Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 43.3 Brak zasięgu Gps
Autor Wiadomość
gregi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-08-24, 22:33   Łapanie sygnały GPS

Czy to normalne, że po wlączenie Larka i ustawieniu nawiguj (mapy Larka) lapie sygnal GPS ze 4 minuty ?

Można to jakoś przyśpieszyć jakoś inaczej ustawić?
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2011-08-24, 22:37   

na zewnatrz budynku czy wewnatrz? start na zimno czy na cieplo?
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
gregi1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 6
Wysłany: 2011-08-24, 22:47   

Tom a4 napisał/a:
na zewnatrz budynku czy wewnatrz? start na zimno czy na cieplo?


A czym się różni jeden start od drugie w sensie kiedy w urządzeniu się go włącza.
Na zewnątrz, wsiadam do samochodu - przytrzymuje włącznik i odpalam mapę i ustawiam nawigowanie. I zanim znajdzie sygnal GPS to troche mija (zdarze przejechac juz kilka km :) )
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-24, 22:53   

Na zimno łapanie sygnału jest w przypadku gdy uruchamiasz nawigację z całkowitego wyłączenia(łapie sygnał dłużej) po powiedzmy dłuższym leżakowaniu sprzętu a na ciepło po uśpieniu nawigacji(po wcześniejszym wyłączeniu programu nawigacyjnego) i powiedzmy ponownym uruchomieniu nawigacji po kilkunastu minutach. Łap sygnał przed wejściem do samochodu. W samochodzie w czasie ruchu trwa to zdecydowanie wolniej.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
Ostatnio zmieniony przez Sahem 2011-08-24, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slawomirmarczak 
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Wiek: 57
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 198
Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-08-24, 22:53   

Niektóre nawigacje posiadają wyłącznik OFF a nie tylko uśpienia jak twój 43.3.
Wtedy (OFF) start jest na zimno - a wyszukiwanie satelitów się wydłuża.
Tak samo jak wyszukiwane podczas jazdy - może czasami zająć w niekorzystnych warunkach kilka minut.
Poczekaj aż GPS znajdzie satelity i dopiero ruszaj.
_________________
Lark-FreeBird-43.1 + MapaMapTOP-7.2.8-2012Q2
 
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2011-08-24, 23:04   

Dokladnie tak jak napisali koledzy Sahem, i slawomirmarczak, najpierw uruchom nawigacje i dopiero po zlapaniu fixa ruszaj w droge
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
dawid90w
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-23, 22:25   Lark 43.3 Brak zasięgu Gps

Witam! Od kilku dni mam problem ze swoja nawigacja. Mam wgrana AutoMapę 6.8.1 i wszystko do pewnego czasu chodzilo dobrze, niestety kilka dni temu jadac przez polske nawigacja moja zgubila zasieg, ktorego do dzis nie moze znalesc. Probowalem juz chyba wszystkiego. Resetowalem, przeinstalowalem automape i nic. Co to moze byc ze nagle z dnia na dzien trace zasieg i przez cala polske nie moge go zlapac. Zasieg zgubilem w okolicach Krakowa jadac ze Szczecina do Rzeszowa, w powrotna droge nigdzie nie moglem zlapac zasiegu. Czego to moze byc przyczyna? Bardzo prosze o pomoc

Na oprogramowaniu larka tez nie ma zasiegu :-/
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18702
Wysłany: 2011-09-24, 10:58   

A w opcjach Larka masz sygnał? W fabrycznie zainstalowanym programie nawigacyjnym jak jest?
Zacznijmy od diagnozy, czy winna Automapa, czy uszkodzony jest lark.
Próbowałeś sztuczek z wątków o problemach z sygnałem w Aytomapie?
_________________

 
 
dawid90w
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-24, 12:01   

Problem w tym ze ja nigdy wczesniej nie sprawdzalem czy na oryginalnym oprogramowaniu larka dziala. W tej chwili niestety nie dziala.
NIe wiemza bardzo o jakich sztuczkach piszesz. Jezeli chodzi ci o zmiane portu i predkosci to probowalem. Najdziwniejsze jest to ze ta nawigacja nie zostala w zaden sposob uszkodzona. Wszystko chodzilo jak trzeba, az nagle okazalo sie ze nie mam sygnalu Gps. Myslelem ze jest to spowodowane przez teren w jakim sie znajduje, niestety przejechalem cala polske i nadal nic.

Do tego jak wchodze w larka to pokazuje mi sie wiadomosc ze mam mapy z przed 180dni i nalezaloby je uaktualnic, czy to moze miec cos z tym wspolnego?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9577
Wysłany: 2011-09-24, 12:28   

Nie.
Wejdź w opcje larka, tam jest GPS i zresetuj (jest w instrukcji obsługi)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
dawid90w
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-24, 15:09   

Juz to robiełem kilka razy. Na ta chwile moja nagwigacja zaczeła widziec jedna satelite i jest jedna kreska zasiegu, niestety caly czas jest napisane ze szuka zasiegu gps i nic sie nie dzieje. Tak samo jest w automapie i w oryginalnym oprogramowaniu lark
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9577
Wysłany: 2011-09-24, 15:13   

Uszkodzenie odbiornika - tylko serwis
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
dawid90w
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-24, 15:17   

ale od czego uszkodzenie? przeciez ona mi nawet nie spadla
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9577
Wysłany: 2011-09-24, 15:22   

Z tego, że to składak z Chin produkowany z czego popadnie bez żadnego nadzoru jakościowego
Jak masz szczęście - będzie działał 5 lat. Jak nie - nawali następnego dnia
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
dawid90w
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Wrz 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-09-24, 15:25   

Dobrze ze mam jeszcze gwarancje. To jaka inna marke proponujecie ktora bedzie tania i jakosciowo dobra? Nie interesuje mnie oprogramowanie tylko sam sprzet
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10