Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-03-20, 20:57
ALGA AS-6005 BT HD TMC
Autor Wiadomość
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-02, 16:43   

Rozumiem, że dysk wymienny E to pamięć wewnętrzna nawigacji? Czy karta pamięci? Podpinasz urządzenie w trybie pamięci masowej?
Po co chcesz formatować?
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-02, 17:03   

naitsyrk napisał/a:
Gdy wchodzę na dysk wymienny E ....


W zależności od ilości partycji w komputerze, litera E może oznaczać dysk wewnętrzny NAND Flash lub kartę pamięci. Sposób wyświetlania dysków zależy również od systemu operacyjnego.
Opisz najpierw szczegóły, czyli ile masz partycji HDD lub najlepiej zrób zrzut okienka eksploratora oraz podaj jaki masz system operacyjny.

Gdy wszystko jest ok, to powinien wyświetlić się "dysk wymienny X" gdzie X to litera dysku a jak włożysz kartę do czytnika ukaże się drugi "dysk wymienny" z oznaczeniem kolejną literą.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
naitsyrk
Waypoint


Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 15
Wysłany: 2012-03-02, 17:04   

Tak pamieć wewnętrzna. Po prostu wyskakuje mi na Mój komputer Dysk wymienny E i Urządzenie przenośne. Nie chciałem formatować po prostu wyskakuje taki komunikat że dysk jest niesformatowany. A jak chcę zainstalować AutoMapę to wyskakuje że nie widzi urządzenia
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-02, 17:09   

Jeśli jest dysk E i jednocześnie Urządzenie przenośne to wskazuje to na podłączenie w trybie Active Sync. Wejdź w ustawienia => USB i zmień tryb komunikacji na Pamięć Masowa. Sprzęt się zrestartuje i wyświetli się na komputerze jako dysk zewnętrzny. Wtedy możesz kopiować dane.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
varth 
Navi Expert
Radek



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-02, 17:09   

Spróbuj jeszcze podpiąć nawigację pod inne USB. Albo włóż jakąś kartę pamięci z plikami do nawigacji i sprawdź czy te pliki będą widoczne w Windowsie.

He - pisaliśmy w tym samym momencie :-)
_________________
Lark 43.1 -> Navigon 2110 Max -> Becker 7928 -> Alga AS-6005 BT HD TMC Wi-FI -> Alga AN-5050 -> NavRoad Leeo S6 (soft Auro S6) (szykuję do zabudowy w Mazdzie 6)
 
 
kingpin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-03-03, 11:46   

Witam,
pytanko,aktualizacja softu dostepna na stronie Algi z data 2012-02-03 dotyczy tylko urzadzenia 6005N HD WiFi czy rowniez 6005N HD WiFi TMC ?
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-03, 12:10   

Aktualizacja jest i dla jednych i dla drugich modeli. Ale wstrzymaj się, bo może uda mi się w weekend zapodać najnowszą wersję, która obecnie była w stadium beta.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
kingpin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-03-03, 12:22   

Dzieki,wiec poczekam.

Bede mial jeszcze kilka pytan ,jak pozwolicie,ale to juz po aktualizacji.
Mam kilka drobnych problemow z ta nawigacja, byc moze z mojej winy,wiec nie panikuje tylko cierpliwie czekam.

Pozdrawiam.
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-03, 12:42   

Pisz teraz. Jeśli sprawa dotyczy oprogramowania to może coś trzeba będzie uwzględnić w nadchodzącej aktualizacji. Jeśli nic nie będziemy wiedzieć o problemie, nic nie zdołamy na czas przygotować.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
kingpin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-03-03, 13:25   

Ok.
Wiec od poczatku.
Pierwsze to bateria.Trzyma max 40 min.Wiem ,ze zalezy to od ustawien nawigacji,ale probowalem roznych i bez rewelacji.Moze cos jeszcze trzeba zmienic,bo czytalem ,ze powinna trzymac ok 1,5h.
Nie pisalem wczesniej,bo myslalem ,ze trzeba ja kilka razy naladowac i rozladowac aby osiagnela pelna moc ( tzw formatowanie ).Rozladowala i naladowala sie juz 5-6 razy ale ta jak pisalem,bez rewelacji.

Drugi problem,tu chyba po prostu brakuje mi wiedzy i umiejetnosci a instrukcja jaka jest taka jest, to ustawienie bluetooth.Nie daje rady go skonfigurowac aby znalazl moj telefon a ikona na gorze wyswietlacza caly czas byla przygaszona i przekreslona.Nie wiem jak to zmienic.
Pisze "byla",bo teraz wcale jej nie ma,ale po kolei.
Otoz zanim zapytalem o ta aktualizacje softu,wgralem ja do navigacji ( bardzo madrze ;)).
Wszystko przebieglo prawidlowo,tak wynika z tego co ta mila pani mowila w trakcie jak i po.;) Z tego co piszesz,soft powinien jednak pasowac.
Zdziwilem sie,bo po restarcie nie mam dostepu do drugiej i trzeciej strony w menu "Narzedzia".Jak widac na zalaczonym zdjeciu,na pierwszej stronie opisane sa tylko gorne ikony,dolne juz nie i te tez nie dzialaja.

