieniu. Pozdrawiam
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 2381
Skąd: Google
Wysłany: 2012-11-13, 19:59   

przemi01 napisał/a:
akupiłem dzisiaj Larka 43.3,
A czemu o Larku piszesz w wątku dla Mio?

Czy sprawdzałeś łapanie fixa na zewnątrz? Po zainstalowaniu AM niekiedy sygnału szuka nawet 15 minut.

Do sprawdzenia czy GPS działa prawidłowo jest odpowiedni program o nazwie Visual GPS .

Posprawdzaj i napisz.
_________________
Poradniki
 
 
jerzy3311 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 136
Wysłany: 2012-11-13, 20:08   

Dwa dni temu instalowałem AutoMapę na karcie SD i na Larku 43.3 z LarkMap z systemem Win CE 6.0 szybko znalazła sygnał z kilku satelitów na ustawieniach: com1, predkość 4800.
Życzę powodzenia
_________________
Był Lark 43.1, jest Modecom MX2 i MX3
 
 
przemi01
azymut


Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-11-13, 20:17   

Cytat:
A czemu o Larku piszesz w wątku dla Mio?

Oczywiście, mój błąd, przyklikałem tutaj z wątku FAQ w którym nei było sprecyzowane do jakiego forum nas przekierowuje i stąd mój wniosek że to temat ogólny.

Mój gps leżał tylko pod szybą dobre 15 minut, na mapce w Larku pojawiły się satelity, ale zero sygnału, natomiast na AM w tych samych warunkach nie pojawiło się choćby ćwierć satelity. Inne nawigacje w tych warunkach dawno już łapały. Visuala próbowałem instalować, ale wywala errora że nie można skopiować pliku (?).
Co do kombinacji portów próbowałem już prawie wszystkiego, jedyne co mi zostaje to chyba naprawdę długi spacer, albo serwis. Lark ledwo wyjęty z pudełka...
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 2381
Skąd: Google
Wysłany: 2012-11-13, 20:30   

przemi01 napisał/a:
ój gps leżał tylko pod szybą dobre 15 minut,
W domu?

przemi01 napisał/a:
Visuala próbowałem instalować, ale wywala errora że nie można skopiować pliku (?).
Tego się nie instaluje tylko uruchamia. Jest w forumowej apteczce.
_________________
Poradniki
 
 
przemi01
azymut


Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-11-13, 21:15   

W domu, pod oknem dachowym, w warunkach zbliżonych do samochodowych.
Spróbowałem uruchomić tego Visuala przez ścieżkę uruchamiania, ale chyba tak nie działa, bo wywala błąd i się nie włącza. Może jest jakiś inny prosty sposób na włączenie tego bez ingerencji w system, żeby jeszcze dało się go ew. na gwarancji oddać :->

Edit: Po pół godzinie złapał jedną kreskę! Czyli jednak moduł gps działa. W tym tempie sygnał zafixuje pojutrze...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11