My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
3535 i nowa automapa, nie wstaje
Autor Wiadomość
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 09:48   3535 i nowa automapa, nie wstaje

Witam,
W związku z tym, że mapa bez darmowej aktualizacji (bez karty sd, instalowana w pamięci wewnętrznej) zakupiłem nową mapę w sklepie, pobrałem pliki i.. tu zaczęły się schody. We wszystkich instrukcjach było napisane, że po podłączeniu do kompa pojawi się owa jako dysk, ale nic takiego nie miało miejsca. Po zainstalowaniu następcy activesync (win vista) tenże też jej nie widział. Chociaż pojawiał się monit, że coś podłączono do usb (ikona obok zegara). Po walkach i szukaniu informacji udało się uruchomić urządzenie w trybie "My pocket PC", skopiowałem zakupione mapy w miejsce dotychczasowych wraz z licencją. No i teraz nie startuje mapa :/ Po uruchomieniu pojawia się menu i po chwili przechodzi do widoku katalogów. W pamięci wew. widać różne pliki i 2 katalogi mobilenavigator oraz MyRoutes. W katalogu mobilenavigator są pliki: gsgetfile, mobilenavigator (224kb) oraz mapa nowa i licencja. w katalogu powyżej, czyli głównym pamięci urządzenia też jest plik mobilenavigator ale ma ponad 3mb i inną ikonę. Ten mniejszy ma 224kb i ikona drzewo z lupą, ten drugi w katalogu głównym ma ponad 3mb i ikona wskaźnika w kolorze czerwonym (może taki opis coś więcej Wam powie). Co zrobić, żeby teraz startowała normalna mapa? Próba uruchomienia tego większego pliku kończy się powrotem do katalogu, mniejszy generuje tylko jakiś komunikat z błędem...może ten większy skopiować w miejsce tego małego?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9514
Wysłany: 2011-08-03, 09:53   

Zrób zrzut ekranu (choćby komórką) i wrzuć gdzieś na neta - bo z opisu trudno coś zrozumieć.
I włącz pokazywanie rozszerzeń plików - co innego plik exe, co innego ini (a nie "drzewo z lupką"). Wyjaśnij też, czy zmieniałes mapę, czy program nawigacyjny

Opisz dokładnie, jak instalowałęś AutoMapę - i czy wybierałeś jakieś dodatki I jak ja uruchamiasz.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 10:19   

Nie wiem jak w tym ustawić wyświetlanie rozszerzeń, ale pliki są jako widziane "aplikacja", więc .exe
Nie instalowałem automapy. Wgrałem tylko jakieś pliki które miały pomóc w dostępie do plików bo nie było możliwości uruchomienia urządzenia jako dysk usb pod windowsem i skopiowałem pliki zakupionej mapy Polski z licencją.
Menu

Widok folderów
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9514
Wysłany: 2011-08-03, 10:25   

kongos napisał/a:
Nie wiem jak w tym ustawić wyświetlanie rozszerzeń
Nie "w tym", tylko w Twoim komputerze
I masz pokazać zawartość urządzenia, czyli to
kongos napisał/a:
W pamięci wew. widać różne pliki i 2 katalogi mobilenavigator oraz MyRoutes. W katalogu mobilenavigator są pliki: gsgetfile, mobilenavigator (224kb) oraz mapa nowa i licencja. w katalogu powyżej, czyli głównym pamięci urządzenia też jest plik mobilenavigator ale ma ponad 3mb i inną ikonę. Ten mniejszy ma 224kb i ikona drzewo z lupą, ten drugi w katalogu głównym ma ponad 3mb i ikona wskaźnika w kolorze czerwonym


[ Dodano: 2011-08-03, 11:29 ]
kongos napisał/a:
skopiowałem zakupione mapy w miejsce dotychczasowych wraz z licencją
kongos napisał/a:
Wgrałem tylko jakieś pliki które miały pomóc w dostępie do plików
To co w końcu wgrywałeś?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 10:42   