Nie wiem co jest tego przyczyna.Zrypalem wgrywnie soft czy moze cos innego,jakies skrocone menu mi sie wlaczylo.Czort wie.;)
Tak jak pisalem wczesniej,aktualizacja przebiegla zgodnie z instrukcja.Karta microSD,wskazanie sciezki,glos mowiac na koncu ,ze aktualizacja przebiegla pomyslnie,samoczynny restart.

Z TMC jeszcze sie nie bawilem,wiec nie wiem czy dziala bez zastrzezen czy moze sprawia problemy.Teraz zreszta i tak nie mam dostepu do narzedzi TMC.;)
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-03, 16:15   

Główną przyczyną problemu jest wgranie aktualizacji starszej wersji na nowszy soft. Aktualizacje dla wszystkich nawigacji marki ALGA oznaczone są datą. Więc należy wgrywać chronologicznie.
Jeśli, np. zakupiłeś nawigację 15 stycznia 2012 to aktualizacja oznaczona datą 2012.02.03 będzie odpowiednia dla tego urządzenia. Natomiast jeśli kupiłeś , np. 20.02.2012 to na 100% masz w nawigatorze ten właśnie lub jeszcze nowszy soft. Aktualizować więc można będzie programem z datą świeższą niż data zakupu.
Daj na PW numer urządzenia. Wyślę Ci odpowiedni plik aktualizacyjny.
Jeśli chodzi o baterię to jej żywotność w stanie pracy zależy od kilku czynników jak jasność ekranu, włączenie lub wyłączenie modułów komunikacyjnych (Bluetooth lub WiFi), włączenie transmitera. Przy włączonym module WiFi bateria znika dość szybko. Jeśli nie korzystasz właśnie z sieci WiFi, wyłączaj tą usługę. Na pewno wtedy będzie trzymała dłużej.
Z opisu wynika, że posiadasz model AS-6005N HD WiFi.
Jeśli tak, to w tym modelu nie ma przecież Bluetooth. Ikonka w zakładce narzędzia służy do uruchomienia panelu kontrolnego dla BT USB Stick podłączonego poprzez HOST USB zewnętrznie.
W BT jest wyposażony model AS-6005 BT HD.

A całe zajście jest oczywiście dla nas nauczką na przyszłość. W nowej wersji firmware wkleimy skrypt umożliwiający sprawdzenie wersji firmware i komunikat z ostrzeżeniem w przypadku próby wgrywania starszego programu. ;-)
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
kingpin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-03-03, 18:18   

Teraz wszystko jasne.
Faktycznie nie ma Bluotooth (ikonka mnie zmylila ) i faktycznie sam spapralem sprawe.:)
Privo wyslane,dzieki za pomoc.
Pozdrawiam

Wifi tez wylacze.;)
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-03, 18:56   

Pliki do naprawy Twojej AS-6005N są już na serwerze.
Wejdź na naszą stronę z aktualizacjami i w Menu wybierz:

Wersje BETA => ALGA => AS-6005 USER TEST

Wpisz swój kod i ściągnij. Postępuj zgodnie z instrukcją na stronie oraz komunikatami w trakcie instalacji.
Po wgraniu wszystko wróci do normy.
Jak by były jeszcze jakieś problemy, dzwoń lub pisz.
Pozdrawiam
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
kingpin
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-03-03, 19:17   

Wgrane.Wszystko hula jak powinno.Dzieki.

Jeszcze jedno pytanie.
Obecnie wgralem ta wersje ktora miala ukazac sie po weekendzie czy to tylko wersja naprawcza i ta ktora wrzucisz w przyszlym tygodniu tez wgrac?
Co prawda ta ma date 03.03.2012,wiec wyglada na najbardziej aktualna a nie naprawcza ale wole zapytac zanim cos znowu spartole. ;-)
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2012-03-03, 19:26   

Jest to wersja naprawcza. Oficjalna przeznaczona dla wszystkich ukaże się w weekend lub zaraz po nim jak nie zdążę.
Wersję oficjalną oczywiście wgraj. Ta którą masz w tej chwili posiada jeszcze kilka niedopracowanych szczegółów o których wiem. Być może zauważysz a być może nie ;-)

No i dołożę ten moduł do sprawdzania wersji o którym mówiłem.
Info o udostępnieniu wersji oficjalnej będzie na stronie sklepu. Wraz z firmware ukaże się aktualizacja instrukcji w związku z dołożeniem nowych funkcji.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11