Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
43.2 problemy z działaniem / uruchomieniem
Autor Wiadomość
danwis
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-12-04, 21:55   lark 43.2 problemy po resecie

witam!
Mam problem z nawigacją lark 43.2 . Chciałem w nią wgrać z karty sd 2 gb niemiecką mapę i w pewnym momencie nawigacja się zawiesiła i żeby ją "pogonić" zresetowałem ją i po włączeniu okazało się, że nie czyta żadnej mapy, tak jakby nic nie było w tej nawigacji. Dziwne jest to, że niby pokazuje foldery z mapą, ale na tym się kończy, bo żadnej czynności nie mogę zrobić. Ekran podzielony jest na dwie części - z lewej strony wyświetla "folder" karty, a z prawej strony "folder" nawigacji - tzn pokazuje niby co jest wgrane i powinno to grać, ale niestety nie działa. Co zrobić żeby powrócić do wersji podstawowej nawigacji. Proze o pomoc :) Monika

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2009-12-04, 23:42 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przeniosłem z działu MapaMap » Instalacja aktualizacji Mapamap na LARK 50.1
Ostatnio zmieniony przez danwis 2009-12-05, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 526 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18706
Wysłany: 2009-12-04, 23:45   

Masz połączenie z komputerem - przez ActiveSync lub MobileDeviceCenter? Opisz, jakie masz foldery w nawigacji
Jak wygląda ten podzielony ekran? Zrób fotkę, jeśli możesz. Nie można tego programu wyłączyć?
Nie masz fabrycznego menu?
_________________

 
 
danwis
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-12-05, 08:41   

Witam :)
Połączenie z komputerem mam przez ActiveSync. Foldery w nawigacji są następujące:
- OrionFlash
- Eph
- Seed
- Poly
- MapaMap
- MobileNavigator
- FileTransmittor.exe
- Orion.log
a po włożeniu do nawigacji karty sd ekran nawigacji dzieli się na dwie części ( widok tego jest na załączonym zdjęciu)
na karcie sd są te foldery:
- MapaMap
- Mapy
- Orion.log
Jak wyciągam kartę i chcę uruchomić nawigację pokazuj mi się komunikat :
ERROR. INSERT YOUR CART AND REBOOT YOUR DEVICE.

Jestem zupełnie zielona w zakresie nawigacji dlatego też mój język informatyczny jest bardzo ubogi. Mam jednak nadzieję, że się zrozumiemy :) dziękuję za odpowiedź i za samą chęć pomocy ) pozdrawiam :)

Zdjęcie0098.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 168,19 KB

 
 
aster1 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 18
Wysłany: 2009-12-05, 16:45   

danwis napisał/a:
Jak wyciągam kartę i chcę uruchomić nawigację pokazuj mi się komunikat :
ERROR. INSERT YOUR CART AND REBOOT YOUR DEVICE.

To proste ,w opcji menu głównego wyboru nawigacji masz zaznaczony file transmittor.exe i zaznaczony przy tym autostart.W tym przypadku należy wejść w ustawienia i zmienić scieżkę dostepu (wskazać program do uruchomienia pod pozycją nawigacja) i najlepiej odznaczyć auto start (natychmiastowy start aplikacji po uruchomieniu urządzenia).Jeżeli masz gps beż żadnych modyfikacji własnych to w scieżce dostępu są tylko dwie opcje do wyboru /mobilenavigator/mobilenavigator.exe lub file transmittor.exe.
Ten ostatni służy do kopiowania plików z karty do urządzenia i odwrotnie dlatego bez karty wyskakuje komunikat " ERROR. INSERT YOUR CART AND REBOOT YOUR DEVICE ".
Zrób tak-wyjmij kartę ,uruchom mawigację,wyskoczy komunikat ERROR. INSERT YOUR CART AND REBOOT YOUR DEVICE zamknij go i wejdz w ustawienia następnie w nawigacja i tam klikasz scieżkę dostępu i wybierasz katalog mobilenawigator otwierasz go i po otwarciu jest jeden pik o nazwie mobilenawigator.exe klikasz , i masz już wybraną sciezkę dostępu do nawigacji , a poniżej jest opcja autostartu 1 lub 0 zaznacz 0. i to tyle.A jeszcze jedno lark43.2 ma tylko 1gb pamięci ,nie da się przekopiować mapy o wielkości 2 gb do pamięci wewnętrznej.Pozdrawiam
 
 
danwis
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-12-09, 20:54   

dzieki jak za informacje to byla wina zle wgranej mapy czy moze ktos podac aktualne linki na automapa EU 5.5.3 bo wiekszosc tu tych map znajdujacych sa uszkodzone

pozd dzieki
 
 
paciek001 
azymut
paciek001


Wiek: 50
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: Płock
Wysłany: 2011-06-07, 17:15   43.2 problemy z działaniem / uruchomieniem