Teraz pokazuje mi, że nie mogę dodać nowego postu bo nie mam uprawnień :/
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9514
Wysłany: 2011-08-03, 10:54   

Postu :?:
Czy załącznika?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 10:59   

Ale tłumaczę, że nie widzę pod windowsem tego jako dysk usb, więc jak mam pokazać to na kompie? Dostęp do plików mam tylko na urządzeniu
1
2
3
Czy tu jest jakiś limit wstawiania linków? Przyjmuje mi tylko 3, przy 4 pojawia się komunikat, że nie mam uprawnień :/

[ Dodano: 2011-08-03, 12:01 ]
4
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9514
Wysłany: 2011-08-03, 11:10   

Nie powinno byc folderu mobilenavigator w folderze mobilenavigator (foto 2)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 11:15   

Ale to nie jest folder w folderze... nazwa głównego folderu to ResidentFlash, w nim są pliki i dwa foldery. Jeden ty właśnie mobilenavigator
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-08-03, 12:33   

kongos, czy masz kartę pamięci SD? Może być również SDHC, a nawet Micro SDHC + adapter.
Z tego co widzę na zamieszczonych przez Ciebie fotkach to nie masz tam AutoMapy tylko "via GPS Cardinale Black edition v3.0"
Najpierw przeczytaj: :arrow: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=13694
Następne spostrzeżenie to, że niezbyt uważnie stosowałeś się do instrukcji wgrywania aktualizacji programu nawigacyjnego i dedykowanej do niego mapy. Narobiłeś trochę bałaganu, ale wyjdziemy z niego - tylko uważnie stosuj się do podawanych Ci wskazówek!
kongos napisał/a:
skopiowałem zakupione mapy w miejsce dotychczasowych wraz z licencją.
Niestety nie! skopiowałeś w inne miejsce.
kongos napisał/a:
Po uruchomieniu pojawia się menu i po chwili przechodzi do widoku katalogów.
winę za ten stan rzeczy ponosi
kongos napisał/a:
ikona drzewo z lupą,
Jest to jakiś dziwny eksplorator dodawany z programem nawigacyjnym umożliwiający przeglądanie i przenoszenie plików we właściwe, przypisane im miejsce. Każdy plik o nazwie MobileNavigator.exe znajdujący się w katalogu MobileNavigator wystartuje zaraz po starcie systemu.

[ Dodano: 2011-08-03, 14:17 ]
Pobierz ten plik: :arrow: http://chomikuj.pl/imar42...r,929494391.exe
W komputerze PC kliknij na nim dwukrotnie, pojawi się okno samorozpakowującego się archiwum RAR, kliknij na dole na przycisku "Instaluj". Pojawi się folder MobileNavigator. Ten folder przenieś na kartę SD (nie musi być pusta, ale jeśli na tej karcie jest już jakiś wcześniejszy folder o nazwie MobileNavigator - zmień mu nazwę przez dopisanie na przykład 1 na końcu), włóż kartę do slotu wyłączonego urządzenia, włącz i na "fabrycznym" menu kliknij "Nawigacja". Pojawi się okno eksploratora CECMD. Przy jego pomocy zrobimy porządek na twoim urządzeniu.

[ Dodano: 2011-08-03, 15:43 ]
1) Zacznij od ustawienia sobie okna CECMD podobnie jak na moim zrzucie. Twój ekran ma nieco inną rozdzielczość, będzie więc węższy, ale i tak podobny ;-)