Też miałem problem jak w powyższym temacie, ale wyszedłem z tego korzystając z własnych kopii zapasowych. Uzupełniłem pliki do oryginału. Ruszyło. Niestety na krótko. Podczas ładowania baterii z zasilacza sieciowego Motorola pojawił mi się nagle błękitny ekran i kaplica. Ani w prawo, ani w lewo. Pod tym błękitem coś na ekranie klika ale nie wiem co. Nic to też nie daje. Cały czas błękit. Pomocy! Szkoda by mi był tego Larka 43.2LM, bo sprzęt O.K. a ja chyba przeszarżowałem. Pozdrawiam wszystkich kolegów na forum.
_________________
macio

[ Dodano: 2011-06-07, 17:19 ]
Podczas ładowania baterii z zasilacza sieciowego Motorola pojawił mi się nagle błękitny ekran i kaplica. Ani w prawo, ani w lewo. Pod tym błękitem coś na ekranie klika ale nie wiem co. Nic to też nie daje. Cały czas błękit. Pomocy! Szkoda by mi był tego Larka 43.2LM, bo sprzęt O.K. a ja chyba przeszarżowałem. Pozdrawiam wszystkich kolegów na forum.
_________________
macio

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-07-15, 10:11 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Wydzieliłem z wątku o problemach z uruchomieniem 35.9
Posty nie związane z tematem wątku
_________________
macio
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-05-11, 10:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6443
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-07, 17:23   

paciek001, zachowaj spokój i uzbrój się w cierpliwość. Niepotrzebnie powtarzasz treść po kilku minutach. Inni też muszą mieć czas by się zastanowić nad problemem i ewentualnie pomóc w jego rozwiązaniu.
Proszę również byś przestrzegał regulamin forum i nie śmiecił zamieszczając ten sam post w różnych działach forum. Zbędne usunąłem.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
paciek001 
azymut
paciek001


Wiek: 50
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 4
Skąd: Płock
Wysłany: 2011-07-14, 22:34   

Coś długo się zastanawiają?!
_________________
macio
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2011-07-15, 03:33   

A jakiegos FW do Larka nie ma na forum?
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
Joker_2007 
azymut


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-07-31, 00:05   

Witam.
Dziś aktualizowałem larka. Wg instrulcji na oficjalnej stronce zgrałem potrzebne pliki do pamięci sd i przy włączonej nawigacji włożyłem karte wg zaleceń przeszedłem do aktualizacji, która się niestety nie powiodła. Spróbowałem znowu i dalej to samo. Zrezygnowałem więc z aktualizacji i tu pojawił się problem bo teraz za każdym razem gdy włączam gps pokazuje mi się autoupdate, ładuje się dochodzi do 99% stoi dłuższą chwilę i wywala error o treści "A filename must be specified" i nawigacja się nie uruchamia. Nie wiem co robić aby zaczęła działać :?: a pilnie jest mi potrzebna :(

Bardzo proszę o pomoc bądź poradę.
 
 
krystianhor 
azymut


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-08-26, 08:16   

Ja mam identyczny problem jak kolega wyżej, jeśli ktoś byłby łaskaw podesłac mi backupa byłbym wdzieczny.
 
 
 
Joker_2007 
azymut


Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-08-26, 19:55   

Czekam prawie miesiąc na odpowiedź wiec nie wiem czy się doczekasz ;) Nie ma też co liczyć na odpowiedź mailową z serwisu bo olewają klientów. Jedyny sposób to zapakować nawigacje dodać krótki opis co się dzieje i odesłać do serwisu. Tak zamierzam zrobić. Wprawdzie już mi gps nie jest potrzebny do następnych wakacji ale odeśle niech naprawiają tylko najpierw chyba zadzwonie zapytać się o koszty żeby naprawa nie wyniosła więcej niż sama nawigacja.
 
 
krystianhor 
azymut


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-08-29, 09:11   

No bo sie nikomu nie chce zrobic backupa ze swojego larka albo udostępnić jak ktoś posiada, a przecież wcale o tak duzo nie zajmuje, chyba bede musial poszukac poprostu znajomego jakiegos ktory ma ta sama nawigacje i zrobic kopie zapasowa z jego urzadzenia i wgrac na swoj...
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9578
Wysłany: 2011-08-29, 10:19   

Backup mozna wgrać do DZIAŁAJĄCEGO larka - niezbędne jest połączenie z komputerem. Poza tym - backup w larkach zawiera tylko program nawigacyjny, bo cały Windows jest odbudowywany na nowo po resecie

Ty potrzebujesz Firmware lub ROM - odpowiednio spreparowany plik, który startuje z SD i wgrywa się od pamięci larka (tej jej części, która jest niedostępna z poziomu Windowsa lub przy połaczeniu z komputerem). Więcej o tym procesie: http://www.my-navia.pl/vi...409&view=newest
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
krystianhor 
azymut


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-08-29, 12:07   

no to chociaz juz ktos cos objaśnił, w takim razie jestesmy w d**** bo firmware na necie nigdzie nie ma :(

P.S: połączenie z komputerem mam, mogę przeglądać pliki itp tylko ze ekran startowy wisi na let's star system initializing i potem wywala ze A filename must be specified" ale dalej kontakt z urzadzeniem poprzez komp jest.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12