Ważne jest abyś miał dwa panele.
2) W obydwóch ustaw: ResidentFlash\MobileNavigator.
3) W prawym oknie usuń plik MobileNavigator\MobileNavigator.exe (ten z drzewkiem i lupą)
4) W prawym utwórz nowy katalog i zmień jego nazwę na Maps
5) Wejdź do tego katalogu w prawym panelu.
6) Z lewego okna przenieś (nie kopiuj tylko przenieś) dwa pliki do folderu Maps czyli: poland_em_2010_12_eeu.lic oraz poland_em_2010_12_eeu.cpf.
7) W prawym panelu wróć do katalogu MobileNavigator,
8) W lewym ResidentFlash.
9) Z lewego panelu przenieś wszystkie pliki i jeden katalog MyRoutes do prawego panelu, czyli do ResidentFlash\MobileNavigator.
10) Wyłącz urządzenie,
11) Wyjmij kartę ze slotu,
12) Włącz ponownie,
13) Po ukazaniu się menu fabrycznego kliknij "Nawigacja".
Powinna uruchomić się właściwa aplikacja - czyli "via GPS Cardinale Black edition v3.0"

Teraz dla uzupełnienia swoich wiadomości poczytaj cały temat:
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0
Miłej zabawy (i lektury :-D )
Pozdrawiam ;-)
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-03, 17:37   

Zrobiłem wszystko krok po kroku. Teraz całe menu zrobiło się angielskie i nie wchodzi już nigdzie. Po kliknięciu GPS (kiedyś Nawigacja) próbuje wczytywać coś i jak dochodzi bodajże do wczytywania języka wywala i znowu widać menu tylko. Język oczywiście zmieniłem na PL, ale co dalej?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18380
Wysłany: 2011-08-04, 06:29   

A jak teraz wygląda zawartośc urządzenia?
Masz w fabrycznym menu opcje przywracania ustawień?
_________________

 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-04, 06:40   

Zawartość urządzenia wygląda teraz tak jak na podanych wcześniej zdjęciach, tylko z uwzględnieniem zmian podanych przez imar42. W ustawieniach jest reset factory, ale po kliknięciu, pojawia się tylko napis reset factory ok i.. tyle.
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 55
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1051
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-08-04, 14:28   

kongos, Pobierz z mojego chomika backup programu "via GPS Cardinale Black edition v3.0"
:arrow: http://chomikuj.pl/File.aspx?id=172695252
1) Zrób na karcie SD kopię swojego folderu ResidentFlash.
2) Z karty przenieś kopię na PC.
3) Sformatuj kartę.
4) Skopiuj na kartę rozpakowany folder MobileNavigator pobrany ode mnie.
5) Z karty usuń folder MobileNavigator\Maps
6) Do folderu MobileNavigator skopiuj cały swój folder Maps.
7) Włóż kartę do wyłączonego urządzenia i włącz.
Z karty powinien uruchomić się "via GPS Cardinale Black edition v3.0"

Dziwi mnie tylko brak połączenia urządzenia z PC. Sprawdź na innym kablu, bo te oryginalne często są marnej jakości. GC 3535 fabrycznie ustawiony jest na tryb Mass_Storage, czyli po połączeniu do PC powinien pokazać się jeden dodatkowy dysk przenośny, lub jeśli w slocie urządzenia znajduje się karta SD - jako dwa dodatkowe dyski.
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
kongos
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 26 Gru 2009
Posty: 10
Wysłany: 2011-08-04, 16:24   

Sprawdziłem już na trzech kablach i trzech laptopach (Vista) na żadnym się nie łączy. Nie mógłbyś wrzucić tego na inny serwer? Nie mogę pobrać tak dużego pliku.

[ Dodano: 2011-08-04, 21:02 ]
Ok, pobrałem i zrobiłem tak jak opisałeś. Wszystko tak jak było, czyli menu, potem próba uruchomienia nawigacji, i wywala do menu.

[ Dodano: 2011-08-06, 17:32 ]
Jakieś propozycje jeszcze?

[ Dodano: 2011-08-07, 10:18 ]
Za 2 dni siostra wyjeżdża na drugi koniec Polski i nawigacja jest bardzo potrzebna. Czy ktoś może pomóc???
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11